Anda belum matang sekiranya...

9:55:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =)


(Heish awat laaah hari ni, dok update jer belog ni? T___T)


Anda rasa anda sudah cukup matang? Aha, nanti dulu, cuba nilai dahulu, tahap kematangan kita. Bukan semua lulus untuk dikatakan matang. =)


Tanda-tanda anda tidak matang adalah; 










Kematangan seseorang itu diukur dengan cara bagaimana dia meletakkan Allah di hatinya. Jika Allah terpinggir, anda tidak layak digelar matang. (owh saya jugaaa) Jangan menjangkakan walaupun umur anda sudah puluhan dan itu petanda matang, sebenarnya kita salah.





Bayangkan ada manusia yang baru hendak belajar mengaji pada usia 50-an. Setelah 49 tahun hidup enjoy, tak pernah terlintas untuk belajar solat, apatah lagi mengaji. Alhamdulillah, akhirnya tetap mendapat hidayah daripada Allah di sisa-sisa usianya, tetapi bagaimana pula dengan mereka yang belum dikurniakan hidayah? Sama-samalah kita berdoa untuk itu. Kita juga, sudah belum cukup matang untuk meletakkan cinta Allah sebagai cinta teratas. 




p/s: Pintu taubat masih terbuka~ =)


credit to Tentang Cinta by Ustaz Pahrol (nak baca untuk kali ke-8, rindunya sebab buku ni tinggal dekat my institute, take care everyone)Saya suka misteri, jangan cari saya (gelak) owh saya sebenarnya harap tak ada sesiapa kenal saya dekat institute dot dot dot. Orentasi 3 dan 4 Januari, please pray for me, dear readers~ 

34 patient (s) need treatment

  1. i love ur blog so much !
    thanks for remind us :)

    ReplyDelete
  2. entri menginsafkan.
    moga aku jadi lebih baik.. wuwuuw

    ReplyDelete
  3. anda belum matang, nice artikel.

    'paling penting, kena ingat anda belum matang, kalau anda masih tak sedar walau sedalamnya cinta pada buah hati tetap tak dapat menandingi cinta pada yang Maha Esa'

    feel free, to drop at my blog, and read my entri :)

    http://cintaseni89.blogspot.com/2010/12/saya-si-penjual-tudung.html

    ReplyDelete
  4. @n i k l i s a

    insyaallah, semoga kita dpt merubah diri ke jln yg lebih benar~ =)

    ReplyDelete
  5. @kecik's

    very true! stuju dgn anda~ =)

    ReplyDelete
  6. @c Semut

    =) kata2 dari buku tentang cinta~

    ReplyDelete
  7. sya sangat terkilan bila ade org mgatakan sya x matang lagi..
    padahal yg cakap tu pon x matang sebnrnya!!!
    pepon thnks entry ni telah mnyedarkan sya pe sbnrnya matang itu.. =)

    ReplyDelete
  8. betol..
    ramai yang masih tidak matang..
    walaupun usia sebenarnye dah meningkat..

    ReplyDelete
  9. doktor,saya share gamba2 tu kat facebook tau!!biar orang dpt bace...creadited by,dr cinta...sy dah tulis dah...thanks!!! =)

    ReplyDelete
  10. @smile.gurlz

    sile~ saya bergembira jika dapat berkongsi.

    ReplyDelete
  11. menarik. buat sendiri ya?

    ReplyDelete
  12. @maCy

    tu saya dah kredit dekat buku tentang cinta, saya ambik dari situ~ =)

    ReplyDelete
  13. dr,thanks a lot..
    may ALLAH bless you!

    ReplyDelete
  14. memang memang memang terbaikkk! :) thanks for remind us, suka tengok blog anda, terlampau comel dan membawa kebaikan bersama. :)

    ReplyDelete
  15. @aimanina

    thnx banyak banyak banyak sebab sudi singgah and baca~ ^__^

    ReplyDelete
  16. nur 'afiqah10:56:00 PM

    terima kasih atas igatan...=) btol2 membantu...almaklum...baru patah hati....=) terima kasih kerana mengingatkan semula tentang cinta yang 1....=)

    ReplyDelete
  17. @nur 'afiqah

    sama2, insyaallah sama2 kita memburu cinta yang satu~ =)

    ReplyDelete
  18. i like ur entry..nice...ternyata mmg terkena..mudah2an dpt diubah..

    ReplyDelete
  19. i le this entry..btol2 terkena..hope there is will be make it changes

    ReplyDelete
  20. thanks doktor..pling stuju part topup untuk smata2 mcej kosong ngan kekasih uh.. btul2 ta leyh terima.. mcm la kekasih uh kekal.. jodoh smua dah ditentukan... dr harap boleh share... minta kebenaran nk copy ye..

    ReplyDelete
  21. @nurliyana

    insyaallah sama-sama menuju jalan perubahan~ =)

    ReplyDelete
  22. sebenarnya x de kaitan pun dgn entry ni..hr ade la bce2 kt sini psp tips elak or kawal perasaan[kalau x silap] jd..yg ana bce tu slh satunye ialah jgn cube2 meluahkan perasaan pd sidia..tp ade seorg shbt ana ni da terlepas ckp..so cmne ye tu??ape yg patot ana ckp kt shbt ana tu?? TQ

    ReplyDelete
  23. @HamBa ALLAH

    kawal; cuba kawal~ itu juga merupakan satu cabaran besar utk sahabat anda tu. menjaga tertib diri. hmm, actually mmg payah, sebab fitrah utk menyayangi orang yg lain jantina kan?


    but I think why don't we should try first =)

    ReplyDelete
  24. betul..kte kne cube dulu..nnt ana smpaikan pd shbt ana tu..TQ..tp dy pernah ckp dkt ana yg dy dh ckp [meluahkan perasaannya pd yg disukai]..so, cmne tu?

    ReplyDelete
  25. follow blog dr cinta...nice entry..;D

    ReplyDelete
  26. follow blog dr cinta...nice entry..;D

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers