Followers

20120907

From Kuala Terengganu with Love: Dialog Ana dan Enti

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers.

This is another version from this post,  happy reading! ^^ From Cairo with Love: Dialog Ana dan Enti. Dulu ditarbiyah, kini, insyaAllah mentarbiyah :') Yeah the title is so Malaysian! :D

***

Pagi tu dalam 4 lebih aku bangun. Macam biasa, perkara biasa benda pertama akan check ialah phone -,- tak gitu? Ada text diterima dalam 2 pagi. Of course lah dah tidoq awai tak dan nak reply.


Text tu dibaca. Sekilas, memang tak akan faham kenapa sangat drastik keputusan yang diambil. Tapi, awal pagi tu, buat apa-apa yang patut dulu. Update iman dengan Allah. Mohon diberi kekuatan dalam mengharungi ujian, mohon ditabahkan hati sewaktu mendapat kesusahan, mohon disabarkan hati dalam mengharungi dugaan.


Sementara menunggu Subuh, aku pergi check twitter kejap. Sekarang ni nak tahu orang tu ada probs ke tak boleh check dari status-status facebook dia or dari tweet-tweet dia je :P Then, aku pun mula faham.


Ukhti 1: Akak, rasa down sangat (tanpa bagitahu masalah apa, tapi aku tahu)

Ukhti 2: Kita akan lemah bila kita membenarkan orang lain terus membuatkan kita down dan lagi lagi lemah bila kita sengaja mencipta jurang dan makin jauh dari jalan yang boleh mendekatkan kita kepada Allah. Jangan terlalu manjakan diri, terlalu ikut kesedihan, terlalu lemah dengan godaan syaitan yang memang kerjanya nak menjatuhkan kita sentiasa dengan pelbagai cara. Tugas kita adalah menguatkan diri kita, memperhebatkan lagi iman kita. Soal kelabuhan tudung bukan pengukur iman. Jangan menangkan syaitan bila kita sedang bermasalah dan makin menjauhkan diri kepada Allah. Sepatutnya terus-terusan mendidik diri dengan sabar, biar apa orang nak kata. Sahabat dunia yang hanya ada pada waktu senang dan tidak pada waktu susah. Biarkan. Sebab kita punya Allah. Stop serabutkan diri dengan masalah kecil hatta besar sekalipun sebab kita ada misi dekat dunia ni yakni menjadi hamba Allah dengan sebaik-baik hamba. Pedulikan apa orang nak kata. Prove them wrong!



Soal hati, even dengan sahabat, mana datang perasaan yang tiba-tiba tu? Semuanya sebab cara kita bergaul, yes memang kita rapat dengan semua orang like bff tapi bila mana Allah dah bagi rules dalam perhubungan pasti bersebab. And this is serious. Allah tak nak kita terluka tapi kita sendiri yang melukakan diri kita. Anggap lah ini peringatan dari Allah dan wasilahnya dari akak. Sangat sedih bila kita dapat menguatkan orang yang jauh tapi adik-adik yang dekat, akak tak mampu. Pedulikan soal yang remeh sebab kita ada misi ummah. Akak sayang sebab tu akak tak mahu kamu berterusan dalam situasi yang membuatkan kamu down. Fikir-fikirkanlah. Pilihan di tangan kamu. Nak terus bergelumang dengan kesedihan atau keluar dari kesedihan tu. Kadang-kadang peringatan biar jelas agar kita nampak apa yang nak dihadam. Biarkan apa orang nak kata, pentingkan apa yang Allah nak kata. Lemah, cuba bangkit Tahajud. Mungkin satu-satu masalah ni datang sebab kita dah makin jauh dengan Allah. Mungkin. Hanya Allah yang tahu tingkat iman kita. No, akak tak marah sebab awak text keputusan tiba-tiba macam tu tapi akak sedih sebab awak melupakan potensi dalam diri sebab akak tahu kamu boleh jadi ohsem. Nampak je akak main-main macam tu but actually I will always pray for you. Masa main-main, kita main, tapi soal dakwah, soal hati, soal keimanan, take it serious. Jangan buat mainan pulak kan. Segala yang baik datang dari Allah. 

Ukhti 1: Syukran akak, malu, resah, bimbang, macam-macam perasaan bercampur. 

Ukhti 2: Just remember satu je dik, jangan menangkan syaitan yang kerja dia memang nak downkan kita. I will always be there kay. 

Ukhti 1: Terima kasih kak :”) 

Ukhti 2: InsyaAllah, mengadu, mengadu dan teruslah mengadu kepada Allah. Memang kalau mengadu kat manusia, manusia akan bosan tapi mengadulah pada Allah, He will guide you. Never let you down. 

Ukhti 1: I’ll try my best, kak :’) 

Ukhti 2: Welcome. Allah sayang kamu ^^ 


Kalaulah kita terlalu dengar cakap-cakap orang, label kamu itu ini, kamu percaya yang kamu betul-betul dah lost, itu salah. Kamu berpotensi menjadi lebih hebat, kenapa jadikan cakap-cakap orang tu sebagai penghalang kepada perubahan kamu, kamu nak jadi lebih teruk dari sekarang semata-mata nak puaskan hati semua orang? Kamu nak buktikan yang kata-kata salah mereka tu benar?


Kita punya banyak kelebihan. Cukup cantik Allah bagi. Teruskan. Never ever give up. Takkan sebab satu kelemahan dan kekurangan kamu, dan orang gunakan ia untuk downkan kamu, kamu nak melupakan semua kelebihan tu? Common. Move on, jangan duduk dalam cakap-cakap orang. Keluar and prove it. We are better than this. Kita akan jadi hebat bila kita menghebatkan Allah dalam diri kita. Meletakkan cinta Allah sebagai juara dalam carta hati kita. Please, don’t ever give up because Allah loves you :’)


p/s: kekuatan ukhuwah bila kita saling mendoakan antara satu sama lain :') doakan semoga persahabatan kita tetap kekal sampai jannah :') 

p/s/s: pergh banyak jugak aku membebel dekat adik sorang ni -,-

Syukran Jazilan for reading

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta