My heart, your heart, our heart

11:53:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) This is always a reblog, repost and rewrite. =')

Mati hati itu adalah kerana tiga perkara iaitu;
* Hubbul dunia (kasihkan dunia)
* Lalai daripada zikrullah (mengingati Allah)
* Membanyakkan makan dan menjatuhkan anggota badan kepada maksiat kepada Allah.

Ini hati kita suci bersih sebaik saje dilahirkan


ni berdosa sebab lawan cakap mak


ni berdosa sebab keluar berdua-duaan, mengumpat etc etc

makin lama makin banyak

semakin menjadi hitam sehingga tertutup pintu hati untuk menerima kebenaran


rasa biasa je buat dosa

Atas sekali adalah hati kita. Each time kita buat kesalahan akan tumbuh titik-titik hitam. So, jom kita hidupkan hati-hati kita dengan zuhud dengan dunia, zikrullah, bergaul dengan sahabat-sahabat yang soleh/solehah. Bila hati hitam, kebenaran pun susah diterima. Perintah Allah payah nak ikut and kita rasa kita je betul without knowing yang actually hati kita dah mati. ='(


Berhati-hatilah dengan dosa-dosa kecil, sikit sikit lama lama jadi bukit. Beware. Jika tak bertaubat, tak ada peluang lagi untuk kita mendapatkan hati baru.

Sabda Rasulullah SAW:
"Sesungguhnya seorang Mukmin bila mengerjakan satu dosa atau kesalahan, maka setiap kesalahan dan dosa itu akan berupa titik hitam pada hatinya. Dan bila dia menyedari dosa dan kesalahan itu, lalu menyesali dirinya dan meminta ampun, hatinya menjadi bersih. Tetapi bila kesalahan dosa itu ditambahnya, maka titik hitam itu akan bertambah pula sehingga hatinya akan menjadi gelap dan hitam seluruhnya. Inilah yang dikatakan Allah: Sungguh sudah tersumbat hati mereka kerana perbuatan mereka itu."(HR. Al-Hakim, Tarmizi dan Nasa')

Wallahu'alam~

22 patient (s) need treatment

  1. aduhai..bile tgk lakaran hati tu, apakah warna hati skrg ni
    T________________T

    ReplyDelete
  2. Anonymous1:23:00 AM

    salam...mcm mna nak pujuk hati supaya sayang dekat kucing ye??? rasa bersalah sgt3 sbb td bru jer marah kucing...huhuhu..Allah makbulkan x doa orang yg zalim terhadap kucing??mcm mna nak mintak maaf dekat kucing??huhu...rasa bersalah sangat nih :(

    ReplyDelete
  3. @aimie amalina

    masih sempat utk menyucikannya ;)

    ReplyDelete
  4. @Anonymous

    pernah dgr kisah Abu Hurairah? beliau sgt sayangkan kucing sehingga digelar bapa kucing. Mana2 je dia pergi kan, mesti dia bawak kucing taw.

    Diceritakan pada suatu masa ketika Abu Hurairah r.a. bertemu Rasullullah SAW, beliau ditanya oleh baginda apakah yang ada dalam lengan bajunya. Apabila dia menunjukkan anak kucing dalam lengan bajunya lantas dia digelar Abu Hurairah oleh Rasullullah SAW. Semenjak itu dia lebih suka dikenali dengan gelaran Abu Hurairah.


    kenapa saya cerita ni? sebab nak menunjukkan ketinggian peribadi para sahabat. hopefully kita yg hidup selepas zaman mereka dapat mencontohi peribadi mereka.


    stiap org ada ketakutan dia sndiri ada jugak yg tak suka kucing, katanya geli etc etc. kucing juga makhluk Allah. yg ingin disayangi. =) jadikan kisah ni sebagai panduan di masa hadapn.

    ReplyDelete
  5. hermm.betul tu.semaik lama semakin hitam..jom putihkan nya kembali!

    ReplyDelete
  6. tetiba rasa bersalah dan nak insaf -_-'

    ReplyDelete
  7. tkot tgk hati kalau mkin lme mkin glap ..

    ReplyDelete
  8. @Saddila

    penyesalan itu adalah taubat :)

    ReplyDelete
  9. @faraheartbeat

    hmm kan? tapi kita tak nampak dan tak sedar -,-

    ReplyDelete
  10. MasyaAllah..cmnelah agknya hati sy skrg ni..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum tuan belog..singgah sni..cantek belog .. maaf kerane menyusahkan..saye nak mintak pertolongan ..tlong LIKE kan > http://www.facebook.com/photo.php?fbid=262509867136851&set=a.261940077193830.64961.259034834151021&type=3&theater < ..terime kasih.. :)

    ReplyDelete
  12. @INaseha

    kita masih berpeluang utk menyucikannya kembali :) everyone has their chances.

    ReplyDelete
  13. @Original CikTeddy

    syukran. hopefully we can fix it =')

    ReplyDelete
  14. post2 kat belog awak selalu best2... bersyukur sgt diberi peluang n tbuka hati utk bc apa yg awak tulis..
    terima kasih kerana selalu ingatkn apa yg semakin dlupakan atau tidak bgtu diendahkan.. :)

    ReplyDelete
  15. statement "berkawan dgn orng yg soleh/solehah".....salah satu cara memperbaiki diri.....adakah salah atau mcm kurang elok berkwn dengn org yg kurang baek Dr.cinta. tapi seorang kwan dgn kiter lame.....sentiase ade dgn kiter bile susah. just ade bab agama yg kurng baek....jauhkan berkwn dgn mereka kew...mmg soalan ni selalo nr'main2 d fikiran kalo bace statement ni kat mane2~

    ReplyDelete
  16. @Farah Serabai

    org pernah kata jangn slh memilih kawan. and kawan adalah cerminan diri kita sendiri.


    utk menjadikan dri kita hebat dlm menuntut ilmu, sentiasa beriman, sentiasa meningkatkan ibadah. adalah dgn bersahabt dgn mereka yg soleh/solehah. kerana apa? agar kita dapat terkesan dgn qudwah mereka.


    jika kita berkwan dgn mereka yg kurang agama, kita juga adalah cerminan mereka, bakal menjadi sperti mereka. (lain kes jika masing2 ingin berubah). maka utk selamat dunia akhirat,pilihlah sahabat yg boleh memimpin kita ke syurga, bukan semata2 mendengar masalah kita di dunia tapi tidak berilmu agama, tetapi alagkah lebih baiknya, saling nasihatmenasihati atra satu sama lain agar sentiasa berpesan-pesan agar dapat bersama di syurga kelak.


    pilihlah shbt yg boleh mmbawa ke syurga, bukan memimpin kita jauh dari syurga.


    waallahu'alam.

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers