Tips rohani: Managing stress (Pada jalan yang berliku moga Allah meluruskan langkahku )

12:16:00 AM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Last night I've got something. Yes, for sure, I will shared it.




My heart is a kite
held by a string
in the middle of a storm

O Allah,
I’m not asking You
for a calmer storm
Rather, I am asking You
for a thicker string

O Allah,
I’m not asking You
to end this storm soon
Rather, I am asking You
to make me stronger
so that I may hang on longer
and see the rainbow
after the storm ends


Sepi. Benar, seluruh dunia bagaikan sepi. Walau dikelilingi ramainya orang. Walau ditimbuni harta melimpah ruah. Namun, hati ini kosong sendiri. hati tidak berpenghuni.Melihat orang jatuh cinta, dia juga ingin jatuh cinta. Namun, dia juga tidak mampu untuk membohongi diri. Seluruh cinta itu bagaikan tiada. Mungkin benar jua, dia sudah tidak punya hati dan perasaan itu. Kadang kala dia putus asa kerana dia menganggap dia sudah hilang jalannya. Jalan yang gelap. Suram dan tidak berpenghuni. Deserted.

"Ketahuilah hanya dengan mengingati Allah, hati menjadi tenang" (Al-Raad : 28).
Putus asa? Tekanan? banyak masalah?

So, di sini terdapat beberapa tips rohani untuk manage stress. Yang lain boleh google je kowt. Hehe

 1) Bersabar dan bersolat.

Some people (like me T__T) sangat payah untuk meluahkan masalah. As my name is 'Farah' which is mean kegembiraan, saya rasa macam owh, I have a problem that I shouldn't have. Siapa yang suka problems? But do you know? Masalah itu adalah guru bagi kita. Kenapa? Apa pun jenis masalah yang kita hadapi sangat mengajar kita. Masalah = kekecewaan. Kecewa itu adalah guru bagi diri kita. Bagi yang susah nak bercerita kepada sahabat handai adalah lebih baik mengadu pada DIA. Dia pasti mendengar. 


Kunci utama adalah SABAR =) Sabar itu indah. Campaklah kita walau di mana pun, jika kita sabar, segalanya mudah kita harungi.

Wahai orang-orang Yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi Segala kesukaran Dalam mengerjakan perkara-perkara Yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan).(Ali Imran:200)

Dan solat itu juga penting. Create the link.untuk mendirikan rumah, tiangnya perlu ada, perlu kukuh, perlu stabil. Solat itu tiang agama. Bagaimana rumah andai tiada tiang? Mudahlah goyah. Mudahlah runtuh.

Daripada Abu Hurairah r.a. Nabi saw bersabda yang bermaksud: "Sesungguhnya amalan pertama seseorang hamba yang dihisab pada hari kiamat ialah solatnya."


2) Menghidupkan malam.

We keep crying. Pada benda yang tidak sewajarnya. Kadang-kadang ia menyakitkan. Kadang-kadang kita menyakiti diri sendiri.



Nak tahu apa dia rahsia untuk kuat dan menjadi semakin tabah? Anda ada jawapannya =D 

Bangun Qiamullail

Bangun malam ni dapat membina kekuatan diri. Insyaallah, apa yang sukar, Allah permudahkan. Apa yang dianggap mustahil, Allah akan benarkan.

UPDATE: Ups tertinggal satu. 

3)Perbanyakkan membaca al-Quran.

Satu lagi terapi yang sangat perlu dititik beratkan. No one can cure a broken heart like the Quran does~ True. Very true.


Ditujukan kepada diri saya sendiri terutamanya. Selamat beramal. =) Waallahu'alam.

19 patient (s) need treatment

  1. Tma kasih dr. cinta, betol2 menaikkan semangat saya =')

    ReplyDelete
  2. thanks for ur entry
    manusia tidak akn lps melakukan dosa
    kena pohon doa dr Nya

    ReplyDelete
  3. sabar la sekuat2 hati.

    ReplyDelete
  4. @Misz-sakura
    sama-sama ^__^ insyaallah sama2 beramal

    ReplyDelete
  5. @nurkaloi

    always ^__^/ we should do that seek for HiS forgiveness

    ReplyDelete
  6. @Cik Jannah

    dan bersandar kepadaNya itu jgn lupa =)

    ReplyDelete
  7. ^_______________^
    suke jugak!
    ketenangan hanya pada Dia
    jgn cri di tempat lain..

    ReplyDelete
  8. @aimie amalina

    hanya dgn mengingati Allah hati menjadi tenang =)

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:43:00 PM

    hidup ini indah kerana Allah :)

    ReplyDelete
  10. sis lukis doodle gn paint ke?(:

    ReplyDelete
  11. sis lukis doodle gn paint ke?(:

    ReplyDelete
  12. @missy_dissy

    owh yg ni saya guna paint :)

    ReplyDelete
  13. assalamualaikum Dr...

    sy mmg sdg sedih skrg, sy prnh buat silap yg sme 2 kali, akibatnya hati sy mmg parah skrg, terima kasih krna share entry ini, sedarkan sy yg apa yg sy boleh buat skrg ini ialah Allah SWT je

    ReplyDelete
  14. @zubect

    waalaikumsalam :) insyaALlah, :')

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers