Followers

20110510

Ikhtilat 4: Eh awak, sorry saya terbeli tudung pendek

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Ups, ini bukan entry diskriminasi gender.

Mak aih, kawan suruh update belog kelas tapi tak ada idea lah. Besok-besok ada kowt idea. Insyaallah. So, dekat bawah ni, adalah sebahagian sms yang dapat saya cekup. This is sketsa SMS-ing.

Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya." - Hadis Riwayat Bukhari & Muslim


Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat." (24:30)

Saya ada terbaca dalam satu article, I think here;

"Amatlah rugi orang yang sudah sampai kebenaran padanya namun dia menolak dengan perasaan bongkak dan benci".

Allah menyebut didalam al-Quran,

(35 : 24) Sesungguhnya Kami mengutus kamu dengan membawa kebenaran sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan. Dan tidak ada suatu umatpun melainkan telah ada padanya seorang pemberi peringatan.

(06 : 104) Sesungguhnya telah datang dari Tuhanmu bukti-bukti yang terang; maka barangsiapa melihat (kebenaran itu), maka (manfaatnya) bagi dirinya sendiri; dan barangsiapa buta (tidak melihat kebenaran itu), maka kemudharatannya kembali kepadanya. Dan aku (Muhammad) sekali-kali bukanlah pemelihara(mu).

Yes, true. Dari sms-ing boleh membawa kepada perkara buruk yang lain. Istighfar. Khas buat pesanan diri terutamanya. Jika ada manfaat darinya ambillah iktibar.


Related treatment:
@ Ikhtilat: Awak jangan buat saya jatuh hati pada awak
@ Ikhtilat 2: Jangan merajuk, sayang
@ Ikhtilat 3: Ya Allah, berikan aku cinta

p/s: memang masa musim-musim exam ni selalu nak mengada je depan laptop. Sanah helwah kepada semua yang menyambut besday bulan ni. Eh bulan ni ke ?

Syukran Jazilan for reading

47 patient (s) need treatment:

THE LEKAT LEKIT STORY said... REPLY

entri yang penuh pengisian.. sama2 kita jadikan panduan. Insyaallah

zie said... REPLY

suke baca..mmg byk yg jadi mcm 2 skang. minta dihauhkan la dr mcm 2. minta izin share ek..

Farah Hanim said... REPLY

hikhik, sukaaaaa sgt ^^, nk copye ye kak ?

eyjalukman said... REPLY

dah ambil treatment doktor ;)
thanks !

Amir Izzat said... REPLY

Bismillah.. Kadang-kadang kita tak sedar bahawa apa yg kita buat itu seperti di atas. Ikhtilat yg haram kerana menaikkan nafsu syahwat..moga2 dijauhkan benda sebegini..

syukran ya ukhti atas peringatan ini. :)

qyqa mokhtar said... REPLY

suka entry ni.. ^^

permulaan kepada zina ialah bunga2 zina..

perlahan-lahan cucuk jarum..

Ayu said... REPLY

iblis mmg sabar dlm tackle hati manusia :)

♥ Princess ♥ said... REPLY

subhanallah..terkedu jap..nice entry..

TQ sebab ingatkan.

NuNu BeBeH said... REPLY

Allah~~Allah~~

Peringatan utk diri sy jgk...

Suke la ngan note2 comel dokter ni..
mcm mane dokter draw somel2 ni ek?ehehe..

syaza nazura. said... REPLY

Assalamualaikum.

Sy pernah terbaca pasal ni dulu, cuba check kat sini : http://syazanazura.blogspot.com/2010/11/sebagai-renungan-bersama.html

Moga-moga kita dijauhkan daripada semua ni, insyaAllah...

mohammad nabil syahmi said... REPLY

tazkirah. nak share boleh :D

Mar said... REPLY

inilah keadaan dunia semasa..

tak nak menuding kepada sesiapa sedangkan diri ini juga iman lemah...


semoga Allah senantiasa memberi kekuatan lahiriah dan zahiriah utk berhadapan dunia yang penuh pancaroba ini ,.amin.dan tidak mudah terjebak dalam virus cinta sia-sia.

asliner said... REPLY

betul2..
dari berSMS..
bawak ke pertemuan pertama..
seterusnya pertemuan kedua..
dari tak biasa jadi biasa..(-__-)

p/s: pesanan buat diri yang selalu lalai..

iffah imani said... REPLY

like to read dis...

f_aRa_aINa989 said... REPLY

nice.. :)


Kisah berjalan kaki ke sekolah~>

cheq sue dieyha said... REPLY

ske entry ni...
datang follow dr..
jemput singgah http://cheqsuedieyha.blogspot.com

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@THE LEKAT LEKIT STORY

Insyaallah~ semoga bermanfaat =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@zie

itu yang terjadi kini, silakan =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Farah Hanim

alolo awak ni suweet lah haha, bolej je dik ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@eyjalukman

harap2 dah sihat =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Amir Izzat

benda yg berlaku di luar kawalan diri kita bila kita memandu nafsu sebagai pacuan utama ~

afwan =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@qyqa mokhtar

sgt halus sampai kita tak sedar mula2 baek lepas tu dah jadi tak okey bila kapel2 cenggini, supposed we understand why couple boleh terjadi haram.hmm. istighfar.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Ayu


dia tak kan jemu2 nak heret kita kembali untuk ikut dia join dia sekali masuk neraka, nauzubillah. semoga kita dilindungi-Nya~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@♥ Princess ♥

sudah menjadi tugas sesama kita utk saling mengingatkan terutamanya diri sendiri.

welcome back =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@NuNu BeBeH

insyaallah peringatan bersama dear~ =) draw dekat paint then masuk photoshop nak letak watermark hehe. thnx yep!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@syaza nazura.

waalaikumsalam~

yang ni saya reedit balik =) insyaallah t saya jenguk

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@mohammad nabil syahmi

boleh sgt~ =) sile2

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Mar

Semoga Allah melindungi hati-hati kita dengan pancaroba dunia sama ada ujian yang maha halus seperti ini ataupun ujian yang maha hebat yang bakal menanti~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@asliner

skrip cinta yang berulang cuma berlaku pada berbeza wataknya =) semoga ambil iktibar~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@iffah imani

thnx! ^__^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@f_aRa_aINa989

thnx ! ^__^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@cheq sue dieyha

syukranjazilankathiran (SJK) =)

fathiahRAIHANA said... REPLY

comel je entry nieh =)
tp byk maknanya . time kasih utk pringtan tu akk . nk share ye =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@fathiahRAIHANA

tenkiyu dik~ ^___^ sile2 sharing is loving aiceceh

twinscraftlife said... REPLY

Hi! please do visit our blog! we sell
purely handmade products such as pouch,
earrings, cards, hp strap, cute items!
쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
http://twinscraftlife.blogspot.com/

Nourelalmaas said... REPLY

best entry2 dlm blog ni.. mnjelaskan ape yang tak jelas slama ni dlm kepala ni.. syukran ^_^

faten muhamad said... REPLY

salam.
dr. cinta. teringin nak jumpa. jatuh hati dengan semua entry akak. serius cakap. ur entries tersentuh~

sicomot-comel said... REPLY

oh, boleh tak saye campak fon dlm laut?

huhuhu

Cikgu AL said... REPLY

masyaallah nice entry ya ukhti! truskn berkarya menuju mardhatillah..;D

SiTi RasHidAh said... REPLY

best..hee..
da lme skoding2 , bace2 blog ni
tp bru follow.. :)

Terbang Bersamaku said... REPLY

suka baca entry nie..sgt menarik dan bagus untuk dijadikan iktibar dan panduan..
~cantik kartun tue...kreatif..sy suke...(^___^)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Nourelalmaas

afwaan and insyaallah~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@faten muhamad

alamak terharu ni~ hikhik ^___^ thnks dik

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@sicomot-comel

=)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Cikgu AL

insyaallah~ syukran =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@SiTi RasHidAh

syukran ye~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Terbang Bersamaku

insyaallah semoga ada manfaatnya~ =) hehe thanks ye~

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta