Followers

20110704

Ikhtilat 6: Awak dah janji tapi...

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

 
Salam to all readers~ =) 


Selamat petang semua. Boleh terjah yang lain:
@ Ikhtilat: Awak, jangan buat saya jatuh hati pada awak
@ Ikhtilat 2: Jangan merajuk sayang
@ Ikhtilat 3: Ya Allah, berikan aku cinta
@ Ikhtilat 4: Eh awak, sorry saya terbeli tudung pendek
@ Ikhtilat 5: Sweetnya couple









Sejauh mana janji yang kita boleh tepati? Kalau rasa tak mampu untuk berjanji yang macam-macam jangan buat janji, kelak orang yang berharap kembali menagih janji kamu sedangkan kamu tidak mampu. Jangan melukakan hati insan lain. And of course janji masa bercinta ni hanya sekadar atas nama nafsu semata. Pernah dengar?


Jangan berjanji masa tengah gembira dan jangan buat keputusan masa tengah marah




Sejauh mana kita mampu percaya pada janji-janji kosong manusia? Allah berjanji pada kita bahawa apabila kita meminta kepada-Nya, Dia akan perkenankan. Sungguh, kita benar-benar terlupa siapa yang lebih menyayangi kita. ='(




"Dan Tuhanmu berfirman: Berdoalah kamu kepada-Ku nescaya Aku perkenankan doa permohanan kamu." (al-Ghafir:60)


Jangan cepat percaya, entahlah itu prinsip saya, sekarang agak sukar untuk saya percaya pada siapa-siapa. Pengalaman mengajar kita menjadi lebih berhati-hati.=) So, percaya pada Allah lebih bahagia. ^___^


p/s: selamat berbuka puasa kepada siapa-siapa yang berpuasa hari ni ;)

Syukran Jazilan for reading

20 patient (s) need treatment:

umarmarwan said... REPLY

kalau janji di taburkan atas dasar nafsu dan cinta yang tidak halal?

RjNrhmzh said... REPLY

seriously, janji2 kosong nilah yg selalu difikirkan selepas clash. btw, lepas clash, janji2 tu kire burn ke camne ? (?) @__@

FiZ said... REPLY

Saya sokong awk...mmg betul...xkira sebaik mana manusia tu, kita tetap tak blh prcya...

Hafiza Omar said... REPLY

okeyh dah boleh komen da..td internet prob kot..hehe..dr cinta, just want to ask ur opinion..erm if kita kata 'kalau ada jodoh xkan ke mana' pada seseorang, kita mcm bg harapan pd dia ke?and salah ke kalau ckp mcm 2?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@umarmarwan

jangan bercinta senang je; apa-apa yang dibina atas dasar haram semuanya serba tak kena bila basic dah tak betul~ T__T kalau ada yang sampai kawen pun dibina atas tapak yang tidak halal, sebab tu rumah tangga tidak bahagia. waallhu'alam~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@RjNrhmzh

lupakan je lahh janji2 kosong tu dik~ ^___^ orang yang benar2 memahami cinta tu, tidak akan menyakiti hati wanita yang disayangi, malah dia akan melindungi~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@FiZ

tak reti dah nak percaya lagi =) berhati2 itulah tindakan paling baik.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Hafiza Omar

kak chaom, hehe~ =)

let say, if ada seseorang ni approach kita, kita tak nak dkt dia, tapi bila kita cakap 'ada jodoh ada la' itu macam bagi harapan dekat dia. sebaiknya jika kita benar2 tak nak, cakap sebenar2nya, nanti bila cakap phrase tadi, akan membuatkan sseorang tu menanti & menunggu.


lebih bak cakap yang sebetulnya. =)

NunAlifNunAlif said... REPLY

Salam Dokter Cinta <3

Sy rujuk tafsir al-quran..

"Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina."

[Surah Al-Mukmin(Al-Ghafir):60]

cik siti said... REPLY

salam dr cinta...
nak tanya sikit pendapat dr cinta la..
katalah sebelum ni dia da janji xkan buat macamtu lagi, tp slepas tu die die buat lagi perkara yg dia da janji xnak buat...slepas tu dia mintak pluang untuk tebus balik salah die and berjanji xkn buat lagi..jadi, bole percaya ke macamni?

cik siti said... REPLY

salam dr cinta...
nak tanya sikit pendapat dr cinta la..
katalah sebelum ni dia da janji xkan buat macamtu lagi, tp slepas tu die die buat lagi perkara yg dia da janji xnak buat...slepas tu dia mintak pluang untuk tebus balik salah die and berjanji xkn buat lagi..jadi, bole percaya ke macamni?

Hafiza Omar said... REPLY

@~Dr.CiNta~
syukran jazilan dr cinta..eyh fawa la..mesra sikit..hehe..^^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@cik siti

stakat mana yang dia boleh berjanji? if saya, saya takkan lagi serahkan kepercayaan kpd dia. :)

bidadari_uhud said... REPLY

janji manusia yg belum tentu dikota percaya sangat2,tp janji Dia yg pasti, ramai lak yg wat endah x endah je..manusia2~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@bidadari_uhud

dan kitalah manusia itu; serba kekurangan dan tidak sempurna

Dilema said... REPLY

Asslalamualaikum.
Sy nk tnya, adakah taubat sesudah melakukan dosa yg sama berulangkali diterima oleh Allah?
Mcm mn cara utk berubah sekiranya perubahan itu terikat dgn org lain, cthnya prmpuan A kapel dgn lelaki B, byk sgt melakukan dosa sprti pegang tgn dan sebagainya. Kemudian dia insaf, ingin bertaubat dan berubah. Prmpuan A menyatakan hasrat tersebut kpd lelaki B tetapi lelaki B tidak dpt menerima hasrat tersebut. Apa yg perlu prmpuan A lakukan?

Harap dr.Cinta dpt bantu

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Dilema

waalaikumsalam :)

kita tahu bhawa Alah itu Maha Pengampun. Surely, bila kita bertaubat dgn taubat nasuha (taubat bersungguh-sungguh. -perlu tahu apa syarat taubat) Allah akan menerima kita kembali. (Take note: sila rujuk syarat taubat)

utk benar2 berubah, perlu ada satu pengorbanan. utk mengejar cinta Allah, ianya tidak boleh disatukan dgn cinta non-halal manusia. tidak sama sekali. bermakna salah satu harus ditinggal.

fikirlah. siapa yang lebih penting. dia atau DIA? putus cinta dgn manusia Allah boleh temukan dgn manusia lain yg jauh lebih baik dan menghargai, tpi jika putus cinta dgn Allah, apa lagi yang nak dihubungkan?

waallahu'alam :)

Anonymous said... REPLY

Yang penting janji pm kita?ditepati ke?heee...bila dia sebut 1!!!kita jawab 2,3.bukan 1! Malaysia.hehe....

Elyas Nadzri said... REPLY

Salam saya nak tanya...kalau lah seorang perempuan itu mnyatakan hasrat nya ingin berkawan dgn saya..tpi pda msa yg sma sya telah meluahkan perasaan cinta sya terhadap dia..dan dia nenganggap sya sebagai kwn shja..tpi dya masih tdak berpunya..dan dia kta klau ade jodoh antara kita adalah..adakah dia mencintai saya ??? Mintak penjelasan...

Elyas Nadzri said... REPLY

Salam saya nak tanya saudari..situasi saya begini..saya telah meluahkan perasaan cinta saya terhadap seseorang perempuan..tpi dya mintak saya hanya berkawan buat sementara waktu..dan dya kata klu ada jodoh adalah..tpi msing2 dah berjanji untuk menumpukan pelajaran terlebih dahulu sblum memikirkan bab kahwin ini..adakah saya perlu bersabar dan setia menunggunya ??? Mintak penjelasan...

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta