Bicara Allah: Terjemahan surah al-Fatihah

10:56:00 AM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Malam ni saya dah nak balik Kuala Terengganu, Isnin dah start kelas, new semester. Semoga sem baru saya semakin membaik, amin.


Kita selalu baca surah al-fatihah dalam solat-solat kita rite ? SO, adakah kita tahu meaning dia semuanya dan hayatinya dalam kehidupan seharian kita? Sungguh, sampai menitiskan air mata jika kita benar-benar menghayati bicara Allah ini. 





Lepas ni senang lah kita nak faham al-fatihah dalam solat-solat kita =) Insyaallah.

Doodle trade from Mel Amalina, doodles dia memang comel! ^____^ Syukran dear.



saya sangat comel, bukan? =D


p/s: menghayati setiap bait-bait bicara Allah memang memberikan ketenangan kepada kita. =)

credit to Tafsir. 

20 patient (s) need treatment

  1. i like your doodle too~
    nanty nak belajar dari akaklah~ hehee

    ReplyDelete
  2. org biasa hanya membaca al-fatihah di dlm solat... hanya membaca al-fatihah untuk disedekahkan kepada yg pergi...

    org yg memahami sebetul2nya makna tersirat surah ini akn membacanya walau dlm keadaan apa skalipun.. ssh, sng, sedih, gembira...

    kerana, surah ini, adlh kesimpulan kehidupan hamba yang taat padaNya..

    Allahu Ta'ala A'lam.. :)

    ReplyDelete
  3. I'll make sure my little sister read this. awesome!

    Entri Terkini: Senarai Kanak-Kanak Popular.

    ReplyDelete
  4. @faten muhamad

    eh doodle akak macam budak skolah tadika lukis~ T___T haha

    ReplyDelete
  5. @waRDah a.k.a QiQi

    ayat2 al-Quran itu adalah penawar utk segalanya~ =)

    ReplyDelete
  6. @Zizie Zizot.

    all praises to HIM. sure, suruh dia baca =)

    ReplyDelete
  7. doktor, ini bukan tafsir. ini cuma terjemahan saja.

    kalau tafsir, boleh rujuk tafsir ibnu kathir, tafsir ar-rahman, dll

    Life Line 4 Gaza - Pemimpin Umat Islam Terus Berpeluk Tubuh

    ReplyDelete
  8. @SoutulMujahid


    maaf tersilap tajuk pulak T___T syukran for teguran tu =)

    ReplyDelete
  9. thx3... mudah2 senang nak ingat maknanya jika ayat simple2 cmni n warna warni :)

    ReplyDelete
  10. perkongsian yg penuh bermakna...:)
    thax ye akw sudi share...:)



    JOM singgah blog saya nak...saye x faham la...knp ye...tolong jelaskan.

    ReplyDelete
  11. (^_____^)
    suke sangat.chantek pastu senang nak ingat.tengkiu.

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum...


    satu info yg sgt membantu..

    happy blogging :-)


    regards,
    BLADE EDGE

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers