Followers

20110914

"Letaklah lagi gambar banyak-banyak"

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

Salam to all readers~ =) lama dah tak update, 'asif sebab terlalu banyak kerja sejak hari itu. Insyaallah, saya cuba mengupdate sedikit peringatan especially to all muslimat out there. Thanks for always come here tak kira masa even saya tak update dan belog dah bersawang-sawang. Thanks again for your support. =)


***
"Orang kata, dengan gambar pun orang boleh buat jahat. Series bahaya. Bukannya kita tahu apa yang mereka buat dengan gambar-gambar kita tu.


Saya, Elena (bukan nama sebenar).

A beautiful lady



Ramai yang memuja-muja kecantikan saya. Mereka sukakan saya. Owh, saya ramai peminat. Saya begitu berbangga dengan kecantikan yang saya miliki. Saya fikir kecantikan ini perlu saya tonjolkan untuk tatapan seluruh dunia. Mengapa perlu ditutup dan dicover? Saya suka mereka memuji kecantikan saya. Saya rasa dihargai. Saya rasa seronok apabila mata-mata lelaki ini memandang saya.



Tak cukup bersosial di luar, saya bersosial di alam maya. Saya letak gambar saya yang cantik menawan dalam pesbuk. Tanpa pengetahuan saya, mereka stalk saya. Saya tak fikir risiko dia. So, they are free to take my picture. Saya marah-marah kalau ada profile fake gambar saya, saya akan bengang bila orang curi gambar saya but I never realize semua tu start dari saya. Tak ada siapa yang suruh saya letak gambar dalam pesbuk tu. Saya tak kisah letak gambar saya dengan buayafriend saya dalam pesbuk tanpa mengira perasaan kedua orang tua saya. Kalaulah mereka nampak. huhu.


Saya tak tahu kalau orang gunakan gambar saya untuk bomoh-bomohkan saya. Kenakan saya or else. Memang saya tak fikir panjang masa tu.

dibomoh (haha, apakah yang telah dilukis ini? T__T)

Saya jadi lain macam. Tak macam dulu. Saya tak tahu pun saya kena buatan orang sehinggalah saya bertemu dengan seorang ustaz. Kalau dulu saya seorang pelajar yang aktif dan selalu cemerlang dalam pelajaran, tetapi lately, pelajaran saya jatuh merudum. Hubungan saya dengan encik buayafriend haru biru.


Kini, saya menyedari risikonya. Ada yang dengki dengan saya. Kecantikan saya dan segala-gala yang ada pada saya. Mereka bencikan kebahagiaan saya dengan buayafriend saya. Sungguh, saya serik untuk letak gambar-gambar saya lagi dalam laman web sosial. Biarlah saya sendiri yang menghargai kecantikan yang Allah kurniakan ini dengan bersyukur kepada-Nya dan bukannya dengan menunjukkan kepada insan lain. "

***

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya -Bapak Hamka-

Kalau lah kita benar-benar menyedari risikonya, kita pasti sentiasa berhati-hati dengan setiap tindak-tanduk kita. Apa guna kecantikan hanya pada luaran namun dalaman tidak berjaga. Bahagia ke twenty-four hours gambar ditatap umum? Distalk oleh orang yang tidak kita kenali. Bahagia apabila ada yang memuji kecantikan? 

Sungguh, segala puji-pujian hanya layak diberikan untuk-Nya dan kita tidak layak menerima pujian sama sekali. Pulangkan kepada-Nya. Bila-bila masa sahaja Allah boleh menarik kembali nikmat kecantikan kita itu.



Berita selanjutnya




Motivasi : Jom Jadi cantik!

Waallahu'alam~
Syukran Jazilan for reading

44 patient (s) need treatment:

sufiyyah zulkifli said... REPLY

huhu. cemane klu customize setting? :)

merahitujambu said... REPLY

mengerikan je..letak gambar doodle je la...comel lukisan awok

Atika Aula said... REPLY

setuju dgn awak :)

Nurul Munirah Shamsudin said... REPLY

Nice doodles dr.cinta :) Ohh ye, nice entry too. Keep wiriting :))

Nur Zulaikha said... REPLY

kalau letak gambar budak2 blh x?hehe
lagi 1 soalan dr..kalau letak gambar separuh muka? mcm sy ni..blh x?

HaNNory said... REPLY

menarik...^^ sker doodle awk <3 it so much keep up sis <3

SoutulMujahid said... REPLY

risikonya bukan hanya boleh disihir. tp ada lagi... iaitu berkaitan dgn LELAKI GILA SEKS

jom baca kat sini:

Perempuan Cantik dan Lelaki Gila Seks

vampire and his lady said... REPLY

mesej yang tersendiri :)

faten muhamad said... REPLY

nauzubillahiminzalik banyak-banyak~

Sola Hadi said... REPLY

nice entry...

NooR AzLen BinTi HaRoN said... REPLY

assalammualaikum

bahaya juga klau mcm tu..

rambut tak sama hitam,hati lain.

skrg dh xde rmbut sam hitam..

salam ukhuwwah

Syarifah Nornazrah Al Yahya said... REPLY

love this entry. good idea, dalam cara penyampaian. keep it up!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@sufiyyah zulkifli

gambar kecik xpe, yg jadi ade ape2 tu if gambar tu terlalu besar n biasanya girls ni akan letak gambar yg dia rsakn cun besaq2

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@merahitujambu

btol la tu, letak gambar dodol je eh, doodle, thanks =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Nurul Munirah Shamsudin

syukran jazilan =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Nur Zulaikha

gmbar budak2 laen kowt, hehe tp sy pernah dgr yg gmbr budak2 xleh jugak letak sbb mase tu tak berapa menutup aurat hihi cthnya rmbut mase kecik tu mngkin menggambarkan masa dewsanya, waallahu'alam.

gambar separuh muka, yg penting kecik and bukan besar, tidak menggoda etc =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@HaNNory

thanks =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SoutulMujahid

bnyk risikonya =) kita tahu namun kita buat2 xtahu =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@vampire and his lady

insyaallah semoga kita mendapat inputnya =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@faten muhamad

istighfar =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Sola Hadi

syukran =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@NooR AzLen BinTi HaRoN

kita tak tahu apa yg tersirat dalam hati2 manusia ni =) hanya Allah yang Maha Mengetahui

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Syarifah Nornazrah Al Yahya

insyaallah & syukran =)

محمد حذوان بن حميدان said... REPLY

setuju dgn post ni..sgt2 berbahaya trutamanya wnita mendedahkan sewenang-wenangnya gmbr2 mreka, x smua org dluar itu org yg baik2, brhati2lah dgn org yg brpenyakit hatinya..

~gaDiS hiJrah~ said... REPLY

setuju3! bile orang FAKE gambar die, nak bengang2 lak,,padahal semue tu dari die! Jangan try carik salah org lain, try laa koreksi diri dulu nape masalah macam tu dtg pade kite! heee ^^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@محمد حذوان بن حميدان

syukran di atas nasihat ustaz ^__^/

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@~gaDiS hiJrah~

true =D

Anonymous said... REPLY

Slm.Lebih baik jangan letak gambar. Tutupi lubang-lubang fitnah sepertimana kita tutupi lubang-lubang zina. Cukup sekadar bergambar atas dasar uzur sudahlah. contoh ic n passport. wallahualam

Anonymous said... REPLY

mohon pinjam bait2 ayat boleh? :)

Anonymous said... REPLY

mohon share ayat dr boleh?

Anonymous said... REPLY

saya mohon share jugak ye. saya suke entry ni :)

shafiqa anuar said... REPLY

Akak dr.cinta .. Hehe
mohon share boleh tak :)

shafiqa anuar said... REPLY

Assalam ..
Akak dr.cinta ..
Mohon share boleh tak ?:)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

yup betul :) mulakan dari langkah pencegahan dari merawat kan

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

boleh je silakan :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

sure :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

boleh je. syukran :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@shafiqa anuar

boleh syg :))

mairah cadburry said... REPLY

mohon share?

Norsyamsina Hadini said... REPLY

teringat dgn diri sendiri, dulu sy juga seorang yang suka publish gmbr di blog, sampai satu tahap Allah bagi ujian, Alhamdulillah sekarang dah sedar :)

Kecantikan yang ada itu bukan sama sekali milik kita, tapi milik Allah, tiada apa langsung yang kita boleh banggakan melainkan segalanya adalah hasil ciptaan Allah. Subhanallah. :)

Farah Waheeda said... REPLY

@mairah cadburry

boleh je ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Norsyamsina Hadini

very true :')bila terkena baru kita faham dan mula sedar :')

Munira mhd rashid said... REPLY

nice! :) sy suka penulisan awak. teruskan berdakwah! semoga Allah merahmati awak.

Farah Waheeda said... REPLY

@Munira mhd rashid insyaAllah & syukran :')

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta