Followers

20110918

Frequently Asked Questions (FAQ)

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

Ramai yang bertanya, so saya jawab sini je lah. senang sikit kan.

Saya melukis pakai apa? 

1) Kebiasaannya I always draw with Paint, everyone ada right Paint ni dalam laptop masing-masing? =) At first memang agak kekok jugak lah nak draw dekat Paint ni, tapi dah lama-lama biasakan, rasa seronok je lukis.




2) Another one yang saya suka guna ialah Paint Tool SAI. Bila guna rasa macam smooth je nak melukis. Suka sangat. =)


Best! =)



3) Adobe Photoshop CS 2. I love this so much. Dengan Photoshop macam-macam kita boleh buat. Mana saya belajar? Hmm, dulu abah saya ada ajar sekejap tapi sekejap je lepas tu saya belajar sendiri, first thing untuk mahir benda ni, we should explore it first. Saya tak ada pulak pergi kursus photoshop but teringin sangat ^__^ So, I learned by explore it, bukak buku Photoshop (sometimes) and if I want to try something yang baru, saya bukak blog yang menyediakan tutorial Photoshop, macam saya suka pergi dekat Ezhan Artwork, banyak saya belajar dekat sini.

Close up
Explore ~
What font that I always used?

Ni font yang selalu sangat lah saya guna. Dalam lappy saya I think dalam 150-200 ( I think more than these -,-) jenis font saya download for design purpose.



Mana awak nak download semua font-font comel lagi cute ni? Awak semua boleh terjah sini.






  




Sugar Frog Fonts



I get the cutest handwriting fonts at Fonts for Peas! kevinandamanda.com/fonts



Photoshop Inspiration


Kadang-kadang bila nak buat something in Photoshop must have idea, lagi-lagi selalu buat poster event untuk Biro Agama. So, mana nak cari idea?


Deviant Art
Tumblr (siapa yang ada Tumblr and follow tumblr yang best memang selalu dapat tengok gambar yang super cantik) 
Google


one of my artwork
Untuk mengetahui web-web yang boleh diinspirasikan boleh terjah sini.
More about my artwork here.


Doodle Inspiration

Chibird.tumblr.com


This tumblr owned by a high school girl and her name is Jackie.








Syuthekitteh.tumblr.com

a Malaysian doodler, doodle sangat cute ^___^



and many more.



More about my doodles here



My doodle haha

(using PAINT) 



(using Paint tool SAI)





Do you take any doodle request?


I would like to but so sorry sebab saya selalu ada kekangan masa. Saya hanya melukis bila saya ada masa free sahaja. Selebihnya masa saya sebagai pelajar and ada komitmen lain. =) Doodle trade masih boleh dipertimbangkan.(tertakluk juga pada masa) 



Can I use your doodle and share anything in your blog?


Yes, of course, why not? tak salah untuk sebarkan ilmu. If you want to use any doodle in here or my page, please let me know first. (in case you want to use it for your header or something). You can share any article here.




Some of frequently asked question, so saya minta maaf if ada yang tanya saya but no answers. -___- I always busy sangat tidak free wuwwuu. So, I made this for those yang selalu bertanya kepada saya, hope it was clear =) 



My condition right now:


Yes, i have injured terseliuh and it was swollen. owh. Kaki kaler biru hikhik. Btw, please doakan kesihatan saya. Kalau awak nampak saya gigih pergi jamuan raya tadi, percayalah saya tengah terhinjut-hinjut tahan sakit kaki saya yang berbiru ni demi menjimatkan wang RM 10 yang telah dibayar (haha).

Anything please emel me at banafsajiyu_purple [at] yahoo.com or terjah saya di facebook.

Thanks sebab sudi baca FAQ ini, wait for another updates! ^__^/

Syukran Jazilan for reading

26 patient (s) need treatment:

unieMARKS :) said... REPLY

your artwork! like t ;) heee
photoshop tak rajin pakai. yg slalu pakai Adobe Illustrator if nak conteng2 pun.

nurul.iman said... REPLY

moga cepat sembuh ya! InsyaAllah..

محمد حذوان بن حميدان said... REPLY

memang kreatif..keep it~ (^_^)

vampire and his lady said... REPLY

comel2. hehe. guna paint je.. ;9

Anonymous said... REPLY

terima kasih amigo! besar posting!

asliner said... REPLY

akhirnya..
thanks2..=)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@unieMARKS :)

wah xblajar lagi adobe ilustrator, nak sgt belajar ^__^/

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nurul.iman

syukran ~ =D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@محمد حذوان بن حميدان

Syukran ustaz =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@vampire and his lady

guna benda yg memang ada =D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

sama2 =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@asliner

welcome~ =)

Silent Thinker said... REPLY

teringin nak buat doodle yg comel2 tu tapi xreti..=(

Tengku Puteri said... REPLY

akak sgt suka doodle2 kamu.. =)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Silent Thinker

try la ;)

merahitujambu said... REPLY

suka lukisan awak.serius...!!!

rimbunhijau said... REPLY

thanks ya Dr.cinta =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@merahitujambu

owh jgn la series sgt haha ;) thnks btw, sy pun suka awakpunye doodle omel2 je ;D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@rimbunhijau

welcome dear ;)

Nur Huda said... REPLY

Assalamualaikum ukhti, syukran atas sharing ilmu ni. lama dah sy cari.. akhirnya.. Alhamdulillah.. love u ukhti.. ukhti sgt berbakat !! :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Nur Huda

insyaallah. =') thnx, all praises to HIM.

Siti Maisarah Zulhaimi said... REPLY

THIS POST IS SOOOOOOO BENEFICIAL! It answered the questions I've been wondering about their answers. Thanks, doctor! ♥ :D

hanisah madzlan said... REPLY

wah :)antik semua nye .. btw,terima kasih kongsi .. hurm, akak ,, ble kita dah download tulisan tu and then extract to folder .. lepas tu nak buat mcm ne:) harap dapt membantu ..
terima kasih ..

Assyfa said... REPLY

boleh tak saya nak guna gambar akak yang ada nasihat2 tu untuk homepage saya?saya belum buat lagi.planning nak buat.sebab tu assignment saya,dalam masa sama nak jugak share ilmu yg akak pun share.boleh?

Farah Waheeda said... REPLY

@Siti Maisarah Zulhaimi welcome dear :)

Farah Waheeda said... REPLY

@Assyfa insyaAllah boleh je :)

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta