Followers

20120113

Nak tunggu sempurna baru boleh bagi nasihat? Kalau tak namanya tunjuk baik?

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. 

Salam to all readers~ =)

Kalaulah kita sukar terima nasihat dari orang and pandang pelik dekat orang yang selalu mengajak kepada kebaikan and then said; “alah, kau tu macam lah baik sangat.” Then, adakah kita harus menunggu sampai semua orang perlu jadi baik 100% untuk saling menasihati antara satu sama lain. Adakah itu kriterianya dan baru LAYAK bagi nasihat dan supaya tidak dipandang ‘bajet bagus’?

Usin and Mail

# Usin, jom join usrah Sabtu ni
# Ala, Mail, aku kan dah cakap, usrah2 ni jangan panggil aku. Aku tak pernah free okay
# Lagipun, banyak benda yang aku boleh buat dari join usrah yang membosankan

"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan." -Hassan Al Basri- 


Seperkara that we should know, everyone is not perfect to be a perfect. Hanya Allah yang Maha Sempurna. We keep doing mistakes even seribu kali pun diberi peringatan. Sebab kita human being yang of course ada cacat celanya. Cumanya, cuba tanya sekejap pada diri. Apakah reaksi kita sewaktu diajak melakukan kebaikan? Apakah tindakan kita apabila diajak pergi usrah, berjemaah di masjid atau surau dan sebagainya? Apakah respons kita apabila sedang dinasihati apabila telah melakukan kesalahan? 


“come on, nak ceramah pergi masjid lah” 


Kita sebenarnya terlupa, hakikatnya memang manusia yang mengajak kita melakukan kebaikan, kenyataannya memang manusia yang menasihati kita tapi actually, Allah yang sedang berbicara dengan kita tanpa kita sedar! Adakah kita sedang sombong dengan pencipta kita? 



Allah sayang kepada kita. DIA sentiasa melihat kita, apabila DIA mula nampak kita sudah semakin berubah, contohnya dek kesibukan kerja, kita mula renggang dengan masjid, kita mula jarang baca al-Quran, maka Allah hantarkan seseorang untuk datang memberi peringatan kepada kita yang terlupa. Kita terlupa bahawa kita hidup di dunia ini adalah sebagai hamba-Nya. Tidak layak sombong kepada Dia walau sedikit pun. 



Apabila kita sedang menasihati orang lain, secara automatiknya diri kita juga turut dinasihati. Means, saling berpesan antara satu sama lain di samping memperbaiki kelemahan dan kekurangan diri. Itulah hikmahnya. Memesan sambil dipesan, memperbaiki sambil membaiki. So macam mana pula bagi si pemberi nasihat yang sering mengalami penolakan? 
[sumber] more articel here


Rasulullah s.a.w juga pernah mengalami penolakan. Lebih hebat dari kita. Memang diakui, sedih kerana ditolak, kecewa apabila kita memberi peringatan namun, dibalas sepi. Kita harus tahu, hidayah itu milik Allah. Dia berikan kepada sesiapa yang dikehendaki dan menarik kembali dari sesiapa yang Dia mahu. Kita cuma menyampaikan, selebihnya terserah kepada individu tersebut untuk menerima.


Firman Allah: “Sesungguhnya engkau (Muhammad) tidak akan dapat memberi petunjuk kepada orang kamu kasih tetapi hanya Allah akan memberi petunjuk kepada sesiapa yang Dia kehendaki.” (Al-Qasas:56). 


Dalam memberi peringatan, bersedialah untuk menerima kekecewaan, kuatlah menghadapi penolakan dan tentangan. Itu perkara biasa. Tidak semua mudah menerima keindahan kebenaran dan mudah juga mengamalkan dosa yang menjadi kebiasaan. Well, just keep praying for them, agar Allah memberikan mereka hidayah untuk menerima nasihat. InsyaAllah.  #Peringatan buat diri sendiri terutamanya. =)


Waallahu'alam.

p/s: update masa cuti-cuti je. :)

Syukran Jazilan for reading

24 patient (s) need treatment:

SABRINA said... REPLY

betol tuu.. setujuu :)

aimie amalina said... REPLY

:)
sebab itu zahirnya manusia mmg suka akan kebaikan,walau sejahat mana dia.
Dan kerana itu, harus kita berpesan2, supaya kita juga tidak ketinggalan

aimie amalina said... REPLY

:)
sebab itu zahirnya manusia mmg suka akan kebaikan,walau sejahat mana dia.
Dan kerana itu, harus kita berpesan2, supaya kita juga tidak ketinggalan

CaYe Cik iLa said... REPLY

tersentap bace entry ni...

CaYe Cik iLa said... REPLY

tersentap bace entry ni...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SABRINA

insyaAllah, saling berpesan2 ke arah kebaikan :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aimie amalina

yup, itulah dia fitrah beragama yg ada pd diri stiap insan. even jhat mana pun still bercita-cita nak buat kebaikan. insyaAllah, moga hidayah Allah akn menyinari. amin.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@CaYe Cik iLa

:) ingin membuka mata semua phak. siapa kita actually, kite terlalu sombong menerima panggilan dri Allah. -,-

cik jue tomey said... REPLY

memg ramai org yg ckp mcm tu......mgkin nk pthankan ego dia.yelah..sesetgh org tkleh nk terima nsihat org lain..so,dia pertikaikan la plk org yg bg nsihat tu

Nur Zulaikha said... REPLY

alhamdulillah...artikle ni mcm sesuai utk sy je..hehehe~_^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@cik jue tomey

betul3, ego masing2 kan. rasa apa yg dia buat tu dah betul.

tapi kena didik diri jugak sampai bila nak jadi camtu kan?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Nur Zulaikha

insyaAllah, sesuai utk sume golongan ;)

Atika Aula said... REPLY

:)

Model Busana Muslim Murah said... REPLY

artikel tulisan yang baik,,nice post slam kenal

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Atika Aula

senyum je ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Model Busana Muslim Murah

thnx ya ;)

Nur Zulaikha said... REPLY

minta izin nk copy blh?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Nur Zulaikha

boleh je ;)

Firdaus® said... REPLY

usrah memang best..dulu sy kat kampus join menda2 tu..tapi tarik diri bila makin lama sy sedar yg dalam usrah tu diselitkan politik2..huuu tak suka politik2 ni.. =)
btq nice blog..

do follow my blog ye~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Firdaus®

syukran :)

Anonymous said... REPLY

DR cinta.Sekadar perkongsian.Cuba dengarkan ceramah dari ustaz armen halim naro bertajuk untukmu yang berjiwa hanif di youtube.Sangat menyentuh bagi hati orang-orang yang kusyuk- MR.Z

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

InsyaAllah. SYukran ye :)

Shafiqah Rahim said... REPLY

DR..saya mintak izin copy dan share di blog saya ye ?

Farah Waheeda said... REPLY

@Shafiqah Rahim boleh boleh ^^

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta