Followers

20120624

How about tudung labuh? or tudung yang lebih labuh dari biasa?

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers :) Special post, insyaAllah saya ada sesuatu di penghujung. so, muslimat, sila baca dari awal sampai akhir ye ^^ Duduk diam, fikir dan jana setiap patah yang cuba disampaikan.

Ramai impikan untuk menjadi lebih baik dari sekarang betul tak? dan, semua pun layak untuk berubah menjadi lebih baik. Allah sendiri memberi khabar gembira dan mengalu-alukan hamba-Nya yang ingin kembali kepada-Nya. ^^


SO, how about tudung labuh? or tudung yang labuh sikit dari yang biasa dipakai? ramai yang tanya saya, macam mana ye nak pakai tudung labuh ? macam mana ye nak pakai pakaian yang lebih menutup aurat? so, saya jawab sini je lah ye. tak dan nak reply satu-satu. :') saya juga bukanlah everyday pakai tudung labuh tapi usaha untuk pakai yang lebih labuh tu insyaAllah sentiasa berterusan, jom sama-sama berubah. Nak baik, bukan sorang-sorang je, ajak kawan-kawan sekali, sebab kita nak masuk syurga sama-sama :')


Ni kalau korang google 'tips bertudung labuh' dah keluar dah ni. so saya guna bahasa yang lebih santai sikit. Owh ye, tips-tips ni boleh diterima pakai kepada semua muslimin dan muslimat yang ingin berubah menjadi lebih baik. InsyaAllah.

1) Biasakan perubahan yang kecik-kecik dulu contohnya korang try la pakai stokin dan arm sock. Lama-lama bila dah biasa, korang akan terbuka untuk try the next step.


2) Pakai pakaian yang lebih longgar dan labuh, seluar ketat-ketat tak maw. actually, even korang pakai baju labuh lepas tu pakai macam seluar yang ketat lepas tu nampak batang kaki, err macam agak pelik di situ. masih belum ikut syariat, ala, korang pakai kat rumah je la ye depan suami nanti. :') lebih selamat.

skinny jeans


3) Join usrah yang benar. Ikut syariat, bergaul dengan mereka yang lebih solehah dan lebih thiqah. Penting untuk kita mempunyai sahabat-sahabat yang begini, bukan apa, senang urusan Akhirat kita. Bila salah, ada yang tegur, bila kita lemah ada yang perkuatkan, bila kita jatuh ada yang bangkitkan. Itulah sebaik-baik sahabat yang saling membantu dalam urusan agama.


 4) Nak dapat kawan yang baik macam tu, langkahnya rajin-rajinkan diri ke majlis ilmu. Upgrade ilmu agama, sedar diri masih kurang sana sini, so, kena ada usaha untuk perkuatkan hati dan diri untuk ubah menjadi lebih baik. kawan-kawan yang baik ada di tempat-tempat baik sebegitu. Panjangkan langkah mencari ilmu, kita tak rugi sikit pun.


5) Di samping itu juga, giatkan lagi usaha untuk perbaikkan lagi ibadah-ibadah asas. Contoh kita solat 5 waktu, tapi cuba awalkan solat itu. Kita puasa pada bulan Ramadhan tapi cuba untuk upgrade puasa yang biasa-biasa (hanya menahan lapar dan dahaga) kepada puasa yang luar biasa! (berpuasa hanya kerana kecintaan kepada Allah). Lepas dah cantikkan yang asas, buat yang sunat. Perkuatkan cinta kepada Allah, Allah akan kuatkan kita. :')


6) Banyakkan baca al-Quran dan tadabbur maknanya. Awak tak faham apa yang Allah nak sampaikan melalui ayat-ayatNya, sebab itu awak tidak rasa gembira untuk ikut perintah-Nya. Bersahabatlah dengan al-Quran, sebab al-Quran inilah yang nak teman kamu dalam kubur nanti. Digalakkan setiap dari kita ada tafsir al-Quran yang kecik tu so that mudahlah nak bawak ke mana-mana.


7) Bila dah kuatkan dalaman, insyaAllah Allah akan kuatkan kita untuk berubah for the next step.  Slow-slow. Jangan gopoh. Dah baiki dalaman, sekarang baiki luaran. Kalau dulu kita suka pakai seluar jeans ketat-ketat, sekarang awak pakai jeans yang longgar sikit. lepas tu, awak tukar pakai seluar slack pulak, lepas lepas tu, rajinkan diri pakai kain/skirt (sekarang pun dah banyak pilihan skirt rite?) Lagi baik pakai kain/skirt  tak de lah nampak kaki :') Ini contoh. Begitu juga dengan baju ye.


8) Okay, sekarang sudah sampai kepada tudung pulak. Tudung muslimat yang labuh yang dijual di pasaran ni berjenis-jenis, saya terangkan ye. Bidang biasa bidang 45'. Yang labuh sikit bidang 50', then 55' and then 60' dan tudung labuh bulat (berjahit). Untuk step ni, awak boleh try pakai tudung bidang 50 dulu. Sangat banyak pilihan di pasaran. Usually, jenama akel yang bergaris dekat tepi-tepi tudung. 


 9) Lepas tu awak try pakai tudung bidang 55 or 60 pulak. Yang ni labuh lagi lah dari bidang 50 kan. Lepas dah selesa, awak boleh la try pakai tudung labuh yang bulat berjahit tu. ^^

Pakaian produk solehah, jadikan diri anda terpilih! ^^

 10) Step-step ini hendaklah dilakukan secara istiqamah dan keraplah berdoa kepada Allah agar ditetapkan hati. Hati kita ni berbolak-balik, iman kita pulak turun naik. So, kena rajin mintak dengan Allah supaya ditetapkan hati untuk berubah.


11) Finally, awak selang-selikan lah pakai tudung bidang 60 tu dengan tudung labuh. hari-hari nak pakai tudung labuh memang payah, tapi sila berusaha untuk menjadi lebih baik dari sebelumnya. :') 


Awak, nak berubah slow-slow, akan ada sahabat yang sudi pimpin tangan dan guide awak along this journey. Tak mampu pakai tudung labuh, pakailah tudung yang lebih labuh sikit yang boleh cover apa-apa yang patut. Gembirakan diri apabila menutup aurat. Tutup aurat bukan tandanya tersekat tapi supaya selamat. Allah tahulah apa yang terbaik buat hamba-Nya, kita tinggal ikut dan amalkan dalam kehidupan seharian. Allah nak didik kita dengan bermacam-macam cara.




yes yes, inilah project yang dah lama saya habaq kat facebook page dulu, baru berpeluang. Saya nak bagi tudung free ni. So, sesiapa yang berminat boleh la e-mel kan kat saya. Tapi amatlah saya galakkan kepada mereka yang sebelum atau sekarang ni memang sedang pakai tudung yang biasa-biasa je demi untuk menggalakkan pemakaian tudung yang lebih labuh :) Sebagai langkah motivasi. Ada macam-macam jenis tudung bidang 50, 55, 60, jenis akel, bawal, pashmina labuh paisley, tudung labuh bulat and so on. owh, awak tolong sent details dekat emel saya:

farahwaheeda91@gmail.com

-Nama
-Alamat
-No telefon

(kalau boleh awak cerita sikit awak nak berubah pakai tudung apa sebenarnya ye, mudah saya nak susun tudung mana nak bagi kat awak ^^ pendek sudah ye, panjang-panjang saya tak larat nak baca :') )

*TAKE NOTE: bukan semua ye dapat, ikut kuota. yang dapat akan terima reply dari saya. InsyaAllah dalam tempoh seminggu, saya cuba selesaikan. ;)

UPDATE 25/06/12 CLOSED

Kali ni saya dapat kerjasama dari blogshop untuk pemberian kepada beberapa orang. cukup kuota maka tertutuplah penyertaan. bila dah tutup saya akan update dekat sini.


Yang ni merupakan senarai blogshop yang bekerjasama dengan Dr.CintaPunyeBelog untuk pemberian tudung-tudung labuh/bidang 55/60. kalau ada siapa-siapa nak sponsor lagi pun boleh. lagi ramai boleh dapat dan lagi ramai yang menutup aurat. Boleh e-mel saya jugak ye. InsyaAllah moga usaha kecil ini Allah redha dan nilai. ^^Allah sayang kamu, saya sayang orang yang Allah sayang.

Apa-apa pertanyaan kalau nak saya reply cepat, boleh direct tanya saya kat twitter.


Waallahu'alam. :)

Syukran Jazilan for reading

58 patient (s) need treatment:

Siti Safiyyah said... REPLY

bila baca post ni, sayu pulak rasa hati. sebab dulu saya cuma bertudung labuh bila di sekolah. bila kat luar, tudung pendek saja. sekarang rasa teringin sangat nak pakai tudung labuh semula macam dulu. doakan ya? ;)

semoga Allah memberkati awak ya. Bagus betul usaha awak ni. :)

Fatinnadiah said... REPLY

best pakai tudung labuh ni,boleh buat gaya memacam..i mean kalau pakai tudung singkat,dah dedah aurat bhgn dada kta..tu je

Nurul Iman said... REPLY

sy pun dah lama nak cubaberubah k arah yglbh baik...insyaAllah, akn sy amalkan..tq

ana dyana said... REPLY

assalamualaikum,
syukran jazilan utk perkongsian, amat menarik..:) teruskan usaha utk berdakwah demi islam..:)

Cik Jannah said... REPLY

nice info!
thanks for sharing dear :)

Farah Waheeda said... REPLY

@Siti Safiyyah

InsyaAllah, Allah ada ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Fatinnadiah

yup pakai tudung labuh pun, boleh berstyle jugak. ikut kita, pilihan kita. nak tunjuk benda2 yg sepatutnya di-cover. menyerahkan dgn rela. :')

Farah Waheeda said... REPLY

@Nurul Iman

InsyaAllah sama2 berubah ke arah mnjadi lebih baik ;)

Farah Waheeda said... REPLY

@ana dyana

waalaikumussalam. insyaAllah :)

Farah Waheeda said... REPLY

@Cik Jannah

thank you hopefully bermanfaat ^^

Nur Zulaikha said... REPLY

emm..boleh tak sy nak join tapi sy nk bg tudung tu kat sahabat sy?actually,die pun sedang berusaha ke arah perubahan itu...

Farah Waheeda said... REPLY

@Nur Zulaikha

awak ada emel ke ? :) kalau skrg dah full dear :")

nur sabrina said... REPLY

terima kasih awak ats tulisan ni :)
inshaALLAH pelan2 mesti boleh buat kan.
^_^

Cik Bella said... REPLY

suka lah post nie , dulu sy pakai tudung labuh then bila dh skola menengah sy tertarik nk pakai tudung biasa2 yg mcm2 style mcm org lain pakai tuu . skrg nie , sy dh pakai balik tudung labuh ..nk jdik sy yg dulu . moga sy lebih istiqamah , insyaallah doakan eah :')

Farah Waheeda said... REPLY

@nur sabrina

insyaAllah ;) biar sikit, asal istiqamah ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Cik Bella

insyaAllah, doa tu penting ^^

Fatinnadiah said... REPLY

trima kasih dr.cinta...sy dapat tudung tu..x sangka dpt..dah la corak tudung tu sy x der lagi..tengkiu..alhamdulillah

Mefura★ said... REPLY

Alah. baru nampak post ni. Dah full dah pun. Hmm lain kali buat la lagi. hmm

Farah Waheeda said... REPLY

@Fatinnadiah

alhamdulillah, sudah sampai ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Mefura★

InsyaAllah, biiznillah. kalau berpeluang lagi :)

safiah sokher said... REPLY

Seronok bila baca entry ni.Sebab saya memang ada cita2 nak berubah.Sekarang start kat sekolah saya pakai tudung yang labuh.Cuma bila kat luar saya cover dada dengan cardigan.Boleh ke macam tu?Apa2 terima kasih untuk entry ini :)

ain dzaya said... REPLY

bila baca tips nie..tgok diri pulak...banyaknyer kekurangan :'(

Farah Waheeda said... REPLY

@safiah sokher

insyaAllah :)

Farah Waheeda said... REPLY

@ain dzaya tak ada istilah terlambat utk bertaubat :)

ain soofiyah said... REPLY

kgumnye, sdi sponsorkan..=D

Anonymous said... REPLY

bestnya..syg dh terlambat..sekarang sya msih kmpul2 duit tok bli tdung lbuh..maklumlah..plajar bkn ad sumber kwangan sgt..

FiZ said... REPLY

salam.saja nak tinggalkan komen walaupun da closed. sebenarnya, saya tgh berusaha untuk memperbaiki diri ke arah itu.berusaha untuk istiqamah memakai stokin kaki tapi kadang2 tu, tak pakai juga.tudung labuh pun, jauh di sudut hati, teringin sngt nk pakai tp sy tahu, nak berubah, kena perlahan-lahan sebab sy tak nak bt perubahan drastik tp tak lama lps tu, berubah blik ke yg asal.susah sebnarnya tp harap2 brjya.doakan sy ye;)

Farah Waheeda said... REPLY

@FiZ InsyaAllah Allah ada ;)

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous

dah habis :( sory. InsyaAllah moga Allah permudahkan kamu ye ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@ain soofiyah

blogshop2 tersebut yang sudi sponsor ^^

the tempo of life said... REPLY

salam ramadhan

pikok said... REPLY

Salam~ tuan punya blog, memangminat nak beli tudung bidang 50" or 60" tapi tak minat yang jenis kain akel tu. Saya nak cari macam kain cotton tu tapi payah sangat nakcari :) Kalau boleh and tahu tempat2 nak cari bidang 50" kain cotton inform lah yee :) tq

Farah Waheeda said... REPLY

@the tempo of life

salam ramadhan juga :)

Farah Waheeda said... REPLY

@pikok

mostly tudung di pasaran yg bidang labuh mmg jenis akel kain dia lembik kan. yg cotton sgt jarang kalau ada pun kena custom made :)

~Hub JauhaR~ said... REPLY

alhamdulillah..sdg ke arh prubhn itu,,,mula2 mmg skit..tp lma2 rsa ok dh..sbb org skliling pndg smcm jew..huhuhu,,,sy byk tdung 45 n 60..nk bg kt spa2 yg bminat..><

Farah Waheeda said... REPLY

@~Hub JauhaR~

insyaAllah ^^

Peraih Kasih Allah said... REPLY

Terima kasih diucapkan ^^ Bila kita sesat ada yang mahu menunjukkan jalan untuk kembali ke jalan yang benar sangat menggembirakan hati kita.. Moga saudari sentiasa dicucuri rahmat Yang Maha Esa

~farafirda~ said... REPLY

alhmdllah....
ape y akk tulis sedang sy ushakan...
sebelom ni sy berpakai biasa bertudng tapi berpakaian ketat...
alhmdllah slepas berkahwin suami sy mengajar supaya menutup aurat dgn smpurna...sekarng sy baru berjinak2 dgn memakai tudung bidng 60 n berbaju kurung...
ape y sy dapat cemuhan dr org sekeliling....
die ckp sy ni kolot...dan seperti ustazah...
tp alhmdllh walaupn cm 2 sy redha...n insyallah sy akn istiqamah dgn betul....
sy akn try mnjadi lebih baik dr sekarng...aminnnn

~farafirda~ said... REPLY

alhmdllah....
ape y akk tulis sedang sy ushakan...
sebelom ni sy berpakai biasa bertudng tapi berpakaian ketat...
alhmdllah slepas berkahwin suami sy mengajar supaya menutup aurat dgn smpurna...sekarng sy baru berjinak2 dgn memakai tudung bidng 60 n berbaju kurung...
ape y sy dapat cemuhan dr org sekeliling....
die ckp sy ni kolot...dan seperti ustazah...
tp alhmdllh walaupn cm 2 sy redha...n insyallah sy akn istiqamah dgn betul....
sy akn try mnjadi lebih baik dr sekarng...aminnnn

Ir Aturmotive said... REPLY

tertarik lak nak comment (:

skang ni nk kate sy da pakai 2dg laboh xla gak, tp mg da lame start bli 2dg bidang 60....
start sy bebetol punye bet0l nk pakai 2dg labo 2 since bc ur entry psl tudung labo, yg psl dgn pki 2dg labo diri kite lbh tjage...
alasan sy xnk pki 2dg labo sblm ni sb prangai xsemenggah lg, sb 2 ble org duk ty "asal ko xpakai 2dg labo?" jwpn hy same, "aq hy akn burokkan imej org tdg labo je... (sb prangai xsenono :B"
tp dlm entry farra 2 kte if pki 2dg labo kite terdidik nk jage sopan santun prangai & so on, sy pn nekad....

sy da jahit 2dg sndr da. ad 6 skg ni. da xpakai 2dg ln sb malas hee :B pakai 2dg 2 kan maen sarong je... :D
tp xlabo sgt... kcik je... xtutop punggung pon... lbh kurg 60/55... yg cm 45 pon ade :D

sekian. pnjg sgt lak comment ni
btw thanks 2 u farra :D
Thank You Allah. harap kita dpt istiQamah :D

Farah Waheeda said... REPLY

@Peraih Kasih Allah insyaALlah ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@~farafirda~ jgn kisah kata-kata orang yang penting apa yg Allah kata, salam mujahadah ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Ir Aturmotive Alhamdulillah ^^ insyaAllah. segala yg baik dtg dari Allah ^^

leyla murabby said... REPLY

sy masih dlm percubaan..stiap kali bce blog ni..ia mang kuatkn smngt sy..tp pndgn owg terhadap sy

fiza ana said... REPLY

mohon share.....

Farah Waheeda said... REPLY

@leyla murabby moga Allah permudahkan. just fikir satu je. Allah yg nilai kita, Allah yg nak masukkan kita ke dalam syurga bukan mereka :)

Farah Waheeda said... REPLY

@fiza ana sila sila :)

Anonymous said... REPLY

salam.. =) sy mmg teringin nk pakai tudung labuh.. tgh usaha nk jd baik..^^

missprettyhawa said... REPLY

salam.. kalau saudari berminat membeli shawl labuh boleh la kunjungi loveprettyhawa.blogspot.com
lets cover your chest ya.. spread the love of ISLAM.

ERNA said... REPLY

Salam....entry yg sgt menarik....saya sgt menyetujui cara2 untuk berubah kepada yg lebih baik. Walaupun sata dah lmbt tapi tak kisah kan untuk berkongsi serba sediit. Dahulu saya hanya bertudung biasa. Apabila saya masuk universiti, saya tertarik dgn mereka yg bertudung labuh. Saya byk berbual dengan mereka terutama seorang kak ni. Tertarik akan menjadi menarik. Setelah banyak berbual, saya cuba melakukan perubahan sedikit demi sedikit daripada suka tudung bersilang ke tudung lurus waalaupun masih lg menggunakan tdg 45. kemudian mengenakan sock and handsock. Alhamdulillah, saya dapat mengekalkan sehingga hr ini dengan pemaikaian tdg labuh. Dugaan tetap ade. Adakalanya ade kepincgn dan hmpir terkehel, tetapi Allah itu Maha Agung, saya kembali Istiqomah.

Farah Waheeda said... REPLY

@Anonymous alhamdulillah, moga Allah permudahkan :)

Farah Waheeda said... REPLY

@ERNA alhamdulillah, mohon kpd Allah agar dikekalkan istiqamah ini :')

jaga hati said... REPLY

sungguh comel mereka yang bertudung labuh..lagi2lah yang berpurdah tu..dr berpurdah ke?

cheChu =) said... REPLY

Dr dulu saya duk try istiqamah nak pakai socks, tp selalu hangat2 tahi ayam je, pakai 2,3 hari lps tu tak pakai balik. Alhamdulillah skrg dah lebih kurang sebulan dah boleh istiqamah. Dan rasa tak best dan pelik pulak kalau keluar tak pakai socks. Tp masih banyak yg perlu diperbaiki, armsocks, tudung labuh, hmmm perjalananku masih panjang, tapi tak boleh nak ubah semua skali sekaligus, takut hangat2 tahi ayam lagi. Kena buat slow2. Semoga Allah tetapkan hati saya untuk sentiasa berubah ke arah yg lebih baik.

Farah Waheeda said... REPLY

@jaga hati tak, tapi teringin sgt :) insyaAllah mana taw satu hari nanti ;)

Farah Waheeda said... REPLY

@cheChu =) yes insyaAllah, slowly, kalau berubah banyak2 terus takut kita tinggal terus nanti. amalan yg baik ialah amalan yg dilakukan secara sedikit and istiqamah. semoga diteguhkan iman dlm setiap urusan :)

~farafirda~ said... REPLY

alhmdllah setelah sekian lama berusaha untuk istiqamah...dan akhirnya sy berjaya..mudah2an allah sntiasa membuka pntu hidayah mensucikan hati sy supaya terus dan terus mendekatkn diri kpdanya...

now sy telah pn berpurdah/beriqab...tp bila pergi ofis sy terpaksa menanggalknnya..berharap agar bos bg kebenaran sy berniqab,syukur kat ofie stay blh berjubah serta betudug labuh..insyallah sy akan kekalknya...insyallah aminn.

ordinarymuslim style said... REPLY

..tudung bawal labuh here^^
http://ordinarymuslimstyle.blogspot.com

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta