Followers

20110610

Ikhtilat 5: Sweetnya couple

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.

Salam to all readers~ =) Morning semua...



Kalau berpacaran


"Oleh itu, berikanlah sahaja peringatan, (kepada manusia, dan janganlah berduka cita kiranya ada yang menolaknya) kerana sesungguhnya engkau hanyalah seorang pemberi ingatan. Bukanlah engkau seorang yang berkuasa memaksa mereka (menerima apa yang engkau sampaikan) (al-Ghasyiyah:21-22)

Awak tahu, betapa sweetnya ada couple? awak tak percaya, saya nak bagi explanation dekat awak sikit. Saya rasa semua orang dekat sini ada experience kan, toksah tipu. Amboy angguk laju-laju eh. Kalau berpacaran ni; 

grrr

@bagi semangat waktu exam

masa ni perasaan you alls akan lega sangat sebab cik awek/ cik abang awak bagi motivation dekat awak, stress pun dah hilang. segunung beban pun lenyap macam tu je, malam exam je call, lepas exam je call, cewah sweet betul lah you alls ni. Motivate ea bang?


tempe tu feveret saya huuu

@share susah &senang bersama

you sangkut duet pinjam lah cik awek punya, bila cik awek lapar mulalah merengek dekat cik abang mintak pergi belikan makanan. owh so sweet lah. bila salah sorang dari you alls sedih sebelah pihak pun mula pujuk-memujuk, kitakan couple, kenalah saling memahami ye dak? bila happy sama-sama kita pun enjoy lah pergi dating bersama-sama. dosa pun share-share lah ye. uhuk uhuk.




@penawar kebosanan

masa you alls bosan-bosan kan, mesti bergayut dengan pakwe/makwe you alls kan? rasa sehari tak bergayut alahai tidur tak lena, makan tak lalu, mandi tak basah. Kesian.

in a relationship, you ade?


@bangga berstatus TAKEN

single? ewww. tak laku lah tu. kalau ada couple ni baru lah laku.


alololo sweetnye -___-

@boleh jaga diri kita

Eh kalau kita couple, ada cik abang boleh jaga kita taw. SO safe sikit. Sekarang ni macam-macam, banyak kes, kes ragut lah, kes culik lah, kes rogol la eish seram taw. Baik you alls beware. Ada encik boyfie selamat sikit.





eh ehh sekejap, awak terlupa satu benda.







@Kenapa perlukan pasangan (yang belum sah) nak jadi pemberi semangat kita? kalau kawan-kawan perempuan tak boleh ea? owwh, konon call malam-malam sebelum exam tu sweet lah? boleh naik pointer kot. Kita terlupa seperkara, kita lebih ingat kebahagiaan terletak di tangan manusia sedangkan Allah sentiasa ada dekat dengan kita. Tengah exam, tatkala memanjatkan doa itulah kebahagiaan abadi, apabila kita bangun tahajud malam-malam, itulah rahsia ketenangan jiwa yang kita dambakan. Sungguh, tiada seorang manusia pun mampu memberikan ketenangan seperti itu hatta pasangan yang paling kamu cintai itu. Berbahagialah dengan Allah.




@Apabila kita kuatkan pergantungan dengan Allah, bila kita duduk sorang-sorang dekat dunia ni pun kita tak kisah, sebab dia kata; takpe, Allah ada. Cukuplah Allah bagiku. Jangan ingat kita bersendirian di dunia ni. Tak ada insan untuk berkongsi susah dan senang. Allah mendengar setiap masa, tadahlah tanganmu untuk memanjatkan doa kepada Allah kerana dia mendengar setiap rintihan dan keluhanmu. Kenapa berdoa? sedangkan kalau kita tak berdoa pun Allah dah tahu, saya pernah terangkan pada entri-entri lepas. Saya recall balik apa tujuannya;


Berdoa, bukan memberitahu Allah apa yang kita pinta kerana tanpa diberitahu pun Allah sedia mengetahui. Doa ialah pengabdian daripada seorang hamba kepada Tuhan-Nya.


be positive dear~ =)

Berdoa ni semacam satu penghubung antara kita dengan Allah. Create the link. Please. 


‘Berdoalah kepada-Ku nescaya Aku (Allah) akan perkenankan’ (Surah Ghafir 40:60)


‘Kenalilah Allah di waktu lapang, nescaya Dia mengenalimu di saat sulit.’ (Riwayat selain Imam at-Tirmidzi)

@Tak ada istilah bosan dalam hidup ini bila kita benar-benar mengabdikan diri pada Allah. Tujuan hidup ini sudah diperjelaskan oleh Allah:


'dan (ingatlah) Aku tidak menciptakan jin dan manusia melainkan untuk mereka menyembah dan beribadat kepadaKu.' (51:56)


Alangkah ruginya kita andai kita mensia-siakan masa usia kita di bumi ni. Istighfar. 



@Kenapa perlu berbangga dengan maksiat? Benar, bila dunia semakin moden ditelan arus globalisasi, yang minoriti dianggap salah yang majoriti dianggap benar. But, the majoriti tak selalunya benar. Orang yang tak couple dikatakan kuno tak laku etc etc. Kamu tahu, dia telah terselamat dari melakukan dosa-dosa zina, zina mata, zina hati, zina tangan, zina kaki, zina telinga. risiko-risiko ini sangat terbuka luas untuk mereka-mereka yang ada pasangan tidak sah. So single out there, say alhamdulillah, I’m the chosen one. HE is writing my love story. =) Status TAKEN tak bermakna apa-apa andai cinta itu akan melalaikan kita dari jalan menuju ke syurga.




@Penjaga kita hanyalah Dia. Kita adalah hak mutlak Dia. Nyawa kita ada dalam takdir-Nya. Setiap skrip kehidupan kita Dialah penulisnya. Kita yang merancang, tapi Dialah penentunya. Kenapa perlu percaya pada janji-janji kosong, wahai sayang-sayangku muslimat? Juga untuk diri saya sendiri, cuba renungkan kembali, sudah berapa kali anda diperdaya? Mainan duniawi. Yang haram semua nampak indah. 



Kenapa saya cakap semua ini? entah. Sekadar peringatan buat diri saya sendiri yang selalu terlupa. Sering perlu diingatkan. Betapa jauhnya kita dengan Allah, Allah sentiasa melihat kita. Sentiasa. 



Ya Allah, ampunkan dosa-dosa kami. Ampunkan segala keterlanjuran kami, ampunkan segala kekhilafan kami. Kami hamba yang lemah ya Allah. Sesungguhnya kami sering menzalimi diri kami sendiri. Ya Allah, kuatkanlah iman kami. Peliharalah iman kami. Jangan jadikan kami sentiasa merajai nafsu sendiri ya Allah. Ampunkan kami kerana kami tak mampu mencintai-Mu sepenuh jiwa kami, ampunkan kami kerana kami tak mampu merindui-Mu setulusnya. Jika cinta yang kami rasai ini hanya menjauhkan kami dari cintamu tolong ya Allah, selamatkanlah kami. Jangan biarkan kami semakin jauh dengan-Mu. Namun, jika cinta ini akan membawa kepada bertambahnya cinta kami kepada Engkau ya Allah, maka, redhailah niat murni kami. Sungguh, kami insan yang lemah yang tidak mengerti apa-apa tentang aturan takdir-Mu. 
Amin, amin ya rabbal alamin.



Semoga Allah mendengar bisikan kita ini meskipun ianya tertutur dalam hati. Sahabatku, Allah mendengar. Walaupun setitis embun hidayah yang mengalir, ianya cukup indah kerana fitrah untuk kembali kepada Allah itu tetap ada. Semoga Allah menerimanya. 


hoyeh, we have Allah ^__^

"Amatlah rugi orang yang sudah sampai kebenaran padanya namun dia menolak dengan perasaan bongkak dan benci".

Allah menyebut didalam al-Quran,

(35 : 24) Sesungguhnya Kami mengutus kamu dengan membawa kebenaran sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan. Dan tidak ada suatu umatpun melainkan telah ada padanya seorang pemberi peringatan.


(06 : 104) Sesungguhnya telah datang dari Tuhanmu bukti-bukti yang terang; maka barangsiapa melihat (kebenaran itu), maka (manfaatnya) bagi dirinya sendiri; dan barangsiapa buta (tidak melihat kebenaran itu), maka kemudharatannya kembali kepadanya. Dan aku (Muhammad) sekali-kali bukanlah pemelihara(mu).


p/s: mutiara terputus dari rantaiannya. Aku memohon ampun. =’3
Syukran Jazilan for reading

58 patient (s) need treatment:

{she-who-must-not-be-named} said... REPLY

alhamdulillah. rasa seronok sangat baca entry ni. sy syukur sgt xpernah terjebak dgn benda2 ni.kawan saya selalu ckp sy out to date sbb xcouple tapi sy xkisah. saya percaya Allah dah jadikan sesorang utk saya :))

moo_ said... REPLY

jzkk Dr cinta...sesungguhnya kite sbg manusia xlepas dr membuat dosa, astaghfirullah

moo_ said... REPLY

Jzkk Drcinta di atas peringatan...sesungguhnya manusia xlepas dr berbuat dosa, astaghfirullah..

ieyba said... REPLY

:)
tau2 je..haha

: husna : said... REPLY

kalau lah button like tu boleh tekan berkali- kali, nk je i tekan rapat2 sampai berzilion- zilion kali.. haha.
alhamdullilah, nice entry doc. semoga Allah terus kasi doc idea utk terus berdakwah..thumbs up!

izzaty hazwani said... REPLY

nak share boleh ? ;)

mye said... REPLY

nice!..
tp sumenya couple tu indah..
huhu

Haura Al-Maqsurah said... REPLY

artikel ni sweet sgt..

Haura Al-Maqsurah said... REPLY

<3

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@{she-who-must-not-be-named}

insyaallah dear~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@moo_
sebagai manusia saya juga pernah dan sering melakukan kesilapan. semoga kita sentiasa bertaubat. =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@ieyba

mestilah sebab pengalaman kan, ups, haha =D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@: husna :

insyaallah dear =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@izzaty hazwani

sure~ =D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@mye

sebab syaitan dah mengaburi kita. sebab tu semuanya tampak indah =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Haura Al-Maqsurah
thnx, all praises to HIM~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Haura Al-Maqsurah
thnx dear =)

Khazinatul Asrar said... REPLY

btol3!!
ade sorg mmber...dlu x kapel...
ble tb2 da kapel...
die ckp die nyesal kapel...

ana said... REPLY

salam.. Ana suka lukisan dlm segala post akak.. mcm mana akak buat?? akak.. kalau akak tak keberatan.. sy mohon keikhlasan akak ajarkan sy buat lukisan tu??

ana said... REPLY

salam akak.. ana suka lukisan dlm post kat blog akak.. lawa dan comel dan mendalam hingga 7 dasar lautan maknanya.. akak, Ana mohon keikhlasan akak ajarkan mcm mne cara nak bwt gamba2 tu suma.. terima kasih kak.. =)

Fiqah Piqah Nicka said... REPLY

Huhu best la pulakk jadi single .. hehe . Alhmadulillah :D

syeera said... REPLY

best nyer..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Khazinatul Asrar

bila dah rasa maybe baru kita tahu the different~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@ana

insyaallah one day ~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Fiqah Piqah Nicka

single is hot lah~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@syeera

=)

SoutulMujahid said... REPLY

best2.. ada kartun yg chumil.. bile la diriku ini nak kawin??? huhu

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SoutulMujahid

insyaallah satu hari nanti~ =)

asliner said... REPLY

LIKE sangat2 entri ini..=)
kawan-kawan saya ada yang bercouple..
saya tidak punya kekuatan untuk menegur..
kerana takut salah teguran, nasihat akan dianggap sebagai 'menjaga tepi kain orang'..
hanya boleh mendoakan mereka supaya dikurniakan hidayah dan petunjuk darinya..
kita tau hati adalah selemah-lemah iman..
tapi hati inilah yang saya jaga..
insyaAllah..
doakan saya dan muslimat yang lain..
kita kan ada Allah..=)
syukran ya..^_^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@asliner

insyaallah semoga Allah membantu dalam penjagaan hati ini.

Are'Ja_(",) said... REPLY

Alhamdulillah. terima kasih mengingat ;) mohon share ye dr.cinta ;)

AidaHayani said... REPLY

Suka sangat dengan entri ni ! Saya pon taktau kenapa zaman sekarang suka sangat bercouple-couple ni. Dah tak suka , clash .

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Are'Ja_(",)

sama2~ boleh =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@AidaHayani

skrip cinta yg biasa~ semoga Allah melindungi kita =)

cik aletheea : said... REPLY

(^_^),
allah ada bersama kita setiap masa.
'saye kene ingat tu slalu'
trima kasih untuk treatment yang berguna amat-amat nie.

whiteroses91 said... REPLY

mohon share ea yg ni..ari tu sy de bca entry awk yg len jgk..xingat tjuk pe..mohon share ea..syukran~`=)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@cik aletheea :

mesti kena ingat~ ^__^ supaya kita rasa kita tidak bersendirian lagi k?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@whiteroses91

silakan~ tak kisah pun share =)

sepahit gula said... REPLY

syukran atas entri yang bermakna ini...
selagi kita bersama Allah...ketenangan Insyaallah bersama kita..;)

Ash Shikano said... REPLY

love this entry so mmuch!
dulu pernah terjebak sama dalam kancah maksiat nie~
first love tue..
tapi lame2 rase bodoh pulak menghambakan diri pada dosa..
tau itu dosa, tapi tutup mate telinga hindung segala bagai..
sebab nikmat sgt kowt..tapi at last mintak putus sebab rase macam jauh sangat terpesong.. hari2 mintak doa supaya ditunjukkan jalan yang lurus, tapi diri sndiri duk tarik diri supaya masuk lembah hitam..masyaAllah..
tapi sekarang.... tanpa cinta manusia rasa lebih aman..tenteram...selalu yakin yang Allah dah ciptakn sumbody untuk kita..
Dan Selalu yakin Allah ada untuk kite everytime,everywhere..
andai waktu dapat diputar, takmo aku cintan cintun..Cinta Pada Allah adelah segala2nya~
kapel is joke, nikah is serious!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@sepahit gula

insyaallah =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Ash Shikano

i like this'kapel is joke; nikah is serious' hehe =D

Anonymous said... REPLY

Tapi kalau kapel tapi saling mengingati tentang agama?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

kenapa nak mempergunakan agama untuk menghalalkan apa yang tidak halal?

matlamat tidak menghalalkan cara, wallahu'alam~

LemoN~* said... REPLY

indahnye lah kalu dpt merasa kmanisan bcinta dgn alah kn? moge kite semua dpt merasa inshaAllah

Anonymous said... REPLY

salam...saye suke bace blog doc nie..very nice entry...syukran jazilan ye doc...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@LemoN~*

insyaallah, sama2 kita mencari-Nya~ ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

afwan =)

Filwi Nur Balqis said... REPLY

mohon print ya?

SyuhadaAdros said... REPLY

mohon share, dik. ^^

Anonymous said... REPLY

salam...
mohon share gambar dan isinya..
isi yang mantap..
MABRUK ALAIK...

~muslimah~

Anonymous said... REPLY

Assalamualaikum...
Mohon share ek...
:)

Hazwani Hamzah said... REPLY

Yes. Single itu indah. Hati dan masa lebih terjaga. Menyesal pernah couple.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Filwi Nur Balqis

alrite! ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SyuhadaAdros

boleh2 ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

insyaAllah & syukran. all praises to HIM. hopefully bermanfaat :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

okay ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Hazwani Hamzah

penyesalan itu taubat just berjanjilah tidak mengulangi :)

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta