Maaf, awak tak mampu cantumkan hati saya macam Dia

4:13:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful...




Salam to all readers~ =) Kembali sebentar untuk merehatkan minda, hmm, esok ada test MUET lagi. For reading, writing and listening, dari pagi cuba untuk study tapi belum berjaya fokus lagi. 


Pengalaman paling manis masa buat esaimen adalah dapat contact dengan Profesor Dato' Dr. Sidek Baba, seorang kolumnis SOLUSI, saya sangat mengagumi beliau, penulisan beliau. Terima kasih Prof sebab sudi bantu kami dalam memberikan maklumat yang kemudiannya divideokan by movie maker. Sekarang tengah mencuba untuk menghantar video tersebut kepada Prof. =)


Mencuba untuk menge-fix-kan hati ?






Terima kasih, awak.


***


Tak, hati yang retak tak akan dapat dicantumkan kembali jika cuba untuk mengubatinya dengan cinta-cinta yang lain. Kesannya, skrip cinta akan berulang kembali. Ubat paling utama ialah dengan mengingati Allah. Istighfar. Lama benar tidak mengadu kepada Allah. Rindu.



Bercinta dengan manusia lain rasanya. Bercinta dengan Allah, sungguh manis. Subhanallah. Kembali mencari hati yang retak dan berkecai untuk dicantumkan kembali dengan bermunajat kepada Allah, bertahajud kepada-Nya mohon diberi kekuatan. Kerana Allah mendengar, manusia tidak mampu menjadi pendengar sesetia Dia. Kembali kepada Dia jika kita sedang bermasalah, Allah ada solusinya...


dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah solat tahajjud padanya, sebagai ibadah tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji. (al-Isra':79)




p/s: kawan nak kawen 1 May ni, saya pulak teruja =) Okey, nak sambung study, rasa semangat lepas drawing...

47 patient (s) need treatment

  1. cool la entry ni :)

    ada mesej dia :)

    ReplyDelete
  2. Dr.cinta , terima kasih utk entry ni ;)

    ReplyDelete
  3. sgt comeeelll !!! mcm biase , i like !

    ReplyDelete
  4. nice post, and comel! drawing and doodling kdg2 mmg ley wat rasa kurang stress tyme study. hee ^^

    ReplyDelete
  5. sy cenburu dgn dr cinta kerana beliau pandai melukis dan berdakwah. :)

    Keep it up my friend!! :)

    ReplyDelete
  6. alahai.... comel aje lelaki tanpa kaki dengan perempuan ada muka saja tu :) nice one Dr!

    ReplyDelete
  7. good luck tuk MUET.. :)

    ReplyDelete
  8. @atiqasyahira

    taw tak pe, lepas drawing terus semangat nak study kui3, btw thnx for reading~ =)

    ReplyDelete
  9. @Bintun Sazali

    pandai lah sgt dokter ni T____T

    alhamdulillah, Allah mengurniakan bakat yang tak sia-sia, insyaallah


    syukran my deary comot friend, haha =D

    ReplyDelete
  10. @iqbalsyarie

    sbenarnya tak reti lukis, hik3 ^___^ syukran akhi~

    ReplyDelete
  11. @f_aRa_aINa989

    thnx thnx dah habis MUET hehe =)) boleh bergumbira!

    ReplyDelete
  12. @Aliyah Al~Istiqamah

    thnx~ kalu lukis laju je dokter T__T

    ReplyDelete
  13. wahhh... cantik..
    ade mesej.. =)

    ReplyDelete
  14. rajin kau lukis..comey n nice entry.. dr cinta

    ReplyDelete
  15. @shazika

    eh eh kak shazika, rindu kat akak~ =)) mekaceh, kalau drawing ni rajin je memanjang hehe kalau bab study selalu mengantuk jer~ =)

    ReplyDelete
  16. nikmatnya bercinta dgn Allah,x pernah mengecewakan...

    ...nice entry....:)

    ReplyDelete
  17. entry bergambar yang buat kita tersenyum tgk gambar dan jugak maksud yang mendalam =D

    ReplyDelete
  18. @najihatussolehah

    DIA tak kan kecewakan kita; itu janji-Nya~ =)

    ReplyDelete
  19. yela kan..tp kadang2 kebergantungan kita pada Allah itu stakat mana..dan jiwa kita tak menyeluruh apabila dtg mengadu..hanya berkongsi :)

    ReplyDelete
  20. salam..suke ngan entry nie..
    btw,saya masukkan link awak dlm bloglist saye..^^

    ReplyDelete
  21. @Tukang Cat

    seluruh pergantungan hanya pada DIA~ =) ya benar, insyaallah bila tahajud sudah menjadi kebiasaan, doa sudah menjadi suatu keutamaan, hati kita akan dipandu oleh cinta-Nya. Bila ia nya menjadi kebiasaan, rasa rindu untuk bertemu Allah bagai memanggil-manggil.


    Jadikan kebiasaan, cinta akan bersemi walau ianya tidak semudah mana ~ =)

    ReplyDelete
  22. betul tu...
    bila sekeping hati diberikan kepada manusia.. x mustahil hati ni akan berkecai, hancur dan dirobek-robek...

    Tapi jika hati yang berkecai, hancur dan yang dirobek-robek ini... diberikan pada ALLAH... DIA akan sembuhkan hati tu seperti sedia kala... kerana kasihnya kita terhadapa DIA.. akan dibalas dengan sejujur kasih sayang tanpa ragu dan dusta....

    ReplyDelete
  23. Teruskan usaha Dr. Cinta.. sy suka sgt blog ni.. thanks tau..ats semua nasihat n peringatan yg diberikan.. =)

    ReplyDelete
  24. @AizA

    itulah tanda sayang Allah kepada hamba-Nya~ =)

    ReplyDelete
  25. sangat sarat dengan msg..=)

    saling mengingati itu amalan yang sangat dituntut..=)

    p/s: dr. cinta dah buat belom tutorial pasal drawing tue? maaflah..agak jarang berblogwalking sekarang..huhu

    ReplyDelete
  26. @asliner

    tutorial drawing ? yang mane eah T___T sorry lah lupa2 jer tak ingat dah bnyk sgt task~

    ReplyDelete
  27. nak taw dlm gmbar tu tulis gune font ape?

    ReplyDelete
  28. @mr:nobody
    font tu nama dia; Denne Etude~ =)

    ReplyDelete
  29. Salam.ziarah sini..:)
    Sudi2 ziarah blog saya eh^^
    http://frommetoyou85.blogspot.com/
    (^____^)

    ReplyDelete
  30. ... Chumel~ ... blog ni buat sy kembali bersemangat utk rawat hati saya.. ^,^

    ReplyDelete
  31. first time komen kat sini.. :)
    this is nice doc :D
    sakit boleh dirawat.
    InsyaAllah.

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers