Followers

20110318

Nota mengingati mati: Talkin untuk diri

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) (Nota ini saya kreditkan kepada belog Nota Kelana Faqir, syukran kerana sudi mengingatkan-banyak informasi di blog nya) =)


Ada masa? sebentar cuma. Berhenti dari kesibukan dunia. Berhenti sekejap dari keseronokan. Tiba-tiba malaikat maut sedang berjalan ke arah mu, meminta nyawamu, kerana due date kehidupan sudah sampai....

(gantikan dengan nama anda untuk lebih rasa insaf)
***

Mungkin sebentar lagi kita akan dibawa keluar dari realiti

Maha suci Tuhan yang Engkau bersifat dengan Baqa' dan Qidam, Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian yang bernyawa. Maha suci Tuhan yang menjadikan mati dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan siapa yang kecewa. Maha suci Tuhan yang menjadikan lubang kubur sebesar-besar pengajaran untuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai dan sebesar-besar amaran kepada orang yang masih hidup.



Ingatlah! Bahawa sekalian mahluk Allah akan jahanam dan binasa, melainkan zat Allah Taala. Ialah Tuhan yang Maha besar kuasa menghukum, manakala kita sekalian akan kembali menghadap hadirat Allah Taala.



Wahai Farah Waheeda, hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini.



Sekarang kamu telah menuju masuk ke negeri Akhirat. Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah, dan bahawa Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah.



Ingatlah wahai Farah Waheeda, apabila datang kepada kamu 2 malaikat iaitu Mungkar dan Nakir, maka janganlah berasa gentar dan takut, janganlah kamu berdukacita dan risau serta janganlah kamu susah-hati dan terkejut.



Ketahuilah wahai Farah Waheeda, bahawasanya Mungkar dan Nakir itu hamba Allah Taala, sebagaimana kamu juga hamba Allah Taala.



Apabila mereka menundukkan kamu dan menyoal kamu.



Siapakah Tuhan kamu?
Siapakah Nabi kamu?
Apakah agama kamu?
Apakah kiblat kamu?
Siapakah saudara kamu?
Apakah pegangan iktikad kamu?
Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?


Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar, janganlah takut dan janganlah bergopoh-gapah, biarlah tenang dan berhati-hati.



Hendaklah kau jawab dengan fasih apabila ditanya untuk pertama, kedua dan terakhirnya kalinya.



Allah Taala Tuhanku,
Muhammad nabiku,
Islam agamaku,
kitab suci Al-Quran ikutanku,
Baitullah itu qiblatku, malahan solah lima waktu, puasa di bulan Ramadhan,mengeluarkan zakat dan mengerjakan haji diwajibkan ke atas aku. Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah saudara aku, bahkan dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap: "La ila ha illallah
Muhammaddur rasulullah".



Wahai Farah Waheeda, tetapkanlah hatimu, inilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal di dalam alam Barzakh, sehingga sampai satu masa kelak, kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul di Padang Mahsyar.



Insaflah wahai Farah Waheeda, bahawa mati ini adalah benar, soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini adalah benar, bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar, berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar, dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar, minum di kolam air nabi adalah benar, ada syurga dan neraka adalah benar. Bahawa hari Kiamat tetap akan adanya, begitu juga Tuhan yang maha berkuasa akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur. Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala.



Semoga Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah mudahan Allah Taala menjinakkan hati kamu yang liar, dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini. Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.



Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW.




p/s: Malaikat maut di hadapanmu, kini. Tidak berguna lagi harta menggunung tinggi, rupa paras yang cantik, keturunan yang engkau megahkan, yang amat terpenting amalan kamu... Secebis keinsafan.


p/s/s: Kepada anonymous untuk post Nota cinta: Jika aku sayang kepadamu / If I love you (komen yang bawah) saya dah jawab, maaf lambat. =) 

Syukran Jazilan for reading

18 patient (s) need treatment:

JIJI YU said... REPLY

baru je terpikir nak masukkan lam entry aku tadi..hehe ape pon bagos2..makaseh ye

mye said... REPLY

nice dan thanks 4 sharing..
huhu

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@JIJI YU

syukran~ ^___^ sama2 saling ingat mengingatkan~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@mye

syukran~ =)

kasih.annur said... REPLY

peringatan ttg mati...t.Kasih

abadi romeo said... REPLY

seram sejuk sekejap..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@kasih.annur

bila kita ingat mati; hilang keseronokan dunia ni~ tahu dunia ni hanya tempat persinggahan.

insyaallah tugas sesama saudara Islam utk saling mengingati~ ^___^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@abadi romeo

hakikat tentang kematian...

aisyah said... REPLY

tkut..
tq sbb tlng engatkan sy...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aisyah

syukran~ moga ketakutan itu menyemai satu rasa perubahan =) insyaallah~

Brotop's said... REPLY

Terima kasih pd Dr. Cinta kerana telah mengingatkn saudara2 seagama..tahniah buat anda...

Anonymous said... REPLY

best..mudah2 dpt dijadikan panduan untuk saya yg sedang bercinta dan mengenali hati encek tunang..

Asiah Yusro said... REPLY

Minta izin share?

VoiD said... REPLY

ala.. tak boleh copy. baru ingt nak copy,tukar nama,print n tampal kat bilik :(

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Brotop's

InsyaAllah :') sama2 saling menasihati

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Asiah Yusro

sure :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@VoiD boleh copy, just Ctrl + C (copy) and Ctrl + V (paste) i hve to disable right click for some reason. syukran :) hopefully membantu.

Aziera Zulkifli said... REPLY

Saya nak sharekn dalam post blog saya boleh x? Cr to DR Cinta dan Blog nota kelana fakir =) mohon izinkan. syukran jazilan

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta