Followers

20120412

Kenapa saya lebih suka single?

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers. =) 

Disebabkan hari ni macam free, esaimen pun macam dah nak siap, maka hari ni terupdatelah. Entry kali ni simple je. Sebelum tu, terimalah Forgive Me by Maher Zain. Maher Zain dah keluar album baru. Semua lagu dia best-best :')

credit to: someone



I’m about to lose the battle and cross the line 
I’m about to make another mistake 
And even though I try to stay away 
Everything around me keeps dragging me in 
I can’t help thinking to myself 
What if my time would end today, today, today? 
Can I guarantee that I will get another chance 
Before it’s too late, too late, too late 
Forgive me… My heart is so full of regret 
Forgive me… Now is the right time for me to repent, repent, repent... 
***
Kenapa saya lebih suka single? It is because:

1) Boleh tumpukan cinta kepada Allah je. Senang je nak beribadah. Ini lah alasan pertama. Fikiran tak lah ke laut daripada memikirkan orang yang tak confirm jadi husband or wife, baik fikir kan Allah je, ada jugak faedahnya. Sekurang-kurangnya gugurlah jugak dosa, tenanglah hati yang mengingati Allah kan.

2) Tak membazir wang ringgit. Tak payah topup, tak payah gayut-ing. No morning text, wake up call, good nite message. haih, macam leceh je nak text semua benda. -,- Kalau sekarang ni pun selalu topup sebab hal kerja je. Ewah.

3) Tak de siapa yang boleh membebel marah-marah. Belum sah halal lagi dah mengongkong.

4) Bebas berkawan dengan sesiapa sahaja. Yes, yang pasti masih dalam batasan ye anak-anak.

5) Kurang sakit hati. Bagi saya la, sia-sia je ada rasa sakit hati. Kan kejap-kejap jeles la, lepas tu sakit hati la. lepas tu menangis la. Aduh. Jangan bagi air mata kita ni menangis pada perkara sia-sia, nanti Allah marah.

6) Tak buang masa. Kalau masa yang sepatutnya boleh la nak buat solat Dhuha ke, mengaji ke, berzikir ke, tapi bila couple, kena la sibuk jaga hati dia dengan call dia setiap masa, text dia selalu, errr macam-macam lah. Hati manusia sungguh-sungguh kita jaga, Allah? -,-  

7) Enjoy the silence. Orang kata sunyi bila tak de orang nak text, tak ade orang kita nak call. But hey, enjoy the silence lah :D How? Dapatkan ketenangan jiwa dengan berzikir kepada-Nya. Nak lagi best senyap-senyap masa malam tu bangun Qiamullail. See, macam mana kita nak enjoy the silence tu depends on kita sebenarnya. 

8) Kurang bosan. Hari-hari menghadap muka sama je tak tahu lah nanti masa kawen nanti dah tak best. Makin banyak diteguk cinta sebelum nikah, makin kuranglah kenikmatan cinta selepas kawen tu.  

9) Kurang dosa. Dosa yang sedia ada ni pun rasa tak terkira dah. Malulah wahai hamba Allah, Allah terlalu banyak memberi tapi kita sendiri melupakan-Nya. Allah mencintai kita dengan nikmat tetapi kita membalasnya dengan maksiat.

10) Boleh fokus dalam matlamat (pelajaran dan sebagainya). Boleh belajar rajin-rajin, boleh dapat pointer tinggi-tinggi, boleh belajar ilmu agama tanpa had, kesimpulannya kehidupan lebih terfokus.

Ini dari pandangan diri sendiri la kenapa single dulu before akad tu lebih indah.





Orang kata bercinta berpada-pada, kalau terputus tak de lah merana sangat. Lagi-lagi usia muda yang memang tak tahu nak kawen bila kan. Maka wajarlah kita menumpahkan seluruh rasa cinta kita buat Allah. Bukan tak boleh, bukan salah. Okay.


Cinta itu FITRAH. Fitrah yang Allah bagi kepada semua hamba-Nya. Tak kan lah berdosa pulak jika kita rasa cinta tu kan. Tapi, FITRAH tu boleh bertukar jadi FITNAH bila dalam sesuatu hubungan tu korang ada buat apa yang Allah tegah. Tak semestinya niat nat kawen dengan dia tapi 24 hours kau berdua-duaan dengan dia. Niat tak menghalalkan cara. :) Ingatlah, even manusia tak boleh nak nilai niat kita apa tapi Allah tahu. Takpe, don't worry, masih punya masa untuk kita bertaubat dan menangisi dosa-dosa lalu. Better kita buru dulu keredhaan Allah.


Simple post i guess, sorry saya kurang update sekarang ni, mungkin sebulan lagi baru update hehe. lepas musim esaimen ni, musim exam pulak. Maaf ye, jadi pelajar institut perguruan ni ada 4 musim, musim relax (awal bulan), musim esaimen, musim projek dan musim exam. Tak masuk lagi masa dah practicum next year. Bermusim-musim dah rasanya. -,- Eh, nanti siapa-siapa dapat interview maktab bagila taw :D mana taw boleh bagi tips sikit.


Iklan jap. Wanna something different? Sincerelybyus Shawl provide you something rare. Yeay. Clap clap. Paling best, kita boleh mintak bidang besar :D Kalau korang selalu update dengan Sincerelybyus Shawl, selalu jugak diorang buat lelong-lelong session, they drop the price! ;) biasanya malam-malam la. They provide abstract and paisley square shawls or shawls, Chiffon, Cotton, plain cotton & floral motifs square shawls. :D



Nak tengok banyak lagi collectionnya, boleh tanya sis Inora ;) here it is:

Sincerelybyus Shawl;



Twitter: @shawlsbysbu

Kalau korang suka single sebab apa? :) Jom share. 

Waallahu'alam.

Syukran Jazilan for reading

64 patient (s) need treatment:

Yan.haziyana said... REPLY

ehh ni bukan suara maher zain. haha

Akim Iqbal said... REPLY

Amboih !

Tiqiezaidi :) said... REPLY

Best ! Kita nak share boleh tak ?

Egg Head said... REPLY

sbb bila single....
kurang la fitnah pada diri ini....

sbb saya x reti jaga perasaan org....

sbb tidak suka dikongkong.....

sbb tidak nak bazir duit saya kat couple....

nanad said... REPLY

Terima kasih Dr Cinta :)

stoker said... REPLY

boleh tak En Dr terangkan,camne kite nak cintakan Allah..??adakah cinta Allah tu kite dapat rasai di dunia dan akhirat atau akhirat saja..??ke guane..muahaha

Abstract of Life said... REPLY

suare maherzain ka ni? len jah

zubect said... REPLY

kalau sy, sbb nyer:
1)sy boleh spend byk mse ngan family. xyah la nak date tiap hjg mggu, baik pi jalan2 ngan family. utk pengetahuan akak, sy tggl ngan adik bradik sy je, mak ayah dah takder, sy ade sorg kakak OKU. so sy mmg rapat sgt2 ngan abg n kakak sy tu. jd lgsg tak terfikir nk ada hbgn cinta yg stakat main2 nie

2)nanti kesian la kat bakal suami sy kalau sy dh pernah bagi hati sy kat lelaki laen sbelum dia. x syok la mcm tu, kan?(gatal pulak kat sini)

3)jauh dari maksiat! itu yg pntg!

4)tak tambahkan masalah yg sedia ada dgn masalah merepek-repek sal bf nie semua

miz_sesibur said... REPLY

:)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Yan.haziyana

haha at first dgr macma bukan suara dia maybe dia ade ft dengan sorg lagi penyanyi tu Aya Zain. :O tapi betul dah dia tu ^^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Akim Iqbal

haha :D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Tiqiezaidi :)

boleh je. ala segan pulak, post simple je ni :')

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Egg Head

true, satu lagi bazir tenaga ewah.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nanad welcome dear :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@stoker

ce check link ni utk penerangan lebih lanjut :)

http://dirikudrcinta.blogspot.com/2010/10/tips-meraih-cinta-allah.html

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Abstract of Life

agak lain la, haha mesti la dia kot dah dalam album baru dia. :D

dia ada ft dgn someone lagi sorg tu nama dia Aya Zain. xtaw la dlm lagu ni skali ke

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@miz_sesibur

^_______^

Hanamiko Sakura said... REPLY

nak shared boleh tak?? boleh la.. boleh la.. hehe

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Hanamiko Sakura

boleh je :)

Anith Hanisah said... REPLY

single lg bagus kan.hidup pun senang tak payah pikir bende2 yang menyesakkan kepala:)

shasha said... REPLY

saya daripada IPG Perlis, gambar tu, nape kreditkan pada someone IPG Perlis, sape someone tu ? huhu

syahirah aishah said... REPLY

1) sbb , taa perlu naa jaga hati sape2 bile kite ckp or keluar or berbaik baik dengan sape . (still in batas eh ) =P

2)bercinta zaman sekarang niyh , byk taa elok nyer dary yang ok .
so , senang kate , lindungi saya dary dosa yang bakal terjadi kalu saya kapel .

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anith Hanisah

betul ;D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@shasha

someone tu tak kasi reveal nama dia :) so just stated someone from ur IPG :) photographer pro dia ni ;) selalu je tgk gmbar cun2 kat wall dia.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@syahirah aishah

betul buang tenaga, masa and banyak lagi. kalau halal tak pe :")

NZS said... REPLY

to get closer ngan Allah,family and friends.biarlah asyik dikata ketinggalan zaman pn,but Allah know better right.nice post,simple but full of meaning,bkn stakat klinik,hospital pon bleh bkak ni dr cinta.hehe. :)

NZS said... REPLY

to get closer ngan Allah,family and friends.biarlah asyik dikata ketinggalan zaman pn,but Allah know better right.nice post,simple but full of meaning,bkn stakat klinik,hospital pon bleh bkak ni dr cinta.hehe. :)

-Wan Siti Aisyah- said... REPLY

Salam ziarah dik.. Dah lama akak tak baca entri terbaru dik Fara=) Bagi akak yg dah hidup 24 thn kat atas muka bumi ni, alhamdulillah + pengalaman sendiri lagi tak ada kebaikan pun couple before nikah.. Mmg bazir masa & wang utk seseorang yg blm tentu jadi milik kita lagi.. Tapi, nasib baik Allah masih jaga & sygkan akak even akak pernah fall in love with someone sblm ni tapi jumpa pun jrg & berteman, takde sentuh-sentuhan & pegang-pegangan.. Masa tu, baru akak sedar yg bercinta sblm kahwin ni takde apa-apa faedah & terus stop.. Alhamdulillah, since 2009 till now hati akak hanya terbuka utk syabab yg nak jadikan akak sebagai isteri yg sah je, that's all.. Susah sebenarnya dik nak jaga hati & perasaan.. Sebelum nafsu mengawal akal, baik kita stop semua benda yg tak berfaedah ni=) Aha, satu lagi the main reason why I like to be single mingle sbb boleh fokus kat family terutama sekali parent.. Masa tak kahwin lagi ni lah boleh jaga mereka, bermanja-manja dgn mereka sebab nanti dah kahwin masa utk bersama dgn mereka dah limit.. So, sblm tiba masa tu, baik spend precious time btl2 dgn family ^_^ That's all from me.. Wallahua'lam..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@NZS betul bila dah kwen kita sbuk dgn husband pulak hehehe

masa ni lah nak manja2 dgn parents :')

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@-Wan Siti Aisyah-

pengalaman mengajar kita berdikari dan berfikir ;) syukran singgah :)

Anonymous said... REPLY

tambah sikit.. saya single sekarang sbb saya simpan chinta utk suami saya nti... dan..dan... sibuk menyiapkan diri jadi hamba-NYA.. umat Rasulullah saw.. dan isteri yg mithali pd seorang suami yg soleh.. ^___^

Anonymous said... REPLY

dr.cinta pun pakai shawl gak eyh...
mesti shommel an
:D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous sy tak pakai shawl haha sbb tak reti :')

pakai yg square je hihi simple je

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

AMIN hopefully come true ewah ;))

FiZ said... REPLY

suka entry kamu ini..nak share la.ha..kna tggu next month la ye untuk entry baru pulak?xpela...yg penting, fara fokus kat study la dulu :)

Anonymous said... REPLY

Ur entry Sgtt2 membina . sy suke kann stiap hasil nukilan anda d blog neyh . sumenye brkaitan pd d ats . trima ksih kerana byk mmbantu mlalui hasil tulisan anda . kerana stiap kli membaca blog anda da spt mmberi motivasi pd dri sy . :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@FiZ syukran :) tunggu sy habis exam dlu hehe, sbulan lagi lah kot >.<

hehe tapi xtaw la tetibe nak update kan? ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

insyaAllah, hopefully bermanfaat :) segala puji2an hanya milikNya :)

Anonymous said... REPLY

try la pakai shawl...sies mesti cantek au..sies ly ur r so mysterious...nak tahu sgt cmne lar rupe sbnr dr.cinta ni..heee :D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

hee misteri la best >.< tak de org kenal hehe.

Eyka Aikha said... REPLY

Saya share ye Dr. CInta.. :) saya akan buat credit kat awk.. :) thanks!

Habiburrahim said... REPLY

jazakallah..entri yg mnarik! TAHNIAH!
owh,btw, mggu ni ad entri terbaru dr sy! jemputlah ziarah ye!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Eyka Aikha

boleh je ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Habiburrahim

Syukran ;)

Anonymous said... REPLY

Salam,, saya nak minta pendapat , =/ . saya terlanjur bercouple dgn seorang lelaki . Saya dahulunye seorang yg menjaga batas , tetapi semenjak dengannye, sya jd murah =( . saya pernah peluk, cium, pegang dia . Saya sgt malu dgn Allah, apa patut saya buat? saya da bertaubat. saya dah kembali pd jln asal, tp dia, x mahu lepaskan saya. Dia kata akan bertanggungjawab atas saya , dia akn kahwini saya,. sbb kami sama2 first kiss . Dalam hal ni, adakah saya perlu kahwini dia??? . . sbb saya dah buat dosa dgn dia.... tp mcm mana kalau, saya dah cuba nasihat dia, tp dia x terima. tp dia syg saya. Saya sgt buntu . Kalau kata awak di ats, awk dah bertaubat . adakah perlu saya mengahwini lelaki yg saya buat dosa itu?? keliru anatara sayang dengan lelaki tu n nak berubah....em

adaNUR said... REPLY

salam adik Dr... hihik... wahh best entry adik nie... bakal cikgu ke??? slmt dtg ke alam perguruan :)

Anonymous said... REPLY

berdasarkan pengalaman sy, mmg ade mse yg kte akn rase happy bile dpt text msg or call dr dia. but happy to skejap je..sbb akan ada rase gelisah, rase x tenang dlm hati, rase jeles , rse dengki outweigh happy yg fana tu..SO, hidup single mingle ni..sronok sgt..sbb tenang, and bile pikir2 balik..kalu kte couple, mcmne nak bertemu Allah? kekasih kte yg sbenar... Ya Allah tetapkan hatiku atas jalanMU ...amin..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@adaNUR

yup insyaAllah :) time kasih hehe

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

yup happy skejap je, lagipun buat apa happy kalau ianya haram, tak diredhai Allah :'( semua tu temporary je. biar la kita putus cinta dgn manusia, sbb bila mencintai Allah, Dia akan menemukan kita dgn org yg dicintaiNya. kalau putus cinta dgn ALLAH?

hmm

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

Firstly, istighfar sama2 atas dosa2 yg kita pernah atau buat pada hari ini. Walau siapa pun kita pd hari ini, kita masih punya masa depan. Agak terfkir bnyk kali nak publish ke tak pertanyaan awk. tapi sy fikir balik, kalau tak publish smpai bile pun awk akan berada dalam keadaan dilema and keep doing mistakes. dan boleh juga dijadikan panduan kpd org lain.

walau siapa pun anda, ingatlah Allah menyayangi kamu.

Biar la kita putus cinta dgn manusia, sbb bila mencintai Allah, Dia akan menemukan kita dgn org yg dicintaiNya. kalau putus cinta dgn ALLAH?

semak balik, apa yg anda lakukan ni bukan namanya cinta, tapi itu nafsu. jika dgn mencintai dia , cinta kita kpd ALlah smkain bertambah maka anda bertuah kerana bertemu dgn lelaki yg benar2 menjaga batas pergaulan selagi kalian berdua belum halal, tapi jika dgn mencintai dia kita semakin jauh dari Allah, ingatlah ianya diibaratkan macam cinta tu dah menyesatkan kita.


semua ni bergantung pd diri awk sendiri. jgn percaya pd janji lelaki, ingat perasaan boleh berubah, yes dia skrg berjanji macam2 sebab dia nak lagi apa yg dia masih mahu.


macam mana nak buat skrg ni:

1) solat taubat. bertaubatlah pada Allah. Kita tak tahu kita mati bila. entah2 masa kita buat maksiat tu Allah matikan kita. tragiskan?

2) bila dah smpai tahap macam ni, wajarlah saya katakan bahawa fikirlah dgn waras. Bukan mahu memutuskan, tapi fikir secara waras, adakah awak masih nak meneruskan buat dosa ? Allah mencintai kita dgn nikmat tapi kita mbalasnya dgn maksiat? :(

3) jgn percaya kan dia, lupakan dia. Ingat satu je, jahat mana pun lelaki tu, dia hanya nak kan perempuan yg baik dan solehah. Tanya diri, solehah tak kita ni? kalau rasa belum, baiki diri utk masa depan bukan kerana nak suami soleh je. Jauhkan diri dari dia, kalau nak diri kita selamat, kalau nak Allah redha.

4) Bersahabat dgn org2 soleh. Dekatkan diri pada Allah ini jalan yg paling baik :')


5) Lupakan kisah lama. lupakan segala2nya tntg dia. Aib sendiri jgn dicerita simpan je. Dan berubahlah.


Ingatlah, apa yg kita buat ni sikit pun xdtgkan faedah malah percayalah suatu hari nanti kita sndiri akan menyesal dgn kejahilan kita. Masih ada kesempatan utk berubah. Maka, kasihanilah diri sendiri, jgn bebankan diri dgn dosa2 yg semakin banyak dan menggunung. Waallahu'alam.


Moga Allah membantu kamu walau di mana kamu berada. :')

shazika said... REPLY

thanks dr.cinta..lps baca entry ni baru sy sedar sy banyak menangis sbb dia. mcm sia2 jek. i love ur entry

FEDO said... REPLY

Aisehmen...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@shazika

insyaAllah sama2 saling berubah ke arah yg lebih baik :')

♫♪~Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ said... REPLY

suara maher zain ?? mcm lain jer .. hehhehe

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@♫♪~Naurah_Nawwarah ~ ♫♪ kan? hihi agak la macam lain sikit dari biasa.

faris said... REPLY

salam,,saya ada mslh yg juga berkait dgn tajuk entri ni,,sy dah couple dan sdah agak lama juga,,baru2 ni sy ada memikirkan ttg hal yang disebut dlm entri ni dan beberapa daripadanya membuat sy rasa agak terganggu,,hati rasa xmenentu,,kdg2 sy rasa ada baiknya sy jd single,,tp mslhnya sy sgt cintakan dia dan merasa tidak boleh tinggalkan dia,,sy dan dia telah lama berkenalan,malah sy sudah pn berjumpa mak ayah nya,,kami ada berbincang mahu berkahwin,,tp jauh dlm hati sy, sy rasa masih blm bersedia dan mahu hidup sperti org single,,sy sronok tgk org yg single dan hidup mereka lebih tenang pd pemerhatian sy,,bagaimana sy ingin selesaikan mslh hati ni,,hrp dr.cinta cpt bantu

NC said... REPLY

Assalamualaikum,
This is my second comment to ur blog (ehehe, I am not a stalker by the way). Memang sangat menarik post2 anda dan saya dah follow.

Kenapa saya suka single? Masa zaman kegelapan (gelap ke?) saya pernah couple. Dan tak ke mana. Sebab hubungan itu tidak halal. Dan rasanya semua sebab yang awak senaraikan tu mmg betul.

Rasa tenang, sgt enjoy the silence. U have moree time for yourself and family, friends. U have extra time to achieve your goals and dreams.

Sebelum pernah couple mmg rasa jealous dengan kawan2 yang ada bf. Pnedek kata, been there and do that. I was once a teacher trainee like you, percayalah, selapas berkerjaya sebagai pendidik, kita akan mula melihat dunia. Dan saya percaya kita mmg ada pasangan satu hr nnt.

Walau mak saya mula bising sebab saya belum 'berkawan' dengan siapa2 (istilah mak-mak kite), saya pernah kata dengan mak, "kalau ada org rasa saya sesuai jadi isteri dia, tak perlu berbf, klu saya rasa dia lelaki yang baik dan soleh, dia akan terus jumpa mak"

Keep writing. Please
<3

Kak Ella

Ir Aturmotive said... REPLY

asslam. nak share juge :D

1) same cam no 1. bole fokus kat Dia je yg terutama. sdgkan single pon bole teringat kt si dia yg tapape, apeta lagi ble double :D

2) bole fokus kt famly, kt mumy. dy sorg2 je cian dy. sape lg nk layan duy, kalo ank2 pempuan dy kawen nt, sah2 kene ikot laki... tym ni nk bg full comitment kat mamy :D

3) sng jage diri, sng nk berubah, sb insyaAllah hati xdipenuhi dosa kering yg constantly betambah bile double

4) saya bahagia sendiri. Dia da cukup nak jage saye. tak rase cam xcukup kasih syg :D

Sekian, terima kasih :D

Farah Waheeda said... REPLY

@faris soal nikah kahwin bukan mainan. jika belum bersedia, lebih baik tunggu dulu. persiapkan diri dgn ilmu agama ini yg penting, membimbing dgn ilmu agama. waallahu'alam.

Farah Waheeda said... REPLY

@NC yes yes, what is your mom said is very true >.< hihi. cinta yg tbaik itu Allah akan anugerahkan pada kita bila waktu kita dah bersedia. tak perlu jealous sbb kita tak buat maksiat, org buat maksiat pun kita jeles ke. we should bersyukur :')

berdoa lah smoga kita dilindungi Allah. :')

Farah Waheeda said... REPLY

@Ir Aturmotive

sama2 :D hihi.

yes yes, awesome reason u have there :D bila dah bersedia, Allah akan hadirkan someone yg benar2 serasi dgn kita. InsyaAllah. kalau nak jodoh yg soleh dan baik, we should be one first ;)

Miz Atom said... REPLY

Salam.. I'm new here.. Hihihi...
Yup.. Yup!!
Single is better!!
Sebabye :
(1) Tak kongkong
(2) Bebas
(3) Tak de sapa nak marah
dan yang penting
(4) ENJOYY!! Yippiiiiii...

http://atom-wrote.blogspot.com

whitepurplelavender berry said... REPLY

me ..

whitepurplelavender berry said... REPLY

salah kh org mengongkong ?
komen please ??

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta