Cita-cita saya

12:32:00 AM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. 

Salam to all readers~ =) Kemain, tajuk macam karangan Bahasa Melayu tahun 1. Don’t get me wrong. Sejenak, jom kita berfikir sewajarnya cita-cita kita di bumi ini. 

***

When I was young, I like to be a doctor. Owh ni cita-cita typical bagi seorang kanak-kanak sekolah rendah. 

pls do not take this dollydle.

Bila dah masuk darjah 4, dah start belajar science (masa tu start darjah 4 belajar, sekarang darjah 1 dah belajar science), I started to dream to be an astronaut. Haha. I love planets, I love stars, I love sky, I love galaxy. Samsung galaxy II pon bolehlah.




After that, selepas beberapa ketika, entah macam mana, my dream ambition bertukar menjadi interior designer (start secondary school when I was in Maahad Kajang) Masa ni cita-cita nak ada ending yang designer je (kemain ...) beside interior designer, contoh lain, fashion designer and graphic designer. I love fashion and masa ni, banyak laah lakaran baju-baju rekaan diri sendiri yang cipta. Graphic designer muncul bila form 4 dah bergelumang buat majalah sekolah. 

pejabat google ke ape? -,-
fashion designer

graphic designer


Pernah jugak terbit cita-cita nak jadi penulis since I love writing very much. Masa darjah 4 dah pandai karang novel dan cerpen (ada buku khas) –I think saya still simpan. Masa PMR and SPM, subjek kegemaran adalah karangan and English Essay. Menulis berkajang-kajang. Dalam buku tazkirah, macam-macam puisi karangan sendiri ada. 


Lastly, cita-cita saya nak jadi psychiatrist. Pakar sakit jiwa. -,- because, I love motivation. I love motivates word. I love to write something that can motivate others and of course myself. Tapi, sayangnya cita-cita tak berkesampaian. *gelak. 


I become a teacher. Not yet. To- be. And I really enjoy it. =')


Banyak cita-cita yang kita simpan dan mungkin hanya tinggal kenangan. But, satu cita-cita yang harus sentiasa diutamakan adalah menjadi khalifah Allah. =’) Mengikut segala perintah-Nya dan meninggalkan apa yang dilarang. It’s hard tapi itulah janji Allah, susahnya mujahadah itu akan dibalas dengan kemanisan dan keindahan syurga. Jom sama-sama kita sematkan dalam hati kita untuk bercita-cita menjadi hamba Allah yang taat! =) 


“Tidak Aku (Allah) jadikan jin dan manusia melainkan untuk mengabdikan diri kepada-Ku.” (az-Zariyat:56)
Cita-cita yang harus ada tersemat dalam hati masing- masing, bukan hanya bercita-cita tinggi, berjaya di dunia, tetapi jika kita lupa Allah, hidup tidak bermakna. Biarpun harta menimbun-nimbun, namun, jika hati tidak rindu pada Allah, sayang sekali. Berjaya sampai tinggi mana pun, if tak ingat kat Allah, seriesly tiada kebahagiaan yang sebenar-benarnya. Peringatan bersama.

Waallahu'alam.

53 patient (s) need treatment

  1. seyesss!
    sejibik je cite2 kite tu
    hahahah

    bess kan dr kecik bertkr cita2 :)

    tapi cita2 yang paling kekal, mnjadi sebenar2 manusia-Nya :))

    ReplyDelete
  2. byk sgguh cita2..smoga salah satu drinya termakbul :)

    ReplyDelete
  3. Best la entry ni. doodle berkenaan sgt membantu comelll ! :D

    ReplyDelete
  4. salam...

    cita-cita lah yang buat semangat muncul tiba-tiba... yehaaa ~!

    ReplyDelete
  5. salam...

    cita-cita lah yang buat semangat muncul tiba-tiba... yehaaa ~!

    ReplyDelete
  6. cita2 sumber inspirasi dan motivasi. biar apepon cita2 kita, lbih baik drpd yg x tahu hala tuju khidupan msing2.. tercapai atau tidak, itu perkara kedua :)

    ReplyDelete
  7. Anonymous3:15:00 AM

    salam...ana nak tnye ckit...orang boleh tawu x kalau kte ambil gambar drpd facebook dia??
    maaf...soalan x berkaitan dgn post..
    maaf sekali lagi...
    :(

    ReplyDelete
  8. Anonymous3:17:00 AM

    akak,best la baca blog akak nih...kalau boleh lepas nih,buat la entry pasal jodoh plak boleh x??hehe...serius BEST baca blog nih...suka sangat3... ^_^
    hati yg sedih blh jd happy...hehehe

    ReplyDelete
  9. Kak Fawa... Salam...
    Akak sihat?? Hehe.. dah lama tak dengar cerite... Saya pun baru tahu sbnarnye ni akk soon-to-be teacher. Cikgu subjek ape??? Sekolah menengah ke sekolah rendah?? Hehe...

    OK. Sekolah dah nak bukak dahh.. Selamat Tahun Baru Akak!! ;))

    ReplyDelete
  10. Kak Fawa... Salam...
    Akak sihat?? Hehe.. dah lama tak dengar cerite... Saya pun baru tahu sbnarnye ni akk soon-to-be teacher. Cikgu subjek ape??? Sekolah menengah ke sekolah rendah?? Hehe...

    OK. Sekolah dah nak bukak dahh.. Selamat Tahun Baru Akak!! ;))

    ReplyDelete
  11. byknya cita2.. cita2 sye yg sme dgn akk ialah nk jdi doktor.. kihkih

    ReplyDelete
  12. @aimie amalina

    owh really haha kebetulan tu~ yup, seharusnya kita memiliki cita-cita utk menjadi hamba Allah yang taat! ;)

    ReplyDelete
  13. @Hashira Yusoff

    insyaallah, teacher to be~ ;)

    ReplyDelete
  14. @Cik Tina

    syukran. all praises to HIM :) insyaallah hopefully membantu~

    ReplyDelete
  15. @Rapunzel Cikilolo

    hehe, hopefully, jgn berhenti sekerat jalan ;)

    ReplyDelete
  16. @keri ikhwan

    insyaallah, biar ada matlamat dan cita-cita yg tinggi untuk dikecapi. =)

    ReplyDelete
  17. @Anonymous

    haaa stalk sape tu :P

    rasanya tak.

    ReplyDelete
  18. @Anonymous

    masa dulu2 akk bnyk tulis pasal cinta, lately liat sikit nak menulis pasal love2 haha

    but anyway insyaallah, itu post wajib. maybe if nak dekat2 kawen bnyk la kowt :P hehe

    ReplyDelete
  19. @namasayaaku

    alhamdulillah, sihat sokmo ;) Allah dah letak akk di bidang ni ;) HE choose me alhamdulillah. bakal teacher 2014 baru kuar. cikgu sk rendah subjek PAI. ;)

    selamat tahun baru jugak ;)

    ReplyDelete
  20. @Miss Xyz

    budak2 pra-matang -,- haha biasalah tu cita2 bnyk sgt

    ReplyDelete
  21. saya nk jdi psychiatrist jugak.heee.
    InshaAllah.

    ReplyDelete
  22. kak fawae yang utk background fashion designer tuu guna photoshop ehh?ohh lgi satu,doodles untuk entry ni made by paint or paint tool sai?sory lahh sye byk tnye.kat fb tnye,kat sini pun tnye.hee:')

    ReplyDelete
  23. Akak jadik graphic designer pun bagus gak xD Comel je doodles tu semua. Jadi cikgu pun bagus jugak. Mesti best jadik anak murid akak :)

    ReplyDelete
  24. @afifahdaim

    yg fashion designer and semuanya via paint tool SAI. :) drawing pakai curve.

    then akk reedit gune photoshop ;)

    its okay tanya je ;)

    ReplyDelete
  25. @Akmal Khalidah

    jdi sendirik2 buleh la hehe. syukran dik, all praises to HIM.

    meh la jadik anak murid akak ;D

    ReplyDelete
  26. Anonymous11:16:00 PM

    salam. bila baca entry ni ana terasa jgak sbb selalu tukar cita2. cita2 tu pn lebih kurang mcm enti. tp cita2 ana x berakhir dgn muallimah tp tobibah. insyaAllah..

    ReplyDelete
  27. @Anonymous

    waah tahniah2 and all the best in everything thah you did ;)

    insyaAllah :)

    ReplyDelete
  28. cantik la tulisan kt ats tu..huhu

    ReplyDelete
  29. sekarang ni ramai sakit mental, muda-muda pulak tu...

    *katon kamu comel! :-)

    ReplyDelete
  30. Anonymous10:29:00 PM

    kak FaWa....bila nak update post baru?? saya tunggu......sob3 T_T

    ReplyDelete
  31. @blog-tips-kurus

    syukran :) all praises to HIM.

    ReplyDelete
  32. @Anonymous

    insyaAllah bile dah ada masa kay ? :) sebab skrg tgh prepare nak masuk sem baru agak busy. :)

    ReplyDelete
  33. selamat maju jaya :) insyaAllah ..

    ReplyDelete
  34. duta soya10:16:00 AM

    salam. huhuhu. siyes rndw kat bilik study. duk kt tgh2 n borak pasal cite2... miss dat moment..=)

    ReplyDelete
  35. @duta soya

    norrr ;) miss that moment too ;) very2 much

    ReplyDelete
  36. menjadi hamba ALLAH yang terbaek.. itu cita-cita yang sentiasa kekal dalam sanubari :)

    ReplyDelete
  37. @~cik atin~

    insyaAllah, itulah cita2 yang sentiasa diburu. :)

    ReplyDelete
  38. Cinta ni memusnahkan hidup tak....huuhh..Bagaimana menghilangkan perasaan cinta...:)

    ReplyDelete
  39. Cinta ni memusnahkan hidup tak....huuhh..Bagaimana menghilangkan perasaan cinta...:)

    ReplyDelete
  40. Anonymous10:31:00 PM

    dr.cinta..sy nur zulaikha yg ade antar mcg psl masalah kwn tu..ingt lg tak?skrg ni dy remove sy pulak dr fb die..sy sedih sgt2...huhuhu

    ReplyDelete
  41. Anonymous11:29:00 PM

    alamak..sory..teramek doodle tu..dan dg teredit dket sb cantik sgt..dh tukar dh,,mintak maaf sgt2..dh tukar dh..maaf ye..tatau..

    ReplyDelete
  42. Anonymous11:29:00 PM

    alamak..sory..teramek doodle tu..dan dg teredit dket sb cantik sgt..dh tukar dh,,mintak maaf sgt2..dh tukar dh..maaf ye..tatau..

    ReplyDelete
  43. @Teddt Bear Besar Gedebak Sedihhhh...

    tertakluk bagaimana kita handle cinta yg Allah anugerahkan mmg suci dan bersih. :)

    if kita handle dgn cara baik, baiklah cinta, sucilah ia, jika kita handle dgn keburukan tak ikut aturan dan peraturan Allah, tunggu sje kehancuran.

    waallahualam.

    ReplyDelete
  44. @Anonymous

    bersabarlah dear :) Allah sentiasa bersama dgn org yg sabar. mungkin ini ujian bersahabat awak dengan dia kan.

    skrg ni berdoalah. supaya Allah bukakan pintu hati dia. mungkin dia masih belum dpt hidayah dan rasa semua nasiht yg awak bgi tu tak de guna pun.

    berdoalah :)

    ReplyDelete
  45. @Anonymous

    i paid for it. thnx for understanding :)

    ReplyDelete
  46. @Cik Tina

    Ya, betol tu. Cantik2 doodle kat cni. :)

    ReplyDelete
  47. tak dpt jd dr sakit jiwa.. dpt jd dr cinta pun okay apa =)
    saya rasa awok patut teruskan minat awak dlm penulisan..
    saya suka penulisan awak..
    simple tp mampu setiap kata2 tu mampu menusuk ke kalbu..

    jd cikgu yg baik ye..

    ReplyDelete
  48. @azalia hjsalleh

    insyaAllah ;) Moga Allah redha :)

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers