Analogi cinta

10:19:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers. =) Maaf lama tak update, kesibukan melanda. Alhamdulillah, saya diberi kesempatan untuk update sedikit. Biar pendek harap bermanfaat untuk pembacaan. Saya ada terbaca ini dalam Solusi. Sharing lagi. Harap anda sudi membaca. =)


Fikirkan tentang sebatang pena (ya, pen). Ianya dicipta untuk menulis. Selagi ia digunakan untuk menulis, selagi itulah ianya tetap berada dalam keadaan selamat, berguna dan tidak rosak. Tetapi, sekiranya pena itu digunakan untuk mencucuk, dicampak atau digunakan bukan pada caranya, maka ia akan ROSAK.


Mengapa?


Pena akan rosak sekiranya ia digunakan bersalahan dengan tujuan penciptaannya. Ia dicipta untuk menulis bukan atas sebab-sebab lain. Apabila ia rosak, maka ia akan dibuang dalam tong sampah. Ketika ianya bukan lagi dinamai pena lagi, tetapi ia dinamakan SAMPAH!



Begitulah juga cinta. Cinta diciptakan oleh Allah untuk dua manusia bernama lelaki dan wanita untuk beribadah kepada-Nya. Selagi cinta berlandaskan dan bermatlamatkan ibadah iaitu selaras dengan tujuan ia diciptakan, maka selagi itu cinta akan selamat dan bahagia. Sebaliknya jika cinta itu diarahkan secara bertentangan dengan tujuan ia diciptakan, maka cinta itu akan musnah dan memusnahkan. Keindahan cinta akan pudar dan dan tercalar.



Soal cinta adalah soal rasa, ia tidak terbina dari urat, daging atau tulang tetapi ia rasa yang terbina dalam hati. Di daerah rasa ini tidak ada yang tua atau muda. Di daerah rasa ini tidak ada permulaan, pertengahan atau pengakhiran...


Waallahu'alam~ (Sekitar ber-PBS (Pengalaman Berasaskan Sekolah) di Seremban)



They thought me how to love

Hai Hazimuddin baju biru comel~ =) rindu seremban -___-
tolong bantu cikgu buat tugasan

Tahun 5 eh ke 6

Tahun 3

Kemain lagi =)

Tahun 2 aih rindu ni
Banyak lagi gambar nak tengok dalam laptop dokter lah ye =)

p/s: Credit to SOLUSI.

4 patient (s) need treatment

  1. wahahaa..analogi yg mnarik!

    da lme x datg sini. hee.. btw, gambr budak2 suci gila..haha

    ReplyDelete
  2. @mr vampire

    syukran credit to solusi.


    muka budak2 mmg suci~ =))

    ReplyDelete
  3. "they tought me how to love"

    sy sgt setujuuuu!! haha siyes. Baru bape hari je dah berputik kasih syg bile duk skul..sedih je rasanya time last day ri tu...sob3..

    Keep blogging doc!! :)

    ReplyDelete
  4. insyaAllah..thn dpn ktowg pown akn strt pbs.....x sbrnye.....

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers