Ikhtilat: Awak, jangan buat saya jatuh hati pada awak

3:34:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.



Salam to all readers~ =) (Ups, ni bukan entry diskriminasi gender tapi ini realiti)


“Tell the believing men to lower their gaze and be modest. That is purer for them. Allah is Aware of what they do. And tell the believing women to lower their gaze and be modest.” (An-Nur: 30-31)


Allah dah bagi peringatan supaya kita menjaga perhubungan sesama lawan jenis. Hmm, tapi susah kita nak faham (termasuklah orang yang menulis ni)


(Saya mohon kebenaran untuk sebarkan poster ni yep-approve pun dak lagi ni)  Bila mana kita tidak menjaga pandangan, kelakuan pun tidak akan berjaga. Yes, benda yang kita nampak remeh temeh je pon, but impact sangat besar. Mempengaruhi seluruh kehidupan. Penjagaan hati itu penting.


Bukannya apa, kadang-kadang orang tu layan kita sama je macam kawan dia yang lain. tapi disebabkan hati perempuan ni mudah tersentuh, kita pun dah start sayang and etc etc pada kawan tu. Tapi sebenarnya dia biasa-biasa je. So girls, beware. The heart is fragile, so handle with care. =)

poster for campus


Sekali lagi saya ingatkan, bukan niat saya untuk berat sebelah untuk memenangi kaum wanita, tapi saya cuma berkongsi cerita tentang kebenaran yang sering berlegar-legar di sekeliling saya. Sekadar peringatan bersama. Waallahu'alam~ =)


p/s: penjagaan bersama mensucikan hati~ =)

UPDATE: Come visit to our class blog~ =)

http://islamiceducation2.blogspot.com 
 

Off to Gua Bewah Tasik Kenyir~ 

206 patient (s) need treatment

  1. Kakak,
    post yang ini sangat memahami ketika ini :')
    Terima kasih kakak.
    Saya sedang usaha keras menjaga hati yang fragile ni.

    ReplyDelete
  2. Anonymous9:32:00 PM

    Assalamualaikum...

    A little comment and addition.

    even a woman heart is easily to be touched,
    kalau perempuan tidak melayan, masakan laki-laki hendak teruskan.


    Setiap peristiwa ada pencetusnya. Itulah maksud saya.

    Jika lelaki akan memikat tiada kena caranya, maka wanita perlu mengatasi sebaiknya.

    Dan jika wanita yang mulakannya,
    maka begitulah sebaliknya.

    Entry kali ini seolah2 menyokong wanita sahaja.

    Sila tambah makluman dari pihak lelaki pula supaya tidak kelihatan
    berat sebelah.

    No offense.

    Tq. good job anyway. :)
    teruskan usaha. :D

    Insyaallah.. :)

    -@wie-

    ReplyDelete
  3. @Anonymous

    saya cuma menceritakan prkara yg sebenar yg ebrlaku di sekeliling hidup kita. ya, saya akui ianya agak berat sebelah (maaf utk itu) tapi peristiwa ini memang berlaku dalam kehidupan seseorang muslimah itu sndiri.


    bukan niat saya utk berat sebelah atau menyokong sbelah pihak shj, saya cuma bercerita tentang apa yg berlaku sbnarnya~ mungkin juga menyampaikan apa yg tersirat di hati wanita-wanita. Hati wanita, of course hanya wanita yg memahami..


    btw syukran atas comment and addition anda~ really appreciate it^__^


    waallahu'alam~

    ReplyDelete
  4. Thankz coz tlg igtkan sy...
    sy akn cba. kta2 anonymous tue pown brlaku at kwn sy. Bla da owg xknal ntq msg trus jew lyan n smpat g 2h wat skndal.... hahahaha

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:43:00 AM

    Salam..sangat brsetuju dgn dr.cinta..mmg wanita mudh merasakan begitu...jd kpd kaum adam, sntiasalh berwaspada..krn sy pernah mngalami keadaan spt ini....
    - ustz semp0i-

    ReplyDelete
  6. @dalOlipOp

    tu lah, kadang2 layann jugak orang yg kita tak kenal message~ uish

    ReplyDelete
  7. @Anonymous

    very true, hanya wanita yg memahami hati wanita itu sendiri~

    ReplyDelete
  8. Dr cinta.. bestnye.. poster tu pon cute... ade mkne yg tersembunyi.. sonok2....

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:52:00 PM

    nice. jgan terlalu baik, jgan terlalu rapat. jgan terlalu mengambil berat. sbb nnti saya akan mula menyayangi, mula mencintai, mula mengharap. smpai satu msa saya hilang harapan sbb awak hnye anggap saya kwan. mmg sadis la. huhuu...

    ReplyDelete
  10. salaam ziarah....
    sangat bermnfaat
    :)

    ReplyDelete
  11. salaam ziarah...
    perkongsian yg sgt baik

    ReplyDelete
  12. nak like post ni 100 kali, tapi sekali pun tak boleh sbb dah deactivate FB :)

    Btw, sangat tulus huraian dan bait kata. Saya yakin, ia lahir dari hati yang paling dalam. Semoga ramai yang tersedar, dan terlindung drpd kesulitan ini

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum..
    apa yang awak tulis tu jadi kt diri saya baru2 ni..tapi saya cepat2 tarik diri sebab saya ta na luka kan hati saya padahal dia ta tahu pun..
    terima kasih kerana wat entri mcm ni..saya suka baca blog awak..
    saya na share ye..

    ReplyDelete
  14. errr apa awak tulis sama macam kehidupan saya.. i'm i also a girl -__-

    ReplyDelete
  15. Assalamulaikum...

    Entri blog ini mungkin sesuai dengan perspektif org yang baru pertama kali jatuh cinta atau jarang jatuh cinta. Nasihat yang diunjurkan juga sesuai untuk orang yang belum pernah jatuh cinta. Memang betul kalau tahu hati masing-masing rapuh, elok jauhkan diri daripada ikhtilat.

    Tapi kalau untuk orang yang selalu jatuh cinta, saya khuatir nasihat untuk jauh daripada ikhtilat hanyalah alasan semata-mata. Sebagai contoh, hari ini ada seorang hamba Allah meluahkan perasaan kepada anda dan anda menolak dengan alasan "hanya mahu berkawan" dan "tidak mahu ikhtilat", padahal sebenarnya anda memang tidak berkenan dengan empunya diri. Di kemudian hari, apabila orang yang anda berkenan sudah ada di depan mata, anda sanggup buat apa saja sampai lupa anda sepatutnya menjauhi ikhtilat yang dicanang-canangkan sebelum ini. Itu yang saya khuatirkan.

    Seperti mana entri blog ini bercakap dari sudut pandangan hati & realiti wanita, komen saya ini juga bercakap dari sudut pandangan hati dan realiti lelaki.

    ReplyDelete
  16. Sebab tu la sukar saya mengakui wujudnya persahabatan antara lelaki dan perempuan..

    ReplyDelete
  17. Anonymous4:36:00 PM

    seperti yg terjad saya...
    tp ape nk buat?

    Sometimes God make us fall in lovo becoz He wants us to get to the ending, H utwats usto eerience it...
    ;)

    -zie-

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum..
    entry yg comel,
    syukran ntuk p'ingatan itu..
    doakn sy agr kuat ntuk jg hati ini..

    ReplyDelete
  19. salam kak..
    boleh tak kalau saya nak share entry ni ke dalam blog saya?
    mohon share ya

    ReplyDelete
  20. salam kak..
    boleh tak kalau saya nak share entry ni dlm blog saya..saya rasa ia boleh djdikan peringatan pada diri dan rakan2 yang lain..
    mohon share ya..

    ReplyDelete
  21. @Anonymous

    sebb tu Allah dah bagi garis panduan utk berhubungan atra muslimin n muslimat.ini lah yg ditakuti

    ReplyDelete
  22. @iqbalsyarie

    akhi diactivate fb? hmm

    insyaallah semoga Allah melindungi hati2 kita =)

    ReplyDelete
  23. @oyien

    mencegah sebelum melarat~ =) syukran ya

    ReplyDelete
  24. @hafiidz hiruga

    ehh tapi nape cam lelaki profilenye ehem

    ReplyDelete
  25. @acsonrobin

    err sebenarnya saye tak berape faham comment awak ni maaf ye T___T

    ReplyDelete
  26. @kyo_9

    I totally agree with you~ cewah bahang MUET kian dirasa uhuk2

    ReplyDelete
  27. @Anonymous

    experienced it utk menjadi lebih matang~ =)

    ReplyDelete
  28. @modulus

    waalaikumslm~

    afwan juga, insyaallah sama2 berdoa utk kebaikan~ =) Amin.

    ReplyDelete
  29. saya sukaaaaaaaaa sejuta kaliiii entry ini!!:)

    ReplyDelete
  30. entri yang comel dan perlu dikongsi dengan sahabat2 lain..

    nak share bole an?!!

    ReplyDelete
  31. http://eyjalukman.blogspot.com/2011/04/blog-ni-aku-rasa-patut-popular-laa.html

    suka sngt ;)

    ReplyDelete
  32. mohon share..sgt mmbr peringatan

    ReplyDelete
  33. @_vl!8vN_

    boleh je~ semoga bermanfaat~ ^___^

    ReplyDelete
  34. wooo...alhamdulillah..tq babe tok perkogsian ni..=)

    ReplyDelete
  35. wooo...alhamdulillah..tq babe tok perkogsian ni..=)

    ReplyDelete
  36. yang selalu ingin ku sampaikan pada kaum adam... wanita hanya ada satu cinta (",). jangan melebihi batasan ikhtilatnya

    ReplyDelete
  37. @*az-zahidah*

    dan satu cinta itu hanya utk seorang lelaki yang sedia membimbing bukan merosak~ hmm

    ReplyDelete
  38. dr.cinta.nk share=)boleh?
    saya suke=)terima kasih utk entry yg membina ini.

    ReplyDelete
  39. @jade

    boleh je, sile2~ moga bermanfaat~ =)

    ReplyDelete
  40. suke entry nih!! mmg real je ngan kehidupan ppuan skrng!! er, katun tuh pon cute!! ^^

    ReplyDelete
  41. Anonymous6:08:00 PM

    post yg sngt menarik...
    pernah lalui benda yg sma sblm....
    ana akui hati wanita ini sngt cepat tersentuh dengan perhatian seorg lelaki...tp peliharalah hati kita sebab dengan sedikit rasa di hati akan memberi kesan yang besar kepada diri...nsib Allah kurniakan ana shbt yg selalu memperingati diri ini, Alhamdulillah hati ini mnjadi lebih tenang berbanding sms ada "something" di hati ini..

    ReplyDelete
  42. @Anonymous

    ye, perkara yg sama dilalui oleh diri huuu~ tapi cepat2 menepis sebab tak nak tergoda dengan hasutan syaitan, believe me, lama2 kita akan anggap semua tu hanya surface sahaja, perasaan yg datang menyinggah dan menyapa. itu sahaja.


    hanya minat, hanya suka, hanya kagum. tapi kena berhati-hati dgn hati. hati adalah raja bagi diri.

    ReplyDelete
  43. Anonymous11:03:00 AM

    terima kasih tntang tread ni..

    sye tlah putus ngan kekasih sye yang saye inginkn sngat.. yg sye impikan sngat.. untuk kekal bsama dengannya selamanya.. shinggakan fmly sye hairan mengapa berpisah.. rupanya.. tread ni yg mmbuatkn beliau ingin bepisah..

    terima kasih kerana merosakkn hubungan kami.. >__<


    -372-

    ReplyDelete
  44. @Anonymous

    sbg orang islam, anda patut tahu jodoh di tangah Tuhan, bukan saya atau sesiapa pun penyebab anda dan si dia putus.


    kalau anda percaya pada kuasa Allah yang Maha menentukan segala-galaNya, dan konsep apa yg kita sangka baik itu tak semstinya baik bagi kita, anda akan bersyukur pada Allah dan belajar menerima~


    Ingatlah pada kuasa Allah, manusia bukan siapa2, kita cuma lah hamba-Nya yang sentiasa ada naik turunnya. Apa yg kita sangka baik tdak semestinya yg terbaik utk kita dan apa yg kita sangka buruk tak semestinya buruk bagi kita.


    Al-Baqarah sudah menceritakan itu, diharap saudara dapat mentadabbur kembali dan menilai sejauh mana ujian yang Allah telah berikan dan bukan hanya menyalahkan~

    ReplyDelete
  45. post y sgt bernas, tQ
    off to Gua Bewah, wow, seronok!!

    ReplyDelete
  46. post y sgt bernas, tQ
    off to Gua Bewah, wow, seronok!!

    ReplyDelete
  47. @exsapphire

    thnx~ =) dah lama dah tu pergi gua bewah tasik kenyir, sangat best and fun! yg paling penting dpt released segala tense yg ade, hehe~

    ReplyDelete
  48. salam singgah..
    p'kgsian yg b'mnfaat..:)

    ReplyDelete
  49. salam singgah..
    p'kgsian yg b'mnfaat..:)

    ReplyDelete
  50. @cik rOse

    Thnx~ semoga bermanfaat =)

    ReplyDelete
  51. terbaik!!!

    Betullah Allah dh tetapkan garis panduan untuk berkawan tue dh cukup baik....Semuanya terpulang pada kita..yg penting kita kene jaga hati...btul jugak jgn menaruh harapan sgt..nnti kecewa di kemudian hari...

    Tapi yakin selagi kita berpegang kepada jalan-NYA Insya Allah

    Pasal jodoh kan kak..tkpyhlah sibuk2 sgt kita nak cari..

    Dah tertulis di loh mahfuz siapa jodoh kita yg penting..

    jaga diri kita sebagai muslimah sejati..

    dari sudut lelaki pulak sy rasa diorg pun kenelah jugak berhati2..hati2 mcm mana??mksud saya pandangan mata diorg..tapi berapa ramai lelaki yg masih jaga pndgn mata diorg??

    bercinta lepas kawen lagi indahkan??huhu...

    so bg sy masing2 lelaki perempuan

    perlu ada peranan untuk elakkan

    keadaan perahsantan..huhu

    ReplyDelete
  52. @HazIQAH iKkI hAZiq

    cintan-cintun la ni masa zaman belajo2 ni, tak ke mana pun, (except jika ada yg benar2 series tapi kebanyakannya tak)


    apa yg kita alami ni adalah instinct; tertarik pada lawan jenis. itu je. cinta, belum lagi~ =)

    ReplyDelete
  53. Anonymous11:59:00 PM

    as salam kakak.. hmm saya baru couple. tak smpai sebulan lagi. si dia dah mintak gambar freehair saya. pada mulanya saya tetap bertegas taknak bg kak.. tp bak kata akak hati kita nie fragile.. saya tumpas. saya bagi gambar tu. tapi saya bagi satu je. hmm akak.. lepas tu saya tak tentu arah. saya rasa bersalah sgt. hati saya kuat mengatakan saya tak patut teruskan hubungan nie. saya berazam nak hentikannya. tp akak.. its it okay? i mean jika saya mintak clash then saya suruh dia delete gambar tu, kemungkinan dia akan delete atau tidak.. saya tau saya silap perhitungan.. tp nt saya berharap dia delete gambar tu. tp jika dia tak berbuat demikian tanpa pengetahuan saya, adakah saya masih berdosa? sy rasa sgt bersalah sekarang nie.. saya taknak biasakan benda2 macam nie.. nt dah terbiasa kita akan lakukan perkara lebih drpd tu kan? maaf komen ini terlalu panjang

    ReplyDelete
  54. ana mohon share ea..syukrann =)

    ReplyDelete
  55. @Anonymous

    tak sampai sebulan kan dia dah mintak macam2, so, jangan terkejut bila akan datang dia mintak yg lebih berani lagi dari awak, just nak cakap benda ni;

    jika apabila kamu mencintai seseorang itu boleh menambhkn lagi kecintaan kamu kepada Allah teruskan, tapi jika dia ternyata banyak menyesatkan kita, maka tinggalkanlah, saya tidak suruh anda clash atau apa cuma berfikir secara rasional.


    soal hati adalah milik anda, perasaan juga hanya kamu yang tanggung, bukan orang lain, bukan org di sekeliling kaamu, bukan jugak saya, maka ikutlah peraturan Allah dalam setiap tindak tanduk kamu.


    yang penting jangan sampai maruah diri tergadai. lama-lama orang tersebut akan yg kamu sayang tu akan minta yang lebih berani, percayalah~


    pilihan terletak pada kamu =) mohon perlindungan dari DIA.

    ReplyDelete
  56. @dia yang bernama Hamba

    silekan~ free to share =D moga bermanfaat~

    ReplyDelete
  57. salam.

    nice post!
    mohon share ye dr. :)

    ReplyDelete
  58. assalamualaikum kak...
    nice blog...
    sy suka...
    =)
    leh sy share kt blos sy...
    thanks kak...
    =)

    ReplyDelete
  59. assalamualaikum...
    nice blog...
    like...
    =)
    leh sy share kt blog sy...???
    thanks kak...

    ReplyDelete
  60. @haizum zahirah sery

    waalaikumsalam~

    sharing is caring, silakan =)

    ReplyDelete
  61. nak share jugak :)

    ReplyDelete
  62. Anonymous3:33:00 PM

    really like+love+impressed wif ur creativeness...:)
    congrats!^_^
    <3 sizuka <3

    ReplyDelete
  63. mohon share boleh? :D

    ReplyDelete
  64. @Anonymous

    syukram~ =) segala puji-pujian hanya milik DIA~ =) thnx sizuka eh sizuka eh nama dia? hik3 ^__^ comel je

    ReplyDelete
  65. Anonymous9:43:00 AM

    entry ni mcm kene je gn sy...(da mmg kene pn)sebijik2 sy kene gn pics yg cute miut 2..huhu~teringat pd psahabatan yg hilang entah kemana..sumenye sebab ni la..x pndai mjaga smpai akhirnya dr sahabat btukar kpd bnda lua alam tuh..ngeee~tp nseb bek cpat sedar,Allah 'tegur'..tp dye xle trima,susahnye nk pahamkn org yg the halal relationship through married je,ne leh couple2 ni..
    ~its sad when people yg kte know jd people yg kte knew..mcm x pnah knal lgsung..huhu..but sy rndu la nk kwn gn dye dr.,,
    boy n gurl mmg xle kwn rapat eh,dr?

    ReplyDelete
  66. @Anonymous

    tak ada istilah kawan rapat baik lelaki dan perempuan; sebab takut berlaku peristiwa macam tu lah.

    bukan bermaksud tak boleh kawan terus ngan lelaki tapi kita tak boleh lah serba serbi nak harapkan kawan laki je, makan degn dia, kongsi rahsia pon dengan dia, mcm bff kan ngn kawan perempuan, better elak, sebab kawan dgn lawan jenis nipayah siket sebab melibatkan perasaan pulak =)

    ReplyDelete
  67. Anonymous3:33:00 PM

    saye sedang alami nya sendiri.sbijik2..hmm.. sangat sakit dan perit...and paling menyedihkan saye sdg cuba utk memulihkan hati ini smule...the fragile parts of woman is her heart..once its broken considered forever :(

    ReplyDelete
  68. @Anonymous

    belajar utk menerima kepahitan~ pasti ada hikmahnya =)

    ReplyDelete
  69. Anonymous2:15:00 PM

    luv it so much..! <3

    ReplyDelete
  70. memang Terbaek !
    Kerana post ni memahami diri saye sekarang ni ..

    ReplyDelete
  71. TERbaek kak ..
    SEbab kene dengan batang idong sendiri. :)

    ReplyDelete
  72. @yettisme

    moga terselit manfaatnya~ =)

    ReplyDelete
  73. dr, b0leh sy nk shae...thnx...

    ReplyDelete
  74. entry nie kene sgt n sy...eeemmmm...teme kasih awk....
    (mintak share ye...)

    ReplyDelete
  75. Anonymous3:17:00 AM

    so cmne plak kalo gurl yg lyn boy cmtu...ttbe gurl tu kate..kte hanya kwn sj..boy also have a feeling u know..they are not robot..

    ReplyDelete
  76. kerana centa,.diriku rosak,..kerana centa pada Tuhan,.aku kini ikat janji,tiada centa lg dlm idup aku,kecuali Tuhan temukn jodoh yg blh time baik buruk aku..insyaallah..

    ReplyDelete
  77. kerana centa,.diriku rosak,..kerana centa pada Tuhan,.aku kini ikat janji,tiada centa lg dlm idup aku,kecuali Tuhan temukn jodoh yg blh time baik buruk aku..insyaallah..

    ReplyDelete
  78. ssh sngt nk jge hati.. knpe la dye perlu bt baik kt sy..akhi, jgnlh baik sngt ngn sy :(
    cm ne nk bt bia dye x trus cm tu?? cm ne nk jge hbngn ni??

    ReplyDelete
  79. Anonymous2:54:00 PM

    btol la tuh,,,tp x smue laki akn berbuat demikian,,,so,pandai2la menjaga diri,,,satu lg,husnu zanla kpd kaum adam yg ikhlas memberikn prhatian dn pertolongan,,, -hamba Allah-

    ReplyDelete
  80. salam ziarah =)

    minta izin share

    jzkk

    ReplyDelete
  81. @Anonymous

    potensi untuk berpaling memang tak kira dia lelaki ke perempuan ke. Sebab hati kita ni Allah yang pegang, anytime je boleh berubah. =)

    ReplyDelete
  82. @nur kesayanganku

    if dia benar-benar serius dgn awak, dia akan jaga awak. i mean, dari segi perhubungan. tak contact awak sebab tak nak awak lebih ingat dia dari DIA. =)

    ReplyDelete
  83. @Anonymous

    kadang-kadang kita kena beware jugak. true bukan semua macam tu. tapi if dia benar2 sayangkan perempuan tu, dia akan jaga elok2 dari segi perhubungan. macam yang saya kata, dia takkan contact lebih dgn seseorang peremmpuan tu sebab tak nak girl tu ingat dia lebih dari Dia.

    dia tak nak girl tu lebih rindu dia lebih dari dia rindukan DIA. kalau dia benar2 ikhlas, dia akan terus membina hubungan serius dengan membina baitul muslim. selagi dia rasa tak layak selagi itulah dia akan cuba menjaga diri. hakikatnya susah nak cari yang jenis tu zaman ni lagi. ada tu ada, but susah. =)


    waallahualam~.

    ReplyDelete
  84. blog yg menarik...i like...

    ReplyDelete
  85. Salam Kak, boleh tak nak share nie dekat blog ? :)

    ReplyDelete
  86. Anonymous5:10:00 AM

    mohon share

    ReplyDelete
  87. nice..
    but this true bcz pernah terjdi pd sy so beware la wahai wanita semua...

    ReplyDelete
  88. salam...sy copy ayt lm blog ny cket yea..(^_^)

    ReplyDelete
  89. thanks for this. =)

    ReplyDelete
  90. @cinta

    yup, juz beware for the future~

    ReplyDelete
  91. awak, saya mohon nak share info dan gamba dari blog awak ye. Boleh view blos saya disini ;) http://aynz-aynz.blogspot.com/

    terima kasih.Sangat suka dengan blog awak :)Syukran jazilan

    ReplyDelete
  92. salam.

    method dakwah bbntuk lukisan sntai begini sgt baik, sesuai dgn jiwa anak-anak muda yg sedang aktif mengenal cinta.

    teruskan pena dakwah ini, moga Allah beri kekuatan dan hidayah.

    ReplyDelete
  93. @myilham

    insyaallah semoga terkesan, tak banyak sikit ppun takpe =)

    ReplyDelete
  94. Anonymous6:55:00 PM

    assalamualaikum? saya ada ambil input daripada blog ni untuk buat video pasal ikhtilat..maaf jika saya ambil terlebih dahulu tanpa meminta izin..

    ReplyDelete
  95. Anonymous3:15:00 PM

    salam...entry yg sgt baek...hmm...sye pnah melalui saat ni..msih bru n msih sgar...org yg asing yg prtma kli yg sgt care pde sye...its same as u mention in ur entry...but then its not 4 a long tme relationship..then...dh xde pape...sdih pde mulanya...sdih krna ase trtipu...tpi sye ase ati sye msih rapuh..sbb 2 mdh terusik atinya..mdah rse ske pde orgyg wat baek,wat kte epi ngan die..

    btw, after sye tjupo bbrpe blog..ati ni sdg mmbersihkn luka yg ad...sdg berusaha mnjadi yg lbh baek..memupuk ati mnjadi kuat dlm mghadapi cbran dnia ni...alhamdulilah...mulai mnerimanya dgn baek...n sye cayer yg allah mmberikn tarbiah pde sye ttg hal ini..

    insha allah,ini adlh pgalamn hdup wat sye...pgajaran wat sye...smga ngan berbekal pgalam2 ni..hdup sye lbih terarah...

    n las..spesial thanx 4 those yg ske wat entry2 cmni...bb krna trdetiknya ati ni sye trbkak utk mlhat isinya..alhamdulilah..sgt mmbantu...sume ni kja allah...maka sye trbuka ati,terbukak mnda utk ssuatu hal yg terjadi...

    subhana allah....mohon allah mengampunkan dosa sye,n smga allah mmberkati kerja dakwah anda dlm mmperingati sahabat2 n saudara seagama anda...

    ReplyDelete
  96. @Anonymous

    takpe, boleh je, sharing is caring ^__^/

    ReplyDelete
  97. @Anonymous

    peringatan dari Allah datang dalam pelbagai cara =)

    ReplyDelete
  98. suke sgt en3 nieh .. na pnjam n share eyh .. :)

    ReplyDelete
  99. Anonymous6:14:00 PM

    mencari penawar hati and I FOUND THIS!!!! thank you very much...its happening to me right now and this guy all i can say is UNPREDICTABLE. sekejap die akan text saye n sekjap x text saye...but evrytime die text saye, rse happy gile n membuatkan saye rindu dgn die...tpi tu lah...hati lelaki mmg susah utk wanita predict kan..in fact mmg kite xtau ape yg ade kat kpala dorg skang..kdg2 rse mcm dipergunakn pun ade, kdg2 rse dihargai pun ade...buntu nak pikir ape dah...it's all in Allah's hands...

    ReplyDelete
  100. @Anonymous

    they are complicated haha. daripada terus tercedera lebih baik kita ambil langkah berjaga2 kan3 :)

    ReplyDelete
  101. Mohon izin utk Share kpd kengkawan ye.. =)
    dan saya suke tengok poster akak ni nice.

    ReplyDelete
  102. Anonymous1:13:00 AM

    salam ^-^ 1st of all,sy mntak maaf persoalan y sy nk timbulkan ni mcm xdak kna mengena ngan entry akak,er akak ke sebaya ke sy xpasti. hehe. sy ada seorg sahabat,org nye mmg baik,a'lim dan warak*pda pandangan sya la..mnjaga pergaulan malah berniqab..kami satu ipta.. nk dijadikan cerita baru2 ni dya ada terima lamaran dari seorg lelaki,juga dari ipta yg sama,cuma lelaki ni senior..and about this guy,ada latar blkg agama yg baik la jgk,dari sekolah agama dan seorg huffaz.. cuma sy ada dengar cerita kurang enak sal lelaki ini,dn jga atas pengamatan sy sndiri,,dya kurang menjaga pergaulan~xsesui ngan dirinya yg dipandang ala2 ustaz wlupun xla sampai bersentuhan laki prmpuan..sy jga dpt tahu b4 dya lamar kawan sy,dya ada lamar wanita lain,n wanita itu kenalan rapat sy jga,yg sy dah anggap mcm kakak sndiri..juga seorg huffaz,a'lim dan warak jgak orgnya.. yg xsedapnya lelaki ini approach*mengajak untuk takhdim* 3 org wanita,lgi seorg adalah sahabat kpda akak ni dlm waktu yg bertindih,i mean..at the same time..hanya sahabat sy yg terima lmaran lelaki ini,without knowing the truth..yg lg 2 telah menolak lamaran laki ni krana beberapa sifat laki ni yg kurang enak*sy xckp la jahat....parents shbat sy jga dah stuju.. sy juz wonder patutkah sy memberitahu hal ini kpda shabat ataupun hanya mndiamkan diri,sbb sy keliru hal ni dikira berat atau tidak..ini soal baitul muslim,sy rsa xadil klu shbat sy xtahu sifat sbenar laki itu,laki yg akan djadikan pemimpin dlm keluarga,tp klu sy beritahu tdak kah sy ni campur tngan dan merosakkan.. sy xtahu nk tnya sape bcoz ini melibatkan maruah ramai org,jdi sy memilih dr,org yg bkn dlm lingkungan sya supya rahsia dan maruah org sekeliling sy dpt terjga wlu apa pon terjadi.. maaf trlalu pnjng soalan sy,sy nk direct to emel but i dun know ur emel. tq doc.. :)

    ReplyDelete
  103. dr cinta,izin share ye..suka tengok cartoon2 tuu.comel.:)

    ReplyDelete
  104. @Anonymous

    sy tak tahu sejauh mana perbuatan lelaki ini yg macma mana awak sifatkan ia sbg kurang enak, tapi its better utk bgitaw yg sebenarnya sebelum terlambat.

    biarlah wlaupun sakit sekarang asalkan tak sakit di kemudian hari =)

    ReplyDelete
  105. setuju sangat2...hati perempuan cepat sensitif dan tersentuh..bila lelaki layan lebih sangat mula rasa sayang dan suka....

    ReplyDelete
  106. @far_east

    sebab tu jgn bagi seluruh kepercayaan kat depa haha *jahat, memang sepatutnya lah~

    ReplyDelete
  107. sy mohon share..boleh?

    ReplyDelete
  108. Assalamualaikum . Kak , kita nak share entri ni kat blog kita ye . Heheheh

    ReplyDelete
  109. salam. sy minta izin share entry ni ya =)

    ReplyDelete
  110. @Cik Ct

    thnks :) semoga bermanfaat.

    ReplyDelete
  111. yeh..sy dh mnglminya..n saat sy mla sukakn dier..dier jauh dri sya..n berckp kita hnya kwan..hbis tu..slma ni hrpan pe ryg dier bg dek tsyer? hrpan plsu yg wta hti ni ckp2 terkilan..:'(

    ReplyDelete
  112. @schaz wiena semoga kita lebih berhati2 sleepas ni :)

    ReplyDelete
  113. slm sggh...akak pun dh tak kira ini entri ke berapa baca mlm ni.suka tgk entri dgn doodle comel

    nk share..officemate akk perempuan(akak namakan dia N)terjatuh hati dgn layanan I(mmg hensem dan baik budak ni)

    I pulak jenis soft spoken,baik,peramah,caring manalah perempuan x sukakan dia.sama mcm doodle di atas,I kerap sms wpun kat office td dh jumpa,belanja makan dll.sampai satu hari tu N x sbr nk luahkan perasaan dia...

    tapi I terkejut kerana dia kata dia anggap N sbg officemate je,dia pun dh ada girl.dan dia kata dia suka menyakat N sebab N antara perempuan yg senang mata memandang.tu je...

    mmg ambil masa dlm 2 bulan utk N hlgkan pelan2 perasan cinta kepada kawan...nak salahkan N ke sebab dia yg mudah perasan(wpun kami di office semua sgka mmg I nak tackle dia).ataukah salah I ke sebab peramah dan caring x kena tempat?

    ReplyDelete
  114. Anonymous4:04:00 PM

    Sebenarnya saya cari lain, tapi terjumpa lak Blog ni. mungkin ada hikmahnya saya terjumpa blog ni...sbb saya sedang mencari sesuatu untuk lebih baik hidup dunia dan akhirat....
    saya bukan la org yg sempurna tapi ingin berubah ke arah kesempurnaan... sejak 2 tahun lepas hati ni rasa lain, rasa nk ke mekah, rasa sayu, rasa semacam terpikir, apa tujuan aku hidup kat dunia ni?
    saya tak la sebaik mana pun, tapi saya selalu doa semoga saya dipertemukan dengan jodoh yg leh bimbing saya bukan saya di dunia, tapi untuk akhirat jua...terima kekurangan saya seadanya... moga Allah makbulkan doa saya.. salam perkenalan buat semua di sini.

    ReplyDelete
  115. @||aLeaSaRa||

    org kata jagn memetik 'bunga' andai tidak berniat utk memetiknya.

    hati prmpuan ni lembut, fragile. sebab tu dalam persahabatan pun ada batasnya. :) Allah sudah gariskan itu. kalau boleh nak BFF sgt ambik la yg sejenis senang. memang boleh mesra habis kan. tapi if different gender akan menimbulkan msalah lain pulak. cthnye camtu lah.

    kalau boleh elakkan jika tidak ada sebarang urusan. sbg langkah penjagaan :)

    waallahu'alam~

    ReplyDelete
  116. @Anonymous

    ty for dropping by :) insyaAllah kalau ada niat yg baik, Allah akan perkenankan :)

    ReplyDelete
  117. btul pe yg dr.cinta tulis tu...ia mmg terjadi pd diri sy...

    bile kita mula syg dia pergi begitu shj....

    mcm lagu dadali tu..

    btw teruskan menulis ye sis..i like ur entry...

    kdang2 tu bila bace bley motivate diri ini...

    ReplyDelete
  118. @siti aishah bt muftar

    insyaAllah, i hope so dear. :) sbb tu jgn lah berharap serahkan apda Dia utk uruskan. :)

    ReplyDelete
  119. mohon share
    suka blog nie .. byk bagi pengajaran yang baik untuk sy dan semua :)

    ReplyDelete
  120. @shafiqa anuar
    boleh boleh :D tenkiyu awok :D

    ReplyDelete
  121. thanks atas nsht yg diberi..insyallah diri ini dlm proses ke arah pembaikan diri

    ReplyDelete
  122. as'salam . kak , mintak izin post entry ni kat blog sy . ty :)

    ReplyDelete
  123. as'salam . kak , mintak izin cpy ye . tyvm :)

    ReplyDelete
  124. can i share this on my blog ? :)

    ReplyDelete
  125. Anonymous4:20:00 PM

    t'kdg rase malu dgn llaki..
    sbb pemp slalu myalhkn dorg
    nway,my thoughts rse kalo sruhn dy dturuti semua,tyada yg p'lu tuding sape..

    ReplyDelete
  126. salam akak. satu perkongsian yang sangat menarik. :') minta izin copy di blog sy ye? thanks.

    ReplyDelete
  127. salam akak. minta izin copy di blog sy ye? :') syukran jiddan ^_^

    ReplyDelete
  128. entri kali ini sgt menyedarkan saya iaitu jgn terpergkap dgn semua kbaikn dn perhatian yg dibrikn oleh lelaki. Mungkin lelaki hnye memndg ianye sblah mte, tp bg wanita , caring that shown by a man , ianye akn bg satu persaan yg mndalam pd wanita :)

    ReplyDelete
  129. @yoseob_oppa hanya yg mengalami akan mengerti ;)

    ReplyDelete
  130. doakan saya supaya jauhkan diri dari terjebak dalam kondisi tersebut dan jauhkan dari bercouple...ye kak sampai tiba masanya

    ReplyDelete
  131. Minta izin nak copy entry ni & share dientry sy :)

    ReplyDelete
  132. alhamdulilah allah gerakkan hati ini untuk membaca entry ini dan sedikit sebanyak memberi peringatan pada diri ini .. semoga diri ini tidak mudah berlembut apbila ada pihak yang cuba melembutkanya.. :D
    come visit me at http://jiejie90.blogspot.com/

    ReplyDelete
  133. @Unknown amin amin ya rabbal alamin

    ReplyDelete
  134. hakikat manusia kan...jatuh cinta mudah,tapi kalau cintanye dah pecah..considered sold der..:)blog yang cantik

    ReplyDelete
  135. salam kak. mcm mne ye buat doodle ni? hmm

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers