Followers

20110215

Bila kita jauh lebih cinta kepada manusia, cinta kita kepada Allah dan Rasul akan berkurangan

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. 



Salam to all readers~ Salam Maulidur Rasul =) Meh kita dengar lagu ni sat.


 







[Appreciation]


Kita cakap kita sayangkan Allah, tapi kita selalu culas nak ikut perintah Dia. Kita cakap kita cintakan Rasulullah, tapi kita jarang nak ikut sunnah Nabi s.a.w. Reflect balik, sejauh mana kita cinta kepada Dia dan Baginda s.a.w...



Kita jauh lebih sayang kepada boyfriend kita



Kita sanggup segala-galanya demi manusia yang satu ni. Berkorban habis semua benda nak bagi kat depa ni. Saya pernah lah rasa bila mana bila kita jauh lebih sayang kepada orang-orangan ni, cinta kita kepada Allah & Rasulullah berkurang. Mana taknya, orang yang bercinta ni hanya akan fikirkan apa yang dicintainya saje. Mana ada mana nak bagi cinta dengan Allah ke Rasulullah ke. Bila tengah azan Isya’ still bergayut, padahal Allah dah panggil bersujud kepada Dia. Kita? Masih leka dengan cinta orang-orangan ni. Malam, Allah anugerahkan kita supaya tidur tapi kita masih sibuk dengan kekasih hati... Buayafriend gelifriend panggil cepat-cepat kita sahut, tapi Allah panggil lambat-lambat kita bergerak (mungkin tak sahut pun!)




The other side of human

Ini lah yang bila dikatakan apabila kita jauh lebih sayangkan manusia daripada Allah dan Rasulullah s.a.w. Walau kita tak sambut Valentine sekali pun (sebab kesedaran dah semakin meningkat) reflect balik, kita masih ada pasangan tu, sejauh mana kita dah kuat untuk tak berhubung dengan dia, calling-calling manja dengan si dia, dating-dating dengan dia. Kalau kita dah cukup kuat boikot Valentine, sebarkan artikel sana sini, post Valentine haram sana sini, dah tahu sejarah dia sana sani, tapi sejauh mana kita kuat untuk lupa dan kawal cinta kita kepada satu lagi spesies manusia ni? Adakah kita dah cukup kuat untuk lupakan si dia demi DIA? Tetap jugak, kita buat as usually, dating ambik port sunyi-sunyi. Si lelaki tak segan-segan bawak anak dara orang keluar makan tanpa mahram. Pernah tak kita terfikir, andai Rasulullah masih ada, tentu Baginda akan sedih dengan perilaku umat yang Baginda rindu-rindu ini. Ya, kita. Itulah kita.






Hidup itu umpama penjara bagi orang mukmin

Sahabat, hidup kita dekat dunia ni akan jadi sia-sia saja, bila mana kita tak dapat syurga di akhirat. Sedangkan Allah ciptakan kita di dunia untuk beribadah kepada Dia. Kita hidup sekejap saje dekat dunia ni. Fikirlah yang mana lebih kita utamakan sekarang. Dunia yang sekejap atau akhirat yang lebih abadi?





Saya tak tahu lah kalau ada orang bercinta, masih utamakan Allah dalam percintaan mereka. (except for those who are already married) Kalau dia betul-betul utamakan Allah dan Rasulullah, dia akan lebih tahu hukum. Dia tahu mana halal dan haram. Cinta ana-enti tu semua mainan syaitan. Tak ada istilah cinta Islamik. Konon, kejut bangun tahajud. Sudahlahh, jangan tertipu dengan permainan syaitan. Syaitan sedang bertepuk tangan di sebelah kita.





Rasulullah sebaik-sebaik idola kita. Akhlak yang terpuji harus kita teladani. Sempena Maulidur Rasul pada tahun ni, kita reflect balik perjuangan Rasulullah. Boleh terjah artikel ni. Kalau kita masih sayangkan Baginda, ingat apa pesanan Rasulullah. Fikir kembali sejauh mana kita cinta dan sayang kepada Baginda, sejauh mana kita practic kan sunnah-sunnahnya.



[Appreciation]


Ingatlah, kita tak akan mampu mencantumkan dua cinta yang tak mungkin bersama. mana keutamaan kita? Mana janji-janji kita untuk utamakan Allah dalam setiap urusan kita? Mana pergi kasih dan cinta kepada Rasulullah s.a.w? Tepuk dada tanya iman.




Syukran Jazilan for reading

5 patient (s) need treatment:

AtiKaH M said... REPLY

~salam Maulud Dr..
'ur writing inspiring me.. :)

Egg Head said... REPLY

cinta itu subjektifkan.....juz kejar dan beri cinta anda pada Allah dan rasul maka cinta makhluk akan datang kepada anda dalam keadaan yang hina pada anda......

Egg Head said... REPLY

so juz wait for you love....becoz"Love is like a butterfly, the more you chase it, the further it will run. Just let it fly because it love it. Who knows when it tired and didn’t realize of your existence, it will stop by in a situation that you wouldn’t tought of. And maybe the butterfly that you are trying to chase is not the one ALLAH s.w.t provides for you. ALLAH s.w.t knows well.” doktor cinta lagi terer kot dalam hal nie....

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@AtiKaH M

syukran~ =)

Anonymous said... REPLY

mohon utk copy ye

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta