"Letaklah lagi gambar banyak-banyak"

4:09:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

Salam to all readers~ =) lama dah tak update, 'asif sebab terlalu banyak kerja sejak hari itu. Insyaallah, saya cuba mengupdate sedikit peringatan especially to all muslimat out there. Thanks for always come here tak kira masa even saya tak update dan belog dah bersawang-sawang. Thanks again for your support. =)


***
"Orang kata, dengan gambar pun orang boleh buat jahat. Series bahaya. Bukannya kita tahu apa yang mereka buat dengan gambar-gambar kita tu.


Saya, Elena (bukan nama sebenar).

A beautiful lady



Ramai yang memuja-muja kecantikan saya. Mereka sukakan saya. Owh, saya ramai peminat. Saya begitu berbangga dengan kecantikan yang saya miliki. Saya fikir kecantikan ini perlu saya tonjolkan untuk tatapan seluruh dunia. Mengapa perlu ditutup dan dicover? Saya suka mereka memuji kecantikan saya. Saya rasa dihargai. Saya rasa seronok apabila mata-mata lelaki ini memandang saya.



Tak cukup bersosial di luar, saya bersosial di alam maya. Saya letak gambar saya yang cantik menawan dalam pesbuk. Tanpa pengetahuan saya, mereka stalk saya. Saya tak fikir risiko dia. So, they are free to take my picture. Saya marah-marah kalau ada profile fake gambar saya, saya akan bengang bila orang curi gambar saya but I never realize semua tu start dari saya. Tak ada siapa yang suruh saya letak gambar dalam pesbuk tu. Saya tak kisah letak gambar saya dengan buayafriend saya dalam pesbuk tanpa mengira perasaan kedua orang tua saya. Kalaulah mereka nampak. huhu.


Saya tak tahu kalau orang gunakan gambar saya untuk bomoh-bomohkan saya. Kenakan saya or else. Memang saya tak fikir panjang masa tu.

dibomoh (haha, apakah yang telah dilukis ini? T__T)

Saya jadi lain macam. Tak macam dulu. Saya tak tahu pun saya kena buatan orang sehinggalah saya bertemu dengan seorang ustaz. Kalau dulu saya seorang pelajar yang aktif dan selalu cemerlang dalam pelajaran, tetapi lately, pelajaran saya jatuh merudum. Hubungan saya dengan encik buayafriend haru biru.


Kini, saya menyedari risikonya. Ada yang dengki dengan saya. Kecantikan saya dan segala-gala yang ada pada saya. Mereka bencikan kebahagiaan saya dengan buayafriend saya. Sungguh, saya serik untuk letak gambar-gambar saya lagi dalam laman web sosial. Biarlah saya sendiri yang menghargai kecantikan yang Allah kurniakan ini dengan bersyukur kepada-Nya dan bukannya dengan menunjukkan kepada insan lain. "

***

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya -Bapak Hamka-

Kalau lah kita benar-benar menyedari risikonya, kita pasti sentiasa berhati-hati dengan setiap tindak-tanduk kita. Apa guna kecantikan hanya pada luaran namun dalaman tidak berjaga. Bahagia ke twenty-four hours gambar ditatap umum? Distalk oleh orang yang tidak kita kenali. Bahagia apabila ada yang memuji kecantikan? 

Sungguh, segala puji-pujian hanya layak diberikan untuk-Nya dan kita tidak layak menerima pujian sama sekali. Pulangkan kepada-Nya. Bila-bila masa sahaja Allah boleh menarik kembali nikmat kecantikan kita itu.



Berita selanjutnya




Motivasi : Jom Jadi cantik!

Waallahu'alam~

44 patient (s) need treatment

  1. huhu. cemane klu customize setting? :)

    ReplyDelete
  2. mengerikan je..letak gambar doodle je la...comel lukisan awok

    ReplyDelete
  3. Nice doodles dr.cinta :) Ohh ye, nice entry too. Keep wiriting :))

    ReplyDelete
  4. kalau letak gambar budak2 blh x?hehe
    lagi 1 soalan dr..kalau letak gambar separuh muka? mcm sy ni..blh x?

    ReplyDelete
  5. menarik...^^ sker doodle awk <3 it so much keep up sis <3

    ReplyDelete
  6. risikonya bukan hanya boleh disihir. tp ada lagi... iaitu berkaitan dgn LELAKI GILA SEKS

    jom baca kat sini:

    Perempuan Cantik dan Lelaki Gila Seks

    ReplyDelete
  7. nauzubillahiminzalik banyak-banyak~

    ReplyDelete
  8. assalammualaikum

    bahaya juga klau mcm tu..

    rambut tak sama hitam,hati lain.

    skrg dh xde rmbut sam hitam..

    salam ukhuwwah

    ReplyDelete
  9. love this entry. good idea, dalam cara penyampaian. keep it up!

    ReplyDelete
  10. @sufiyyah zulkifli

    gambar kecik xpe, yg jadi ade ape2 tu if gambar tu terlalu besar n biasanya girls ni akan letak gambar yg dia rsakn cun besaq2

    ReplyDelete
  11. @merahitujambu

    btol la tu, letak gambar dodol je eh, doodle, thanks =)

    ReplyDelete
  12. @Nur Zulaikha

    gmbar budak2 laen kowt, hehe tp sy pernah dgr yg gmbr budak2 xleh jugak letak sbb mase tu tak berapa menutup aurat hihi cthnya rmbut mase kecik tu mngkin menggambarkan masa dewsanya, waallahu'alam.

    gambar separuh muka, yg penting kecik and bukan besar, tidak menggoda etc =)

    ReplyDelete
  13. @SoutulMujahid

    bnyk risikonya =) kita tahu namun kita buat2 xtahu =)

    ReplyDelete
  14. @vampire and his lady

    insyaallah semoga kita mendapat inputnya =)

    ReplyDelete
  15. @NooR AzLen BinTi HaRoN

    kita tak tahu apa yg tersirat dalam hati2 manusia ni =) hanya Allah yang Maha Mengetahui

    ReplyDelete
  16. setuju dgn post ni..sgt2 berbahaya trutamanya wnita mendedahkan sewenang-wenangnya gmbr2 mreka, x smua org dluar itu org yg baik2, brhati2lah dgn org yg brpenyakit hatinya..

    ReplyDelete
  17. setuju3! bile orang FAKE gambar die, nak bengang2 lak,,padahal semue tu dari die! Jangan try carik salah org lain, try laa koreksi diri dulu nape masalah macam tu dtg pade kite! heee ^^

    ReplyDelete
  18. Anonymous9:27:00 PM

    Slm.Lebih baik jangan letak gambar. Tutupi lubang-lubang fitnah sepertimana kita tutupi lubang-lubang zina. Cukup sekadar bergambar atas dasar uzur sudahlah. contoh ic n passport. wallahualam

    ReplyDelete
  19. Anonymous1:41:00 AM

    mohon pinjam bait2 ayat boleh? :)

    ReplyDelete
  20. Anonymous3:58:00 PM

    mohon share ayat dr boleh?

    ReplyDelete
  21. Anonymous5:18:00 PM

    saya mohon share jugak ye. saya suke entry ni :)

    ReplyDelete
  22. Akak dr.cinta .. Hehe
    mohon share boleh tak :)

    ReplyDelete
  23. Assalam ..
    Akak dr.cinta ..
    Mohon share boleh tak ?:)

    ReplyDelete
  24. @Anonymous

    yup betul :) mulakan dari langkah pencegahan dari merawat kan

    ReplyDelete
  25. teringat dgn diri sendiri, dulu sy juga seorang yang suka publish gmbr di blog, sampai satu tahap Allah bagi ujian, Alhamdulillah sekarang dah sedar :)

    Kecantikan yang ada itu bukan sama sekali milik kita, tapi milik Allah, tiada apa langsung yang kita boleh banggakan melainkan segalanya adalah hasil ciptaan Allah. Subhanallah. :)

    ReplyDelete
  26. @Norsyamsina Hadini

    very true :')bila terkena baru kita faham dan mula sedar :')

    ReplyDelete
  27. nice! :) sy suka penulisan awak. teruskan berdakwah! semoga Allah merahmati awak.

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers