Ikhtilat 3: Ya Allah, berikan aku cinta

12:13:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Bila tengah dalam tense, I like to draw, write or something like that. Masih belum berjaya memupuk minat membaca demi examination yang just around the corner.



And you know, bila musim-musim around the corner ni, masa ni lah idea datang. Sementara menunggu mood untuk membaca buku mata pelajaran (walhal dah khatam 4 novels; -Jaja & Din, 3 novels of A diary of wimpy kid) saya bagi chance dakat diri sendiri sekejap untuk drawing and write something here. Rasa macam announcement semalam macam HAHA je T____T




***

This story is about a broken-hearted girl yang dulunya pernah menyayangi someone and at last selepas putusnya kasih antara dua manusia ni, she never act the same way to this guy. Her feeling had changed; 360 degree~



Bila sayang pada si dia, sayangilah sekadar saja
Kerana mungkin di hari muka, kau akan membencinya pula
Rasa sayang dalam manusia, sentiasa diduga
Kekadang berubah, membawa nestapa, bersederhanalah


Bila benci pada si dia, bencilah sekadar sahaja
Kerana mungkin di hari muka, kau kan menyayangnya semula
Beginilah jiwa manusia, penuh pancaroba
Sentiasa tertanya, arahnya ke mana, nasibnya di dunia
(Benci & sayang:bersederhanalah by Nur Irsyadi)








I admit, untuk memaafkan sudah semacam satu perkara susah dalam diri kebanyakan orang. Dulu terlanjur menyayangi tapi kini tiba-tiba terlanjur membenci! Istighfar, benar, kita bukanlah Tuhan yang mudah memberi ampun kepada hamba-hambaNya yang datang bertaubat kepada-Nya. Sekalipun orang tersebut sudah meminta maaf, tapi parutnya masih ada. Ibarat Paku dan dosaku. Apabila paku sudah dipahat, kesannya akan tetap terlihat walaupun paku tersebut telah berjaya dibuang. Great analogy I guess.



Atas ni, hanyalah sebuah situasi yang dirasakan oleh sesetengah dari kita. Bila jumpa rasa sakit hati,bila ternampak artwork dia ke apa ke, ada perasaan tak puas hati, bila terdengar nama dia terus kita jadi sesak nafas, bila kita terserempak dengan gang dia, rasa macam hati berdarah kembali. Pendek kata, semua jadi serba tak kena. Ya, sebab kita hidup dalam dendam yang berpanjangan. Hidup dalam derita yang kita pilih. Sedangkan semuanya boleh jadi seperti sedia kala bila kita memaafkan. 



That's the point. Tapi kita susah. Jalannya, pintalah kepada Allah. Semoga Dia memberikan kita peluang untuk menjadi seorang pemaaf. Owh, truly it's not just for the couple one, dalam kawan-kawan pun sama. ada backstabbing then kita tak boleh terima.


Kita boleh cuba tips ini untuk kurangkan sakit hati =) TIPS MERAIH CINTA ALLAH




The conclusion is, just forget about the past dan cuba cari hikmahnya. Kamu tahu, something yang berlaku yang Allah nak kita rasa, ada sebabnya, ada hikmahnya. Kalau tak jadi macam tu, tak adalah kita pada hari ini yang lebih kuat right? Maka, berdoalah kepada Allah, agar Dia mengurniakan kita cinta-Nya. Lagi terbaik! =) Chill...

p/s: Millions sorry for all my friends, kebelakangan ni saya sedikit tak berapa nak betul~ T___T

36 patient (s) need treatment

  1. dr. cinta, faten telah membenci seseorang semalam saat melihat dia dengan kawan-kawannya. memang tak patutkan? kita hanya patut benci perbuatan dia sahajakan?

    ReplyDelete
  2. syukran dr.cinta..sesungguhnya sy pernah alami situasi ini dan sy sentiasa berdoa kpd Allah,agar luputkan rasa sakit ini..memahami erti HILANG...

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum :)

    timekaseh atas artikel ni.memang betul2 terjadi pada akak.dalam situasi akak,akak tak dendam.marah pun tak.cume ade rasa sakit sikit.insyaallah sakit yg tak memudaratkan :)

    akak cuba utk jadi lebih positif atas apa yg berlaku.memang payah tapi kena hadapi gak kan.huhu.rational,patience dan selalu berbaik sangka pada Dia adalah diantara sikap yg kena ada.akak pernah terumbang ambing sebab takde ketiga2 sikap ni.mcm tak betul dah time tu.lost.alhamdulillah sekarang masih meng'improve' diri.

    syukran sekali lagi.u make me realize something ^_^

    do ur best in ur finals!

    ReplyDelete
  4. Bila kuat pergantungan kita pada-Nya, bila hidup ini difokuskan untuk medapatkan redha dari-Nya, insyaAllah hal-hal lain xkan jadi masalah pada kita.

    ReplyDelete
  5. Bersabar lah, hanya itu sahaja penawarnye.

    eh nak tanya, itu lukisan awak ke..omel nyer

    ReplyDelete
  6. best sgt T_____T sy pun pnh alaminya , alhamdulillah skrg sy sdar tntg kslpn sy . (:

    ReplyDelete
  7. ihlatilat tu apa ea


    hmm
    salam ziarah.. sayabudak baru..


    jom baca dan komen Tangkap ikan guna tangan.




    emm

    ReplyDelete
  8. @liyana

    SJK~ stand for syukran jazilan kathiran =)

    ReplyDelete
  9. @faten muhamad

    actually thats very true tapi seringkali emosi kita sering membuatkan kita hilang pertimbangan, then menguasai seluruh pemikiran. Dendam benci, etc. semua tu yang akan menguasai diri.

    cuba sedaya upaya memaafkan itulah yang terbaik dan berusaha selagi mampu biarpun kita sendiri sukar. =)

    ReplyDelete
  10. @Noor Azizan

    HILANG bermakna KITA akan dapat yang lebih baik dari dahulu~ =)

    ReplyDelete
  11. @nurul

    itulah yang terbaek. =) membenci or simpan revenge kita jugak yang merana menderita sakit etc, so let it go. =) thnx akak! =)

    ReplyDelete
  12. @juanita

    penawar kadang2 pahit hehe yap i'm drawing tapi macam comot momot je uhuk3

    ReplyDelete
  13. @نورول فاتيحه

    menjadikan ianya sebagai pengajaran dan pelajaran and pastikan ianya tak berulang lagi~ =)

    ReplyDelete
  14. @shahjiehan

    ikhtilat means pergaulan sesama lelaki & perempuan. Jaga ikhtilat means jaga pergaulan atra lelaki dan perempuan =)

    ReplyDelete
  15. nice entry salam perkenalan.Sentiasa berdoa kepada Allah pasti akan temui jalan keluarnya

    ReplyDelete
  16. Huhu, entry nih mcm ada kaitan je dgn hidup sy. Betol2, mmg sukar nk memaafkan, amek masa. Tapi itulah yg sebaik2nya. Kita kena jugak muhasabah diri, maybe tu silap kita jugak, salah kita. N maybe tu ada lah terbaik nuat kita, Allah knows the best for us ! ^^ Just keep thinking +ve..

    ReplyDelete
  17. nice..ske sy bce..sbb mgalami situasi yg sme..yup,mencube untuk memaafkan diri sndiri..xptt buat kt dia cm tu huhu thnx~

    ReplyDelete
  18. @blog cinta

    thnx! ^__^ salam ukhuwah juga. itulah yang terbaek kuatkan persandaran kepada Allah =)

    ReplyDelete
  19. @Misz-sakura

    agree =) mencuba walaupun terpahit.

    ReplyDelete
  20. @asmak

    rupa-rupanya masih ramai yang berkondisi seperti saya di luar ini =) thnx sebab sudi kongsi experiences.

    ReplyDelete
  21. Anonymous5:02:00 PM

    dr, cinta.. sy pena alami keadaan cmni.. kite perlu time hakikat die bukn milik kite lg.. Allah tau ape yg t'baek buat hambanya... semua rahsia hati kite Allah tau.. btol x dr. cinta? xperlu la kite benci membenci.. biarlh yg lepas 2 berlalu.. sush mcm mane pon nk lupekan die itulah yg patot kite buat.. alhmdulillah.. sy still bkwn baek dgn die.. anggap seperti xde ape2x yg blaku... tp dlm hati ni hanya Allah je yang tau.. sy sygkan persahbtn.. sy pcaya pd qada' n qadar Allah.. klu Allah x izinkan kte ngn die.. die bukn jodoh kite.. tp slagi mane kite menyepi klu Allah satukn hati kite ngn die.. insyaAllah pasti jodoh itu milik kite ,, ^_^

    ReplyDelete
  22. mintak copy boleh? i will give credit.thankss.

    really nice blog.im about to cry out T_T
    its really happen to me.

    ReplyDelete
  23. assalamualaikum.....
    dr.cinta....
    salah ker kalu saye membenci orang tu dengan niat yang baik....
    saye teros terang lah...orang itu bekas pakwe saye.....dye dah ade owank len...niat saye nak benci dye koz supaye dye xyah amek berat pasal saye.....saye xsuker koz saye takot orang cakap saye nie perampas lah pelah......hurm....macam mane ek..harap dibalas.....

    ReplyDelete
  24. ~~barang lepas jgn dikenang~~ :)

    ReplyDelete
  25. @HZQH

    okey dear~ ^___^ sangat boleh.

    ReplyDelete
  26. @Anonymous

    saya suka dengan sikap positif anda sedangkan saya sendri pun begitu lama nak membina sikap positif sprti tu =)

    insyaallah, semuanya telah diaturkan dengan baik sekali oleh DIA hanya kita yang tidak mengetahui.

    ReplyDelete
  27. @mYstery_gurl

    maaf ye sebab lambat balas baru dapat reply sekarang. T____T

    first cuba fikir adakah tindakan membenci tu dapat menjernihkan segala-galanya ?

    at least biarlah perhubungan tu berakhir dengan baik kan? macam kawan ke. siapa-siapa pun selagi tak maafkan someone tu akan rasa terikat dengan orang yang kita tak maafkan tu.

    secondly; awak bagilah kata putus pada dia. jgn bagi harapan lansung dah. contohnya; takder lah cakap, kalau ada jodoh ada lah. but cakap; awak lupakan saya. Lama-lama dia pun akan tired. =)

    Wallahualam.

    ReplyDelete
  28. Assalamua'alaikum....
    salam kenal nak..awak terhibur betul postnya

    ReplyDelete
  29. nice ! dan penah berlaku kat saya !

    na mitak izin share bole ta ?

    ReplyDelete
  30. @Datade

    waalaikumsalam =D salam kenal jugak! ^__^

    ReplyDelete
  31. dr. cinta . macam mne ea ? kite da putus dgn dye , tp dye stil berhubung dgn kite hanye sbgai kwn ? tapi time kite still berhubung dgn dye tuh dye still ckp dye syg kt kite smpai bile2 ? patot ke kite carik langkah tOk elakkn diri dari dye ?

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers