Biar dia tahu, saya tak kisah...

2:42:00 PM

Bismillahirrahmairrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Ada sesuatu yang saya nak shared from my tumblr; The Heart Surgery. I read this thousand times.

Alolo tomeynya


"Pada saya,
biar dia salah sangka,
biar dia salah anggap,
biar dia salah menduga,
biar dia tahu yang buruk,
sebelum mengharap yang baik-baik.
Kalau dia ikhlas,
dia akan sedia menerima kekurangan yang ada,
dari hanya mengharap yang baik dan sempurna.
Apa guna menghabiskan masa menunjukkan kebaikan
bila dia tak boleh menerima kelemahan dan kekurangan?
Biar dia tahu saya tak pandai itu, saya tak pandai ini.
Biar dia tahu, saya mungkin tak dapat memenuhi expectation dia yang tinggi melangit itu.
Biar dia tahu, saya pernah punya masa lalu, namun saya masih punya masa hadapan.
Biar dia tahu. Biar dia buat keputusan.
Supaya dia tak rasa tertipu, supaya dia tak menyesal kelak.”



"Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa." -Trust Him as He knows the best for us :)

so, tak kisahlah ;) ada jodoh ada lah kan? I trust HIM more =) Saya lebih prefered dilihat sebagai diri saya yang tak sempurna, biarlah mereka tahu saya tidak tahu itu tidak tahu ini, dari mereka melihat kesempurnaan saya yang konon maha baik. I'm glad to be me even it's hard to be me. =)


Click here; treatment best! =)

owh hye, selamat hari raya ^__^/
and tak lupa, selamat menyambut kemerdekaan yang ke-54 Malaysia =)


p/s: trying to draw my dress; owh the baju raya, will wear it on the first Raya =P

66 patient (s) need treatment

  1. aku dah ter bagitau si dia yang aku suka die..bukan bererti aku nakkan dia sekarang..tapi just nak bagitau perasaan aku biar die tau..tapi biar masa dan takdir menentukan..ada jodoh ada la..takpe kan camtu..

    ReplyDelete
  2. suka ayat ni "Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa." -Trust Him as He knows the best for us :)

    ReplyDelete
  3. sangat setuju!jadi diri sendiri,tak perlu hipokrit hanya utk meraih kebahagiaan yg hanya seketika~

    salam perkenalan :)

    ReplyDelete
  4. Anonymous3:44:00 PM

    macam mana pulak kau dh bagitahu, sbb lepas bagitahu baru tahu yang sepatutnya takboleh bgthu sbb nanti Allah tarik rasa tu.

    ReplyDelete
  5. Share eh nnti kte credit :)

    ReplyDelete
  6. like~

    tapikan, kalau kita bagitau kawan rapat kita yg kita ada suka org tu, boleh x?

    harap2 dapat jaga hati ni =)

    ReplyDelete
  7. saya suka ini! yup Allah knows best. ^^

    ReplyDelete
  8. http://astoryisaboutyouandme.blogspot.com/2011/08/di-ambang-raya-yang-boring-so-kita.html
    CONTEST RAYA

    ReplyDelete
  9. salam...
    nice post...=)
    jodoh..
    rhsia Ilahi yang sungguh unik, sulit dan tersembunyi..
    namun, akn tersurat bila tiba mase yg paling sesuai utk kite menghadapinya...
    HE knows better...

    dun wory dik...
    suatu hari nanti...
    cepat atau lambat...psti 'dia' hadir..
    =)
    kerana, janji Allah itu pasti..

    solehahkanlah dirimu..
    insyaAllah...
    dia yang soleh tersedia buatmu..

    ReplyDelete
  10. as salam.
    setiap entri dr.cinta penenang hati sy.
    ;)

    ReplyDelete
  11. salam sis..entry yang best...
    klo saya nk mintak izin copy bole?? =)

    ReplyDelete
  12. salam sis...entry yang best...
    klo saya nk mintak izin copy bole?? =)

    ReplyDelete
  13. @JIJI YU

    its okay, sebab takut bila kita bagitahu kita akan mengharap dan bila mengharap, kita mesti mengharap yg baik-baik je rite, if pengharapan kita tak seperti yg kita harapkan, kita akan kecewa, sedih, sebenarnya phrase tu adalah utk mengelakkan daripada kita semakin patah hati ;) tak nak kecewa bila bagitahu, cinta tak bersambut, maka, solution nya bagitahu pada DIA, cause DIA maha mendengar~ waallahualam.

    ReplyDelete
  14. @Kumbang Jingga

    hehe, ayat tu saya copied from tumblr :)

    ReplyDelete
  15. @hanim Nabilah

    true, just be yourself, susah tahu nak jadi diri sendiri hehe, salam perkenalan jugak ^__^/

    ReplyDelete
  16. @Anonymous

    sy copy balik comment dari yg atas;

    kenapa tak boleh bagitahu?

    sebab takut bila kita bagitahu kita akan mengharap dan bila mengharap, kita mesti mengharap yg baik-baik je rite, if pengharapan kita tak seperti yg kita harapkan, kita akan kecewa, sedih, sebenarnya phrase tu adalah utk mengelakkan daripada kita semakin patah hati ;) tak nak kecewa bila bagitahu, cinta tak bersambut, maka, solution nya bagitahu pada DIA, cause DIA maha mendengar~

    kadang2 bila kite bagitahu dekat org, kita sentiasa je nak cerita pasal dia, sometimes dah tak gempak dah feeling tu wuwwu, lama-lama, kita dapat rasa feeling tu just a temporary feeling; owh rupanya aku minat je dia, owh rupanya tak delah suka sgt aku ni kat dia, sometimes. sebab sy sendiri rasa hehe.
    waallahualam.

    ReplyDelete
  17. @nawwar_hanifah

    almost memang akan ada bgitaw besties kan, biasanya. bila kita suka kat someone, kita cerita dekat kawan, kita rasa nak ceritaaa je pasal dia, kan? yelah dah kita minat org tu, everything about her/him mesti menarik perhatian kita, kadang2 hati kita ni tak terjaga.

    yg itulah merisaukan kita bila kita bgitaw kawan ;) but bila dah terlanjur bercerita, cubalah usaha kawal hati, mmg susah, tapi soal hati ni laaah yg paling susah sekali nak jaga. slmt bermujahadah ;)

    ReplyDelete
  18. @nurul.iman

    true, HE knows the best for us, pilihan DIA sangat tepat dan tak pernah salah~ remeber that ^__^/

    ReplyDelete
  19. @...wardahdiana...

    insyaallah, satu perigatan buat diri saya, syukran kak ;)

    ReplyDelete
  20. @0nlY_tRah

    waalaikumsalam;
    syukran, all praises to HIM. semuanya datang dari DIA, dan semua itu adalah dari izinnya =)

    ReplyDelete
  21. Sila ke sini, terbitnya ia kerana dahulu ada satu cerita.. http://komuniti.iluvislam.com/topic/25090-betulkan-kita-hanya-menanti-si-bulan-yang-bernama-jodoh-usaha-tidak-perlu-ke/page__p__430309#entry430309

    ReplyDelete
  22. @~Dr.CiNta~

    thanks~alhamdulillah, bile citer kt kawan, kawan pun selalu igtkn supaya jgn hanyut dgn perasaan 2..insya Allah..doakan sy kuat =)

    jazakillahi khairan kathira~

    ReplyDelete
  23. Akan ku kejar kesempurnaan diri sebelum meminta yang sempurna :)

    ReplyDelete
  24. @nawwar_hanifah

    insyaallah dear, semoga Allah permudahkan~

    ReplyDelete
  25. akak, truly, faten ternangis bace~ :)
    akak macam kakak yang selalu nasihat adek2~ :)

    ReplyDelete
  26. Anonymous12:20:00 PM

    saya dah ter-bagitau kat si dia.. sbb ada org prnah ckp, "kalau kita suka seseorg, kita kene bgtau org itu.."
    jadi saya pun ter-bgtau..
    saya mmg langsung x mengharap apa2 dari dia.. kerana dia dh ada pilihan hati dia.. InsyaAllah dia akan kahwin dgn perempuan tu, sbb parents dia dh restu dh pun..
    sy berumur 15 tahun dan si dia tu berumur 19 tahun..
    sy sukakan dia sejak form 1.. mse mula2 sy jatuh hati kat dia, sy rasa nk nangis.. sbb sy tak nak suka kat mana2 lelaki slagi sy x habis skola.. sy cuba lupakan dia, sbb sy masih perlu blaja.. byk lg bnde yg x selesai dlm idup sy..
    tp.. bila dh ter-bagitau, si dia tu pun tk de lah ckp ape2.. sbb dia pun dh ada pilihan dy.. sy pun suke senyap2 je sbb si dia tu dhulu senior sy..
    berdosakah sy? sy hanya mmberitahu dy kerana sy x sanggup nk pendam lama2.. sy x brharap apa2 pun dari dy.. puas sy berdoa supaya sy dpt lupakan dy.. sy x nak ada rasa cinta pada insan yg bernama lelaki.. sy cuba elakkan tu..
    berdosakah sy?.. ;(

    ReplyDelete
  27. aslmkum akak..
    mcm mana kalo org tu ingin kita jd mcm apa yg diginkn?sedangkan manusia ni tidak sempurna.dan setiap org ada kelebihan dan kekurangan diri masing2..sekiranya dia xmenerima diri kita seadanya bagaimana?

    ReplyDelete
  28. Anonymous7:01:00 PM

    singgah sini sat. raye2 ni. hehe.
    em. setuju. tp, still, we need to improve ourself to receive the BEST.

    Salam Aidilfitri 1432 H.
    Selamat Hari Kemerdekaan ke-54 tahun.

    Dyana ShaifulHaq.

    ReplyDelete
  29. as salam. nice entry. mohon share. terima kasih. :)

    ReplyDelete
  30. semua berlaku ada hikmah kan..doodle awok pon comel

    ReplyDelete
  31. salam 'alaik dr. cinta...

    nasihat yang sangat bagus. saya sendiri masih lagi 'terbabas' dalam bab2 begini.

    Allah... mudahan diampun oleh-Nya! amin amin ya Rabb...

    ReplyDelete
  32. @faten muhamad

    bila hayati and baca diam2 memang rasa mcam trsentuh, bila smpai masa kita berhenti berharap kpd sst yg amaat sgt kita harapkan, baru kita faham =')

    ReplyDelete
  33. @Anonymous
    mempunyai perasaan itu lansung tidak berdosa , kita tak bersalah malah macam pelik if kita lansung tak de feel utk ke arah cinta tu, but as a student yg baru nak kenal dunia, baru nak belajar eloklah kita utamakan yg lebih aula (penting)

    soal2 cinta ni just a temporary feeling, percayalah, bila adik dah besar, adik akan faham, adik akan jumpa lebih ramai orang di luar sana yg akan mengajar adik apa itu erti cinta =)

    ReplyDelete
  34. @Farah An-nisa

    jika kita sdg cuba utk mengubah org yg kita cintai menjadi sprti apa yg kita inginkan, kita bersalah sebab kita nak ubah org tu jadi acuan kita, biarkan dia menjadi dirinya sndiri. sebab even dia berubah mcam yg kita nak pun, itu bukan original dia, it might be the changes tu pun tak ikhlas, hanyalah tempelan semata.


    let them be what they want to be, and jika dia tidak mahu menerima diri kita seadanya, biarkan dia, itu bermaksud dia tak mampu menerima kekurangan diri kita.

    waallahu'alam =)

    ReplyDelete
  35. @Anonymous

    yeah dona ;) true, i agree wif u, utk mendaatkan yg terbaik, perlu perbaiki diri dulu =)

    ReplyDelete
  36. @merahitujambu
    true, ambil hikmah nya itu penting~ syukran dear =)

    ReplyDelete
  37. @rabiah

    insyaallah sama2 kita menjadi yg lebih baik di masa hadapan =)

    ReplyDelete
  38. so sweet :D

    yup, saya pun tak bagitahu, it's ok. I trust on HIM and only HIM :D

    ReplyDelete
  39. Anonymous6:42:00 AM

    Dibenarkan membuat surat saya tertua di dirikudrcinta.blogspot.com , yang tampaknya menjadi sebuah forum yang indah !

    ReplyDelete
  40. Anonymous4:47:00 PM

    best..blh izin share ekk..tq

    ReplyDelete
  41. assalammualaikum...

    cute sgt!
    suke suke suke...
    saya mohon share nk letak di blog saya...
    bole?....

    ReplyDelete
  42. tapi macam mana kalau kita suke dia, dia suka kita, and masing masing dah tahu?

    ReplyDelete
  43. Anonymous2:27:00 PM

    yup.. jawapan bagi persoalan yang bagus..

    biar dia tahu siapa kita..
    yang sebenar..

    sebab kita xpandai dan xsanggup berlakon yang baik-baik..

    sebab kita bukan lah sempurna seperti mana insan yang dia mahukan...

    kerna kita ni cuma insan biasa yang yang hidup dibumi bertuah nie... belum tentu aper yang terbaik utk kita.. hanya pada-Nya kita berserah..

    ReplyDelete
  44. nice.. really enjoy it.. keep writting~!

    ReplyDelete
  45. nice.. really enjoy it! keep writting~

    ReplyDelete
  46. Kalau dia IKHLAS, dia akan sedia MENERIMA KEKURANGAN yang ada, dari hanya mengharap yang baik dan sempurna

    nice.. really enjoy it! keep writting~

    ReplyDelete
  47. ayat yang menyentuh perasaan.. boleh saya share ayat ni..?

    ReplyDelete
  48. sy suke dr cinte~

    ReplyDelete
  49. @ieda haha uish bahaya ni :P

    ReplyDelete
  50. Mohon share ye. terima kasih :)

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers