Tips untuk upgrade amalan sebagai hamba Allah

8:33:00 AM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


(Pesanan ringkas: boleh terjah belog ini untuk baca buletin versi online tentang Maulidur Rasul vs Valentine~)


Salam to all readers~ =) Saya akan pergi meninggalkan anda. Buat beberapa ketika dan saya ada chores untuk anda. Selasa ni saya akan pergi camping (Bina Insan Guru-BIG) , yey! Sampai jumaat petang, dekat mana? Biarlah rahsia. Saya sertakan dengan salah satu Hadith Arba'in (Hadis 40)


Dari Abu Dzar Jundub bin Junadah dan Abu Abdurrahman Muadz bin Jabbal r.a, Rasulullah s.a.w bersabda; "Bertakwalah kamu kepada Allah di manapun kamu berada, iringilah kesalahan kamu dengan kebaikan nescaya ia dapat menghapuskannya dan pergaulilah semua manusia dengan budi pekerti yang baik" (HR Tirmidzi)




Ini borang mutabaah amal; bila anda buat satu-satu perkara tu seperti yang dilist kan, sila tanda. Kiranya borang ni macam penanda aras amalan kita seharian lah. Sebelum tidur reflect kembali apa yang dah kita buat dalam masa sehari ni, hmm bila tak ada satu pun tanda, fikirlah solusi untuk memperbaiki diri. Sekarang dah ada panduan untuk kita upgrade kan lagi amalan kita sebagai hamba Allah.



Nak sebar-sebarkan pun boleh. Jika kita cinta dan ingin upgrade kan lagi amalan kita kepada Allah,  boleh lah cuba untuk mengukur tahap amalan kita starting from NOW. Alhamdulillah, dengan adanya borang ni, actually dari semasa ke semasa, kita akan cuba untuk melakukan setiap yang di-listkan di atas. Insyallah sama-sama kita melakukan perubahan positive bersama. =)


Selamat beramal! =D

10 patient (s) need treatment

  1. tips menarik.. :)

    singgah n komen k. :) "Masa yg ditunggu2 dah tiba.."

    ReplyDelete
  2. wah bagos r da muhasabah dri..
    huhu

    ReplyDelete
  3. menarik :) boleh dijadikan amalan ni.

    ReplyDelete
  4. borang ni diedarkan di skola saya every year tyme bulan penghayatan islam ;)

    ReplyDelete
  5. sistem mutabaah amal ni banyak digunapakai kat sekolah2, usrah2 kan...

    salah 1 cara nak didik diri...

    tp, banyak org x sedaq pasai ni...

    nice sharing :D

    ReplyDelete
  6. @ana nurul

    wahh bestnye dah lama buat since skolah eah, dokter wat baru ni je~

    ReplyDelete
  7. @Hanif Borhan

    helps a lot sebenarnya~ =) walaupun nmpk kecik tapi besar maknanya~ bile hujung2 bulan, kita boleh reflect balek apa yg kita dah buat~

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers