Followers

20111030

Ikhtilat 8: Allah ajarkan kita melalui kekecewaan

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

Salam to all readers~ =) 



Sekilas...

“Awak yakin awak masih punya cinta? Kerana terlalu banyak menyayangi insan-insan yang bukan halal (couple)” 

“Maksudnya, saya dah tak ada perasaan tu (cinta)?”

“Hakikatnya begitulah. Awak dah tak ada perasaan cinta tu. Suatu masa apabila awak berkahwin, apa yang tinggal untuk suami awak? Perasaan awak tu, awak dah pernah beri kepada insan-insan yang tidak sepatutnya...”

Lelaki mana yang datang kepada si perempuan untuk tujuan bercinta dan bukannya untuk berkahwin, maka lelaki itu adalah fasiq. Berbeza jika lelaki itu datang untuk melamarnya dan meminta izin dengan ibubapa perempuan tersebut, maka lelaki itu jauh lebih beragama dan bermaruah. via AkuIslam.com~

***

(Bahagia yang dicari bukan dengan cinta duniawi yang dipuja, hakikatnya bahagia itu hanyalah dengan mencintai Allah. Jangan mudah tertipu dengan cinta-cinta yang tidak memberi makna dalam hidupmu)


Saya tahu awak dah tak mungkin ingat pada saya. Sebab awak dah ada dia. Saya cuma nak bagitahu awak sesuatu. 

Awak, ingat tak suatu masa dahulu,sewaktu awal perkenalan kita. Malu-malu je. Awal-awal tu memang sangat bersalah taw, sebab saya tak pernah pun message dengan mana-mana lelaki. First kenal, awak baik. Awak sangat care tentang saya. Saya bahagia. Hati selalu berbunga-bunga je. Jumpa awak malu. Nampak awak jadi segan. Tapi saya tak tahu yang bahagia saya itu akan bertukar jadi derita. Saya tak tau yang bahagia itu diredhai Allah ke tidak.

Awak nampak peliklah dalam ni

Awak ingat lagi kita dulu suka merancang (mungkin awak dah tak ingat). Bila dah kahwin nak life macam mana, nak stay dekat mana. Nak anak berapa orang. Nanti kahwin nak theme apa nak pakai baju apa. Semuanya kedengaran nonsense kan. Yeah, love is childlish. =) Semuanya tampak indah. Awak pun tak rasa kekok pun layan saya yang macam budak-budak ni. Awak kata saya ni sesuai kawan dengan adik awak yang umur 7 tahun tu (masa tu). Agaknya sekarang dia ni dah besar kan. Tapi awak ajar saya satu benda, perancangan yang kita rancang tu hanya tinggal perancangan. Awak mengajar saya bahawa Allah adalah sebaik-baik perancang. Awak dah ingat kan saya tentang kuasa Allah secara tidak lansung. Walaupun Allah pilih untuk sedarkan saya melalui kekecewaan yang saya rasa.

"Awak ni sesuai kawan dengan adik saya yang umur 7 tahun lah.." btw, rambut awak macam cendawan lah


Awak ingat tak lagi masa birthday awak (mungkin awak dah tak ingat), sayalah orang pertama wish dekat awak. Awak tahu, masa malam esok nak birthday awak tu, saya dekat dalam bas, saya on the way nak balik ke rumah. Rumah saya jauh. Itu tandanya saya sangat care dengan awak dan saya nak awak ingat saya sorang je. Tapi saya salah, awak dah mengajar saya tentang siapa yang sewajarnya saya ingat lebih secara tidak lansung. Walaupun Allah pilih untuk sedarkan saya melalui kekecewaan yang saya rasa.

tak matured T__T


Awak ingat lagi tak kita selalu keluar jalan-jalan sama-sama (mungkin awak dah tak ingat). Awak bawak saya pergi pantai untuk mencari ketenangan bila saya ada problems. Automatik bila saya ada problems, saya akan cari awak sebab dengan adanya awak, saya rasa macam semua problems saya hilang macam itu je. Awak motivate saya dan saya rasa awaklah superhero saya yang sangat hebat. =’) Sifir saya, ada masalah jumpa awak. Tapi saya salah, awak dah mengajar saya tentang siapa yang sewajarnya saya cari bila ada masalah secara tidak lansung. Walaupun Allah pilih untuk sedarkan saya melalui kekecewaan yang saya rasa.


action kamen bip bip bip

Awak berjanji untuk sehidup semati (kononnya lah) dengan saya (mungkin awak dah tak ingat). Awak berjanji macam-macam. Awak kata nak protect saya. Awak kata nak tunaikan impian saya. Awak kata awak nak kahwin dengan saya. Saya tahu, semuanya itu tak akan boleh berlaku kalau Allah dah tak izinkan right? Tapi saya bersyukur semuanya tu jadi kenangan sebab saya dapat belajar bahawa jangan terlalu menaruh harapan pada manusia, sebab mostly mengecewakan. Allah dah kata bergantung dan berharaplah pada Dia, sebab Dia tidak akan mengecewakan. Janji manusia? Apalah yang nak diharapkan. 


Saya kecewa sangat bila awak berharap hubungan kita putus macam tu je. Malam tu awak call. Awak kata, “Rasanya, hubungan kita sampai di sini je. Saya dah ada orang lain. Maafkan saya.” Masa tu saya terlalu sayangkan awak sepenuh hati saya. Saya putus asa. Kenapa awak buat saya macam tu. Setelah macam-macam kenangan yang kita cipta. Bukan mudah untuk saya jatuh cinta tapi sekali saya jatuh cinta, saya akan benar-benar setia. Saya kecewa. Kecewa sehingga saya menyakitkan diri saya sendiri. Awak mungkin tak tahu derita-derita yang saya lalui selepas malam itu. Tapi, akhirnya saya sedar hati manusia ni Allah yang pegang. Perasaan boleh berubah bila-bila masa sahaja. Malah saya bersyukur Allah pilih saya sebab Allah tahu saya kuat yeay ^___^






Apalah sangat ujian yang saya rasa ni berbanding orang lain. Bila saya fikir baik-baik dan duduk diam-diam, saya percaya bahawa saya orang yang paling bertuah. Walaupun pada awalnya saya rasa bertuah mendapatkan cinta awak tapi saya rasa kini saya lebih bertuah kerana mendapatkan cinta yang lebih agung. Manusia. Selalu mengecewakan dan dikecewakan. Saya tak ada simpan dendam apa-apa pun terhadap awak. Dan perasaan tu pun dah lama lupus dalam hati saya. Mungkin perasaan sayang-sayang cinta tu dah tak ada dalam rekod hati saya, nama awak pun saya dah erase kan. Perjalanan hidup panjang lagi. Dan saya nak ucapkan terima kasih sebab pengalaman itu mematangkan saya. Banyak saya belajar. Terlalu banyak perkara yang saya tahu selepas kekecewaan itu. Hati saya ni terlalu banyak dilukai. Tapi tak apa, I’m used to it. Bila dah terbiasa, saya faham itulah aturan Allah. Saya belajar bersabar. Meskipun Allah memilih saya untuk selalu sakit hati tapi saya yakin pilihan Allah bersebab. 




Yakinlah. Yang benar-benar memahami akan terkesan ini. 
Dari saya (dan wanita lain)


***

*rekaan semata-mata. Ceh. jiwang sudah. Series lama sangat meninggalkan belog. Saya kutip pengalaman orang-orang sekeliling saya. Ramai yang datang bertanya saya dan menceritakan pengalaman mereka. Ada yang boleh menerima, ada yang redha, ada yang tabah, ada yang tak mampu. Move on. Jangan bazirkan dengan cinta yang satu.



Cinta ni tak perlu dicari. Bila kita terlalu mencari dan cara kita salah dan tidak mengikut syariat sebab itulah kita selalu jumpa orang yang salah. Bila kita dah penat sebab asyik jumpa orang yang salah, mulalah kita kata Allah tak adil. Love is annoying. Love is hurt. Love is what-so-ever. 

Saya nak exam dalam next week macam tu. Please pray for my success. =) Saya free bulan 12 ni. Tahu tak program apa-apa yang boleh saya join hehe. Program fasi ke apa. 

Koleksi Ikhtilat:
@ Ikhtilat: Awak, jangan buat saya jatuh hati pada awak
@ Ikhtilat 2: Jangan merajuk sayang
@ Ikhtilat 3: Ya Allah, berikan aku cinta
@ Ikhtilat 4: Eh, awak, sorry saya terbeli tudung pendek
@ Ikhtilat 5: Sweetnya couple
@ Ikhtilat 6: Awak dah janji tapi...
@ Ikhtilat 7: Bagaikan bertukar baju

Waallahu’alam~ =)

p/s: ceh apesal feeling sebak pulak ni tsk

Syukran Jazilan for reading

46 patient (s) need treatment:

JIJI YU said... REPLY

ce tgk entry aku yg terbaru lak..sama tak

Amirah Yusof said... REPLY

thanks for the inspirational entry :)

Gadish Lollipop said... REPLY

Good luck for your exam . ^_^

KaSoT PuTeH said... REPLY

Cool entry!! btw ur frst quote psl "Lelaki mana yang datang kepada si perempuan bla bla bla tu sye copy n share kt twitter. ^_^

Z.Z said... REPLY

situasi kat atas rasanya memang selalu berlaku..

btw, dah lama tak melawat sini. gudluck exam. sama la. minggu depan jugak exam. budak IPG sem2. :)

jemput baca:

http://tujuhpetalahati.blogspot.com/2011/10/kenapa-aku-tak-ber-couple.html

nadzirah said... REPLY

akak dr, saya mnta izin share ye...syukran

dukun said... REPLY

dear dr cinta,
saya ingin minta pandangan tentang masalah saya...
bleh bg email untuk kita berhubung?

fieha said... REPLY

suka sgt entry ni :)

ummufayyad said... REPLY

Alhamdulillah..syukur..apapun.btul2 kate DR..sbb apa?kisah macam sama ngan ummu..
"cinta Allah takkan mengecewakan kita"

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@JIJI YU

"Love words don’t attract me." entry best =D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Amirah Yusof

welcome dear~ :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Gadish Lollipop

thanks dear :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@KaSoT PuTeH

okay je :) syukran~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Z.Z

sep sikit sem same eah :) okay saya ziarah nanti~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nadzirah

afwan boleh je :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@dukun

here is my emel: banafsajiyu_purple@yahoo.com

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@fieha

syukranjazilan~ =')

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@ummufayyad

alhamdulillah, cinta Dia adalah segala-galaNya~

mazmiesya (-_-) said... REPLY

menarik kak..... btol tu... cinta manusia tak usah dikejar2... tapi kejar lah Cinta ALLAH.... insyaAllah...

munirah atirah said... REPLY

gud luck exam sis(^_^)

٠BerokBand٠ said... REPLY

assalamualaikum... BB datang melawat, nice post cinta adalah satu keindahan kurnian allah s.w.t guna ia dgn sebaiknya.. Visit blog BB tau myblog: www.BerokBand.blogspot.com

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@mazmiesya (-_-)

agreed :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@munirah atirah

kak munirah, all the best jugak exam ~ :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@٠BerokBand٠

waalaikumsalam, syukran sebab sudi melawat :) insyaallah akn dtg blog anda ~

FiZ said... REPLY

best!buat lg entry yg mcm ni ye ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@FiZ

harus :D syukran~

0nlY_tRah said... REPLY

lmbt bace entry nie.huhu..
gud luck xam.
n tenz ats pringatan yg berterusan.
=)

Cik tikah said... REPLY

nice entry :)

Anisa Nasida said... REPLY

salam, terima kasih, Dr. Cinta.. saya suka sangat entry ni..sbb sama dgn apa yg saya lalui...=) alhamdulilah, senyum dan bersyukur atas ujian...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@0nlY_tRah

takpe thanks sebab sudi jugak baca :) Syukran & afwan sis

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Cik tikah

syukran :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anisa Nasida

sama-sama dear :)

eifa said... REPLY

salam. suka entry ni.. sgt mendalam mksudnya buat sy. =')

Fizah Ibrahim said... REPLY

Hati memang ada dengan kita tapi Allah yang pegang =)

shahjiehan said... REPLY

ikhltilat tu apa?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@eifa

syukran :) mmg sgt mndalam jugak bagi saya ehe :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Fizah Ibrahim

true, sbb tu hati boleh berubah tanpa dijangka ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@shahjiehan

ikhtilat means pergaulan antara lelaki & perempuan. which is in arabic :)

3B said... REPLY

Salam.
Agak kejiwangan la juga.Haha.
Tapi never mind. Jiwang tu mmg diciptakan Allah. Terpulang kat kita mcm mn kita handle. Sama ada menjadikan jiwang itu sesuatu yg diberkati atau mencemarkan ia (na'uzubillah)
Semoga kita bisa berjiwang yg berkat iaitu berjiwang dgn pasangan kita yg sah selepas akad nikah.
nk share link blog juga la. Nk try tulis artikel jiwang, mn tau leh lawan Dr Cinta. Hehe, jgn mrh :-)

http://budakbarubelajar786.blogspot.com/2011/09/sabarlah-wahai-hati.html

Lia-Nur :) said... REPLY

salam Dr.Cinta..boleh tak nak tau instrumental song untuk entri ni tajuk apa ? suka lah , btw entri yang menarik ! sesuai sgt2 terutama utk remaja mcm sy.. =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@3B
haha boleh2 jiwang ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Lia-Nur :)

kalau tak silap yg ni instrumental fullhouse tajuk die too late tak silapla :)

D'ya Marshmello said... REPLY

wahh, bagusnya entri ni..mohon share ye, nnti sy credit =,=

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@D'ya Marshmello

boleh boleh ;) all praises to HIM~

cinta luv said... REPLY

mcm kisah sy laa .. tp , smpai skrang sy still rindukan die .. huhu

Farah Waheeda said... REPLY

@cinta luv

lupakan yang lama ;)

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta