Followers

20121012

'Aku jahat, so aku tak ada peluang nak jadi baik?'

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers :)

*** 


Dengan pedang tersisip di pinggangnya dia pergi dengan penuh bersemangat mencari Nabi Muhammad. Perjalanan untuk memburu dan membunuh Nabi Muhammad. Itulah Umar. Bertemu dengan Nu'aim bin Abdillah, lalu:

"Lebih baik engkau kembali ke rumahmu perbaikilah isi rumah mu terlebih dahulu; tidakkah engkau tahu iparmu Said bin Zaid dan saudaramu Fatimah sudah masuk Islam menjadi pengikut Muhammad?”

Darahnya menggelagak dan mukanya merah padam marah bercampur malu, lantas langsung pulang bergegas-gegas untuk menemui adiknya Fatimah yang kebetulan sedang belajar Al-Qur'an.

Surah Thoha, Ayat 1-5, pelembut hati Umar. Subhanallah, hidayah itu hadiah terindah buatnya, dialah insan yang sangat kasih kepada Baginda Rasulullah SAW! :')

*** 

'Aku jahat, so aku takde peluang nak jadi baik?'

Benar, tidak ada insan soleh yang tidak punya masa silam, dan tidak ada pendosa yang tidak punya masa depan. Semua orang berhak menjadi lebih baik. Allah sudah bentangkan pintu taubat seluas-luasnya.


Sakit dengan masa silam? Sebab ada orang cakap-cakap belakang? Sebab suasana sekeliling tidak begitu sesuai? Sebab tak ada orang yang boleh datang bimbing? Sebab tak sampai masanya lagi? Sebab tak sampai seru? Sebab kawan-kawan perlekehkan? Sebab-sebab yang sengaja dibisikkan oleh syaitan untuk menuju jalan pintu taubat.


Jalan untuk menjadi soleh dan solehah tidak dibentangi dengan bunga-bungaan mahupun red carpet ye, so kalau nak lalu jalan tu, kena berhati-hati. Sebab sepanjang jalan tu yang banyak je duri-duri yang tajam, kalau memang kita tak mampu nak survive agak susah sikit. Untuk berubah, banyak benda kita kena korban, dari segi emosi, masa, tenaga, pendirian dan mungkin jugak korbankan egois. Dan semestinya proses untuk ‘menjadi baik’ ni tak mudah, kena tarbiyah diri, nak kawal nafsu, and so on. And and paling lah sangat payah, bila nak berubah mesti ada konflik-konflik dalaman yang mengacau. So, lenyapkan semua sebab-sebab ‘sindrom’ untuk takut berubah. Ada sikit tips untuk terus kuat dan fight dari nafsu yang sangat suka dimanja ni.

1) Paksa diri untuk melakukan kebaikan 

Kadang-kadang kebaikan tu perlu dipaksa. Paksa diri, jangan manja-manja sangat. Jalan dakwah bukan untuk orang yang manja. No no. Nafsu kata ni, ikuttt je. Nafsu nak itu, pun jalannn je. Kalau diturutkan kehendak hati dan nafsu, sampai ke penghujung pun memang tak kan dapat dipenuhi.

2) Kalahkan nafsu dan syaitan, menangkan iman 


Aha, this one, tersangatlah payah. Okay, setiap pagi benda paling susah nak fight ialah nak teruskan tidur yang lagi best tu ke atau nak bangun Qiamullail? Nafsu kata tidur. Syaitan bisik, tidur lagi best owh. Iman kata bangun, bangun! Kuatkan diri lawan kata hati dan syaitan. Then, kita akan gembira sebab dapat lawan diorang. Bahagia sebab dapat menangkan iman. And for sure, kita akan dapat rasa kemanisan iman. Allahu :’)

Fight untuk iman kita, fight untuk apa yang Allah suka, fight untuk kebaikan diri kita. InsyaAllah, lama-lama dari perkara yang sangat susah untuk kita buat, akan jadi mudah bila dah rajin buat. 

3) Kawan soleh dan solehah sangat penting. 

Orang kata, nak tahu kita ni camne, tengok kengkawan sekeling. Okay, sekarang cuba fikir jap, kawan-kawan kita camne? Kalau kawan-kawan kita jenis kaki masjid-style, alhamdulillah, insyaAllah kita juga akan terkesan dengan peribadi mereka yang soleh solehah tu. Tapi kalau kawan-kawan kita tu jenis selalu je bawak kita jauh dari Allah, bahaya! Selamatkan diri anda. Pentingnya ada kawan-kawan yang soleh solehah ni ialah diorang ni dapat bantu urusan Akhirat kita. :’) Menguatkan bila kita lemah, menegur bila kita salah.


4) Rajin kan diri pergi majlis ilmu.

Ilmu ni tak kan masuk ke dalam hati-hati yang gelap. So bersihkan hati, bertaubat, tanamkan penyesalan yang teramat sangat dengan masa silam yang gelap tu dan berazam untuk tidak melakukannya lagi. Banyakkan bahan-bahan bacaan yang membina, join majlis ilmu, kalau ada kuliyyah maghrib dekat surau/masjid berdekatan, jangan malas join.


5) Sentiasa bermuhasabah diri dan berdoa 

Kuasa doa. Jangan remehkan. Kalau kita rajin berdoa, rajin mintak dengan Allah, Allah nilai, Allah pandang. Mohon kekuatan. Mohon istiqamah dalam perubahan. Jangan bagi jatuh. Jangan bagi fragile sangat. Disentuh sikit, menangis, diuji sikit, lemah, common. Jadilah hamba-Nya yang kuat. Tak gentar tak goyah bila diuji! ^^ *bakar semangat



Dan rajin rajin belek surah Yusuf ayat 53:

Firman Allah SWT yang bermaksud, ".... Sesungguhnya nafsu manusia itu sangat menyuruh kepada kejahatan ...." (Surah Yusuf : 53)

InsyaAllah, kalau awak tanam azam nak berubah, Allah akan permudahkan. kalau rasa diri nak berubah, cepat-cepat berubah, takut hidayah tu Allah tarik balik. :')

*teringin nak makan carbonara, balik ni mesti cuba masak! :’)

Syukran Jazilan for reading

15 patient (s) need treatment:

zila manaf said... REPLY

baiklah. makasihhhh

faie mohamad said... REPLY

Alhamdulillah.. bersyukur sgt jumpa belog ni.. tarbiyah waktu sukar.. sesungguhnya Allah Maha Penyayang :)

Farah Waheeda said... REPLY

@zila manaf

samasama ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@faie mohamad insyaAllah sama sama berkongsi ilmu yg ada :')

Anonymous said... REPLY

nice entry..syukran ukhti.byk yg sy dpt drpd blog ini..:)

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous afwan. alhamdulillah ^^

Eyla Lala ♥ said... REPLY

Mohon sharing yaa :')

misz_eyza said... REPLY

insyaAllah mudah2an panduan ini dapat saya jadikan rujukan untuk berubah ke arah yang lebih baik.

Farah Waheeda said... REPLY

@Eyla Lala ♥ sila-sila :)

Farah Waheeda said... REPLY

@misz_eyza amin :)

shaz skyrunners said... REPLY

Alhamdulilah.. dah dpat jwapan utk dri ini. .

shaz skyrunners said... REPLY

Alhamdulilah.. dah dpat jwapan utk dri ini..

shaz skyrunners said... REPLY

Alhamdulilah.. dah dpat jwapan utk dri ini. .

Farah Waheeda said... REPLY

@shaz skyrunners alhamdulillah :)

Siti Khajirah Yazid said... REPLY

subahanallah...sebak pulak baca entry ni. kenapa ek?
nice entry.

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta