Followers

20130530

Keep Calm & Wear Handsocks

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

Salam to all readers :)

***

'Aku suka tengok kau pakai handsocks. Ada sesiapa ke yang suruh kau pakai?'

'Ada. Hati yang suruh. Untuk melengkapkan lagi penutupan aurat aku. Rasanya aurat yang satu ni agak terabai penjagaannya.' Sigh

'Alhamdulillah, seronok tengok.'

Senyum. 

 Perasaan tu bila kita tak mengharapkan apa-apa pandangan atau komen orang, apa yang kita ada, cuma DIA. sebak. 

***


Seronok tengok kawan-kawan berubah. Seronok tengok kawan-kawan dah start nak pakai sopan-sopan, menutup aurat dalam erti kata yg sebenar-benarnya.


Pengalaman sendiri dengan handsocks ni. Masa form 1 je rajin pakai dulu. Naik form 2-5 dah otai otai sikit dah tak rajin daahh pakai. Handsock la yang paling tak rajin nak pakai actually. sebab masa tu rasa panas, rasa kalau tak pakai okay je kot, rasa konon dah tutup aurat fully covered dah, rasa malas. aaa semua ada sebelum ni.


Tapi fikir balik, pakai tudung labuh pun tak pakai handsocks macam tak berapa nak lengkap, ada something yang tak kena. kalau bawak solat pakaian tu, agak-agak okay ke tak. (rujuk tips menutup aurat- HERE) Seiring dengan masuknya new year, saya dah tetapkan matlamat, untuk berubah menjadi muslimat yang lebih baik (azam setiap hari, bulan & tahun). Istiqamah dalam membuat kebaikan, yang mana istiqamah tu bukan setakat bermaksud konsisten, tapi ia bermaksud semakin hari semakin baik. So, tengok diri sendiri sekarang, adakah kita semakin baik, atau semakin tak baik :)


Aurat lengan yang kadang-kadang kita tak perasan masa angkat-angkat barang, masa angkat tangan nak jawab soalan, ada yang kita tak perasan terselak ke apa. Sebagai langkah penjagaan yang maksimum, pakai je handsocks, sekarang pun dah banyak orang yang jual handsocks comel-comel lagi. ^^ Kepada penjual-penjual produk online mahupun offline, teruskan menjual produk muslimat. Bentangkan banyak pilihan untuk para muslimat menutup aurat dengan sempurna.


Jadikan diri kita tu tak kisah untuk berpanas-panas sekejap kat dunia ni dengan handsocks, tudung yang labuh, stokin, inner untuk tudung jarang and so on. Daripada kita 'berpanas' kat sana, takutkan :'( Slowly, insyaAllah. Muslimat patut sedar (termasuklah diri sendiri) selain dari tuntutan fesyen semasa, ada yang wajib kita capai iaitu Mardhatillah (redha Allah).



So, kat sini disertakan beberapa blogshop yg jual handsocks, banyak lagi sebenarnya, kalau nak tengok lagi banyak pergi kat my instagram account @frhwaheeda lepastu pergi tengok instagram yang saya follow, ada la banyak blogshop yang jual handsocks ^^



lacey handsocks from CalaQisya // Diamond handsocks from NMC

Cotton handsocks from Muslimah Clothing Couture//T-shirt handsocks from TheMahabbah

colour handsocks from el-Afza Collection 

Untuk menginspirasi kan muslimat lain yang nak keep on berubah dari yang lebih baik boleh la try baca:
korang ada pengalaman tentang masa mula-mula pakai handsocks? ce cite sikit apa sebab yang membuatkan korang tergerak nak pakai ;)


p/s: aku tak suka menulis perihal cerita peribadi hatta aku sendiri pun tak suka nak tahu cerita jiwa lain, yang aku mahu, adalah membawa jiwa-jiwa yang aku sayang ke syurga, sahabat-sahabat muslimat yang tak berpeluang utk aku jumpa dan bercerita, lalu aku berkongsi di alam maya. kerna, itu matlamat aku, utk berjuang dengan mata pena. 'Asif kalau ianya tak memenuhi spesifikasi yang kamu mahu.  
Syukran Jazilan for reading

33 patient (s) need treatment:

NauRaH said... REPLY

Bismillah..

Mula2 sy kenal handsock, ketika masuk alam universiti..(sy dr sekolah harian biasa, agak jahil ttg aurat bahagian pergelangan tangan)
sy kenal dgn kwn baik sy masa semester 1 diploma..masa tu, hairan jgk..tiap2 hari sy tgk kawan sy sarungkan sesuatu di lengannya..tp sy pendamkan aje soalan tu..xlama pastu, baru sy tau apa fungsinya.. :) xlama lepas tu, sy beli sepasang handsock, dan cuba pakai.. MasyaAllah, rasa selesa sgt, dan rasa lebih lengkap pakaian menutup aurat.. selepas dari tu, kalau sy xpakai handsock, rasanya macam sy dah mendedahkan aurat sendiri, meskipun lengan baju sy masih tertutup dgn baik.. wsalam.. :)

Maria..... said... REPLY

permulaan yg agak sakit, tiada dorongan orang2 terdekat, yg ada cuma Dia kat atas sana..*nanges.. mula2 tu diuji juga niat sebenar nak pakai handsock dan stoking..

sbb nak pakai masa tu sbb terikut dgn persekitran, tp lama kelamaan bila dibiasakn+doa..alhamdulillah da menjadi kebiasaan yg xblh nak tinggalkan..

tp amt berharap mujahadah sekecil ini dikira sbg pahala, walaupon permulaan yg sakit, lama kelaman rasa lbh selesa dan bahagia... doakan sy yer...:)teruskan menulis,sy suka baca tulisan awk, tulisan2 yg sampai ke ht....
terkadang tulisan2 ni jadi jawapan utk doa2 awk,sy dan kt semua...:)

Adora Kamalia said... REPLY

Salam, sis. MasyaAllah, thank you for such encouraging and supportive words. (: Dalam semua blogposts sis pun, it shows how much you love your sisters kat luar ni, despite takde actual blood relations :D I'm very proud of you.

And terbaca jugak your post on giving out tudung labuh for free tu. Saya pun dulu terpanggil untuk buat mcm tu, and I did, with my close friends, Alhamdulillah. Now terasa macam nak buat lagi. Hehe, MasyAllah, thank you sangat. Sebab bagi semangat pada saya, and kuatkan semangat saya lagi untuk terus berubah and be better. Thank you :D

iqa aima said... REPLY

hati saya mula2 tergerak nak pakai handsocks masa akhir f4.. tgok rata2 sahabat sy y pakai handsocks cute-cute,, rasa macam nk pakai jugak.. naik f5,, sy prnah tanya diri sy,, " Bila aku nak start pakai handsocks nie?" sbb sy tinggal di ostel dan rata-rata kwn sy di ostel x pakai handsocks.. stoking apatah lagi.. so,, sy niatkan dlm hati.. 'aku nak berubah kerana Dia, tak payah nak fikir tanggapan orang lain.' Alhamdulillah,, dalam bulan 2 sy dh stat pakai handsocks kat sekolah.. mula-mula tu mmg la ramai yang tanya, "kenapa kau pakai handsocks? tak panas ke?" sy pun "jawab tak.aku sejuk sbb tu aku pakai handsocks.." syukur la masa tu musim hujan.. *alasan je pun*.. dan selepas tu dah takde yang tny sbb apa sy pakai handsocks.. dan alhamdulillah, skrg sy tgok ramai dah yang stat pakai handsocks kat sekolah,pakai tudung labuh di luar sekolah dan pakai stoking bila keluar.. Syukur ya ALLAH.. :')

Farah Waheeda said... REPLY

@NauRaH alhamdulillah, semoga istiqamah dalam perubahan ya. :)

Farah Waheeda said... REPLY

@Maria..... Allah, syukran awak :') *semangat lagi nak menulis hihi. insyaAllah, permulaan hijrah memang sakit. tapi lama lama baru kita rasa manisnya. masa tu haihh, seronok sangat sbb kita dah berjaya mujahadah lawan nafsu kan ;)

Farah Waheeda said... REPLY

@Adora Kamalia auww thanks for ur warm wiord. :') i am. saayang sayang sangat dengan semua muslimat out there. nak masuk syurga sama-sama :')

alhamdulillah, semoga Allah memberikan kebaikan buat awak utk semuanya. :)

iqa aima said... REPLY

sy mula-mula niat nak pakai handsocks masa akhir form 4.. bila tgok sahabat sy pakai handsocks.. sy jadi teringin nk pakai jugak.. tapi tak pakai pun.. masa sy form5, sy tertanya-tanya pada diri sy, "Bila aku nk stat pakai handsocks ni?" sbb rata-rata kwn sy di ostel tak pakai handsocks pun, stoking apatah lagi.. sy pun niat dlm hati, "aku nak berubah kerana Dia,, tak payah fikir tanggapan orang di sekeliling." Alhamdulillah,, masa bulan 2 di ting. 5 sy dah stat pakai handsocks.. mula-mula tu mmg y tanya sy, " Kenapa kau pakai handsocks? tak panas ker?" sy jwb, "tak panas pun,, aku pakai handsocks sbb aku sejuk.." mujur ketika tu musin hujan turun, so takde yang kesah sy bg jwpn y x munasabah pun.. Syukur skrg sy dh terbiasa pakai handsocks,, kalau dulu nk angkat tangn dlm kelas pun teragak-agak sbb takut terdedah aurat tgn (wlaupn hakikatnya semua budak kelas sy perempuan..) tapi sy tetap rasa tak selamat.. haha,, dan alhamdulillah skrg sy tgok ramai dah kwn2 sy y stat pakai handsocks di skolah, pakai tudung labuh di luar skolah dan pakai stoking di luar.. Syukur ya ALLAH.. :')

iqa aima said... REPLY

sy mula-mula niat nak pakai handsocks masa di akhir form 4.. sy tgok ramai sahabat sy yang pakai hansocks di skolah.. sy pun tergerak la nak pakai jugak tapi tak pakai pun.. masa form 5, sy tertanya-tny, " Bila aku nak pakai handsocks ni?" sbb rata-rata kwn sy di ostel tak pakai handsocks pun.. sy pun kata kat diri sy, " Aku nak berubah kerana Dia, tak payah fikir tanggapan orang lain.. " dan masa bulan 2 di ting. 5 sy dah stat pakai handsocks, mula2 tu ramai jugak y pelik dan tny sy, "Kenapa kau pakai handsocks? tak panas kerr?" sy jwb "tak,, aku sejuk sbb tu aku pakai handsocks.." mujur masa tu musim hujan turun, jadi ramai yang tak kesah bila sy bagi jawapan yang agak tak munasabah tu.. dan slpas tu, takde y tny dh sbb apa sy pakai handsocks ni.. Alhamdulillah sy selesa dgn watak sy skrg.. rasa tertutup.. dulu sy dah amalkan pakai tudung bidang labuh dan pakai stoking bila keluar rumah, tapi tak pernah terniat pun nak pakai handsocks lagi.. syukur skrg dah lengkap semuanya.. semoga sy tetap istiqamah... dan ALhamdulillah jgak skrg ramai dh kwn-kwn sy y dh stat pakai handsocks di skolah, pakai tudung labuh di luar skolah dan pakai sotking di luar.. Syukur ya ALLAh... :')

iqa aima said... REPLY

sy mula-mula niat nak pakai handsocks masa di akhir form 4.. sy tgok ramai sahabat sy yang pakai hansocks di skolah.. sy pun tergerak la nak pakai jugak tapi tak pakai pun.. masa form 5, sy tertanya-tny, " Bila aku nak pakai handsocks ni?" sbb rata-rata kwn sy di ostel tak pakai handsocks pun.. sy pun kata kat diri sy, " Aku nak berubah kerana Dia, tak payah fikir tanggapan orang lain.. " dan masa bulan 2 di ting. 5 sy dah stat pakai handsocks, mula2 tu ramai jugak y pelik dan tny sy, "Kenapa kau pakai handsocks? tak panas kerr?" sy jwb "tak,, aku sejuk sbb tu aku pakai handsocks.." mujur masa tu musim hujan turun, jadi ramai yang tak kesah bila sy bagi jawapan yang agak tak munasabah tu.. dan slpas tu, takde y tny dh sbb apa sy pakai handsocks ni.. Alhamdulillah sy selesa dgn watak sy skrg.. rasa tertutup.. dulu sy dah amalkan pakai tudung bidang labuh dan pakai stoking bila keluar rumah, tapi tak pernah terniat pun nak pakai handsocks lagi.. syukur skrg dah lengkap semuanya.. semoga sy tetap istiqamah... dan ALhamdulillah jgak skrg ramai dh kwn-kwn sy y dh stat pakai handsocks di skolah, pakai tudung labuh di luar skolah dan pakai sotking di luar.. Syukur ya ALLAh... :')

iqa aima said... REPLY

sy mula-mula niat nak pakai handsocks masa di akhir form 4.. sy tgok ramai sahabat sy yang pakai hansocks di skolah.. sy pun tergerak la nak pakai jugak tapi tak pakai pun.. masa form 5, sy tertanya-tny, " Bila aku nak pakai handsocks ni?" sbb rata-rata kwn sy di ostel tak pakai handsocks pun.. sy pun kata kat diri sy, " Aku nak berubah kerana Dia, tak payah fikir tanggapan orang lain.. " dan masa bulan 2 di ting. 5 sy dah stat pakai handsocks, mula2 tu ramai jugak y pelik dan tny sy, "Kenapa kau pakai handsocks? tak panas kerr?" sy jwb "tak,, aku sejuk sbb tu aku pakai handsocks.." mujur masa tu musim hujan turun, jadi ramai yang tak kesah bila sy bagi jawapan yang agak tak munasabah tu.. dan slpas tu, takde y tny dh sbb apa sy pakai handsocks ni.. Alhamdulillah sy selesa dgn watak sy skrg.. rasa tertutup.. dulu sy dah amalkan pakai tudung bidang labuh dan pakai stoking bila keluar rumah, tapi tak pernah terniat pun nak pakai handsocks lagi.. syukur skrg dah lengkap semuanya.. semoga sy tetap istiqamah... dan ALhamdulillah jgak skrg ramai dh kwn-kwn sy y dh stat pakai handsocks di skolah, pakai tudung labuh di luar skolah dan pakai sotking di luar.. Syukur ya ALLAh... :')

♛ Aisya 사쿠라 said... REPLY

saya seorang pelajar tingkatan 5... saya start pakai handsock sewaktu pertengahan tahun dlm tingkatan 4. sewaktu tu saya banyak menceburkan diri dlm majlis2 ilmu. lagipun masa tu saya banyak baca blog ni... entries dalam blog ni sedikit sebanyak menggerakkan hati saya. entahlah, tiba2 tergerak hati nak pakai handsock. lepastu, saya start pakai stokin pulak sbb rasa tak lengkap. Alhamdulillah, sekarang saya dah terbiasa dengan pakaian sebegini & kalau tak pakai rasa kekok pula :)

NauRaH said... REPLY

@Farah Waheeda InsyaAllah..mekasih atas doa..smoga Allah berikan kekuatan utk terus perbaiki diri..

bakal jenazah said... REPLY

dulu saya paling tak suka pakai handsock. Tapi alhamdulillah,Allah bantu saya. Saya tak pakai handsock,tapi pakai inner terus. mula-mula memang rasa pelik,tapi dah lama,terbiasa pulak. saya cuba berubah. doakan saya ya. ^-^ terima kasih akak. :)

Farah Waheeda said... REPLY

@bakal jenazah alhamdulillah, semoga terus istiqamah ya :)

Farah Waheeda said... REPLY

@♛ Aisya 사쿠라 Allah. semoga kita rasa terbiasa dgn pakaian produk solehah ^^ moga istiqamah, selit dalam doa selalu ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@iqa aima Amin AMin, insyaAllah keep on make du'a sebab Dia akan sentiasa jaga kita dan akan bagi kita peluang utk berubah kan :)

hambaILAHI said... REPLY

Bismillah.
Mase form 2, geng2 saya pakai handsock/inner.saya je yg tak.mase 2 tak trgerak hati lgsg. Sbb saya nk biasakan diri dulu pakai tshirt labuh masa form3 n pakai stokin masa firm4. Start bulan 3 2011, saya try dgn pakai inner dulu.takot org perasan..lama2, bila hati da bulat saya terus pakai smpai skrg.alhamdulillah.

Nabilah Zulkiffli said... REPLY

Assalamualaikum.. thanks akak utk post ni.. sy mula2 pakai handsocks dan stoking masa pertengahan form 4. dan sekarang pemakaian handsocks dan stoking sy semakin tidak di titikberatkan sejak beberapa bulan ini. entah kenapa. mungkin masalah hati sy sendiri. apa apapun tahniah sebab post akak menyentuh hati sy utk memakai handsock dan stoking kembali.

Farah Waheeda said... REPLY

@hambaILAHI amhamdulillah, moga istiqamah :)

Farah Waheeda said... REPLY

@Nabilah Zulkiffli waalaikumussalam. teruskan berdoa agar kita dapat istiqamah dlm perubahan. ;) god luck.

Farah Waheeda said... REPLY

@Nabilah Zulkiffli *good luck

anynomouss said... REPLY

Assalamualaikum akak, thanks share post nih. Tertunggu tunggu jugak saya akan post ini, setelah akak post tentang pemakaian stokin yang dulu. Selepas saya dah istiqamah memakai stokin, tergerak pula hati saya nak pakai handsocks.

Permulaan saya memakai handsock sekadar mencuba cuba. Saya hanya pakai ketika pegi ke kelas. Kemudian, saya terus rasa selesa. Bila tak pakai, rasa macam kat tangan rasa something wrong.

Kehadiran abang ipar dalam keluarga saya membuatkan saya lagi nekad untuk terus memakai handsock. Sebab saya rasa segan dengan kehadiran orang luar, dimana dia juga datang dari keluarga yang baik2. Jadi, saya harus menjaga maruah diri saya dan keluarga :)

Sekarang saya sedang berusaha mencuba memakai tudung bawal labuh. Saya mulakan dengan bidang 50 dan 55. Saya harap saya dapat istiqamah dalam perkara ini.

Kita doa bersama sama untuk ke arah yang lebih baik ye kak :) Perlahan lahan, insya Allah. Thanks again untuk post ini, kak.

fyzah said... REPLY

assalam.. dulu pernah terfikir xpns ke minah2 nie pakai sarung tgn..cukuplaahh ttup dada bila pakai tudung... tp tempiasnya kene kat saya,bila tiba2 naluri untuk memakai stokin n sarung tgn muncul dgn tiba2 .. tiba2 maksud sy terlintas.dn ketika itu sy rasa ajal sy sudah dekat,bila malam kalau tido,sy sntiasa letk tgn sy sprt org mnggl,,tgn kanan diatas tgn kiri.. saat itu sy pdg tgn sya,,pdg lengan saya.. subhanaallah..saya terasa tgn sy cantik sgt...dan terlintas,,xnak rosakkan kecantikan tu..esoknya,,sy pergi dpn kampus,cari srg tgn..stokin mmg sy pakai sbb xnk melecet kaki sbb pakai kasut,tp lps tu sy istiqamah stokin tu shingga skunk..kwn2 pandg pelik tp sy hnya snyum..mungkin dkwah sy dgn senyum..hingga kawan saya mula membaiki cr pakai tudung dia n mula ikut pakai stokin jgk..mungkin.. dia jg turut senyum bila sy mmdg kakinya yg berstokin..alhamdulillah..sy minta dia tmn sy ke kedai muslimah dpn cmpus.dia temnkan..sy beli satu je handsock.. kemudian terus pakai.. subhanallah..sejukkk nyee... xpns pun... kemudian pergy surau untuk solat smntra tggu wktu kuliah.. sy dh xprlu tggu telekung yg disediakan,,sy dh cukup lngkap..pakai tudung pula dh tak jrg..jd lengkap untuk sy bersolat.. bila sy angkat tkbir mmg sy confident tgn sy dah ttp aurat.menutup aurat terasa tenang bila kita buat sbb allah..yerr sy rasa smeua tu..tenang sy rasa bila buat benda dijalan allah..cuma sy masih mengenakan tudng bidang 45 ...tp cara saya melabuhkan tudung tu melebihi bahu dah depnnya sntiasa menutupi dada..doakan saya agar jumpa nilai istiqamah ni berterusan...sesungguhnya seindh hiasan adalah wanita solehah.. amin.. ~fyzah~

Nur Zulaikha said... REPLY

sy mula2 kenal handsock ketika disekolah..mmg mule2 rasa panas tp bile dh lame2 rasa terbiasa dan bila tak pakai rasa mcm tak lengkap..sbb tu kite kene biasakan ape yg kite x biasa ;D

Farah Waheeda said... REPLY

@anynomouss amin amin insyaAllah, semoga Allah sentiasa mempermudahkan urusan nti ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@fyzah insyaAllah, slowly. bila kita tutup aurat kita akan rasa selamat :) itu janji Allah.

Farah Waheeda said... REPLY

@Nur Zulaikha yup yup. belum cuba belum taw. bila dah cuba rasa tak sesuai sdgkan ianya demi kebaikan kita, we have to. paksa diri, mmg kdg2 kebaikan ni bersifat keterpaksaan, sbb ikhlas tu lama lama akan terbit :)

handsock & tudung said... REPLY

salam, saya ada menjual handsock cotton rm5 shj.
fb : Handsock & tudung
instagram : handsock_n_tudung

Ayu Zan said... REPLY

google pasal handsock..sampai sini..
salam perkenalan sis..

nuha said... REPLY

moga Allah terus jaga hati-hati kita supaya istiqamah.
inshaaAllah
:)

ITU AKU ( EIRA SHAHIRAH) said... REPLY

Saya teringin nk pakai handsock bila tgok roomate saya siap berpurdah lg. InsyaAllah saya akn cuba pakai n terus pelihara aurat saya.thanks sis.1st time baca blog ni n hati saya terasa nk berubah. Smoga niat baik saya tercapai utk pkai handsoct n smoga aurat saya terpelihara .doakan saya.

Dira Zarif said... REPLY

As Salam Akak, sy pon skrg nie tgh berusaha ke arah itu..akak doakan sy yer..Salah perkenalan, salam Ukhwah

Dira-zarif.blogspot.com

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta