Followers

20120802

Tutorial: Mendownload Software-Software Cinta

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers~ =) 

So, for today, after this post; Tutorial: Membuang Keresahan Hati, ada lagi satu tutorial penting untuk hati-hati kita semua ya. Ini penting untuk memastikan ketaatan dan keabadian cinta kepada Pencipta kita. Pastikan long-lasting ye. Jangan sekejap nak sekejap tak nak. Sekejap baik sekejap jahat. Sekejap buat sekejap tinggal. No no, jangan hangat-hangat tahi ayam. Nak berubah kena betul-betul. 


So, di sini saya sertakan software-software yang selayaknya didownload untuk para Muslimin dan Muslimat untuk diabadikan dalam computer diri masing-masing. Untuk itu, sila pergi ke laman web FileIman.com untuk kita take a look kejap software apa yang macam best untuk didownload. Let's check it out :D

Klik untuk tumbesaran

Okay sekarang kita tengok satu per satu ye, tuan-tuan dan puan-puan. 


MUST UPDATE.  Yeah, Iman mesti kena update dan upgrade. Software Iman ni sifatnya naik turun. Agak bahaya bagi seorang muslim dan mukmin kalau dia tak berhati-hati. Sebab tu setiap tindakan yang kita lakukan kena fikir Allah. Iman ni adalah benda paling asas yang kena ada dalam computer hati dan diri. Sebab kalau tak ada, mungkin computer korang bakal dan akan rosak serta musnah. So, ini wajib ada. 

Di samping itu, software-software lain yang berkaitan adalah, software amal ibadat, software Taqwa, dan software kualiti ibadah. Kenapa berkait rapat? sebabnya, once iman kamu dah bertambah mantap, maka, kamu tergerak untuk melakukan amal ibadah dan memperbaikkan kualitinya, tak gitu? Bila ibadah pun dah berkualiti, insyaAllah ianya akan menghasilkan bunga-bunga Taqwa. Yang ni pun wajib download. Okay? :> 


Next, kita tengok pula anti-virus yang kita patut ada dalam computer diri. Bukan AVG, Kaspersky, mahupun Avira, tapi yang penting ialah Iman Anti-Virus. Habaq dah, benda ni memang paling basic. Perkara pokok. No iman, hancuq. Antivirus ni semua orang ada, cuma update dengan tak update je. Then, perbanyakkan sedekah supaya dapat melatih diri untuk lebih banyak memberi. Khusyuk juga penting sebagai anti-virus daripada virus kelalaian. sebab, bila kamu tak khusyuk, kamu tak menghayati, bila kamu tak menghayati, kamu hanyut. so, kena sentiasa ada niat untuk tingkatkan kekhusyukan. Ilmu agama sekali. Kena sentiasa ada inisiatif untuk mempertahankan diri daripada virus-virus berbahaya ya. 

Untuk selalu dapat peringatan, kena banyak baca al-Quran. ayat-ayat al-Quran ni kan bicara dari Allah :') sweet je tahu. Kena jugak kaji sirah-sirah terdahulu, kisah perjuangan Rasulullah SAW, bagaimana hebatnya Islam dulu, so that bertambah rasa cinta dan semangat juang dalam diri. Ini juga sangat penting untuk didownload dalam computer diri supaya diri tak terleka dan kurang bersemangat. 


Well, apa-apa pun, security penting sebagai pertahanan diri, kita bukan kuat mana pun. Perkuatkan cinta kepada Allah, Allah akan kuatkan kita dalam kehidupan seharian :') Qiamullail, ini sangat bagus untuk menguatkan diri. Series. Mesti cuba software ni! Selain itu, bila kita tahu tentang dosa dan pahala, kita akan takut untuk melakukan maksiat. Bila kita tahu ada malaikat kiri dan kanan yang menulis setiap amalan, kita jadi berhati-hati. Rasa Khauf (takut) kepada Allah juga perlu didownload. Sebab, bila kamu ada software khauf ni, kamu akan rasa kebersamaan Allah dalam setiap tindak-tanduk kamu. then, Ingat hari Akhirat. Bila kamu sedar adanya syurga dan neraka, timbangan mizan, titian sirat, haaa kita akan jadi serius takut untuk buat dosa :')

2. Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu (yang sempurna imannya) ialah mereka yang apabila disebut nama Allah (dan sifat-sifatnya) gementarlah hati mereka; dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayatNya, menjadikan mereka bertambah iman, dan kepada Tuhan mereka jualah mereka berserah. 

3. Iaitu orang-orang yang mendirikan solat dan yang mendermakan sebahagian dari apa yang Kami kurniakan kepada mereka. 

4. merekalah orang-orang yang beriman dengan sebenar-benarnya. mereka akan mendapat pangkat-pangkat yang tinggi di sisi Tuhan mereka dan keampunan serta limpah kurnia yang mulia (di Syurga).  (al-Anfal:2-4)


Lastly, untuk sentiasa keep update, kena lah rajin-rajin download Adobe Reader al-Quran. Yes, kita lah yang kena baca. Lagi bagus, setiap hari baca. Ambik jugak hadis-hadis Rasulullah SAW, amalkan sunnahnya, dan banyakkan pembacaan buku-buku yang berilmu, bukan majalah-majalah yang tak ada value.


ALERT! Jangan install lagi software cinta dengan yang bukan mahram lagi (kalau belum bersedia untuk baitul muslim) sebab nanti software tu nanti akan corrupted dan ada virus. Karang bila dah install awal-awal, macam-macam virus ada. virus zina, virus buang bayi, virus Ikhtilat, and so on. So, kena ada antivirus that is IMAN antivirus. :D



Sekian sahaja, tutorial yang simple tapi payah, hanya sekadar mendownload software cinta kepada pencipta kita namun dirasakan terlalu banyak dugaan dan ujian. Selamat beramal ;) Waallahu'alam.

Syukran Jazilan for reading

18 patient (s) need treatment:

pewira said... REPLY

no 1 bro...

nurul.iman said... REPLY

creative! terima kasih.. saya dah sediakan laptop, internet connection nak download semua software ni. insyaAllah.(:

Nadia Elena said... REPLY

like, like, like! =D

x punya unta said... REPLY

ustazah nie dah berpunye ke??

Farah Waheeda said... REPLY

@nurul.iman

yeah, jom jom. pastikan wireless connection kuat :D hihi

Farah Waheeda said... REPLY

@Nadia Elena

syukran :D

Farah Waheeda said... REPLY

@x punya unta

wah, soalan ni pun ada ke? :")

Nia Ridzwan said... REPLY

nice tutorial.
comeyyyyy.
inshaAllah sama2 kita.

salam saiyyidul ayyam ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Nia Ridzwan

insyaALlah nia ^^ salam saiyyidul ayyam juga ^^

x punya unta said... REPLY

@Farah Waheeda saja tanya..kot mana tau takda,ble kenyit mata kat orang sebelah

ain soofiyah said... REPLY

first time jume tutorial ni.. sgt2 mmbantu..^_^

Farah Waheeda said... REPLY

@ain soofiyah

insyaALlah ^^

Anonymous said... REPLY

Assalammualaikum kak. Saye share pic dia atas ye? Hehe..amat bermanfaat :) Thanks for the update.

0nlY_tRah said... REPLY

great post!.
iAllah,.. moge2 amat membantu.
:)

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous

waalaikumussalam. sure boleh je ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@0nlY_tRah

insyaAllah ^^

Hanie Abd Hamid said... REPLY

sgt menarik ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Hanie Abd Hamid syukran ^^

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta