Followers

20110606

Kontrak hamba-Nya dengan Allah

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Dekat bawah ni satu situasi yang selalu berlaku pada kita (owh saya lah tu -___- overreacted betul)

kemain glamour tudung hikhik
selalu la macam ni T____T

  
Sebab tu lah manusia perlukan organizer, reminder ke dan sewaktu dengannya. Sebab kita memang asyik terlupa, terlupa yang ada meeting atau perjumpaan dengan seseorang. Terlupa letak barang-barang berharga, etc. 



Sifat manusia memang pelupa. Manusia berasal dari perkataan al-Insan kata akarnya nasiya (lupa). Tapi, kita jangan pula terlupa, bahawa sewaktu kita di alam rahim dahulu, kita pernah berjanji dengan pencipta kita. Bersetuju menjadi hamba-Nya. Kita ada perjanjian dengannya. Owh barangkali kita terlupa dan kerana manusia terlupa adanya perjanjian kita dengan Allah, sebab itu macam-macam sekarang ni berlaku. Gejala social semakin teruk melanda. 



Allah berfirman, 

“Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu mengeluarkan keturunan anak-anak Adam dari sulbi mereka, dan Allah mengambil kesaksian terhadap jiwa mereka (seraya berfirman):’Bukankah Aku ini Tuhanmu?’ Mereka menjawab: ‘Benar, (Engkau Tuhan kami), kami menjadi saksi.’ (Kami lakukan yang sedemikian itu) agar pada hari kiamat kamu tidak mengatakan : ‘Sesungguhnya kami (bani adam) ialah orang yang lengah terhadap ini (keesaan Tuhan).” (al-A’raf 7:172)



If kita sering ingat terhadap satu perjanjian yang pernah termaterai antara kita dengan Allah, kita akan cepat sedar diri even iman kita sering ups and down. Turun dan naik. Kita kalah sendiri dengan perbicaraan hati. Sekejap hati membisikkan kebaikan sekejap lagi nafsu pula datang merajai diri. Sukar untuk mengawal diri. Namun, jika Allah menjadi tujuan utama, cinta teragung bagi diri kita sendiri, insyaallah segala yang payah menjadi mudah, segala yang mustahil akan menjadi realiti. Indahnya hidup dalam peraturan Allah. Hati seluruhnya diselerahkan kepada-Nya.=’) (Boleh terjah monolog ni sekejap untuk baca mujahadah hati- CLICK HERE.)


Mari kita sama-sama fokus kembali tujuan diciptakan di atas bumi pinjaman Allah ini. =) 



Owh, saya ada sedikit FREEBIES untuk anda. Gambar-gambar ni anda boleh jadikan profile facebook (versi panjang-untuk mendapatkan size begini sila CLICK HERE.) Semua simple2 je pun, buat masa saya tengah bosan-bosan. Saya benarkan kalau anda nak print ke buat bookmark ke or share ke. Syukran jazilan semua. ^____^ 


Let us be positive! =)







credit to SOLUSI.

Syukran Jazilan for reading

14 patient (s) need treatment:

{she-who-must-not-be-named} said... REPLY

sy selalu mcm tu.kadang2 benda depan mata boleh xnampak..:p

mye said... REPLY

smoga kte lebih taw apakah peranan kte sbagai hamba di ats muka bumi nie..
huhu

QN said... REPLY

Maha Suci Allah yang menjadikan manusia pelupa.Sungguh beruntung mereka-mereka yang khusyuk hatinya :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@{she-who-must-not-be-named}

sep! hehe sama lah kita -____-'

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@mye

insyaallah~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@QN

=') jgn sampai terlupa hakikat diri kita sbg hmba-Nya~

dyana shaifulhaq said... REPLY

Dr. nape tk reply msj sy?
huhu.~
(blh tk emel cpt2 design baru? ana da kontek org tu) syukran. :)

semoga kita tk lupa, kita adalah hamba. insyaAllah. (7 : 172)
begitulah pesan Tok Guru Sultan Al-Fateh, Syeikh Aq Syamsudin kepada Sultan Al-Fateh setelah beliau menakluk kota Konstantinopel, " biarpun hari ini engkau telah berjaya membuka semula kota ini, dan akan dipuji sepanjang sejarah dunia, namun biarlah aku satu-satunya manusia yang mengingatkan kepada engkau bahawa engkau adalah hamba Allah."
(Kuasa Kepemimpinan Al-Fateh, ms100)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@dyana shaifulhaq

im sorry dear, i have no credit. T___T saya ada hntar emel. uhuk. tapi pertanyaan.

EZAN IDMA said... REPLY

huhu mmg ni la yg berlaki kat sy skrg. asek2 terlupa. haih.

shinobee46 said... REPLY

mmg pelupa. n susah nak ingat balik

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@EZAN IDMA

saya pon T_____T padahal dekat tu je pun tak nampak.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@shinobee46

hehe.

Pyka Rahmat said... REPLY

suka suka suka.

tang terlupa tu memang dah selalu. eh kejap lagi nak ketip kuku lah

#alamak apa eh nak buat td dah lupa.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Pyka Rahmat

sama lahhh huu pelupa sungguh -,-

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta