Followers

20110116

Allah Maha Pengampun, manusia?

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.



Salam to all readers~ =) Ingin jiwa kembali tenang??


*Take note: saya sangat busy sekarang, tak ada masa nak bermanja-manja dengan belog kesayangan lagi, T____T, so, saya akan jarang update. Take care of your iman, jangan lupa taw. and last, to whom yang bertanya, macam mana nak contact saya secara personal, boleh add ym saya: banafsajiyu_purple [at] yahoo.com. Tunggulah bila saya online ym. Thanks kerana masih sudi singgah dan ziarah belog saya yang dah mula nak bersawang-sawang ni. 




"Jadilah engkau pemaaf dan suruhlah orang mengerjakan yang makruf, serta berpalinglah daripada orang yang bodoh" (al-A'raf:199)


Hanyut by UNIC





p/s: Hanya orang yang berjiwa besar sahaja mampu untuk memaafkan kesalahan orang lain. Namun, bila kita meletakkan Allah di tempat teratas dalam hati kita, kita akan mencuba untuk menjadi orang yang berjiwa besar. Memaafkan akan membuatkan jiwa kembali tenang. (ingatan untuk diri sendiri) Hidup di dunia ini banyak rencahnya. Maka, kawal setiap tindakanmu, jangan biar ada insan yang terluka... (Untuk rujuk dan lebih memahami apa itu sifat mahmudah dan sifat mazmumah, boleh pergi entry ini, terima kasih)



"Perkataan yang baik dan pemberian maaf lebih baik daripada sedeqah yang diiringi dengan sesuatu yang menyakitkan (perasaan si penerima). Allah Maha Kaya lagi Maha Peyantun" (al-Baqarah:263)






Muliakan dirimu;




"Tidak akan berkurang sedeqah akan harta, tidak akan bertambah atas seorang hamba dengan sebab memberi kemaafan melainkan bertambah kemuliaan dan tidak akan tawaduk seseorang terhadap Allah melainkan Allah mengangkat darjatnya" (Riwayat muslim no 2588)




Very quick UPDATE : Feel free to come and buy something from here, to all KDRIans, owh orang luar pon boleh datang ye, nama pon hari terbuka kan. So kepada sesiapa yang berada di sekitar Kuala Terengganu, meh lah datang, but please don't find me here, hehe =) thanks.



p/s/s: (Menunggu waktu Zohor, jom jemaah =) Sila hayati bait-bait lagu Hanyut itu, benar-benar mencengkam jiwa...)




Syukran Jazilan for reading

15 patient (s) need treatment:

acsonrobin said... REPLY

Saya ingin meminta pendapat Dr., bagaimana dengan status kemaafan seseorang itu sekiranya dia berkata, "saya boleh maafkan tapi saya tak boleh lupa." atau dalam bahasa inggerisnya popular dengan "i can forgive but i cannot forget". tolong jawab kemusykilan ini. terima kasih Dr.

Anonymous said... REPLY

Salam, saya nak menvideokan setiap bait2 dlm post ni bley?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

silekan~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@acsonrobin

itu kebiasaan, pernah dengar kisah tentang paku dan dosaku? walaupun kita telah mencabut paku2 tersebut, kesannya masih ada.


sama ibaratnya, walaupun kita telah cuba memaafkan, kesan pedih itu tetap ada. ye benar, amat sukar untuk memaafkan.


walaupun kita telah memaafkan, kepercayaan kita pada seseorang akan terhakis sikt, tak banyak pun sikit mesti ada.



kemesraan yang tercipta dulu agak berkurang lantaran kesalahan yang orang tu pernah buat dekat kita. saya sendiri merasakan bahwa kita tak boleh memaksa diri kita sendiri untuk 100 % maafkan org tersebut, tapi jika setiap hari kita bermuhasabah, setiap mlm sebelum tidur, utk memaafkan orang tersebut, insyaallah, walaupun tak boleh lupa, tapi kita berusaha utk memaafkan. usaha itu yang Allah pandang.


jangan biarkan dndam merajai diri. jangan biarkan kebencian memakan diri. sangat bahaya. sekadar pandangan. waallahu'alam.

nazrul ashraff said... REPLY

nak memaafkan memang susah..even dah cakap..ok, aku dah maafkan aku.. tapi dendam is still ad..and is so susah nak forget..tapi kalau buat bodoh, lama-lama ia akan t'lupus dr pikiran sndri.in other way, maybe i cn say.. i love my brain tht cn delete revenge if i didn't think bout it..n of coz..allah yang buat saya punya brain..ahakz!

NuNu BeBeH said... REPLY

forgive n forget..:)

Anem arnamee said... REPLY

Salam.ya,kemaafan sukardilafaz, namun jika mahu kemaafan, perlu memberi:)

seven_eleven658 said... REPLY

yes..forgive but not forget...sangat sakit apabila dikhianati..berusaha untuk menjadi manusia pemaaf..thanks 4 mke dis entry. sedikit sebnyk menyedrkn kekurngn diri lntas lupa sedangkan Allah itu maha pengmpun apatah lagi kita sebagai hamba..huhu

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nazrul ashraff

superb idea, keh3~ =D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@NuNu BeBeH

it's easy to say, but hard to apply~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anem arnamee


memberi dengan ikhlas, itulah yang terbaek~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@seven_eleven658

syukran~ itulah putaran hidup, andai dendam masih ada, luputkan dari ingatan...


hidup ni ada karmanya. maybe suatu hari nanti org tu akan kena balek apa yang dia buat dekat kita, so be cool, serahkan pada Allah untuk membalasnya, bukan kita~ =)

lieza said... REPLY

macm mane kalau kita dah maafkan orang tu..tp kita dah x mesra nagn dia...tp kita x pernah ade perasaan nak balas dendam...macam gini,, lantak dialah nk buat apa...macam kita dah x ambik tahu sangat hal dye...yang ni kire ok x??

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@lieza

ni lah yang saya katakan, sedikit sebanyak kepercayaan kpd org tersebut terhakis demi sedikit, buktinya, lepas satu kesalahan yang dia buat, kita terus jadi tak boleh nak 'in' dengan dia...


itu tandanya kita still tak boleh nak lupakan apa yang dia buat. sprti yang kita tahu, memaafkan itu bukanlah sst yang mudah, meskipun kita sudah memberi maaf, namun itu hanyalah ucapan semata, di bibir, tapi masih ada sedikit kekesalan yang tersisa di dalam hati-hati kita.


sebaiknya lupakan segala sengketa mulakan hidup baru, mungkin org tersebut sudah benar2 insaf, dan merasa sgt bersalah di atas perbuatannya. but if, hanya jalannya; menuntut utk kita perlu menjarakkan diri kita dgn dia (cth cik girlfriend degan encik ex-boyfie dia) lebih baik, jauhkan saja.



ini adlh cara terbaik, utk lupakan segala kenangan dengan org yang tak sepatutnya, dgn cara menjarakkan diri, kita akan lebih bahagia dan lebih memandang ke hadapan. apa kita perlu care lagi dengan ex-ex? kalau rasa hati sgt tabah utk berkawan, itu lebih baik (tapi jgn melebih-lebih; perlu tahu batasan pergaulan atr lelaki dan perempuan) jika rasa hati tak kuat, biarkan sahaja.


yang penting, cuba utk memaafkan org tu setiap hari. Biarlah kita ambil jangka masa yang panjang utk memaafkan, namun kita telah mencuba...


kalau kawan2 sejantina kita, yang pernah buat silap, ingt satu je, memaafkan itu lebih membuatkan jiwa kembali tenang. bila mana, kita tak maafkan dia, kita ibarat terikat dengan org yang kita tak maafkan tu, dendam bersarang je, susah, hati sakit.


try ur best~ wallahu'alam.

Qaseh dalia adelia said... REPLY

http://www.qasehdalia.com/2011/01/bez-blog-for-me-jemput-tengok-semua.html

ada entry untuk kamu jenguk ye nanti

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta