Followers

20130529

Tabung Gembira- Latihan bersyukur

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers. :)

فرح

maksudnya gembira. padanlah kawan-kawan yang share satu nama ni semuanya ceria orangnya, kecoh-kecoh, happy go lucky. ^^ even dah nak masuk tengah tahun, saya nak share satu benda, sorry before this memang tak sempat nak update, masa cuti baru sempat :')


All you need is jar and paper. Anything yang membuatkan kita happy even dari sekecil-kecil perkara sampailah sebesar-besar perkara, write it down lepas tu letak dalam jar. I'm sure ramai yang dah tahu rasanya. Benda ni saya praktikkan sampai saya buat latihan mengajar sebulan yang lepas kat Dungun, hihi. so anak murid semua gembira dengan tabung gembira ni.


Contohnya; dapat hangout dengan kawan-kawan, dapat sambut birthday dgn family, and so on, anything yang menggembirakan kita. So, in the end of 2013 nanti, boleh pakat baca balik belek satu-satu  ^^


The positive thing is, bila setiap kali kita sedih dan kita baca balik semua happy memories ni, kita akan jadi bersemangat balik. Di samping dapat menjadi latihan bersyukur dan ingat kepada Dia bila mana kita berada dalam keadaan gembira dan senang. Bukan ingat Allah masa susah je. Ujian itu kan wajib, so selepas datangnya gembira, akan datang kesedihan pulak, so get ready :)


Picture taken from my instagram: @frhwaheeda

i guess just a short post for today, sebab perasan belog dah macam bersawang. kena rajin balik update macam dulu-dulu ^^

p/s: 2 perkara sebak beberapa hari ni, pernikahan sahabat dan ucapan dari orang-orang yang pergi Umrah. :')


Syukran Jazilan for reading

11 patient (s) need treatment:

||aLeaSaRa|| said... REPLY

wah bolehlah try buat ni...mesti best sbb umpama nota kehidupan penuh warna-warni suka duka semua tu akan menjadi memori yang indah..

shahirah ar said... REPLY

Sungguh berinspirasi. Nak cuba lah :') Hehe.

maRyam said... REPLY

boleh tak bagi example perkara apa yang ditulis?

Farah Waheeda said... REPLY

@||aLeaSaRa||

yup in the end of 2013 boleh baca balik :')

Farah Waheeda said... REPLY

@shahirah ar jom jom :D

Farah Waheeda said... REPLY

@maRyam cthnya macam, final exam dah habis, dapat buat tahajud, dapat balik rumah, dapat anugerah pengarah, simple je kan :)

ain soofiyah said... REPLY

nnti nk try lah

Anis Hayati said... REPLY

thanks for sharing, kak
saya x penah dgr psl tabung gembira nie
nk try lah

Farah Waheeda said... REPLY

@ain soofiyah jom jom :D

Farah Waheeda said... REPLY

@Anis Hayati jom la start buat ;)

hiduphujanpelangi said... REPLY

Good idea :)

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta