Followers

20100927

Adam & Hawa

Salam to all readers~ =) Minggu ni baaanyak sangat test oral dan sebagainya, maka harap dimaafkan if tak dapat nak hapdate satu dua post ye. Ingat jadi bakal-cekgu tak busy? =)Even esaimen masih bertimbun-timbunan ku gagahkan jugak menaip satu dua entri, heh, sebagai perkongsian bersama.



I lukis grafiti dekat fb T_____T owh my~




Adam...
Kau bilang dirimu hebat dan kuat ibarat pahlawan,
Gagah perkasa seperti Badang,
Kau gunakan Hawa sebagai umpan,
Untuk membuktikan kelelakianmu yang hanya temberang.



Hawa...
Kau bangga dengan kecantikan lahiriah yang ada padamu,
Kau sanjung tinggi Adam yang terpikat dengan keindahan rupamu,
Kau tersenyum manis saat Adam melihat lenggok tubuhmu,
Tapi kau marah dan benci bila ada segelintir Adam yang menegurmu.



Adam...
Kadangkala kekacakan yang ada padamu,
Bisa membuat Hawa lemah dan cair ibarat ais terkena api,
Hati yang rapuh mudah luluh dan tunduk pada nafsu,
Jiwa yang halus mudah pula jatuh hati.



Hawa...
Iblis menggunakanmu sebagai umpan untuk memerangkap Adam,
Kau harus ambil kesempatan ini untuk memperdayakan Iblis,
Selamatkanlah Adam dari cengkaman api yang tidak akan terpadam,
Jatuhkanlah musuh Islam dengan akal satumu yang genius.



Adam...
Kata-kata manis nistamu bisa menggoda hati Hawa,
Senyum nakalmu membuatkan Hawa semakin suka,
Lembutmu dalam berkata membuatkan Hawa senang mendekatimu,
Sikap prihatinmu membuat Hawa tergilakan perhatianmu.



Hawa...
Sikapmu yang tidak endah menjadikan Adam berani terhadapmu,
Berani mengambil kesempatan untuk menyentuh maruahmu,
Ketidaktegasanmu membuatkan Adam semakin suka akan dirimu,
Hingga kau pun hanyut dalam dunia cinta palsu.



Adam...
Kau bilang akalmu sembilan mengalahkan nafsumu yang satu,
Gunakanlah akalmu itu untuk mendidik nafsumu yang boleh membinasakan Hawa,
Cerdikkanlah akalmu itu dengan berjihad menentang nafsumu,
Agar Hawa terpelihara sentiasa dalam jagaan taqwa.



Hawa...
Lenggok tubuhmu bisa membuat Adam terpaku dan mata menjadi sepi,
Lembut suaramu bisa mencairkan hati lelaki Adam,
Longgarkanlah pakaianmu agar tubuhmu tertutup rapi,
Tegaskanlah suaramu supaya syaitan tidak berpeluang merasuk Adam.


Oleh itu Adam...
Bersikap tegaslah dengan Hawa dalam setiap urusanmu,
Kau harus kuat dan sabar dalam membimbing Hawa yang semakin liar,
Kau harus teruskan perjuanganmu menentang hawa nafsumu,
Agar nafsu Hawa tidak terus-terusan menular.


Adam...
Hawa meminta agar kau bersikap tegas dan berani,
Supaya Hawa takut untuk menggoda dan mendekati,
Supaya syaitan tidak membisikkan godaan nafsu durjana,
Agar kau bisa menjadi pemimpin dan ketua yang diidami Hawa.



Begitu juga Hawa...
Mahalkanlah senyummu yang bisa menawan hati lelaki,
Jagalah dan peliharalah aurat dan maruah dirimu,
Untuk membentengi nafsu yang sangat dibenci,
Agar kau suci terpelihara saat Adam menyuntingmu.



Hawa...
Adam mudah cair dengan keanggunan wajahmu,
Namun...itu bukanlah yang Adam harapkan,
Adam mengharapkan Hawa yang berpegang teguh pada agama sebagai penyuci kalbu,
Adam juga menginginkan Hawa yang sopan dan memelihara aurat dalam berpakaian.


Dan

Untukmu Adam :

Jadilah Adam yang berpendidikan tinggi dalam agama yang bisa membimbing Hawa dari menjadi mangsa godaan syaitan dan nafsu yang boleh membinasakan.

Jadilah Adam yang murah dengan kata-kata nasihat dan teguran yang boleh memperbaiki Hawa.

Jadilah Adam yang sentiasa berjuang menentang nafsu dan memelihara maruah diri untuk orang tercinta yang sah bergelar isteri.

Jadilah juga Adam yang boleh menjadi ketua keluarga, imam dalam solat berjemaah dan pemimpin agama seperti yang diingini oleh Hawa.


Untukmu Hawa :

Jadilah Hawa yang tinggi dengan didikan agama, merendah diri dengan akhlak terpuji dan baik hati. Jadilah Hawa yang menjaga aurat dan maruah diri dari sewenang-wenangnya dilihat ajnabi.

Jadilah Hawa yang sentiasa haus akan ilmu nasihat dan teguran sebagai persiapan menjadi Hawa yang solehah untuk seorang yang sah bergelar suami.

Jadilah juga seorang Hawa yang bisa menjadi anak, ibu dan isteri yang solehah serta hamba Allah yang beriman dan bertaqwa seperti yang diidamkan oleh Adam.




Bukankah lelaki dicipta untuk melindungi dan wanita dicipta untuk dilindungi, wahai para syabab (muslimin) out there, jaga lah wanitamu, jangan rosakkan diri mereka dengan ketidak jujuran cinta kamu, dengan ketidak seriusan cinta kamu. Sesungguhnya cintailah pemberi CINTA yakni Allah itu sendiri nescaya
kau akan mendapat cinta yang sejati.


Okey, ni hati kita yang Allah kurniakan masih suci dan bersih tak ada dosa




Bila kita buat dosa, bertambah satu lagi titik-titik hitam dekat hati kita (nampak dah dosa cakap tinggi dengan mak, pegang tangan awek, ingat pakwe makwe-ini zina hati- sudah diterangkan dalam post ini. )



Makin lama makin baaaanyak, dosa malas nak menuntut ilmu (ponteng), dosa mengumpat (ghibah), dosa fitnah orang, dosa bukak aib orang, dosa bla bla bla and so on.




Sampai satu masa titik-titik hitam tu dah penuhkan hati kita (nauzubillah) dah macam tak ada hati dah. Peringkat ni, bila orang nasihat kita dah tak nak dengar, orang suruh buat baik kita marah-marah. Orang mengajak kepada kebaikan kita lakukan kemungkaran. HATI KOTOR. Istighfar.



Jangan biarkan hati kita kotor jadi macam tu, dah tak ada hati. Cinta Allah adalah segalanya, jadi mengapa kita masih ragu?


p/s: terlalu banyak cinta palsu dekat dunia ni, masih layakkah bergelar cinta suci? Tepuk dada tanya iman.

p/s/s: maaflah draw hati, kejap mengembang kejap mengecut, T___T macam ada sakit jantung~ Anda rasa entri ini berguna untuk masa depan anda? Boleh lah sumbang seposen dua dekat tabung Nuffnang saya, cepaaaat saya pergi honeymoon nanti =D Terimaasss~



Syukran Jazilan for reading

20100924

Tabarruj dosa yang dianggap biasa

Salam to all readers~ =) Selamat petang semua. Anda boleh pergi dekat post yang ini pasal pemakaian tudung trend terkini. Sebelum dihuraikan tentang maksud tabarruj ini, perlu kita tahu syarat-syarat menutup aurat, bukan hanya sekadar memakai tudung, tutup kepala rambut tak nampak, pakai baju tutup dari atas sampai bawah, tapi kita perlu ambil kira secara detailnya:



1-Menutup aurat
2-Tidak menampakkan warna kulit (tidak jarang)
3-Tidak menampakkan bentuk tubuh (ketat)


As we know, aurat sebagai seorang wanita adalah semuanya kecuali muka dan kedua tapak tangan, kan. Okey tepuk tangan, anda lulus. =) Kita tengok dulu secara terperinci tentang penutupan aurat ni.


Aurat wanita dengan lelaki ajnabi

-Seluruh tubuh kecuali muka dan tapak tangan



Aurat wanita dengan wanita muslim

-Antara pusat dan lutut, namun bukan syarat untuk mendedahkan secara sengaja.


Aurat wanita dengan wanita bukan Islam

- sama aurat dengan lelaki ajnabi tapi terdapat kes yang dirukhsahkan(diringankan) seperti tinggal di asrama.



Now, kita tengok pulak apa yang dimaksudkan dengan tabarruj itu.



Anda tahu apa itu maksud tabarruj?


Tabarruj adalah perbuatan berhias atau berpakaian secara berlebih-lebihan bagi seseorang wanita sehingga menarik perhatian ramai, tetapi tanpa membuka bahagian–bahagian sulit (aurat). Memakai pakaian yang sempurna menutupi auratnya dari atas saaaampai bawah tapi menarik perhatian ramai.



Contohnya anda pakai make-up dekat muka, perhiasan di jari, lihat pula tudung atau bajunya, perhiasan dekat kaki seperti memakai gelang kaki ataupun fesyen yang terlalu menarik perhatian even menutup aurat sekalipun sep
erti mana yang diwar-warkan kini (kononnya busana muslimah). Kesemua perbuatan berhias ini, jika tidak menjadi kebiasaan di kawasan di mana seseorang wanita itu tinggal, dan perhiasan ini menarik perhatian, maka ini dipanggil tabarruj dan ini adalah dilarang.


sebagai contoh


Firman Allah Taala:
"Wahai Nabi, katakanlah kepada isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, supaya mereka mengenakan jilbab ke seluruh badannya, yang demikian itu supaya mereka lebih mudah untuk dikenal; kerana itu mereka tidak diganggu. Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang."

(Al-Ahzab: 59)



Di dalam surah al-Nur, ayat 31:

"Katakanlah kepada wanita beriman: Hendaklah mereka menahan pandangannya dan memelihara kemaluannya dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang biasa kelihatan padanya, dan hendaklah mereka melepaskan kain tudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka.."


Ayat-ayat Allah di atas adalah garis panduan bagi muslimat untuk menutup aurat.Okey, kita tengok situasi dibawah ini ya.



Jika berjalan, kedengaran bunyi gelang kakinya sehingga menarik perhatian orang lain walaupun kakinya tertutup, ini juga dianggap tabarruj dan ini adalah dilarang.



Jika seseorang wanita itu memakai sehelai tudung (fesyen terkini, seperti tudung syria sanggul tinggi, shawl berwarna warni), dan pemakaiannya telah menarik perhatian orang lain, maka ini dianggap tabarruj dan ini adalah dilarang walaupun rambutnya terlindung.



Jika seseorang wanita itu memakai jubah atau baju kurung yang mempunyai motif di bahagian dada yang boleh menarik perhatian, maka ini adalah tabarruj dan ini adalah dilarang walaupun jubah atau seumpama dengannya adalah dituntut dalam Islam walaupun menutup aurat sesempurnanya.



Kesimpulannya, walaupun kita sudah menutup aurat dengan sempurna tetapi menarik perhatian orang lain, ini sudah dikira bertabarruj, apatah lagi jika pemakainya (contoh busana muslimah kini) berjubah tetapi ketat di bahagian pinggangnya, berbaju labuh tetapi jarang pulak dengan bahagian tangan, bertudung tapi sanggul pulak tinggi2. Menutup auratlah dengan sempurna =D



Pakai shawl labuhkan sehingga bawah dada, bertudung tapi jangan pulak pakai baju lengan pendek. Sudah sempurna aurat ditutup cuba tengok baju pulak, jarang atau tak.



p/s : saya sayang anda semua sebab itu saya bagi tahu semua ini, mungkin ada ilmu yang kita tidak tahu. Diri sendiri juga banyak kelem
ahan dan masih dalam proses membaiki diri. Waallahu'alam. =)



panduan bersama





Syukran Jazilan for reading

20100923

Women and Lollipops

Salam to all readers~ =)


For those who are called women, this specially dedicate for you.



Here's a few lollipops for you...

You are unlike those unwrapped lollipops that will get rotten sooner or later, but you are like those lollipops that are surely not gonna buy those unwrapped ones. They surely wanted to have the 'wrapped' ones. It's just that they really have to put on some efforts to have the 'wrapped' lollipops because they are more 'expensive' than those 'unwrapped' lollipops.






You are not gonna to buy the unwrapped one, are you? Bear this in mind,

'You are beautiful'

Yes, You and I know that, so we don't need anybody to tell us what BEAUTY is.

For beauty is too subjective

Let me tell you that everyone is beautiful. Yes! Everyone.

So, isn't this enough? Please love yourself.

BE THE WRAPPED LOLLIPOP NOT THE UNWRAPPED ONE =D



Syukran Jazilan for reading

20100921

Alangkah peliknya kita

Salam to all readers~ =)

Kita hidup di muka bumi yang dipinjam Allah ni terkadang eh bukan, selalu sangat kita kufur dengan nikmat DIA. Nikmat Allah telah disalahgunakan. Kita menjadi semakin pelik bila dapat semua tu, tak percaya? Cuba muhasabah balik.



Masa semakin singkat dan tak menunggu kita. Change! =D



Pelik ya, duit RM 50 nampak macam besar bila kita nak derma dekat masjid tapi macam kecik je bila kita shopping dekat Mydin, Jusco ke, Midvalley ke, tak pon Alamanda kan?


Pelik ya, 30 minit rasa macam lama gila if kita gunakan untuk berzikir tapi betapa pendeknya waktu tu bila kita tengok cerita kat TV.


Pelik ya, tak sampai 30 minit dengar khutbah Jumaat dah rasa jemu tapi tak pernah puas pulak dengar lagu Siti Nur Haliza berulang-ulang kali kan?


Pelik ya, dengar iklan jualan murah dekat TV rasa tak sabar-sabar nak pergi shopping tapi bila dengar laungan azan tak sabar-sabar nak tukar channel TV kan tak pon sibuk lagi lepak minum dengan geng kamcing.


Pelik ya, pasar malam jauh sanggup pergi ngan kereta tapi masjid dekat dengan rumah rasa berat kaki pulak ye dak?


Pelik ya, susah betul nak merangkai kata memanjatkan doa atau solat tapi senangnya cari topik nak bersembang dengan kawan-kawan tak pon sibuk ayat awek kat tepi-tepi jalan.


Pelik ya, betapa seruan dan teriakan yang berpanjangan waktu pertandingan bola sepak atau nyanyian jadi favourite kita tapi bosan betul la bila imam solat terawih bulan Ramadhan dah lah baca panjang dan lama pulak tu.


Pelik ya, rasa susah sangat nak habiskan al-Quran even satu halaman pun, tapi majalah Mangga, URTV, novel-novel yang tebal tu sanggup kita khatam kan?


Pelik ya, ramai orang nak dapat 'saf' depan masa tengok konsert Yuna or masa nak tengok bola pasukan favorite kita tapi kita sibuk nak duduk saf belakang masa solat berjemaah sebab senang lah nak keluar nanti kan?


Pelik ya, susah betul nak ajak orang sebarkan dakwah tapi senang je orang sebarkan gosip dan fitnah yang dah tak berapa betul tu.


Pelik ya, kita percaya je dengan sebaran emel yang dilayangkan di internet yang belum benar kesahihannya tapi kita sering pertikaikan apa yang terkandung dalam al-Quran.


p/s: Pelik kan kita ni? Kita sibuk lalai dengan dunia, akhirat kita abaikan. Ingat, Allah mencintai kita dengan diberinya segala NIKMAT tapi kenapa kita membalasnya dengan cara membuat MAKSIAT. Istighfar. Kita sudah kufur nikmat.






Syukran Jazilan for reading

20100915

Allah vs Lelaki menjaga kita? Pilihan anda.



Salam to all readers2 tersayang~ =) Dah lama tak post, sebab dekat kampung, sibuk collect duet raya. =) (tak kesah lah age berapa pon) Bila dekat kampung susah sikit nak lepak2 update belog. Banyak kerja you.



Today I write based on my experience. bukan. kisah dekat bawah ni saya cuba postkan kepada anda-anda out there untuk baca dan hayati. Kadang-kadang kita cukup merasakan yang cinta kita ni kepada si dia putih bersih, suci, kudus, tulus setulus-tulusnya, bersih tiada kotor tapi ternyata anda SALAH kerana anda sudah melupakan yang HAKIKI. Let's read this.



Pernah seketika dulu saya rasa saya tak berguna..
Masa dalam kelas kawan-kawan semua tak suka..
Saya nak 'join', kawan kata saya menyibuk..
Ada pula yang kate saya kuat emo..
Sikit-sikit nak marah..
Padahal sebenarnye saya nak tegur mereka buat bising masa belajar..



Lepas tu saya cuba buat lawak
kononnya nak tarik perhatian orang lain
saya paling gembira bila ada orang gelak bila dengar lawak saya
terutamanya pelajar-pelajar perempuan..
Budak-budak lelaki semua kata saya 'mat capub'(cari publisiti)..
tapi saya tak kesah..
asalkan ada yang terhibur..


Tapi saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seoarang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit..
Saya mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..
saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..
Dan masa itulah saya kenal awak..
saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya..



Mula-mula awak jual mahal..
Tapi saya tak kisah..nak beli gak..
akhirnya, dipendekkan cerita..
saya pun mulalah BERCINTA..



Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..
haha..


Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..
'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..
Tidak terasa pun kehilangannya..



Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk2..
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama..
Untuk diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam..
Asalkan awak memahami saya..



Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah manusia..menginginakan kebaikan..
semua orang nak masuk syurga kan?



Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah..



Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,
Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah..



Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..
Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.
Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..
bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' je..
ade yang siap wat mksiat lg..
pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji taknak jumpa, takut berlaku maksiat..
cuma sms dan call je..



Dan awk terima perubahan saya itu..
Saya pun banyak nasihat awak..
Awk pun terima..
Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu
Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredahai..
Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..




Dalam proses perubahan saya,
Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164:


Dan (ingatlah) ketika suatu umat di
antara mereka berkata: "Mengapa kamu
menasihati kaum yang Allah akan
membinasakan mereka atau mengazab mereka
dengan azab yang amat keras?" Mereka
menjawab: "Agar kami mempunyai alasan
(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu,
dan supaya mereka bertakwa".



Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik
Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..
Saya mesti nak tegur.
Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang kuat iman..
Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~

Lepas tu, satu masa..
saya terbaca pasal couple..

"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..
tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..
macam betul pulak..
huhu~~
tapi biasala..
kalau kita suka satu benda tu..
kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita..

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..
dan teruskan saja hubungan kita..
kita tak buat maksiat..
Kita jalan-jalan pegang tangan..
tak jiwang-jiwang..
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..
Borak-borak..
Siap bagi tzkirah lagi..
Apa yang haramnya dengan benda ni?
Tak kisahlah..

Masa terus berlalu...

Masa ni dah nak dekat Trial SPM..
lagi tiga minggu sebelum trial..
dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..
buat study group
Pada masa yang sama, bagi tazkirah..

Ada yang terima..
ada juga yang buat tak tahu
Kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah pula..
macam-macamlah alasannya
ada kata saya tegur tak berhikmah..
ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..
Tapi tak kisah..
saya ada tempat mengadu..
huhu~~


Suatu masa..
ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..
saya terjumpa ayat ini..

Mengapa kamu suruh orang lain
(mengerjakan) kebajikan, sedang kamu
melupakan diri (kewajiban) mu sendiri,
padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)?
Maka tidakkah kamu berfikir?
(Al-Baqarah, ayat 44)

Saya pun terfikir..

"Selama ini aku asyik tegur orang je.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
Cepat marah, suka buang masa,
ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..
Macam mana ya?"

Lepas tu terjumpa pula ayat ini..

Dan janganlah kamu campur adukkan yang
hak dengan yang batil dan janganlah kamu
sembunyikan yang hak itu, sedang kamu
mengetahui.
(Al-Baqarah ayat 42)

Tiba-tiba saya terfikir satu keritikan kawan..

"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.."

Berfikir sejenak..
Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?
Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?
Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah?

Macam-macam yang saya fikir..

Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap..

Dalam perjalanan ke seminar tu..
saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..
sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..
Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.."

******

Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,
pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri
Lagipun kami semua penat..
takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..
pihak penganjur pun faham..

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..
Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.
Tapi saya tragak-agak..
"Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak
buat macam mana? Aku kena clash ke?
Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau
tak buat salah, apa nak ditakutkan?"

Lalu saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..
Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.





"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?"

"Em,boleh..duduklah. Nta nak tanya apa?"

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.."

"Bercinta ke?"

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya..

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?"

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk."

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia."

Saya tak mahu mengalah.

"Memang betul niat nta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."
Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:


Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik
perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam.
(Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38)

"Akhi, kalau nta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada nta ialah, setan telah buat nta pandang indah benda buruk yang nta lakukan. Walaupun nta berpandangan tajam, maksudnya nta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat nta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat nta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, nta ingat Allah. Mesti ada masanya nta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?"

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata, "Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?"

"Em, betul, nta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. Nta dah dapat

elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau nta janji taknak call die pula, nta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akh..masih ada zina yang tetap nta tak dapat elak apabila bercouple.."

"Zina hati?" Saya menduga.

"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. Nta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun nta buat, nta tetap tak dapat lari daripada zina hati."

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung..

"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada nta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada nta."

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt."

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb..

"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta. Nta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi."

Saya trdiam lagi.

"Pasal die pula, cube nta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan nta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab nta, apa yang nta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri."

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram.

"Jadi apa saya nak buat bang?"

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu."

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?"

"Dengan dia ni lain. Nta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan nta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu nta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner."

Tiba-tiba saya terfikir..

"Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?"

Saya cakap..

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?"

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab..

"Akh, nta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri. Nta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, nta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tiggalkan."

Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga.

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup."

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan."

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri."

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri..

"Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya.."


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu..

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.."

Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send].

Lepas tu tertera di skrin..

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak..

"Terima kasih bang.."

"Takpe, dah tanggungjawab.."

Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..
Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

*******

Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.
Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu..

Tiba-tiba satu pagi ni, dapat sms daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat..

"Seindah gubahan pertama.."

Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir.."Kena tegaskan rasanya". Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir..

"Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredahaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama tu, selagi tak mendapat keredahaanNya, tetap tiada gunanya..

Assalamualaikum..saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu,

Jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan,
kekecewaan,
dan tak kekal..

Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredahai..

-Yang Terakhir- "

[SEND]

[SENDING..]

[MESSAGE SENT]

Saya dah buat keputusan.
Saya pasti apa yang saya buat ni betul.
Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.
Saya takkan berpatah balik..

Takkan..buat selama-lamanya..

credit to sini





p/s: Memang, ni cerita budak hingusan, cerita budak2 sekolah, cerita budak2 kecik, tapi saya tak sure people around kita atau KITA sendiri punya mujahadah sekuat ini. I've learned from my experiences. Tapi ingat satu benda ni je;


"Muslimat yang suci adalah muslimat yang dijaga oleh Allah, tidak sedikit pun Allah membenarkan mana-mana lelaki menyentuh dirinya walaupun hatinya kerana Allah teramat menyintainya. Tapi andai kita bergelumang dengan cinta lelaki, di mana Allah untuk menjaga kita? Allah seperti melepaskan kita kepada seorang manusia yang lebih banyak mengecewakan kita. Jika Allah datangkan kesedaran dalam diri kita supaya meninggalkan cinta seorang lelaki, bermakna Allah mahu mengambil kita kembali untuk dijagaNya. Mengapa perlu ragu-ragu? Kekuatan usah ditunggu tapi harus dicari."






Sebesar-besar dosa adalah dosa yang dilakukan tika kita rasa berdosa melakukannya (Imam Ghazali)




Syukran Jazilan for reading

20100912

Kita manusia serupa

Salam to all readers~ =) Selamat hari raya. 3 Syawal.



Setinggi mana pun pangkat dan sebanyak mana pun harta di DUNIA, kepada Allah jualah tempat kembali~




Pada manusia kita berbeza, harta, pangkat, jawatan tapi kita di mata Allah sama sahaja yang berbeza cuma nilai TAQWA. Semoga kita berada di penilaian yang baik pada Allah. Insyaallah~




nak buat tag pulak, nak nyelit kat entri ni, tak buat2 lagi tag, mekaseh ye to durakhyar and fifiey. Terjahlah belog diorang ni. =)





siapa yang anda sayang? max 2 people;

1) family

2) friends


adakah anda rasa belog anda cantek?

cantek lah kowt, waaaaah =)


nyatakan ciri-ciri belog yang baek bagi anda

1)sekali terjah belog dia, ada dapat something NEW. ilmu and whatsoever bukan hanya story mory picisan

2) tak banyak application macam jam, tarikh calendar and bla bla bla sama waktu dengannya, inilah yang memberatkan belog anda.

3) simple and tertarik menarik kau memang gempaklah belog =)



oke next award pulak;


apa yang bermain di fikira uolls sekarang?

-adoyai, cuti dah makin nak habes, HUWAAAAAA, malas lahhh



apa nama samaran uolls?

-dr.cinta lah kowt ye dak?



berikan 3 orang yang uolls sayang?

aiseh, soalan ni je tanya =____=

1) family
2) friends
3) spongebob and the gang, haha



panggilan untuk si dia?

apa dia2 ni? sape? spongebob ai ke?



hadiah yang uolls nak kan dari orang istimewa

-waaah, terhebat, ai nak Nikon DSLR =) hantaran kawen okey?



Belog mana yang uolls suka visit?

belog mane erk? Guwa jalan je mana2 belog~ =)


dan tambahan satu award lagi ni, mekaseh =D di atas pengiktirafan ke atas belog yang kreatif ini T____T





apa-apa pown thnks bangat ya for these awards~ =)Guwa dah lama tak buat award mengeward ni, xde orang nak kasi T_____T





Syukran Jazilan for reading

20100906

Iklan Promo Aidilfitri TV3

Salam to all readers~ =) Raya dah nak dekat. Ramadhan semakin meninggalkan kita.
Baru-baru ini dikecohkan dengan iklan Hari raya tv3 yang menyerupai Hari Krismas. Tapi difahamkan iklan ni dah tak dimainkan lagi dan akan digantikan dengan yang baru. Dr tahu pon bila berjalan-jalan dekat belog orang, jadi mohon share ye. Boleh rujuk sini dan sini untuk mengetahui isu tersebut dengan lebih mendalam dan terperinci.Nak lebih politik pergi belog sana, heh.



Cuma nak tunjuk iklan ni, adakah ianya satu kebetulan, atau pun memang dirancang? Waallahu'alam. Bagi yang tak berapa nak hengat iklan mana, meh tengok sat.





Lepas post isu yang lepas pasal klip video kakak GagaP tu yang memang bukan orang Islam buat video klip memang sesat macam tu ingatkan dekat Malaysia tak adalah unsur-unsur cam gitu, tapi kenapa iklan macam ni boleh terlepas pulak ni. Dekat Malaysia, yang dikatakan negara Islam. Siapa yang buat iklan ni kita tak tahu, jom tengok explanation dia satu per satu. Kepada anda-anda yang nak share boleh saje ye.






Scene 1 - Budak Lelaki Melayu sedang menilik-nilik sebuah buku bergambar di malam yang gelap dalam sebuah pondok buruk beratapkan rumbia dengan bertemankan sebiji mentol. Terdapat sebuah sangkar burung yang tergantung di sebelah kanan tingkap yang terbuka.


a) Budak Lelaki Melayu - Orang Melayu

b) Buku – Bible

c) Pondok Buruk Beratap Rumbia – Kemiskinan

d) Malam Yang Gelap - Islam yang mundur

e) Mentol Lampu - Pencerahan (Illumination) - Lucifer@Iblis

f) Sangkar Burung - Simbol manusia yang terkurung dan terkongkong dengan ajaran ISLAM

g) Tingkap Terbuka - Jalan keluar dari kemiskinan dan kemunduran





Scene 2 - Close up sehelai mukasurat yang mempunyai gambar sebuah beca bewarna merah dengan berlatarbelakangkan sebuah pokok Krismas dan North Star (Bintang Utara), menutup sehelai mukasurat lain bertulisan JAWI yang diterbalikkan (inverted).


a) Mukasurat Bergambar - Bible (Christianity)

b) Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan

c) Beca Merah - Samaran untuk kenderaan Santa Claus
d) North Star - Bintang Kelahiran Horus (Dajjal)Pokok Krismas - Simbol Paganism

Mukasurat Jawi terbalik - Al-Quran yang dihinakan





Scene 3 - Keluarnya bintang-bintang kecil beraura yang membawa cahaya dari gambar beca. Budak Melayu delighted (kagum dan gembira). Bintang-bintang berterbangan keluar dari tingkap rumah buruk lalu membentuk sebuah beca merah berlampu lip-lap dengan seorang lelaki separuh abad yang memakai songkok (bukan ketayap) putih dan berambut putih. Lelaki separuh abad mempelawa budak Melayu untuk bersama-sama menaiki beca merah dan seterusnya meninggalkan pondok buruk.


a) Bintang-bintang kecil beraura - Keajaiban, kekayaan, kemahsyuran, kemodenan etc.

b) Lelaki Rambut Putih Dan Bersongkok Putih - POPE - Ketua Agama Kristian

c) Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian

Pelawaan Menaiki Beca - Pelawaan Masuk Kristian






Scene 4
- Budak lelaki Melayu dengan seorang budak perempuan Melayu masuk ke dalam beca dan terus duduk bersandar. (Scene ini memaparkan kejayaan memurtadkan (merosakkan) bangsa Melayu)


a) Budak Lelaki Dan Budak Perempuan Melayu - Bangsa Melayu.







Scene 5 - Beca terbang ke Pulau Pinang, Teluk Intan, dan Kuala Lumpur. Tempat-tempat ini bercahaya dan bersinar (illuminated) dengan kehadiran beca merah.


a) Pulau Pinang - Tempat Illuminati mula bertapak (Francis Light)

b) Teluk Intan, Hilir Perak (Anson) - Ada Illuminati Lodge kat sini. Rotary club pun bersepah.

c) Kuala Lumpur - Malaysian Illuminati punya capital.



Scene 6 - Tiba-tiba ada satu pasangan tambahan budak lelaki/perempuan melayu dalam beca.

a) Pasangan Melayu Extra - Murtad dan kerosakan makin berkembang dan mendapat sambutan




Scene 7 - Beca berhenti depan unit kondo. Satu pasangan budak Melayu lagi diorang pickup. Budak Melayu kampung gembira sampai bercahaya-cahaya mukanya.


a) Kondo - Bandar/Middle Class. Budak kampung dah diterima oleh orang bandar. Masuk Kristian adalah cool, urban, modern dan sebagainya.





Scene 8 - Seorang budak perempuan memeluk seorang budak perempuan lain dari belakang. Kepala seorang budak lelaki hanya tersengih di tepi pasangan tersebut.


a) Pasangan budak perempuan berpelukan - Lesbianism/Feminism.Kepala budak lelaki tersengih - Lelaki yang tak dipedulikan dan diperbodohkan.




Scene 9 - Beca terbang merentasi sebuah pulau.

a) Pulau - Singapore lah. (? yang ni tak faham)





Scene 10 - Beca terbang merentasi awan dan menuju ke sebuah kawasan pergunungan. Kelihatan sebuah masjid di sebelah kiri, budak-budak Melayu tak mempedulikan kewujudan masjid malah lebih tertarik dengan pemandangan di bawah beca terbang.


a) Kawasan Pergunungan (Bukit-bukau) - tempat tinggal Jin

b) Masjid Kecil - Agama Islam yang lemah





Scene 11 - Budak-budak Melayu sudah mendarat dan terus berlari sambil menunjuk-nunjuk ke arah Masjid yang terletak jauh disebalik jurang yang dalam sambil ketawa berdekah-dekah. Terdapat dua tangan misteri yang juga sedang menunjuk-nunjuk ke aras masjid. Sebuah bangunan misteri berada di antara masjid dan budak-budak Melayu.

a) Bangunan Misteri - Sebagai cover up (Yang sebenarnya ditunjuk-tunjuk adalah Masjid)

b) Perbuatan menunjuk menggunakan jari telunjuk - Perlakuan biadab




Scene 12
- Budak-budak Melayu berlari merentasi semak-samun mengikuti laluan bercahaya (Illuminated) menuju ke suatu tempat. Close up lelaki separuh abad ketawa gembira sambil memandang ke atas langit (mengetawakan Allah).



Adakah semuanya berlaku secara kebetulan atau apa? Macam-macam. Realiti dan kospirasi *tiba-tiba




Syukran Jazilan for reading

Tips 10 malam terakhir




Ramadhan semakin meninggalkan kita, dah banyak ke amal yang kita buat sepanjang Ramadhan ini? atau sekadar berlapar dan dahaga. Bukan puasa makan dan minum sahaja sebenarnya, secara tidak lansung hati juga perlu dididik sepanjang bulan Ramadhan ini, tak boleh itu, tak boleh ini. Sekarang dah masuk malam-malam yang last. Berupaya kah kita nak jejak malam lailatul qadr itu? Sama-sama kita ikuti tips-tips 10 malam terakhir.


“Dimalam itu (Lailatul Qadr) malaikat dan ruh turun dengan izin Tuhan mereka …”



Beberapa tips dalam merebut pahala dan kelebihan malam Lailatul Qadr :



1. Bersedia untuk merebutnya dari sekarang terutama disegi keyakinan, kesungguhan merebut peluang tahunan ini dan merancang kalender harian agar mengosongkan 10 malam-malam terakhir tersebut untuk tujuan itu semata-mata, tidak untuk kesibukan lain.



2. Memahami bahawa dimana jawatan, kedudukan dan kesibukan kita di dunia ini, tujuan utama manusia dijadikan ialah untuk
beribadah kepada Allah swt dengan penuh keikhlasan, bersedia untuk “Hari (Akhirat) yang tiada gunanya lagi harta dan anak-anak, melainkan orang yang bertemu Allah dengan hati yang sejahtera” (Al-Quran).




3. Putuskan dari sekarang masjid mana yang akan kita gunakan untuk Iktikaf, siang dan malam, samada sebahagian atau 24 jam sehari. Pastikan AJK masjid tersebut memahami ibadah Iktikaf dan Qiyamullail 10 Malam terakhir agar tidak berlaku masalah pengurusan dengan mereka yang tidak memahaminya.



4. Dapatkan teman agar sama-sama dapat melakukan ibadah tersebut secara berjemaah.



5. Jika anda bekerja dibawah majikan, kenalpasti hari-hari yang akan dimohon cuti agar dapat lebih hari untuk beriktikaf di masjid. Jika anda tidak dapat mengambil cuti kerja, anda boleh cuba berktikaf di masjid sepenuhnya dalam cuti hujung minggu pada hari Sabtu 27/9/2008 dan Ahad 28/9/2008.



6. Jika anda seorang pelajar, cuba habiskan kerja-kerja rumah atau assignments dari sekarang agar tidak tertimbun pada 10 malam terakhir Ramadan. Beli tiket balik kampung lebih awal agar tidak disibukkan mencari tiket nanti.



7. Bersedia untuk Aidil Fitri lebih awal, sebelum 10 Malam Terakhir, agar kita tidak disibukkan nanti dengan membeli belah, memasang langsir, membuat kuih muih, menyiap atau menjahit pakaian Raya dan sebagainya seperti yang sering berlaku pada ramai orang yang kurang memahami dan menghayati kelebihan 10 malam terakhir Ramadan.



8. Memahami bahawa asas perubahan ke arah kebaikan pada seseorang bahkan pada sesebuah umat ialah pembaikan jiwa yang ada di dalam diri masing-masing. Madrasah 10 Malam Terakhir Ramadan yang bakal dilalui boleh turut membantu mencapai kearah perubahan tersebut.



Insyaallah, semoga kita dapat bertemu dengan malam lailatul qadr yang sering disebut-disebut Allah. Bersama-sama kita mencarinya. =)

sumber



Syukran Jazilan for reading

20100902

Sanah Helwah =)

Salam to all readers~ =) Just a short post.

Sanah helwah kepada Asked and Najwa Arifah (2 Sept) dan
kepada diri sendiri (3 Sept) sob3, wish sendiri. haha. Nah cupcake untuk korang. =)

Sebelum tu, tahu tak apa maksud sanah helwah ni, readers? maksudnya, happy birthday. Ni dalam bahasa arab =) Tambah kosa kata sikit ye.





Ingat, seiring bertambahnya usia kita, bertambah dekatlah kita menuju Allah. Usia yang muda ni kita kena pergunakan dengan sehabis baik dan bukan untuk enjoy saja. Okey? =)

Lastly;


Selamat Balek Kampung kawan-kawan! =D



Syukran Jazilan for reading

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta