Followers

20110204

Whatever situations you may find yourself in, remember THE CHOSEN ONE

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.




Salam to all readers~ =) I've found something to be shared. Feel like I'm gonna burst into tears =') 









When you are starving, remember the Prophet (Peace be upon him) tying two stones to his stomach in the battle of Khandaq.



When becoming angry and sad, remember the Prophet’s (Peace be upon him) control of anger and sadness on the martyrdom of his beloved Uncle HAMZAH.



When losing a tooth, remember the Prophet’s (Peace be upon him) tooth in the battle of UHUD.



When bleeding from any part of the body, remember the Prophet’s (Peace be upon him) body covered in blood stoned by the people of TA’IF.



When feeling lonely, remember the Prophet’s (Peace be upon him) seclusion in Mount HIRA.



When feeling tired in Salaat, remember the Prophet’s (Peace be upon him) bruised feet in TAHAJJUD.



When being troubled by neighbors, remember the old woman who would throw rubbish on the Prophet (Peace be upon him).



When losing a child, remember the Prophet’s (Peace be upon him) sons, ABDUL QOSIM, ABDULLAH and IBRAHIM.



When beginning a long journey, remember the Prophet’s (Peace be upon him) long journey to MADINAH in Hijrah.



When going against his Sunnah, remember the Prophet’s (Peace be upon him) love towards his ummah in his last words “Ummati, Ummati, Ummati.”



When experiencing poverty, remember the Prophet’s (Peace be upon him) days of poverty.



When losing a family member, remember the Death of Prophet’s (Peace be upon him) beloved first wife, Khadijah and Uncle, Abu Muthalib.



When becoming an orphan, remember the Prophet’s (Peace be upon him) tough life as an orphan.



When loving an orphan, remember the Prophet’s (Peace be upon him) love for ZAID IBN HARITHA.



Whatever situations you may find yourself in, remember your role model, the best of creation: Prophet Muhammad (Peace be upon him) THE CHOSEN ONE.



Now we understand why Allah has chosen Rasulullah as His messenger.



p/s: peace be upon him. credit here.



Syukran Jazilan for reading

10 patient (s) need treatment:

Kei said... REPLY

betul kata Dr.

aLysA maIsaRah said... REPLY

syukran alaik ya ukhti...
ur writing make me realize...
mabruk...

Egg Head said... REPLY

dan bila mana anda berdakwah,ikut la cara Rasulullah iaitu pg rumah ke rumah,pintu ke pintu,kabilah ke kabilah dan dari hati ke hati.....bukan juz post kat internet,FB,blog tau antar mesej....sbb semua nie bukan cara Rasulullah tapi cara yahudi dan nasrani...Rasulullah wat dakwah penuh susah payah dan pengorbanan but kita senang lenang,duduk depan laptop....mcm mana nak ikut sunnah..so as conclusion....dalam sunnah ada kejayaan....(termasuk diri saya sekali).....=P

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Kei


copied~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aLysA maIsaRah

it is copied~ =) syukran to langitilahi.com, they made me realize~ -___-

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Egg Head


dlam perjuangan ada kepayahan, walau susah dan perit kita rasakan, kita mesti tetap berjuang tak kisah walau apa pun cara, so berusaha sedaya mampu~


selagi ada cara walau apa pun cara~ =)

Egg Head said... REPLY

sebelum tu nak minta maaf,bukan mengajar ya tapi juz kongsi bolekan,cara yang terbaik adalah cara rasulullah sbb cara nie telah diiktirar oleh Allah...
sebelum tu saya nak tanya doktor,adakah cara nie penuh dgn mujahadah dan pengorbanan....
cara len memang bole pakai but mcm mana pula tentang penerimaan Allah....kita mahu keberkatan,btulkan.
ok saya bagi contoh pada saudara,1 org makan dgn tgn satu lagi makan guna sudu,awak rasa mana dapat keberkatan,mesti la yg guna tgn sbb guna tgn ikut cara Rasulullah makan.....so awak pandai lg bijak...so awak fikir la baik....okai...nie juz kongsi tau...maaf

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Egg Head


very true, i agree~ saya pon masih banyak kurang sna sini, tak pe, jika saya tersalah tegur2 lah, =)



cuma cara itu memang memerlukan kekuatan dalaman, saya sedang mencuba...almaklumlah manusia yang dosanya menggunug tinggi -___-

NuNu BeBeH said... REPLY

Sekadar memberi & berkongsi pendapat..

Sy setuju jika 'Blog' mampu menjadi medan utk menyampaikan dakwah islamiah..

Kenapa perlu dinilai pada senang lenang & duduk depan laptop..
taip2 then publish..
Cuba fikir,nampak mudah kan??
Tp bukan semua org mampu nak sampaikan perkara yang baik hatta melalui penulisan..

Sy mengaku sy sendiri lebih suka membaca hasil penulisan blogger2 islamik berbanding menulis sendiri..

Sekurang2nya hasil penulisan yg baik mampu membuka mata hati seseorg utk bermuhasabah & secara langsung mengingatiNYA...

Kita juga xperlu menilai siapa yg menyampaikan asalkan perkara tersebut seiring dengan syariat agama..

Zaman kita penuh dengan teknologi.. tidak salah menggunakannya utk kebaikan bersama kan??

semua sedia maklum hadith rasulullah S.A.W..
BALLIGHU ANNI WALAU AYAH(SAMPAIKAN WALAUPUN SATU AYAT)

dan

Kata Saidina Ali: Unzur Ila Ma Qala wala tanzur ila Man Qala(Lihat apa yg disampaikan jangan dilihat siapa yg sampaikan..

Sharing is caring rite??

♥ Dr Cinta punye blog

Egg Head said... REPLY

mana-mana la,nunu bebeh....

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta