Followers

20120823

The Super-Muslimah: Jatuh? Bangkit dengan penuh gaya!

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Masih dalam mood raya. Selamat hari raya! still belum terlambat ^^ Just a simple reminder untuk diri sendiri di bulan Syawal ini, sekadar mengingatkan jika terlupa. Ada kala ianya tidak terluah di alam realiti, biarkan jari terus menari untuk menulis; mungkin untuk mengecas sedikit motivasi ^^

"Kamu seorang Muslimah. Kecewa seumur hidup bukanlah cara hidup Islam kerana Allah melarang hamba-hambaNya hidup berputus asa" {Laksamana Sunan by Ramlee Awang Murshid} 


Mengumpul redha atas sesuatu perkara yang kita tidak sukai kadang-kala jadi teramat sukar. Owh, untuk menjadi Super-Muslimah, seringkali memang banyak dugaan datang menguji tak kira yang datang itu kecil mahupun besar. 

Apa yang kamu tidak suka, itulah yang terbaik untuk diri kamu. Allah itu sangat sweet. Memberikan hadiah di penghujungnya selepas kita mengharungi kepayahan. 


...dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya. (al-Baqarah:216) 

Untuk menjadi manusia yang hebat, semestinya ujian yang datang pun boleh tahan hebatnya. Sabar itu cantik, maka mana-mana muslimat yang mempunyai sifat sabar maka dia juga adalah cantik :D Same goes tu muslimin, siapa yang ada sifat sabar maka dia juga muslimin yang handsome *wink wink. Jangan hanya handsome pada rupa tapi tidak handsome pada agama. 
tetap senyum


...kalau demikian, bersabarlah Aku Dengan sebaik-baiknya, dan Allah jualah Yang dipohonkan pertolonganNya, mengenai apa yang kamu katakan itu." (yusuf:18)

Sebenarnya, kita lebih kuat daripada apa yang kita sangkakan. Kadang-kadang, orang lain yang melihat kekuatan itu mengalir dalam diri kamu. Bahkan, Allah sendiri tahu kamu kuat, sebab Dia tidak akan memberikan ujian di luar kemampuan kamu dan sesuai dengan kamu. 


Kalau kamu terjatuh, dan kamu rasa kamu tak mampu bangun lagi sebab kaki sudah berdarah dan luka, hati sudah parah dan membarah, bangkitlah dengan penuh gaya. Percaya bahawa diri sendiri dapat melakukannya. Tanamkan keyakinan pada takdir Allah kerana Dia sebaik-baik Perancang. Lonjakkan kepercayaan pada Penyusun Kisah Hidupmu kerana Dia pasti menyusun kisah yang indah untuk kehidupan di masa hadapan kita.


Lupakah kita, kekecewaan itu adalah guru bagi kita. :) dan dari kekecewaan mahupun kesedihan, itulah sebenarnya yang membuatkan kamu bangkit, dan terus awesome! ^__^ 


Memang pada awalnya pahit, sakit, pedih. Kerana barangkali apa yang diinginkan itu datangnya dari nafsu. Untuk mengekangnya memang memerlukan mujahadah yang suuuuungguh tinggi. Super-Muslimah, untuk mencapai ‘super’ itu sudah pasti ada pengorbanan yang perlu dibayar. Untuk mendapatkan sesuatu yang luar biasa, pasti ada mujahadah yang perlu dilakukan.

credit to Tumblr

Perkemaskan setiap langkah untuk bersiap-siaga dengan sebarang serangan. dan jangan lupa, hadapi dengan tenang setiap cabaran dan dugaan.  Kalau berulang kali terjatuh pun, bangkitlah dengan penuh gaya. Ingat, Allah sayang kamu ^^

Eh, jangan lupa dapatkan JOM 6. InsyaAllah saya ada ^^ Saya pun tak ingat tulis pasal apa :')


Tinggalkan kalian dengan bicara Allah dari surah al-Baqarah ayat 45:

 “Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang khusyuk.” (Al-Baqarah ayat 45)

Waallahu'alam.

Syukran Jazilan for reading

25 patient (s) need treatment:

Anonymous said... REPLY

Assalamualaikum. :)
Terima kasih atas perkongsian dan kalam yg cukup indah ini.
Sekaligus mengingatkan diri sy ni supaya lebih bermotivasi dengan ayat2 indah dari Kalamullah.
InsyaAllah akan mencuba sehabis baik mnjadi muslimah lebih sabar & tabah!
Jazakallah.. :)

safiah sokher said... REPLY

Terima kasih sebab memperingatkan :)

ain soofiyah said... REPLY

terime ksih.. entri yg sgt mmbantu..=D

is said... REPLY

i likes

Anonymous said... REPLY

salam
farawaheeda...i need ur opinion..plez..nak email kt mana ea..ni agak kene tertutup sikit..syukran..:'(

Anonymous said... REPLY

nice post dr..
rase ny u can be a good motivator..
sy doakan yeeee...
really love ur wrting..
keep it up yeeee
^^

*dr ad x lam JOM 6?? hope ad....:)

Anonymous said... REPLY

nice post dr..
rase ny u can be a good motivator..
sy doakan yeeee...
really love ur wrting..
keep it up yeeee
^^

*dr ad x lam JOM 6?? hope ad....:)

Anonymous said... REPLY

nice post dr..
rase ny u can be a good motivator..
sy doakan yeeee...
really love ur wrting..
keep it up yeeee
^^

*dr ad x lam JOM 6?? hope ad....:)

Anonymous said... REPLY

rase ny u can be a good motivator..
sy doakan yeeee...
really love ur wrting..
keep it up yeeee
^^

*dr ad x lam JOM 6?? hope ad....:)

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous

insyaAllah, carilah kekuatan bersama Allah ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@safiah sokher

sama-sama ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@ain soofiyah

InsyaAllah :)

Farah Waheeda said... REPLY

@is syukran :)

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous

you can emel me; banafsajiyu91@gmail.com :)

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous

Allahu. all praises to HIM :') AMIN... jom 6? InsyaAllah, ada :) InsyaAllah.

Anonymous said... REPLY

dr.mmg penulis tetap dlm majalaj JOM ekkk
cmtu gakkk
mmg of course i akan tnanti2 slalu kluaran latest
huhu

Anonymous said... REPLY

thanks

Nurdiyana Mohd Rohaizad said... REPLY

Syukran jazilan. Doakan agar saya mampu bangkit dengan penuh bergaya! =)

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous

itu sy tak tahu >.< sila sila dapatkan majalah JOm! ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous

welcome ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Nurdiyana Mohd Rohaizad

afwan ^^ insyaALlah, moga Allah bantu ^^

Ika said... REPLY

tetap senyum. :D

Anonymous said... REPLY

sabar itu indag..:)

Farah Waheeda said... REPLY

@Ika yeah tetap senyum ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous yup, insyaAllah ^^

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta