Followers

20110101

Tutorial: Mengedit gambar sendiri untuk entry menggunakan Adobe Photoshop

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. 


*UPDATE



Salam to all readers~ =) Oleh kerana, hari ni saya terlebih baik, saya akan tunjukkan tutorial mudah, amat mudah, untuk mengedit gambar sendiri untuk entry. Saya edit simple-simple je taw, yang complicated saya tak reti. T_____T





Mula-mula anda perlu pastikan yang anda ada Adobe Photoshop dan banyak jenis font, supaya rasa zuuk untuk mengedit gambar membuak-buak. (Fuuh) Contohnya di laman web; CLICK HERE, HERE, and HERE.As for me, penggunaan font yang menarik dapat menjadikan sesuatu gambar bertambah menarik.



* Enlarge  untuk tumbesaran mengejut



Step 1: File > New > Pilih ukuran yang diingini. Select transparent/white. Kali ni saya nak ajar yang transparent.




 Step 2: Lepas tu, pergi dekat rectangle tool/rounded rectangle tool. Buat atas layer tadi.










Step 3: Lepas tu open picture lain > Select > all (jika layernya transparent macam ni) or anda juga boleh guna magic wand tool.



Step 4: Drag kan gambar masuk ke layer baru yang kita create tadi (or ctrl + c then ctrl +v) 



Step 5: Tekan (T) type tool, type apa-apa yang anda nak type. 











yang ni guna magic wand tool


Magic wand tool : select > inverse > drag (or ctrl+c then ctrl+v)




Step 5: Kalau nak buat stroke, I mean nampak garis biru tepi kotak pink tu? 

right click pada layer kotak tadi > blending option > stroke



Tetapkan pixel dia, setebal mana kita nak buat stroke dia. (contohnya 3 px)


 Contoh lain penggunaan stroke.


Step 6: Dah puas hati, save. sama ada format .gif / .png. Simple yang amat!








Next, kita gunakan gambar yang dah sedia ada.


Step 1:  Pilih satu gambar. Kalau tak puas hati dengan size dia. Pergi Image > Image size > pilih ukuran yang diinginkan. 







Step 2: Dah suka, pergi filter > artistic (or yang lain-lain seperti sketch juga boleh) > cutout/ dry brush/ etc.






Step 3: Hasilnya begini, sekarang pergi dekat Horizontal type tool (yang huruf T) > type kan apa-apa yang anda nak (peranan font)




Step 4: save. 


Hasil kedua-dua imej tadi;












p/s: simple je. menang contest kak ain zulaikha, topup rm 30, berapa bulan lah I tak topup (gelak evil)



Syukran Jazilan for reading

15 patient (s) need treatment:

shey~ said... REPLY

kita sama2 blaja buat ni waktu jadi editor kt sekolah dulu.. wahaha~ tp kita tak tere.. :P

JIJI YU said... REPLY

waa dasat tol le doc...hurm banyak yang leh belajo ni..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@shey~

alala, syera pon terel pe~ =) ni benda senang jer~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@JIJI YU

err, benda ni simple je~ T___T huhu

f_aRa_aINa989 said... REPLY

wah...benda baru..=)

tQ

aes said... REPLY

salam,
nak mohon 'save'/'pinjam' gambar yang kedua tu boleh? hati dingin cam salji~ hahah..

dak DEBAB said... REPLY

dr. nk tnye... saya ni br la bljar gne potosop tu.. tapi.. saya da donlod pelbagai font.. then font tu kte nk letkkn kt mne?.. kalo kte donlot brush n formtnye (abr),kte simpn kr brush. tapi kalau untuk font, kte nk smpan kt mne yer?..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@f_aRa_aINa989

thnx~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aes

okeyp~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@dak DEBAB

control panel > appearance and personalization > fonts (ctrl+c semua font tersebut then ctrl+v dalam folder fonts)

dak DEBAB said... REPLY

@~Dr.CiNta~

terima kasih dr. cinta..

aes said... REPLY

yay, hehe.
thanks dr.cinta. :)

syad said... REPLY

nk tanya..pakai font apa ye kt pic ad baby 2..??nmpk comel la..try cari tp xjmpa pn..salu nmpk doc gna font 2..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@syad

SDKwangSoo M. =) try la.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aes

welcome dear. =)

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta