Followers

20111226

They are my sunshine

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =)

“Keredhaan Allah terletak pada keredhaan ibubapa manakala kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibubapa.” [Sahih Sunan al-Tirmizi, no: 1899]

Siapa yang suka bagi tazkirah after jamaah prayer?

It's abah. He told about everyhting. Sirah nabi, bagi semangat and macam-macam lagi. =)


Siapa yang suka mintak pendapat about fashion and helps her to choose the beautiful apparel?


It's mama. She always ask my opinion about something and I feel appreciated. =)


Siapa yang suka cerita pasal gadget and I'm crazy about it. Selalu bagi pendapat which gadget is better and always bought me one. haha.


It's abah. Can I have another? -,-


Siapa yang ajar masak and sambung potong bawang bila myself menangis teresak-esak nak potong bawang and bila potong petai tetibe ada ulat ueww ueww lalu berlari 1 kilometer? (masa mula-mula masak)

It's my mama. Mom's cooking is the best ever in the world!


Siapa yang suka tanya pandangan and answers about perihal-perihal agama and bahasa arab (since he learn it and he knows his daughter was an ustazah err)


It's abah. Always ask me hard question.


Siapa yang bawak pergi klinik masa 12 a.m cause emergency tiba-tiba jadi gastrik teruk after makan ubat?


It's abah and mama. They worried of me.


Siapa yang suka mengacau dekat rumah.

It's him. adik -,- (adik beradik 2 orang je) Younger brother is the enemy that we can't live without.


Selagi kita masih ada parents, hargailah mereka, buatlah mereka tersenyum. Sometimes ada berlakunya percanggahan pendapat but respect them. They know the best for us. Mereka selalu berkorban apa saje untuk kebahagiaan kita bukan pakwe kita, bukan makwe kita.


Sangat tak patut pentingkan kekasih daripada family. Berbaktilah kepada mereka selagi mereka ada. =)


Waallahu'alam.
Syukran Jazilan for reading

22 patient (s) need treatment:

aimie amalina said... REPLY

aduhaiiii
somei sgt drawing nye
betoooolll
dari mula lahir, dr kocik smp ke beso, 2 insan ni sentiasa berada di tangga teratas sekali dlm hati :))

love my family beri2 muchi2 :))

afiqah airil said... REPLY

Suka tengok doodle yang comel tu dan baca pengisian yang sangat thumbs up ^_^ Mabrukk, Dr Cinta.

Aimi Syahirah said... REPLY

I feel want to hug my mama & abah sekarang jugak ! :D

Sayang selalu, kakak :)

FatihaMedan said... REPLY

Yeahh ,saya sayang mak abah saya :>

Hashira Yusoff said... REPLY

Alhamdulillah awk ada bahagia..sy tumpang gmbira wlaupn family kita x sama.. :')

Anonymous said... REPLY

tudiaa . . Galaxy SII . kelass :DD

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aimie amalina

syukran. all praises to HIM~ =)

sebab tu lah family merrupakan org yang paling penting sekali dlm kehidupan kita, without diorg sape lah kita ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@afiqah airil

syukran dik ;) all praises to HIM. semoga bermanfaat ya!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Aimi Syahirah

me too ;D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@FatihaMedan

saye syg mama and baha sye juge :D hehe

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Hashira Yusoff

insyaallah, setiap org ada sisi bahagianya sndiri :) selalulah berdoa~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous
hhaa berangan je dulu, tah dapat ke dak :P

merahitujambu said... REPLY

comelnyaa lukisan dia....ala2....

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@merahitujambu

syukran all praises to HIM ;) lukis nak cepat2 time ni -,- macam selebet je huhu

keri ikhwan said... REPLY

rasa bahagia saat brsama keluarga... takkan mampu ditukar dgn apa jua jenis harta d dunia ni :)
tp x semua bertuah dpt merasa nikmat itu... yg berpeluang, hargailah smntra msih ada.
*Allah maha adil

karmilaillang said... REPLY

sy syg mak dgn pak saya..mereka tiada ganti..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@keri ikhwan

sayangi dan berbaktilah kpd mereka bila mereka masih ada.

jgn hanya tahu menghargai setelah kehilangan mereka =')

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@karmilaillang

true =')

Rapunzel Cikilolo said... REPLY

kadang-kadang, ibu bapa tinggalkan kesan luka dalam diri anak-anak. tu pun mengurangkan penghargaan ke atas mereka. :((

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Rapunzel Cikilolo
kdg2 ibu bapa terpaksa melakukan sst yg kita tidak suka demi kepentingan kita di masa akan dtg tanpa kita sedari kebaikannya. =)

Kak Aisyah said... REPLY

Bismillah..
Huu, post nie mcm kena dgn diri akak je.. Syukran share dik=)
Walaupun akak counselor to be, nak minta pndangan adik sikit.. Mcm mana kalau akak nak sedikit kebebasan tapi bkn nak bebas sgt just nak buat apa yg akak suka mcm keluar dgn kwn2, attend walimah kawan, join akt2 keagamaan but mak akak mcm tak bg.. Kalau bg pun mcm terpaksa.. Mak akak layan akak mcm bdk lepasan SPM padahal thn dpn akak dah 24, dah boleh kahwin kot.. Dia krg kepercayaan kat akak padahal dia tahu akak kwn dgn siapa etc.. Kdg2, akak rasa dia pilih kasih dgn adik-beradik akak yg lain lebih2 lg adik perempuan akak.. Bygkan lps final nanti dia nak g S'pore dgn kwn2 dia dgn mudah mak akak bg izin.. Smlm, ada kad walimah kwn akak sampai umah then mak akak tanya siapa pula yg nak kahwin tu pastu akak jwb kwn uni.. Then dia ckp tak yah pergi, pergi yg btl2 rapat je pastu akak senyap je lah & pelik kenapa dia bersikap sedemikian.. Bkn ke menghadiri walimah org lain dituntut dlm Islam? Huhu.. Buat pengetahuan adik, akak kalo pegi mana2 mmg sorang2 tp pandai jg diri & pergaulan aurat akak jaga juga.. Kdg2 bila fikir2 mak akak mcm tu akak rasa nak keje jauh ke Sabah/Sarawak, ke utara je.. Dulu dia tak mcm nie masa akak duk umah sewa tapi bila dah duk umah blk kdg2 byk salah fhm.. Pernah luahkan perasaan tak puas hati kat dia tp tak abis sbb dia ckp akak melawan, mengadu padahal dlm kaunseling akak bljr mmg byk share emotion, luahkan perasaan.. Skg, akak bykkan bersabar je & nak cari keje jauh sikit dr umah.. Harap dia tak bising & mrh.. Asif kalau pjg ye dik=)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Kak Aisyah


condition akak sama sikit macam saya =) sy pun jarang jugak keluar dgn kawan2, bila dekat rumah kuar dgn family je, (lgipun kawan2 jauh)


maybe, mak akak terlalu menjaga akak sebab akk kan anak perempuan dia. tentang pilih kasih tu sy tak ada jwpannya, mungkin mak akk ada reason tsendiri. dlm bnyk anak2 kan, setiap layann berbeza mengikut peribadi anak2 tu sndiri. maybe lah if mak akk xbagi adik akk tu pergi, karang dia over merajuk ke. (mungkin peribadi sensitif) maybe la.

org kta duduk dekat2 asyik gaduh/ timbul mslh je kan? mcm akak cakap bnyk slh faham. biarlah duduk jauh, baru rindu2, tak ada salah faham.

biasalah parents, sometimes, ada benda yg kita tak setuju dgn mereka, tapi mungkin dia ada reason dia tersndiri yg maybe kita tidak tahu.

boleh jugak tanya baik-baik (dlm situasi yang selesa/gembira) "kenapa mak tak bagi ...." cth. so, mungkin masa tu mak akk ckp ke who knows kan. mngkin msa akak luahkan perasaan tu dlm masa yg tegang ke, masa dia tgh marah ke, so jwpn dia cam tu lah.

bersabar je lah apa2 pun, sebab dia tu emak kita jugak kan ;)nak merajuk lebih2, terbayang pulak keperitan sewaktu dia melahirkan kita, susah payah dia jaga kita since kita kecik.

saya nak komen apa pun xbape tahu sgt hehe maybe akk lebih arif. ni hanya secebis pndgn sje.

waallahu'alam~ =)

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta