Ikhtilat 4: Eh awak, sorry saya terbeli tudung pendek

6:36:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Ups, ini bukan entry diskriminasi gender.

Mak aih, kawan suruh update belog kelas tapi tak ada idea lah. Besok-besok ada kowt idea. Insyaallah. So, dekat bawah ni, adalah sebahagian sms yang dapat saya cekup. This is sketsa SMS-ing.

Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya." - Hadis Riwayat Bukhari & Muslim


Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat." (24:30)

Saya ada terbaca dalam satu article, I think here;

"Amatlah rugi orang yang sudah sampai kebenaran padanya namun dia menolak dengan perasaan bongkak dan benci".

Allah menyebut didalam al-Quran,

(35 : 24) Sesungguhnya Kami mengutus kamu dengan membawa kebenaran sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan. Dan tidak ada suatu umatpun melainkan telah ada padanya seorang pemberi peringatan.

(06 : 104) Sesungguhnya telah datang dari Tuhanmu bukti-bukti yang terang; maka barangsiapa melihat (kebenaran itu), maka (manfaatnya) bagi dirinya sendiri; dan barangsiapa buta (tidak melihat kebenaran itu), maka kemudharatannya kembali kepadanya. Dan aku (Muhammad) sekali-kali bukanlah pemelihara(mu).

Yes, true. Dari sms-ing boleh membawa kepada perkara buruk yang lain. Istighfar. Khas buat pesanan diri terutamanya. Jika ada manfaat darinya ambillah iktibar.


Related treatment:
@ Ikhtilat: Awak jangan buat saya jatuh hati pada awak
@ Ikhtilat 2: Jangan merajuk, sayang
@ Ikhtilat 3: Ya Allah, berikan aku cinta

p/s: memang masa musim-musim exam ni selalu nak mengada je depan laptop. Sanah helwah kepada semua yang menyambut besday bulan ni. Eh bulan ni ke ?

47 patient (s) need treatment

  1. entri yang penuh pengisian.. sama2 kita jadikan panduan. Insyaallah

    ReplyDelete
  2. suke baca..mmg byk yg jadi mcm 2 skang. minta dihauhkan la dr mcm 2. minta izin share ek..

    ReplyDelete
  3. hikhik, sukaaaaa sgt ^^, nk copye ye kak ?

    ReplyDelete
  4. dah ambil treatment doktor ;)
    thanks !

    ReplyDelete
  5. Bismillah.. Kadang-kadang kita tak sedar bahawa apa yg kita buat itu seperti di atas. Ikhtilat yg haram kerana menaikkan nafsu syahwat..moga2 dijauhkan benda sebegini..

    syukran ya ukhti atas peringatan ini. :)

    ReplyDelete
  6. suka entry ni.. ^^

    permulaan kepada zina ialah bunga2 zina..

    perlahan-lahan cucuk jarum..

    ReplyDelete
  7. iblis mmg sabar dlm tackle hati manusia :)

    ReplyDelete
  8. subhanallah..terkedu jap..nice entry..

    TQ sebab ingatkan.

    ReplyDelete
  9. Allah~~Allah~~

    Peringatan utk diri sy jgk...

    Suke la ngan note2 comel dokter ni..
    mcm mane dokter draw somel2 ni ek?ehehe..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum.

    Sy pernah terbaca pasal ni dulu, cuba check kat sini : http://syazanazura.blogspot.com/2010/11/sebagai-renungan-bersama.html

    Moga-moga kita dijauhkan daripada semua ni, insyaAllah...

    ReplyDelete
  11. tazkirah. nak share boleh :D

    ReplyDelete
  12. inilah keadaan dunia semasa..

    tak nak menuding kepada sesiapa sedangkan diri ini juga iman lemah...


    semoga Allah senantiasa memberi kekuatan lahiriah dan zahiriah utk berhadapan dunia yang penuh pancaroba ini ,.amin.dan tidak mudah terjebak dalam virus cinta sia-sia.

    ReplyDelete
  13. betul2..
    dari berSMS..
    bawak ke pertemuan pertama..
    seterusnya pertemuan kedua..
    dari tak biasa jadi biasa..(-__-)

    p/s: pesanan buat diri yang selalu lalai..

    ReplyDelete
  14. ske entry ni...
    datang follow dr..
    jemput singgah http://cheqsuedieyha.blogspot.com

    ReplyDelete
  15. @zie

    itu yang terjadi kini, silakan =)

    ReplyDelete
  16. @Farah Hanim

    alolo awak ni suweet lah haha, bolej je dik ;)

    ReplyDelete
  17. @Amir Izzat

    benda yg berlaku di luar kawalan diri kita bila kita memandu nafsu sebagai pacuan utama ~

    afwan =)

    ReplyDelete
  18. @qyqa mokhtar

    sgt halus sampai kita tak sedar mula2 baek lepas tu dah jadi tak okey bila kapel2 cenggini, supposed we understand why couple boleh terjadi haram.hmm. istighfar.

    ReplyDelete
  19. @Ayu


    dia tak kan jemu2 nak heret kita kembali untuk ikut dia join dia sekali masuk neraka, nauzubillah. semoga kita dilindungi-Nya~

    ReplyDelete
  20. @♥ Princess ♥

    sudah menjadi tugas sesama kita utk saling mengingatkan terutamanya diri sendiri.

    welcome back =)

    ReplyDelete
  21. @NuNu BeBeH

    insyaallah peringatan bersama dear~ =) draw dekat paint then masuk photoshop nak letak watermark hehe. thnx yep!

    ReplyDelete
  22. @syaza nazura.

    waalaikumsalam~

    yang ni saya reedit balik =) insyaallah t saya jenguk

    ReplyDelete
  23. @Mar

    Semoga Allah melindungi hati-hati kita dengan pancaroba dunia sama ada ujian yang maha halus seperti ini ataupun ujian yang maha hebat yang bakal menanti~ =)

    ReplyDelete
  24. @asliner

    skrip cinta yang berulang cuma berlaku pada berbeza wataknya =) semoga ambil iktibar~

    ReplyDelete
  25. @cheq sue dieyha

    syukranjazilankathiran (SJK) =)

    ReplyDelete
  26. comel je entry nieh =)
    tp byk maknanya . time kasih utk pringtan tu akk . nk share ye =)

    ReplyDelete
  27. @fathiahRAIHANA

    tenkiyu dik~ ^___^ sile2 sharing is loving aiceceh

    ReplyDelete
  28. Hi! please do visit our blog! we sell
    purely handmade products such as pouch,
    earrings, cards, hp strap, cute items!
    쇼핑하시면 더 감사합니다~~^^
    http://twinscraftlife.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. best entry2 dlm blog ni.. mnjelaskan ape yang tak jelas slama ni dlm kepala ni.. syukran ^_^

    ReplyDelete
  30. salam.
    dr. cinta. teringin nak jumpa. jatuh hati dengan semua entry akak. serius cakap. ur entries tersentuh~

    ReplyDelete
  31. oh, boleh tak saye campak fon dlm laut?

    huhuhu

    ReplyDelete
  32. masyaallah nice entry ya ukhti! truskn berkarya menuju mardhatillah..;D

    ReplyDelete
  33. best..hee..
    da lme skoding2 , bace2 blog ni
    tp bru follow.. :)

    ReplyDelete
  34. suka baca entry nie..sgt menarik dan bagus untuk dijadikan iktibar dan panduan..
    ~cantik kartun tue...kreatif..sy suke...(^___^)

    ReplyDelete
  35. @faten muhamad

    alamak terharu ni~ hikhik ^___^ thnks dik

    ReplyDelete
  36. @Terbang Bersamaku

    insyaallah semoga ada manfaatnya~ =) hehe thanks ye~

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers