"Letaklah lagi gambar banyak-banyak"

4:09:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

Salam to all readers~ =) lama dah tak update, 'asif sebab terlalu banyak kerja sejak hari itu. Insyaallah, saya cuba mengupdate sedikit peringatan especially to all muslimat out there. Thanks for always come here tak kira masa even saya tak update dan belog dah bersawang-sawang. Thanks again for your support. =)


***
"Orang kata, dengan gambar pun orang boleh buat jahat. Series bahaya. Bukannya kita tahu apa yang mereka buat dengan gambar-gambar kita tu.


Saya, Elena (bukan nama sebenar).

A beautiful lady



Ramai yang memuja-muja kecantikan saya. Mereka sukakan saya. Owh, saya ramai peminat. Saya begitu berbangga dengan kecantikan yang saya miliki. Saya fikir kecantikan ini perlu saya tonjolkan untuk tatapan seluruh dunia. Mengapa perlu ditutup dan dicover? Saya suka mereka memuji kecantikan saya. Saya rasa dihargai. Saya rasa seronok apabila mata-mata lelaki ini memandang saya.



Tak cukup bersosial di luar, saya bersosial di alam maya. Saya letak gambar saya yang cantik menawan dalam pesbuk. Tanpa pengetahuan saya, mereka stalk saya. Saya tak fikir risiko dia. So, they are free to take my picture. Saya marah-marah kalau ada profile fake gambar saya, saya akan bengang bila orang curi gambar saya but I never realize semua tu start dari saya. Tak ada siapa yang suruh saya letak gambar dalam pesbuk tu. Saya tak kisah letak gambar saya dengan buayafriend saya dalam pesbuk tanpa mengira perasaan kedua orang tua saya. Kalaulah mereka nampak. huhu.


Saya tak tahu kalau orang gunakan gambar saya untuk bomoh-bomohkan saya. Kenakan saya or else. Memang saya tak fikir panjang masa tu.

dibomoh (haha, apakah yang telah dilukis ini? T__T)

Saya jadi lain macam. Tak macam dulu. Saya tak tahu pun saya kena buatan orang sehinggalah saya bertemu dengan seorang ustaz. Kalau dulu saya seorang pelajar yang aktif dan selalu cemerlang dalam pelajaran, tetapi lately, pelajaran saya jatuh merudum. Hubungan saya dengan encik buayafriend haru biru.


Kini, saya menyedari risikonya. Ada yang dengki dengan saya. Kecantikan saya dan segala-gala yang ada pada saya. Mereka bencikan kebahagiaan saya dengan buayafriend saya. Sungguh, saya serik untuk letak gambar-gambar saya lagi dalam laman web sosial. Biarlah saya sendiri yang menghargai kecantikan yang Allah kurniakan ini dengan bersyukur kepada-Nya dan bukannya dengan menunjukkan kepada insan lain. "

***

Kecantikan yang abadi terletak pada keelokan adab dan ketinggian ilmu seseorang, bukan terletak pada wajah dan pakaiannya -Bapak Hamka-

Kalau lah kita benar-benar menyedari risikonya, kita pasti sentiasa berhati-hati dengan setiap tindak-tanduk kita. Apa guna kecantikan hanya pada luaran namun dalaman tidak berjaga. Bahagia ke twenty-four hours gambar ditatap umum? Distalk oleh orang yang tidak kita kenali. Bahagia apabila ada yang memuji kecantikan? 

Sungguh, segala puji-pujian hanya layak diberikan untuk-Nya dan kita tidak layak menerima pujian sama sekali. Pulangkan kepada-Nya. Bila-bila masa sahaja Allah boleh menarik kembali nikmat kecantikan kita itu.



Berita selanjutnya




Motivasi : Jom Jadi cantik!

Waallahu'alam~

You Might Also Like

44 patient (s) need treatment

Instagram

Followers