Followers

20110331

Ikhtilat: Awak, jangan buat saya jatuh hati pada awak

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.



Salam to all readers~ =) (Ups, ni bukan entry diskriminasi gender tapi ini realiti)


“Tell the believing men to lower their gaze and be modest. That is purer for them. Allah is Aware of what they do. And tell the believing women to lower their gaze and be modest.” (An-Nur: 30-31)


Allah dah bagi peringatan supaya kita menjaga perhubungan sesama lawan jenis. Hmm, tapi susah kita nak faham (termasuklah orang yang menulis ni)


(Saya mohon kebenaran untuk sebarkan poster ni yep-approve pun dak lagi ni)  Bila mana kita tidak menjaga pandangan, kelakuan pun tidak akan berjaga. Yes, benda yang kita nampak remeh temeh je pon, but impact sangat besar. Mempengaruhi seluruh kehidupan. Penjagaan hati itu penting.


Bukannya apa, kadang-kadang orang tu layan kita sama je macam kawan dia yang lain. tapi disebabkan hati perempuan ni mudah tersentuh, kita pun dah start sayang and etc etc pada kawan tu. Tapi sebenarnya dia biasa-biasa je. So girls, beware. The heart is fragile, so handle with care. =)

poster for campus


Sekali lagi saya ingatkan, bukan niat saya untuk berat sebelah untuk memenangi kaum wanita, tapi saya cuma berkongsi cerita tentang kebenaran yang sering berlegar-legar di sekeliling saya. Sekadar peringatan bersama. Waallahu'alam~ =)


p/s: penjagaan bersama mensucikan hati~ =)

UPDATE: Come visit to our class blog~ =)

http://islamiceducation2.blogspot.com 
 

Off to Gua Bewah Tasik Kenyir~ 

Syukran Jazilan for reading

206 patient (s) need treatment:

«Oldest   ‹Older   1 – 200 of 206   Newer›   Newest»
[cucu Hj Hassan] said... REPLY

terbaik =)

Nurfazlina Kamarudin said... REPLY

suka entry ini ! :)

Aimi Syahirah :) said... REPLY

Kakak,
post yang ini sangat memahami ketika ini :')
Terima kasih kakak.
Saya sedang usaha keras menjaga hati yang fragile ni.

Anonymous said... REPLY

Assalamualaikum...

A little comment and addition.

even a woman heart is easily to be touched,
kalau perempuan tidak melayan, masakan laki-laki hendak teruskan.


Setiap peristiwa ada pencetusnya. Itulah maksud saya.

Jika lelaki akan memikat tiada kena caranya, maka wanita perlu mengatasi sebaiknya.

Dan jika wanita yang mulakannya,
maka begitulah sebaliknya.

Entry kali ini seolah2 menyokong wanita sahaja.

Sila tambah makluman dari pihak lelaki pula supaya tidak kelihatan
berat sebelah.

No offense.

Tq. good job anyway. :)
teruskan usaha. :D

Insyaallah.. :)

-@wie-

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@[cucu Hj Hassan]

syukran~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Nurfazlina Kamarudin

syukran ya! =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Aimi Syahirah :)
insyaallah~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

saya cuma menceritakan prkara yg sebenar yg ebrlaku di sekeliling hidup kita. ya, saya akui ianya agak berat sebelah (maaf utk itu) tapi peristiwa ini memang berlaku dalam kehidupan seseorang muslimah itu sndiri.


bukan niat saya utk berat sebelah atau menyokong sbelah pihak shj, saya cuma bercerita tentang apa yg berlaku sbnarnya~ mungkin juga menyampaikan apa yg tersirat di hati wanita-wanita. Hati wanita, of course hanya wanita yg memahami..


btw syukran atas comment and addition anda~ really appreciate it^__^


waallahu'alam~

dalOlipOp said... REPLY

Thankz coz tlg igtkan sy...
sy akn cba. kta2 anonymous tue pown brlaku at kwn sy. Bla da owg xknal ntq msg trus jew lyan n smpat g 2h wat skndal.... hahahaha

Anonymous said... REPLY

Salam..sangat brsetuju dgn dr.cinta..mmg wanita mudh merasakan begitu...jd kpd kaum adam, sntiasalh berwaspada..krn sy pernah mngalami keadaan spt ini....
- ustz semp0i-

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@dalOlipOp

tu lah, kadang2 layann jugak orang yg kita tak kenal message~ uish

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

very true, hanya wanita yg memahami hati wanita itu sendiri~

MiSs tEddY said... REPLY

Dr cinta.. bestnye.. poster tu pon cute... ade mkne yg tersembunyi.. sonok2....

Anonymous said... REPLY

nice. jgan terlalu baik, jgan terlalu rapat. jgan terlalu mengambil berat. sbb nnti saya akan mula menyayangi, mula mencintai, mula mengharap. smpai satu msa saya hilang harapan sbb awak hnye anggap saya kwan. mmg sadis la. huhuu...

Faizal Ismail said... REPLY

salaam ziarah....
sangat bermnfaat
:)

Faizal Ismail said... REPLY

salaam ziarah...
perkongsian yg sgt baik

iqbalsyarie said... REPLY

nak like post ni 100 kali, tapi sekali pun tak boleh sbb dah deactivate FB :)

Btw, sangat tulus huraian dan bait kata. Saya yakin, ia lahir dari hati yang paling dalam. Semoga ramai yang tersedar, dan terlindung drpd kesulitan ini

~atieput3~ said... REPLY

sy pun suke jugak.

oyien said... REPLY

Assalamualaikum..
apa yang awak tulis tu jadi kt diri saya baru2 ni..tapi saya cepat2 tarik diri sebab saya ta na luka kan hati saya padahal dia ta tahu pun..
terima kasih kerana wat entri mcm ni..saya suka baca blog awak..
saya na share ye..

hafiidz hiruga said... REPLY

errr apa awak tulis sama macam kehidupan saya.. i'm i also a girl -__-

acsonrobin said... REPLY

Assalamulaikum...

Entri blog ini mungkin sesuai dengan perspektif org yang baru pertama kali jatuh cinta atau jarang jatuh cinta. Nasihat yang diunjurkan juga sesuai untuk orang yang belum pernah jatuh cinta. Memang betul kalau tahu hati masing-masing rapuh, elok jauhkan diri daripada ikhtilat.

Tapi kalau untuk orang yang selalu jatuh cinta, saya khuatir nasihat untuk jauh daripada ikhtilat hanyalah alasan semata-mata. Sebagai contoh, hari ini ada seorang hamba Allah meluahkan perasaan kepada anda dan anda menolak dengan alasan "hanya mahu berkawan" dan "tidak mahu ikhtilat", padahal sebenarnya anda memang tidak berkenan dengan empunya diri. Di kemudian hari, apabila orang yang anda berkenan sudah ada di depan mata, anda sanggup buat apa saja sampai lupa anda sepatutnya menjauhi ikhtilat yang dicanang-canangkan sebelum ini. Itu yang saya khuatirkan.

Seperti mana entri blog ini bercakap dari sudut pandangan hati & realiti wanita, komen saya ini juga bercakap dari sudut pandangan hati dan realiti lelaki.

kyo_9 said... REPLY

Sebab tu la sukar saya mengakui wujudnya persahabatan antara lelaki dan perempuan..

Anonymous said... REPLY

seperti yg terjad saya...
tp ape nk buat?

Sometimes God make us fall in lovo becoz He wants us to get to the ending, H utwats usto eerience it...
;)

-zie-

modulus +++ said... REPLY

assalamualaikum..
entry yg comel,
syukran ntuk p'ingatan itu..
doakn sy agr kuat ntuk jg hati ini..

Chibi Faridah Chan said... REPLY

salam kak..
boleh tak kalau saya nak share entry ni ke dalam blog saya?
mohon share ya

Chibi Faridah Chan said... REPLY

salam kak..
boleh tak kalau saya nak share entry ni dlm blog saya..saya rasa ia boleh djdikan peringatan pada diri dan rakan2 yang lain..
mohon share ya..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@MiSs tEddY

thnx ya! =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

sebb tu Allah dah bagi garis panduan utk berhubungan atra muslimin n muslimat.ini lah yg ditakuti

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Faizal Ismail

thnx~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@iqbalsyarie

akhi diactivate fb? hmm

insyaallah semoga Allah melindungi hati2 kita =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@~atieput3~

thnx~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@oyien

mencegah sebelum melarat~ =) syukran ya

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@hafiidz hiruga

ehh tapi nape cam lelaki profilenye ehem

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@acsonrobin

err sebenarnya saye tak berape faham comment awak ni maaf ye T___T

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@kyo_9

I totally agree with you~ cewah bahang MUET kian dirasa uhuk2

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

experienced it utk menjadi lebih matang~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@modulus

waalaikumslm~

afwan juga, insyaallah sama2 berdoa utk kebaikan~ =) Amin.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Chibi Faridah Chan

boleh sgt~ =) silekan

mahfudzah said... REPLY

saya sukaaaaaaaaa sejuta kaliiii entry ini!!:)

saya afiqah laa (: said... REPLY

entri yang comel dan perlu dikongsi dengan sahabat2 lain..

nak share bole an?!!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@mahfudzah

=) syukran~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@saya afiqah laa (:

boleh je~ sile2 =)

eyjalukman said... REPLY

http://eyjalukman.blogspot.com/2011/04/blog-ni-aku-rasa-patut-popular-laa.html

suka sngt ;)

_vl!8vN_ said... REPLY

mohon share..sgt mmbr peringatan

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@_vl!8vN_

boleh je~ semoga bermanfaat~ ^___^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@eyjalukman

thnx~ =)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said... REPLY

wooo...alhamdulillah..tq babe tok perkogsian ni..=)

Siti Nur Fatimah Mohamad Ali said... REPLY

wooo...alhamdulillah..tq babe tok perkogsian ni..=)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Siti Nur Fatimah Mohamad Ali

thnx! =)

*az-zahidah* said... REPLY

yang selalu ingin ku sampaikan pada kaum adam... wanita hanya ada satu cinta (",). jangan melebihi batasan ikhtilatnya

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@*az-zahidah*

dan satu cinta itu hanya utk seorang lelaki yang sedia membimbing bukan merosak~ hmm

jade said... REPLY

dr.cinta.nk share=)boleh?
saya suke=)terima kasih utk entry yg membina ini.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@jade

boleh je, sile2~ moga bermanfaat~ =)

strawberrycincau said... REPLY

suke entry nih!! mmg real je ngan kehidupan ppuan skrng!! er, katun tuh pon cute!! ^^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@strawberrycincau

tenkiyu ya! =)

Anonymous said... REPLY

post yg sngt menarik...
pernah lalui benda yg sma sblm....
ana akui hati wanita ini sngt cepat tersentuh dengan perhatian seorg lelaki...tp peliharalah hati kita sebab dengan sedikit rasa di hati akan memberi kesan yang besar kepada diri...nsib Allah kurniakan ana shbt yg selalu memperingati diri ini, Alhamdulillah hati ini mnjadi lebih tenang berbanding sms ada "something" di hati ini..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

ye, perkara yg sama dilalui oleh diri huuu~ tapi cepat2 menepis sebab tak nak tergoda dengan hasutan syaitan, believe me, lama2 kita akan anggap semua tu hanya surface sahaja, perasaan yg datang menyinggah dan menyapa. itu sahaja.


hanya minat, hanya suka, hanya kagum. tapi kena berhati-hati dgn hati. hati adalah raja bagi diri.

Anonymous said... REPLY

terima kasih tntang tread ni..

sye tlah putus ngan kekasih sye yang saye inginkn sngat.. yg sye impikan sngat.. untuk kekal bsama dengannya selamanya.. shinggakan fmly sye hairan mengapa berpisah.. rupanya.. tread ni yg mmbuatkn beliau ingin bepisah..

terima kasih kerana merosakkn hubungan kami.. >__<


-372-

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

sbg orang islam, anda patut tahu jodoh di tangah Tuhan, bukan saya atau sesiapa pun penyebab anda dan si dia putus.


kalau anda percaya pada kuasa Allah yang Maha menentukan segala-galaNya, dan konsep apa yg kita sangka baik itu tak semstinya baik bagi kita, anda akan bersyukur pada Allah dan belajar menerima~


Ingatlah pada kuasa Allah, manusia bukan siapa2, kita cuma lah hamba-Nya yang sentiasa ada naik turunnya. Apa yg kita sangka baik tdak semestinya yg terbaik utk kita dan apa yg kita sangka buruk tak semestinya buruk bagi kita.


Al-Baqarah sudah menceritakan itu, diharap saudara dapat mentadabbur kembali dan menilai sejauh mana ujian yang Allah telah berikan dan bukan hanya menyalahkan~

exsapphire said... REPLY

post y sgt bernas, tQ
off to Gua Bewah, wow, seronok!!

exsapphire said... REPLY

post y sgt bernas, tQ
off to Gua Bewah, wow, seronok!!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@exsapphire

thnx~ =) dah lama dah tu pergi gua bewah tasik kenyir, sangat best and fun! yg paling penting dpt released segala tense yg ade, hehe~

cik rOse said... REPLY

salam singgah..
p'kgsian yg b'mnfaat..:)

cik rOse said... REPLY

salam singgah..
p'kgsian yg b'mnfaat..:)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@cik rOse

Thnx~ semoga bermanfaat =)

HazIQAH iKkI hAZiq said... REPLY

terbaik!!!

Betullah Allah dh tetapkan garis panduan untuk berkawan tue dh cukup baik....Semuanya terpulang pada kita..yg penting kita kene jaga hati...btul jugak jgn menaruh harapan sgt..nnti kecewa di kemudian hari...

Tapi yakin selagi kita berpegang kepada jalan-NYA Insya Allah

Pasal jodoh kan kak..tkpyhlah sibuk2 sgt kita nak cari..

Dah tertulis di loh mahfuz siapa jodoh kita yg penting..

jaga diri kita sebagai muslimah sejati..

dari sudut lelaki pulak sy rasa diorg pun kenelah jugak berhati2..hati2 mcm mana??mksud saya pandangan mata diorg..tapi berapa ramai lelaki yg masih jaga pndgn mata diorg??

bercinta lepas kawen lagi indahkan??huhu...

so bg sy masing2 lelaki perempuan

perlu ada peranan untuk elakkan

keadaan perahsantan..huhu

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@HazIQAH iKkI hAZiq

cintan-cintun la ni masa zaman belajo2 ni, tak ke mana pun, (except jika ada yg benar2 series tapi kebanyakannya tak)


apa yg kita alami ni adalah instinct; tertarik pada lawan jenis. itu je. cinta, belum lagi~ =)

Anonymous said... REPLY

as salam kakak.. hmm saya baru couple. tak smpai sebulan lagi. si dia dah mintak gambar freehair saya. pada mulanya saya tetap bertegas taknak bg kak.. tp bak kata akak hati kita nie fragile.. saya tumpas. saya bagi gambar tu. tapi saya bagi satu je. hmm akak.. lepas tu saya tak tentu arah. saya rasa bersalah sgt. hati saya kuat mengatakan saya tak patut teruskan hubungan nie. saya berazam nak hentikannya. tp akak.. its it okay? i mean jika saya mintak clash then saya suruh dia delete gambar tu, kemungkinan dia akan delete atau tidak.. saya tau saya silap perhitungan.. tp nt saya berharap dia delete gambar tu. tp jika dia tak berbuat demikian tanpa pengetahuan saya, adakah saya masih berdosa? sy rasa sgt bersalah sekarang nie.. saya taknak biasakan benda2 macam nie.. nt dah terbiasa kita akan lakukan perkara lebih drpd tu kan? maaf komen ini terlalu panjang

whiteroses91 said... REPLY

ana mohon share ea..syukrann =)

whiteroses91 said... REPLY

mhon share

whiteroses91 said... REPLY

mohon share

ainun~ said... REPLY

:)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@ainun~

=)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@whiteroses91

okeyp =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

tak sampai sebulan kan dia dah mintak macam2, so, jangan terkejut bila akan datang dia mintak yg lebih berani lagi dari awak, just nak cakap benda ni;

jika apabila kamu mencintai seseorang itu boleh menambhkn lagi kecintaan kamu kepada Allah teruskan, tapi jika dia ternyata banyak menyesatkan kita, maka tinggalkanlah, saya tidak suruh anda clash atau apa cuma berfikir secara rasional.


soal hati adalah milik anda, perasaan juga hanya kamu yang tanggung, bukan orang lain, bukan org di sekeliling kaamu, bukan jugak saya, maka ikutlah peraturan Allah dalam setiap tindak tanduk kamu.


yang penting jangan sampai maruah diri tergadai. lama-lama orang tersebut akan yg kamu sayang tu akan minta yang lebih berani, percayalah~


pilihan terletak pada kamu =) mohon perlindungan dari DIA.

zaradgreat said... REPLY

like like like

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@zaradgreat

thnx kamu~ =)

dia yang bernama Hamba said... REPLY

mohon share :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@dia yang bernama Hamba

silekan~ free to share =D moga bermanfaat~

Athirah Ahmad said... REPLY

salam.

nice post!
mohon share ye dr. :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Athirah Ahmad

wasalam~

thnx~ =)

haizum zahirah sery said... REPLY

assalamualaikum kak...
nice blog...
sy suka...
=)
leh sy share kt blos sy...
thanks kak...
=)

haizum zahirah sery said... REPLY

assalamualaikum...
nice blog...
like...
=)
leh sy share kt blog sy...???
thanks kak...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@haizum zahirah sery

waalaikumsalam~

sharing is caring, silakan =)

faizah said... REPLY

nak share jugak :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@faizah

boleh jer~ =)

Anonymous said... REPLY

really like+love+impressed wif ur creativeness...:)
congrats!^_^
<3 sizuka <3

danny said... REPLY

mohon share boleh? :D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

syukram~ =) segala puji-pujian hanya milik DIA~ =) thnx sizuka eh sizuka eh nama dia? hik3 ^__^ comel je

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@danny

boleh sangat~ =)

haizum zahirah sery said... REPLY

thanks kak...=)

haizum zahirah sery said... REPLY

thanks kak...=)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@haizum zahirah sery

sama2~ =)

Anonymous said... REPLY

entry ni mcm kene je gn sy...(da mmg kene pn)sebijik2 sy kene gn pics yg cute miut 2..huhu~teringat pd psahabatan yg hilang entah kemana..sumenye sebab ni la..x pndai mjaga smpai akhirnya dr sahabat btukar kpd bnda lua alam tuh..ngeee~tp nseb bek cpat sedar,Allah 'tegur'..tp dye xle trima,susahnye nk pahamkn org yg the halal relationship through married je,ne leh couple2 ni..
~its sad when people yg kte know jd people yg kte knew..mcm x pnah knal lgsung..huhu..but sy rndu la nk kwn gn dye dr.,,
boy n gurl mmg xle kwn rapat eh,dr?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

tak ada istilah kawan rapat baik lelaki dan perempuan; sebab takut berlaku peristiwa macam tu lah.

bukan bermaksud tak boleh kawan terus ngan lelaki tapi kita tak boleh lah serba serbi nak harapkan kawan laki je, makan degn dia, kongsi rahsia pon dengan dia, mcm bff kan ngn kawan perempuan, better elak, sebab kawan dgn lawan jenis nipayah siket sebab melibatkan perasaan pulak =)

Anonymous said... REPLY

saye sedang alami nya sendiri.sbijik2..hmm.. sangat sakit dan perit...and paling menyedihkan saye sdg cuba utk memulihkan hati ini smule...the fragile parts of woman is her heart..once its broken considered forever :(

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

belajar utk menerima kepahitan~ pasti ada hikmahnya =)

Anonymous said... REPLY

luv it so much..! <3

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

syukran~ =)

yettisme said... REPLY

memang Terbaek !
Kerana post ni memahami diri saye sekarang ni ..

yettisme said... REPLY

TERbaek kak ..
SEbab kene dengan batang idong sendiri. :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@yettisme

moga terselit manfaatnya~ =)

ThiS is My LiFe said... REPLY

dr, b0leh sy nk shae...thnx...

bLuErOse said... REPLY

entry nie kene sgt n sy...eeemmmm...teme kasih awk....
(mintak share ye...)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@ThiS is My LiFe

sila ^__^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@bLuErOse

sama2 awak~ =) sila2

Anonymous said... REPLY

so cmne plak kalo gurl yg lyn boy cmtu...ttbe gurl tu kate..kte hanya kwn sj..boy also have a feeling u know..they are not robot..

zulaikha said... REPLY

kerana centa,.diriku rosak,..kerana centa pada Tuhan,.aku kini ikat janji,tiada centa lg dlm idup aku,kecuali Tuhan temukn jodoh yg blh time baik buruk aku..insyaallah..

zulaikha said... REPLY

kerana centa,.diriku rosak,..kerana centa pada Tuhan,.aku kini ikat janji,tiada centa lg dlm idup aku,kecuali Tuhan temukn jodoh yg blh time baik buruk aku..insyaallah..

Arcadian Interior Architecture said... REPLY

cuttie pie ;)

Lalinkfixa said... REPLY

cumel la :)

nur kesayanganku said... REPLY

ssh sngt nk jge hati.. knpe la dye perlu bt baik kt sy..akhi, jgnlh baik sngt ngn sy :(
cm ne nk bt bia dye x trus cm tu?? cm ne nk jge hbngn ni??

Anonymous said... REPLY

btol la tuh,,,tp x smue laki akn berbuat demikian,,,so,pandai2la menjaga diri,,,satu lg,husnu zanla kpd kaum adam yg ikhlas memberikn prhatian dn pertolongan,,, -hamba Allah-

Terbang Bersamaku said... REPLY

entry yg menarik...:)

oh nudra said... REPLY

good job (:

Hanyalah Hamba said... REPLY

salam ziarah =)

minta izin share

jzkk

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

potensi untuk berpaling memang tak kira dia lelaki ke perempuan ke. Sebab hati kita ni Allah yang pegang, anytime je boleh berubah. =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@zulaikha

berhrap pada cinta DIA.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Arcadian Interior Architecture

laparnya dengar pie. tsk.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Lalinkfixa

thnx~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nur kesayanganku

if dia benar-benar serius dgn awak, dia akan jaga awak. i mean, dari segi perhubungan. tak contact awak sebab tak nak awak lebih ingat dia dari DIA. =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

kadang-kadang kita kena beware jugak. true bukan semua macam tu. tapi if dia benar2 sayangkan perempuan tu, dia akan jaga elok2 dari segi perhubungan. macam yang saya kata, dia takkan contact lebih dgn seseorang peremmpuan tu sebab tak nak girl tu ingat dia lebih dari Dia.

dia tak nak girl tu lebih rindu dia lebih dari dia rindukan DIA. kalau dia benar2 ikhlas, dia akan terus membina hubungan serius dengan membina baitul muslim. selagi dia rasa tak layak selagi itulah dia akan cuba menjaga diri. hakikatnya susah nak cari yang jenis tu zaman ni lagi. ada tu ada, but susah. =)


waallahualam~.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Terbang Bersamaku

syukran~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Terbang Bersamaku

syukran~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Hanyalah Hamba

silakan~ =)

rynna said... REPLY

blog yg menarik...i like...

bigMONSTER . said... REPLY

Salam Kak, boleh tak nak share nie dekat blog ? :)

Anonymous said... REPLY

mohon share

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@rynna

thanks. =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@bigMONSTER .

sure, why not ^__^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

silakan~ =)

cinta said... REPLY

nice..
but this true bcz pernah terjdi pd sy so beware la wahai wanita semua...

adik ibah said... REPLY

salam...sy copy ayt lm blog ny cket yea..(^_^)

aksara said... REPLY

thanks for this. =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@cinta

yup, juz beware for the future~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@adik ibah

boleh je~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aksara

welcome ~ =)

Syazmira Suhaimi said... REPLY

mohon share :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Syazmira Suhaimi

silakan~ =)

AyNz said... REPLY

awak, saya mohon nak share info dan gamba dari blog awak ye. Boleh view blos saya disini ;) http://aynz-aynz.blogspot.com/

terima kasih.Sangat suka dengan blog awak :)Syukran jazilan

myilham said... REPLY

salam.

method dakwah bbntuk lukisan sntai begini sgt baik, sesuai dgn jiwa anak-anak muda yg sedang aktif mengenal cinta.

teruskan pena dakwah ini, moga Allah beri kekuatan dan hidayah.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@AyNz

afwan =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@myilham

insyaallah semoga terkesan, tak banyak sikit ppun takpe =)

Anonymous said... REPLY

assalamualaikum? saya ada ambil input daripada blog ni untuk buat video pasal ikhtilat..maaf jika saya ambil terlebih dahulu tanpa meminta izin..

Anonymous said... REPLY

salam...entry yg sgt baek...hmm...sye pnah melalui saat ni..msih bru n msih sgar...org yg asing yg prtma kli yg sgt care pde sye...its same as u mention in ur entry...but then its not 4 a long tme relationship..then...dh xde pape...sdih pde mulanya...sdih krna ase trtipu...tpi sye ase ati sye msih rapuh..sbb 2 mdh terusik atinya..mdah rse ske pde orgyg wat baek,wat kte epi ngan die..

btw, after sye tjupo bbrpe blog..ati ni sdg mmbersihkn luka yg ad...sdg berusaha mnjadi yg lbh baek..memupuk ati mnjadi kuat dlm mghadapi cbran dnia ni...alhamdulilah...mulai mnerimanya dgn baek...n sye cayer yg allah mmberikn tarbiah pde sye ttg hal ini..

insha allah,ini adlh pgalamn hdup wat sye...pgajaran wat sye...smga ngan berbekal pgalam2 ni..hdup sye lbih terarah...

n las..spesial thanx 4 those yg ske wat entry2 cmni...bb krna trdetiknya ati ni sye trbkak utk mlhat isinya..alhamdulilah..sgt mmbantu...sume ni kja allah...maka sye trbuka ati,terbukak mnda utk ssuatu hal yg terjadi...

subhana allah....mohon allah mengampunkan dosa sye,n smga allah mmberkati kerja dakwah anda dlm mmperingati sahabat2 n saudara seagama anda...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

takpe, boleh je, sharing is caring ^__^/

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

peringatan dari Allah datang dalam pelbagai cara =)

EYP_g.0.n.z.a.L.3.s said... REPLY

suke sgt en3 nieh .. na pnjam n share eyh .. :)

Anonymous said... REPLY

mencari penawar hati and I FOUND THIS!!!! thank you very much...its happening to me right now and this guy all i can say is UNPREDICTABLE. sekejap die akan text saye n sekjap x text saye...but evrytime die text saye, rse happy gile n membuatkan saye rindu dgn die...tpi tu lah...hati lelaki mmg susah utk wanita predict kan..in fact mmg kite xtau ape yg ade kat kpala dorg skang..kdg2 rse mcm dipergunakn pun ade, kdg2 rse dihargai pun ade...buntu nak pikir ape dah...it's all in Allah's hands...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@EYP_g.0.n.z.a.L.3.s

okey dear ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

they are complicated haha. daripada terus tercedera lebih baik kita ambil langkah berjaga2 kan3 :)

Syairah Suhaimi said... REPLY

Mohon izin utk Share kpd kengkawan ye.. =)
dan saya suke tengok poster akak ni nice.

Anonymous said... REPLY

salam ^-^ 1st of all,sy mntak maaf persoalan y sy nk timbulkan ni mcm xdak kna mengena ngan entry akak,er akak ke sebaya ke sy xpasti. hehe. sy ada seorg sahabat,org nye mmg baik,a'lim dan warak*pda pandangan sya la..mnjaga pergaulan malah berniqab..kami satu ipta.. nk dijadikan cerita baru2 ni dya ada terima lamaran dari seorg lelaki,juga dari ipta yg sama,cuma lelaki ni senior..and about this guy,ada latar blkg agama yg baik la jgk,dari sekolah agama dan seorg huffaz.. cuma sy ada dengar cerita kurang enak sal lelaki ini,dn jga atas pengamatan sy sndiri,,dya kurang menjaga pergaulan~xsesui ngan dirinya yg dipandang ala2 ustaz wlupun xla sampai bersentuhan laki prmpuan..sy jga dpt tahu b4 dya lamar kawan sy,dya ada lamar wanita lain,n wanita itu kenalan rapat sy jga,yg sy dah anggap mcm kakak sndiri..juga seorg huffaz,a'lim dan warak jgak orgnya.. yg xsedapnya lelaki ini approach*mengajak untuk takhdim* 3 org wanita,lgi seorg adalah sahabat kpda akak ni dlm waktu yg bertindih,i mean..at the same time..hanya sahabat sy yg terima lmaran lelaki ini,without knowing the truth..yg lg 2 telah menolak lamaran laki ni krana beberapa sifat laki ni yg kurang enak*sy xckp la jahat....parents shbat sy jga dah stuju.. sy juz wonder patutkah sy memberitahu hal ini kpda shabat ataupun hanya mndiamkan diri,sbb sy keliru hal ni dikira berat atau tidak..ini soal baitul muslim,sy rsa xadil klu shbat sy xtahu sifat sbenar laki itu,laki yg akan djadikan pemimpin dlm keluarga,tp klu sy beritahu tdak kah sy ni campur tngan dan merosakkan.. sy xtahu nk tnya sape bcoz ini melibatkan maruah ramai org,jdi sy memilih dr,org yg bkn dlm lingkungan sya supya rahsia dan maruah org sekeliling sy dpt terjga wlu apa pon terjadi.. maaf trlalu pnjng soalan sy,sy nk direct to emel but i dun know ur emel. tq doc.. :)

miera aziz said... REPLY

dr cinta,izin share ye..suka tengok cartoon2 tuu.comel.:)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Syairah Suhaimi

boleh je dik =) syukran~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@miera aziz

boleh je ^^ thanks

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

sy tak tahu sejauh mana perbuatan lelaki ini yg macma mana awak sifatkan ia sbg kurang enak, tapi its better utk bgitaw yg sebenarnya sebelum terlambat.

biarlah wlaupun sakit sekarang asalkan tak sakit di kemudian hari =)

far_east said... REPLY

setuju sangat2...hati perempuan cepat sensitif dan tersentuh..bila lelaki layan lebih sangat mula rasa sayang dan suka....

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@far_east

sebab tu jgn bagi seluruh kepercayaan kat depa haha *jahat, memang sepatutnya lah~

cik jannah said... REPLY

sy mohon share..boleh?

Hanis Fadila said... REPLY

Assalamualaikum . Kak , kita nak share entri ni kat blog kita ye . Heheheh

nadz|rah said... REPLY

salam. sy minta izin share entry ni ya =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@cik jannah
boleh2 ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Hanis Fadila

waalaikumsalam, boleh je ;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nadz|rah

okeyp ;)

Cik Ct said... REPLY

nice..:)

Cik Ct said... REPLY

nice..:)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Cik Ct

thnks :) semoga bermanfaat.

schaz wiena said... REPLY

yeh..sy dh mnglminya..n saat sy mla sukakn dier..dier jauh dri sya..n berckp kita hnya kwan..hbis tu..slma ni hrpan pe ryg dier bg dek tsyer? hrpan plsu yg wta hti ni ckp2 terkilan..:'(

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@schaz wiena semoga kita lebih berhati2 sleepas ni :)

||aLeaSaRa|| said... REPLY

slm sggh...akak pun dh tak kira ini entri ke berapa baca mlm ni.suka tgk entri dgn doodle comel

nk share..officemate akk perempuan(akak namakan dia N)terjatuh hati dgn layanan I(mmg hensem dan baik budak ni)

I pulak jenis soft spoken,baik,peramah,caring manalah perempuan x sukakan dia.sama mcm doodle di atas,I kerap sms wpun kat office td dh jumpa,belanja makan dll.sampai satu hari tu N x sbr nk luahkan perasaan dia...

tapi I terkejut kerana dia kata dia anggap N sbg officemate je,dia pun dh ada girl.dan dia kata dia suka menyakat N sebab N antara perempuan yg senang mata memandang.tu je...

mmg ambil masa dlm 2 bulan utk N hlgkan pelan2 perasan cinta kepada kawan...nak salahkan N ke sebab dia yg mudah perasan(wpun kami di office semua sgka mmg I nak tackle dia).ataukah salah I ke sebab peramah dan caring x kena tempat?

Anonymous said... REPLY

Sebenarnya saya cari lain, tapi terjumpa lak Blog ni. mungkin ada hikmahnya saya terjumpa blog ni...sbb saya sedang mencari sesuatu untuk lebih baik hidup dunia dan akhirat....
saya bukan la org yg sempurna tapi ingin berubah ke arah kesempurnaan... sejak 2 tahun lepas hati ni rasa lain, rasa nk ke mekah, rasa sayu, rasa semacam terpikir, apa tujuan aku hidup kat dunia ni?
saya tak la sebaik mana pun, tapi saya selalu doa semoga saya dipertemukan dengan jodoh yg leh bimbing saya bukan saya di dunia, tapi untuk akhirat jua...terima kekurangan saya seadanya... moga Allah makbulkan doa saya.. salam perkenalan buat semua di sini.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@||aLeaSaRa||

org kata jagn memetik 'bunga' andai tidak berniat utk memetiknya.

hati prmpuan ni lembut, fragile. sebab tu dalam persahabatan pun ada batasnya. :) Allah sudah gariskan itu. kalau boleh nak BFF sgt ambik la yg sejenis senang. memang boleh mesra habis kan. tapi if different gender akan menimbulkan msalah lain pulak. cthnye camtu lah.

kalau boleh elakkan jika tidak ada sebarang urusan. sbg langkah penjagaan :)

waallahu'alam~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

ty for dropping by :) insyaAllah kalau ada niat yg baik, Allah akan perkenankan :)

siti aishah bt muftar said... REPLY

btul pe yg dr.cinta tulis tu...ia mmg terjadi pd diri sy...

bile kita mula syg dia pergi begitu shj....

mcm lagu dadali tu..

btw teruskan menulis ye sis..i like ur entry...

kdang2 tu bila bace bley motivate diri ini...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@siti aishah bt muftar

insyaAllah, i hope so dear. :) sbb tu jgn lah berharap serahkan apda Dia utk uruskan. :)

shafiqa anuar said... REPLY

mohon share
suka blog nie .. byk bagi pengajaran yang baik untuk sy dan semua :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@shafiqa anuar
boleh boleh :D tenkiyu awok :D

liana said... REPLY

thanks atas nsht yg diberi..insyallah diri ini dlm proses ke arah pembaikan diri

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@liana
InsyaAllah :)

◕_◕ BudArxNǝrƉツ © ♫ said... REPLY

as'salam . kak , mintak izin post entry ni kat blog sy . ty :)

◕_◕ BudArxNǝrƉツ © ♫ said... REPLY

as'salam . kak , mintak izin cpy ye . tyvm :)

Farah Waheeda said... REPLY

@◕_◕ BudArxNǝrƉツ © ♫ boleh boleh ^^

pi syafiqah said... REPLY

can i share this on my blog ? :)

Abeer Insyirah said... REPLY

Mintak share ye :)

Farah Waheeda said... REPLY

@◕_◕ BudArxNǝrƉツ © ♫ ok ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@pi syafiqah boleh je ^^

Farah Waheeda said... REPLY

@Abeer Insyirah ok ^^

Anonymous said... REPLY

t'kdg rase malu dgn llaki..
sbb pemp slalu myalhkn dorg
nway,my thoughts rse kalo sruhn dy dturuti semua,tyada yg p'lu tuding sape..

nora hana said... REPLY

salam akak. satu perkongsian yang sangat menarik. :') minta izin copy di blog sy ye? thanks.

nora hana said... REPLY

salam akak. minta izin copy di blog sy ye? :') syukran jiddan ^_^

yoseob_oppa said... REPLY

entri kali ini sgt menyedarkan saya iaitu jgn terpergkap dgn semua kbaikn dn perhatian yg dibrikn oleh lelaki. Mungkin lelaki hnye memndg ianye sblah mte, tp bg wanita , caring that shown by a man , ianye akn bg satu persaan yg mndalam pd wanita :)

Farah Waheeda said... REPLY

@nora hana sure :)

Farah Waheeda said... REPLY

@yoseob_oppa hanya yg mengalami akan mengerti ;)

Unknown said... REPLY

doakan saya supaya jauhkan diri dari terjebak dalam kondisi tersebut dan jauhkan dari bercouple...ye kak sampai tiba masanya

Hidayatul Afzam said... REPLY

Minta izin nak copy entry ni & share dientry sy :)

tengku nurul haziqah binti tuan yaacob said... REPLY

alhamdulilah allah gerakkan hati ini untuk membaca entry ini dan sedikit sebanyak memberi peringatan pada diri ini .. semoga diri ini tidak mudah berlembut apbila ada pihak yang cuba melembutkanya.. :D
come visit me at http://jiejie90.blogspot.com/

Farah Waheeda said... REPLY

@Unknown amin amin ya rabbal alamin

jaga hati said... REPLY

hakikat manusia kan...jatuh cinta mudah,tapi kalau cintanye dah pecah..considered sold der..:)blog yang cantik

izzatiii said... REPLY

salam kak. mcm mne ye buat doodle ni? hmm

«Oldest ‹Older   1 – 200 of 206   Newer› Newest»
 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta