Sometimes Allah takes everything away from us so we can learn the value of stay strong

6:48:00 AM

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers :)


 "... Apabila kita REDHA pada sesuatu yang mengecewakan HATI kita, maka percayalah ALLAH TAALA akan menggantikan kekecewaan itu dengan sesuatu yang tidak dijangka ..." 

Dalam kehidupan bukan apa yang kita nak bakal kita dapat, kadang-kadang ianya hampir dapat tapi kerana takdir-Nya, sekali lagi kita terlepas. Sekali lagi kita diuji. Seorang mukmin itu tidak bersedih lama. Bila dia mendapat nikmat dan keistimewaan dari Allah dia bersyukur, bila dia mendapat ujian mahupun musibah dia redha dan meniti jalan ujian itu dengan perlahan-lahan :’) Indahnya hidup berTuhan, bila kita hanya ada Allah tempat mengadu. Allah.



Kadang-kadang untuk menjadi tak okay tu okay jugak. Sebab bila kita tak okay ni, kita akan kembali pada Allah. Dan apabila kita redha pada sesuatu yang mengecewakan hati kita percayalah bahawa Allah akan menggantikan kembali kekecewaan itu dengan sesuatu yang tidak dijangka. Kita merancang tapi Allah juga merancang dan perancangan-Nya Maha Hebat. Meskipun kita tidak tahu apa yang tertulis di hadapan dan kita terpaksa merasa perit seketika, insyaAllah, satu hari nanti kita akan kembali merasa kemanisan dan kebahagiaan.


UPDATE: kalau rasa lemah cuba treatment bangun malam :)

“Kita Qiamullail, bukan sebab iman kita kuat. tapi kita Qiamullail untuk kuatkan iman kita” Allahurabbi :')

I love, I lost


Ya, meskipun kita terjatuh berulang-ulang kali, kecewa berkali-kali, sedih bertimpa-timpa, ingatlah semua itu diturunkan untuk menjadikan kita semakin kuat dan semakin hebat. Kadang-kadang kita fikir, hampir saje Allah nak bagi kebahagiaan, tiba-tiba ianya direntap kembali. Bersabarlah, kerana kita tidak mengerti perancangan Allah. Kita tidak tahu masa hadapan kita. Kembalilah pada Allah dengan 2S. Solat dan Sabar. Yakin je dengan apa pun takdir yang Allah tulis meskipun itu bukan kehendak kita.


p/s: nak promote suruh tengok this movie dari IPG Perlis (Naskhah Cinta Rasulullah) okay belum tengok lagi sebab line internet sangat 'best' -,- Usaha yang ohsem :') Popular dah haihh depa ni. 
 


p/s: Sometimes Allah takes everything away from us so we can learn the value of STAY STRONG :')

42 patient (s) need treatment

  1. Alhamdulillah... thank you Allah for reminding when I need it most.
    I was actually brooding on this exact thing! Something that is just there within reach, tiba2 Allah put on hold and withdraw.
    Surfed the internet and read your article.. masha Allah.. I feel better.. 2S..sabar and solat..may Allah make me stronger..ameen
    Thanks Dr Cinta! :)

    ReplyDelete
  2. @Maryam

    your welcome sis! ;) sometimes there is a reason why Allah put us in hard condition :') AllahurabbiHe knows the best :')

    ReplyDelete
  3. alahamdulillah..sekarang saya sedang memikirkan cinta kepada allah dan rasulluah saw... sekaranag bila dah besar saya sering memikirkan hala tuju hidup saya.. terima kasih^^

    ReplyDelete
  4. terima kasih..at cni sy byk jmpa kkuatn...terima kasih,ada jalan tuk sy cri cinta abadi...

    ReplyDelete
  5. @budakbaik

    Alhamdulillah, moga istiqamah di jalan-Nya :)

    ReplyDelete
  6. @eRikA

    InsyaAllah syukran :) teruskan mencari cinta abadi ;)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah. sy pown sbnrnye sdg berhadapan dgn mslh yg sme. ape yg sy nak dh hampir nk dpt, tp terlepas. 2x pulak tuwh. 1st tu mmg slh sy. then 2nd sy x tahu knpe out of sudden hati sy rse tertutup nak dpt kan apa yg sy nak tuwh. tp lps tu sy rse menyesal. shhgakan sy rse ini semua salah takdir. walhal sy tahu tu slh sy sndri. insyaAllah, jika ini takdir, maka ini hadiah dr Allah utk sy. amin

    ReplyDelete
  8. @zubect

    insyaAllah DIA tahu yang terbaik untuk hambaNya

    ReplyDelete
  9. syukran jazillah..
    bila kita lost kita akan sentiasa merndui cinta dan kasih sayang ALLAH :)


    "Ain Dzaya | Tips jadi total hensem kekal selamanya.".

    ReplyDelete
  10. syukran jazillah..
    bila kita lost kita akan sentiasa merndui cinta dan kasih sayang ALLAH :)


    "Ain Dzaya | Tips jadi total hensem kekal selamanya.".

    ReplyDelete
  11. hebak dr cinta.. hehe

    ReplyDelete
  12. @hamzah ian

    woha! terbang tinggi-tinggi dah mai dah :')

    ReplyDelete
  13. salam alaik :)

    naskah cinta Rasulullah .
    saya dah tgk tayangannya.
    alhamdulillah.
    harap ada yang terkesan dengan video tersebut.

    Tidak ada yang Allah jadikan sesuatu perkara itu dengan sia2. la tahzan.. kembalilah pada-NYa :)
    DIA xpernah kecewakan kita.
    pasti & pasti !

    "moga berjaya mencipta syurga di dunia sebelum meraih syurga di akhirat sana"

    ^-^ ukhwah fillah,
    slmt berkenalan ^-^

    ReplyDelete
  14. dah tengok dah short film NCR tu. best sangat sampai paksa kawan2 tengok jugak cite tu. hehe.

    ReplyDelete
  15. insyaallah. semoga kite tabah dlm jalani hidup ni. :)

    ReplyDelete
  16. betul, kadang2 kita cepat rasa lemah. huuu. tanpa kita sedar, Allah dah sediakan banyak 'ubat' untuk kita. samada kita nak terus makan ubat tu even pahit, atau nak biaq ja sakit melarat. kan.

    p/s: kak fawa~ hehe. kita siap download dah movie tu ^_^

    ReplyDelete
  17. ★★Motivate diri sendiri★★

    ReplyDelete
  18. @Siti Safiyyah

    hihi ye ke? dah tgk jugak, shbat2 dari IPG lain yang punye ni :)

    ReplyDelete
  19. @Nia Ridzwan

    true the best medicine ada padaNya. alaa akk pun dah download jugak hihi. dan ulang bnyk2 kali LOL :P

    ReplyDelete
  20. Orang yang bahagia kecewanya berkali-kali. Orang yang tidak bahagia, kecewanya hanya sekali. Justeru, apabila kita mengalami kekecewaan, belajar dan ambillah iktibar dari kekecewaan itu. Insya-Allah kekecewaan itu akan menjadi mahar kebahagiaan. Maka, bersyukurlah kerana Allah tidak melupakan kita dengan memberikannya kita ujian demi ujian bagi meraih pahala kesabaran.

    ReplyDelete
  21. Allah Maha Mengetahui. Dia tahu apa yang terbaik untuk kita. Dan Dia tidak akan menguji hambanya melebihi kemampuan hambanya.

    ReplyDelete
  22. @NadyaBubble

    yep. kita memang layak diuji pun :')

    ReplyDelete
  23. no one makes a lock without a key, rite? so ALLAH will not give a problem without any solution to us =)

    ReplyDelete
  24. entry yg memberikan saya semangat...sbb ceritanya btol2 same pe yg terjd pd diri sy...syukran yer sis...

    btol Allah tempat yg mengadu sebaik-baiknya...lebih tenang rasanya slps qiamulalail

    ReplyDelete
  25. Anonymous3:53:00 PM

    assalamualaikum.
    sy xthu either shbt sy ni dah jd follower ntok blog keretmayat or not. if blom,sy suggest sahabt bc entry2 keretamayat especially ntok entry berkaitan cinta/berkapel..
    wallahualam...

    ReplyDelete
  26. Subhanallah,such a precious word :) ..mohon copy dan share ye :)

    ReplyDelete
  27. mempelajari sesuatu y baru. kdg2 manusia lpe. ble da jatuh terduduk..bru nk beringat.. thx pd tuan punye blog ni..
    kdg2 bukan sume dugaan kte mampu nk hadap..kte insan lemah..
    dan kte percye ALLAH sntiase bsme kte..AMIN

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers