Followers

20110617

Bicara Allah: Terjemahan surah al-Fatihah

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Malam ni saya dah nak balik Kuala Terengganu, Isnin dah start kelas, new semester. Semoga sem baru saya semakin membaik, amin.


Kita selalu baca surah al-fatihah dalam solat-solat kita rite ? SO, adakah kita tahu meaning dia semuanya dan hayatinya dalam kehidupan seharian kita? Sungguh, sampai menitiskan air mata jika kita benar-benar menghayati bicara Allah ini. 





Lepas ni senang lah kita nak faham al-fatihah dalam solat-solat kita =) Insyaallah.

Doodle trade from Mel Amalina, doodles dia memang comel! ^____^ Syukran dear.



saya sangat comel, bukan? =D


p/s: menghayati setiap bait-bait bicara Allah memang memberikan ketenangan kepada kita. =)

credit to Tafsir. 

Syukran Jazilan for reading

20 patient (s) need treatment:

faten muhamad said... REPLY

i like your doodle too~
nanty nak belajar dari akaklah~ hehee

waRDah a.k.a QiQi said... REPLY

org biasa hanya membaca al-fatihah di dlm solat... hanya membaca al-fatihah untuk disedekahkan kepada yg pergi...

org yg memahami sebetul2nya makna tersirat surah ini akn membacanya walau dlm keadaan apa skalipun.. ssh, sng, sedih, gembira...

kerana, surah ini, adlh kesimpulan kehidupan hamba yang taat padaNya..

Allahu Ta'ala A'lam.. :)

miss fatihah said... REPLY

er..nm sy fatihah :)

Zizie Zizot. said... REPLY

I'll make sure my little sister read this. awesome!

Entri Terkini: Senarai Kanak-Kanak Popular.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@faten muhamad

eh doodle akak macam budak skolah tadika lukis~ T___T haha

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@waRDah a.k.a QiQi

ayat2 al-Quran itu adalah penawar utk segalanya~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@miss fatihah

hye fatihah =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Zizie Zizot.

all praises to HIM. sure, suruh dia baca =)

SoutulMujahid said... REPLY

doktor, ini bukan tafsir. ini cuma terjemahan saja.

kalau tafsir, boleh rujuk tafsir ibnu kathir, tafsir ar-rahman, dll

Life Line 4 Gaza - Pemimpin Umat Islam Terus Berpeluk Tubuh

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SoutulMujahid


maaf tersilap tajuk pulak T___T syukran for teguran tu =)

nas said... REPLY

thx3... mudah2 senang nak ingat maknanya jika ayat simple2 cmni n warna warni :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nas
welcome~ =)

SheyPull said... REPLY

perkongsian yg penuh bermakna...:)
thax ye akw sudi share...:)



JOM singgah blog saya nak...saye x faham la...knp ye...tolong jelaskan.

cik aletheea : said... REPLY

(^_____^)
suke sangat.chantek pastu senang nak ingat.tengkiu.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SheyPull
syukran~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@cik aletheea :

all praises to HIM~ same2 =)

SheyPull said... REPLY

singha pulak..:P



JOM singgah blog saya nak...kenapa ye kite perlukan orang yang memahami diri kite?

BLADE EDGE said... REPLY

Assalamualaikum...


satu info yg sgt membantu..

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SheyPull

=)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@BLADE EDGE

syukran~ =)

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta