Followers

20110827

Biar dia tahu, saya tak kisah...

Bismillahirrahmairrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Ada sesuatu yang saya nak shared from my tumblr; The Heart Surgery. I read this thousand times.

Alolo tomeynya


"Pada saya,
biar dia salah sangka,
biar dia salah anggap,
biar dia salah menduga,
biar dia tahu yang buruk,
sebelum mengharap yang baik-baik.
Kalau dia ikhlas,
dia akan sedia menerima kekurangan yang ada,
dari hanya mengharap yang baik dan sempurna.
Apa guna menghabiskan masa menunjukkan kebaikan
bila dia tak boleh menerima kelemahan dan kekurangan?
Biar dia tahu saya tak pandai itu, saya tak pandai ini.
Biar dia tahu, saya mungkin tak dapat memenuhi expectation dia yang tinggi melangit itu.
Biar dia tahu, saya pernah punya masa lalu, namun saya masih punya masa hadapan.
Biar dia tahu. Biar dia buat keputusan.
Supaya dia tak rasa tertipu, supaya dia tak menyesal kelak.”



"Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa." -Trust Him as He knows the best for us :)

so, tak kisahlah ;) ada jodoh ada lah kan? I trust HIM more =) Saya lebih prefered dilihat sebagai diri saya yang tak sempurna, biarlah mereka tahu saya tidak tahu itu tidak tahu ini, dari mereka melihat kesempurnaan saya yang konon maha baik. I'm glad to be me even it's hard to be me. =)


Click here; treatment best! =)

owh hye, selamat hari raya ^__^/
and tak lupa, selamat menyambut kemerdekaan yang ke-54 Malaysia =)


p/s: trying to draw my dress; owh the baju raya, will wear it on the first Raya =P
Syukran Jazilan for reading

66 patient (s) need treatment:

JIJI YU said... REPLY

aku dah ter bagitau si dia yang aku suka die..bukan bererti aku nakkan dia sekarang..tapi just nak bagitau perasaan aku biar die tau..tapi biar masa dan takdir menentukan..ada jodoh ada la..takpe kan camtu..

Kumbang Jingga said... REPLY

suka ayat ni "Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya dan Allah takkan bagi. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu jodoh kita siapa." -Trust Him as He knows the best for us :)

hanim Nabilah said... REPLY

sangat setuju!jadi diri sendiri,tak perlu hipokrit hanya utk meraih kebahagiaan yg hanya seketika~

salam perkenalan :)

SheqienRoslan said... REPLY

=)

Anonymous said... REPLY

macam mana pulak kau dh bagitahu, sbb lepas bagitahu baru tahu yang sepatutnya takboleh bgthu sbb nanti Allah tarik rasa tu.

Tiqiezaidi :) said... REPLY

Share eh nnti kte credit :)

nawwar_hanifah said... REPLY

like~

tapikan, kalau kita bagitau kawan rapat kita yg kita ada suka org tu, boleh x?

harap2 dapat jaga hati ni =)

nurul.iman said... REPLY

saya suka ini! yup Allah knows best. ^^

Cahaya Kewangianku said... REPLY

http://astoryisaboutyouandme.blogspot.com/2011/08/di-ambang-raya-yang-boring-so-kita.html
CONTEST RAYA

...wardahdiana... said... REPLY

salam...
nice post...=)
jodoh..
rhsia Ilahi yang sungguh unik, sulit dan tersembunyi..
namun, akn tersurat bila tiba mase yg paling sesuai utk kite menghadapinya...
HE knows better...

dun wory dik...
suatu hari nanti...
cepat atau lambat...psti 'dia' hadir..
=)
kerana, janji Allah itu pasti..

solehahkanlah dirimu..
insyaAllah...
dia yang soleh tersedia buatmu..

0nlY_tRah said... REPLY

as salam.
setiap entri dr.cinta penenang hati sy.
;)

::miss vanylla:: said... REPLY

salam sis..entry yang best...
klo saya nk mintak izin copy bole?? =)

::miss vanylla:: said... REPLY

salam sis...entry yang best...
klo saya nk mintak izin copy bole?? =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@JIJI YU

its okay, sebab takut bila kita bagitahu kita akan mengharap dan bila mengharap, kita mesti mengharap yg baik-baik je rite, if pengharapan kita tak seperti yg kita harapkan, kita akan kecewa, sedih, sebenarnya phrase tu adalah utk mengelakkan daripada kita semakin patah hati ;) tak nak kecewa bila bagitahu, cinta tak bersambut, maka, solution nya bagitahu pada DIA, cause DIA maha mendengar~ waallahualam.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Kumbang Jingga

hehe, ayat tu saya copied from tumblr :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@hanim Nabilah

true, just be yourself, susah tahu nak jadi diri sendiri hehe, salam perkenalan jugak ^__^/

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SheqienRoslan

hye senyum je ekin hikhik

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

sy copy balik comment dari yg atas;

kenapa tak boleh bagitahu?

sebab takut bila kita bagitahu kita akan mengharap dan bila mengharap, kita mesti mengharap yg baik-baik je rite, if pengharapan kita tak seperti yg kita harapkan, kita akan kecewa, sedih, sebenarnya phrase tu adalah utk mengelakkan daripada kita semakin patah hati ;) tak nak kecewa bila bagitahu, cinta tak bersambut, maka, solution nya bagitahu pada DIA, cause DIA maha mendengar~

kadang2 bila kite bagitahu dekat org, kita sentiasa je nak cerita pasal dia, sometimes dah tak gempak dah feeling tu wuwwu, lama-lama, kita dapat rasa feeling tu just a temporary feeling; owh rupanya aku minat je dia, owh rupanya tak delah suka sgt aku ni kat dia, sometimes. sebab sy sendiri rasa hehe.
waallahualam.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Tiqiezaidi :)

boleh sgt ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nawwar_hanifah

almost memang akan ada bgitaw besties kan, biasanya. bila kita suka kat someone, kita cerita dekat kawan, kita rasa nak ceritaaa je pasal dia, kan? yelah dah kita minat org tu, everything about her/him mesti menarik perhatian kita, kadang2 hati kita ni tak terjaga.

yg itulah merisaukan kita bila kita bgitaw kawan ;) but bila dah terlanjur bercerita, cubalah usaha kawal hati, mmg susah, tapi soal hati ni laaah yg paling susah sekali nak jaga. slmt bermujahadah ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nurul.iman

true, HE knows the best for us, pilihan DIA sangat tepat dan tak pernah salah~ remeber that ^__^/

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@...wardahdiana...

insyaallah, satu perigatan buat diri saya, syukran kak ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@0nlY_tRah

waalaikumsalam;
syukran, all praises to HIM. semuanya datang dari DIA, dan semua itu adalah dari izinnya =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@::miss vanylla::

boleh dear ~:)

Aftiey said... REPLY

Sila ke sini, terbitnya ia kerana dahulu ada satu cerita.. http://komuniti.iluvislam.com/topic/25090-betulkan-kita-hanya-menanti-si-bulan-yang-bernama-jodoh-usaha-tidak-perlu-ke/page__p__430309#entry430309

nawwar_hanifah said... REPLY

@~Dr.CiNta~

thanks~alhamdulillah, bile citer kt kawan, kawan pun selalu igtkn supaya jgn hanyut dgn perasaan 2..insya Allah..doakan sy kuat =)

jazakillahi khairan kathira~

Nordin said... REPLY

Akan ku kejar kesempurnaan diri sebelum meminta yang sempurna :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Aftiey

insyaallah :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nawwar_hanifah

insyaallah dear, semoga Allah permudahkan~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Nordin

like like :)

faten muhamad said... REPLY

akak, truly, faten ternangis bace~ :)
akak macam kakak yang selalu nasihat adek2~ :)

Anonymous said... REPLY

saya dah ter-bagitau kat si dia.. sbb ada org prnah ckp, "kalau kita suka seseorg, kita kene bgtau org itu.."
jadi saya pun ter-bgtau..
saya mmg langsung x mengharap apa2 dari dia.. kerana dia dh ada pilihan hati dia.. InsyaAllah dia akan kahwin dgn perempuan tu, sbb parents dia dh restu dh pun..
sy berumur 15 tahun dan si dia tu berumur 19 tahun..
sy sukakan dia sejak form 1.. mse mula2 sy jatuh hati kat dia, sy rasa nk nangis.. sbb sy tak nak suka kat mana2 lelaki slagi sy x habis skola.. sy cuba lupakan dia, sbb sy masih perlu blaja.. byk lg bnde yg x selesai dlm idup sy..
tp.. bila dh ter-bagitau, si dia tu pun tk de lah ckp ape2.. sbb dia pun dh ada pilihan dy.. sy pun suke senyap2 je sbb si dia tu dhulu senior sy..
berdosakah sy? sy hanya mmberitahu dy kerana sy x sanggup nk pendam lama2.. sy x brharap apa2 pun dari dy.. puas sy berdoa supaya sy dpt lupakan dy.. sy x nak ada rasa cinta pada insan yg bernama lelaki.. sy cuba elakkan tu..
berdosakah sy?.. ;(

Farah An-nisa said... REPLY

aslmkum akak..
mcm mana kalo org tu ingin kita jd mcm apa yg diginkn?sedangkan manusia ni tidak sempurna.dan setiap org ada kelebihan dan kekurangan diri masing2..sekiranya dia xmenerima diri kita seadanya bagaimana?

Anonymous said... REPLY

singgah sini sat. raye2 ni. hehe.
em. setuju. tp, still, we need to improve ourself to receive the BEST.

Salam Aidilfitri 1432 H.
Selamat Hari Kemerdekaan ke-54 tahun.

Dyana ShaifulHaq.

pemburu cinta illahi said... REPLY

as salam. nice entry. mohon share. terima kasih. :)

merahitujambu said... REPLY

semua berlaku ada hikmah kan..doodle awok pon comel

rabiah said... REPLY

salam 'alaik dr. cinta...

nasihat yang sangat bagus. saya sendiri masih lagi 'terbabas' dalam bab2 begini.

Allah... mudahan diampun oleh-Nya! amin amin ya Rabb...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@faten muhamad

bila hayati and baca diam2 memang rasa mcam trsentuh, bila smpai masa kita berhenti berharap kpd sst yg amaat sgt kita harapkan, baru kita faham =')

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous
mempunyai perasaan itu lansung tidak berdosa , kita tak bersalah malah macam pelik if kita lansung tak de feel utk ke arah cinta tu, but as a student yg baru nak kenal dunia, baru nak belajar eloklah kita utamakan yg lebih aula (penting)

soal2 cinta ni just a temporary feeling, percayalah, bila adik dah besar, adik akan faham, adik akan jumpa lebih ramai orang di luar sana yg akan mengajar adik apa itu erti cinta =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Farah An-nisa

jika kita sdg cuba utk mengubah org yg kita cintai menjadi sprti apa yg kita inginkan, kita bersalah sebab kita nak ubah org tu jadi acuan kita, biarkan dia menjadi dirinya sndiri. sebab even dia berubah mcam yg kita nak pun, itu bukan original dia, it might be the changes tu pun tak ikhlas, hanyalah tempelan semata.


let them be what they want to be, and jika dia tidak mahu menerima diri kita seadanya, biarkan dia, itu bermaksud dia tak mampu menerima kekurangan diri kita.

waallahu'alam =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

yeah dona ;) true, i agree wif u, utk mendaatkan yg terbaik, perlu perbaiki diri dulu =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@pemburu cinta illahi

waalaikumsalam =) boleh silakan

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@merahitujambu
true, ambil hikmah nya itu penting~ syukran dear =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@rabiah

insyaallah sama2 kita menjadi yg lebih baik di masa hadapan =)

Syafiqa said... REPLY

so sweet :D

yup, saya pun tak bagitahu, it's ok. I trust on HIM and only HIM :D

Anonymous said... REPLY

Dibenarkan membuat surat saya tertua di dirikudrcinta.blogspot.com , yang tampaknya menjadi sebuah forum yang indah !

Anonymous said... REPLY

best..blh izin share ekk..tq

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Syafiqa

sweet =D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

thanks =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

boleh je =)

phauzanie fuad said... REPLY

assalammualaikum...

cute sgt!
suke suke suke...
saya mohon share nk letak di blog saya...
bole?....

saya said... REPLY

tapi macam mana kalau kita suke dia, dia suka kita, and masing masing dah tahu?

Anonymous said... REPLY

yup.. jawapan bagi persoalan yang bagus..

biar dia tahu siapa kita..
yang sebenar..

sebab kita xpandai dan xsanggup berlakon yang baik-baik..

sebab kita bukan lah sempurna seperti mana insan yang dia mahukan...

kerna kita ni cuma insan biasa yang yang hidup dibumi bertuah nie... belum tentu aper yang terbaik utk kita.. hanya pada-Nya kita berserah..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@phauzanie fuad

sure dear :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@saya

proceed nikah ;D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

very true :)

Yas Sara said... REPLY

nice.. really enjoy it.. keep writting~!

Yas Sara said... REPLY

nice.. really enjoy it! keep writting~

Tibbilqulub said... REPLY

Kalau dia IKHLAS, dia akan sedia MENERIMA KEKURANGAN yang ada, dari hanya mengharap yang baik dan sempurna

nice.. really enjoy it! keep writting~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Yas Sara
thanks! :D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Tibbilqulub

InsyaAllah :)

Cik Emylia Hanie said... REPLY

ayat yang menyentuh perasaan.. boleh saya share ayat ni..?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Cik Emylia Hanie

sure y not? :)

ieda said... REPLY

sy suke dr cinte~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@ieda haha uish bahaya ni :P

Farah said... REPLY

Mohon share ye. terima kasih :)

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta