Followers

20120629

Kertas hati

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers :)


Kertas putih or Kertas hitam?

sebuah analogi
Ambil sehelai kertas putih, 2 helai yang baru ek. Satu biar je putih. Yang lagi satu, titik dengan marker hitam sampai jadi banyak. Pastu conteng dengan marker kaler hitam sampai hilang kaler putih. Bagi jadi macam kertas hitam, jadi gelap pekat sangat2. Pastu ambik pen hitam.
 
Eh, ambik. bukan suruh baca je la. Isk, Isk

Mula-mula, tulis kat kertas putih, pastu tulis kat kertas hitam. Hmm, tulis kat kertas tu, nak tulis apa ye? Tulislah "Suka melambatkan solat". Ataupun apa-apa perkara yang membawa kepada dosa. Atau kita sendiri buat. Terpulanglah ye.
Tengok dua-dua kertas. Eh, kenapa yang putih nampak jelas apa yang kita tulis. Yang hitam x nampak pun? Pelik jugak.. Macam tak ada apa-apa je, kan? kalau yang putih, mesti nampak walaupun terconteng sikit je.
Itulah perumpaan kita. yang putih atau hitam. Perumpamaan apa? Perumpamaan hati dan iman.

Hati kita bila suci, bersih. Bercahaya. Bila terbuat dosa sikit je, pasti terasa. tersedar, dan kita nampak dosa tu, kan? Tapi, kalau hati kita yang putih tu kita buat dosa, sampai ada banyak titik hitam dan last sekali jadi gelap. Kita tak akan perasan jika kita buat dosa. macam kertas tadi. Kita x akan rasa macam ada yang tak kena. Tak akan rasa tak sedap hati, tak akan rasa pelik, takut. Sebab, kita dah tak nampak dosa tu, kan?

"Kebaikan itu akhlak yang baik, dan dosa itu ialah apa yang bergetar di hatimu, dan kamu benci bila ia dilihat oleh orang lain"-Hadis 40.

So, apa lagi, "Jom Renovate Hati!!" :)
Thanks dekat kawan saya Farah Diana Abu Bakar yang kasi saya share ye :P 

*Take note: untuk mereka yg dapat emel dari saya pasal tudung tu, pengeposan akan dilakukan secara berperingkat-peringkat ye ^^ kalau blogshop tersebut dah send, definitely terus saya emel korang. ada tudung dekat simpanan saya, saya boleh hantar in July nanti. yang dah dapat tudung tu, selamat mencuba tudung baru :)



Syukran Jazilan for reading

19 patient (s) need treatment:

Jasmin Jaraee said... REPLY

best best. boleh buat aktiviti ni jugak dengan adik-adik bulatan gembira ^^

jazakillah 4 sharing! ^^

Rapunzeel Cikilolo said... REPLY

thanks dr cinta.

Farah Waheeda said... REPLY

@Jasmin Jaraee yeay aktiviti utk bulatan gembira, bagus jugak tu ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Rapunzeel Cikilolo welcome ^^

kaki bola said... REPLY

haha, malas nak buat kot, baca je dah sedar. good sharing. :)

Farah Waheeda said... REPLY

@kaki bola

haha, pun boleh ^__^ asalkan masih terasa di hati ;))

Nia Ridzwan said... REPLY

baru baca :')

menarik analogi. ramadan hampir tiba. sama-sama suburkan benih takwa agar hati kembali bersih :')

Farah Waheeda said... REPLY

@Nia Ridzwan insyaAllah nia ^^

ain dzaya said... REPLY

best2!! maksud smpai dgn mudah :)

CREATIVE, ARTISTIK, GEORGEOUS, ADORABLE, FASHINABLE,OWESOME clik sini : Konspirasi Blogger Kreative 2012
Jiwa daku sedang berperang

ain dzaya said... REPLY

best2!! maksud smpai dgn mudah :)

CREATIVE, ARTISTIK, GEORGEOUS, ADORABLE, FASHINABLE,OWESOME clik sini : Konspirasi Blogger Kreative 2012
Jiwa daku sedang berperang

Farah Waheeda said... REPLY

@ain dzaya

insyaAllah ^^

Ika said... REPLY

thnx share. same2 lah kite berubah jadi lebih baik. :D

محمد حذوان بن حميدان said... REPLY

perkongsian yg mntap..

ain soofiyah said... REPLY

mnarik entri ni.. trime kasih mnyedarkan

ain soofiyah said... REPLY

tahniah.. teringin nk buat mcam tuh.. isk, tarikh tutup dh lepas.. sedih isk ','

Farah Waheeda said... REPLY

@Ika InsyaAllah ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@محمد حذوان بن حميدان insyaAllah ustaz :')

Farah Waheeda said... REPLY

@ain soofiyah

sama2 berhijrah menjadi lebih baik ^^

Nur Zulaikha said... REPLY

salam ramadhan...sy suke bace entry2 awk...ape pndgn awk tentang pekerjaan nurse?

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta