Followers

20100630

Tips mengatasi putus cinta

Salam to all readers~ =) Selamat petang semua~ Hari ni nak buat satu perkongsian sikit lah kan. Umumnya, ramai bebudak di luar sana bila putus cinta macam nak mati sampai nak bunuh diri pown ada kan? Bukanlah nak menggalakkan uolls bercinta ke hape but sekali uolls terjebak then tak ada panduan pulak bila berhadapan dengan situasi macam tu, betul tak? Jadi bila dah kena dekat uolls, meh sini nak habaq apa yang anda2 harus lakukan apabila uolls rasa sangat2 down~





1. Kembali kepada-Nya – Banyakkan beribadah termasuk melakukan amalan sunat. Luangkanlah lebih masa dengan-Nya. If sebelum ni tak de masa nak ingat Allah, lebih baek sekarang kembali kepada-Nya.



2. Sentiasa ingat jodoh itu ketentuan Allah - anggap semua yang berlaku adalah ujian daripada Allah dan ada hikmah disebaliknya. Sesungguhnya Allah tidak menurunkan ujian jika hamba-Nya tidak mampu untuk menanggungnya. Bersabarlah. Allah akan mempertemukan kita dengan orang yang lebih baek dari yang kita pernah ada sebelum ini, okey~ =)




3. Meminta nasihat ibu bapa atau orang terdekat – Ibu bapa adalah yang terbaik dalam memberikan nasihat kerana sudah merasa asam garam kehidupan dan tahu apa yang terbaik untuk kita. Jika berasa malu atau takut untuk meminta nasihat daripada ibu bapa, sekurang-kurangnya berkongsilah masalah anda dengan orang yang terdekat dan rapat seperti kawan baik. Jangan pendamkan di dalam hati, nanti semakin merana diri.




4. Buang semua tentang si dia – Jika anda tidak sanggup membuang kenangan anda berdua, letaklah jauh dari sudut penglihatan anda supaya anda tidak berasa sedih dan ingin kembali dengannya. Buang nombor si dia dan segala mesej yang terdapat dalam telefon bimbit anda supaya kenangan2 uolls dulu tak de lagi dalam ingatan anda.




5. Sibukkan diri – Lakukan apa sahaja kerja yang baik dalam kehidupan seharian anda supaya anda tidak terlalu memikirkannya. Sekiranya ada aktiviti, libatkan diri. Dengan itu boleh mengurangkan kesedihan yang melanda.




6. Muhasabah diri – Jangan ikutkan perasaan, terimalah hakikat bahawa dirinya bukan untuk anda. Ada yang lebih baik yang telah Allah janjikan taw!




7. Berkawan dengan ramai orang – Janganlah kerana putus cinta anda tidak mahu bergaul. Namun, kawal pergaulan anda sebagai seorang muslimah. Menambah kenalan adalah baik dalam mengukuhkan ukhwah. Di samping itu anda akan berasa kesedihan putus cinta itu akan hilang sedikit demi sedikit. Kumbang bukan seekor!




p/s: Ingat, Allah sentiasa mengetahui yang terbaik buat hamba2Nya, jangan salahkan-Nya, pasti Allah sedang mengatur sesuatu yang lebih baik! Kembalilah kepada-Nya setelah kita jauh dari cinta-Nya~






Syukran Jazilan for reading

20100628

Aku, Cinta & Kampus

Salam to all readers~ =) Jom baca kisah ni buat tauladan bersama ye =)









Aku masih ingat dikala itu, Disaat aku begitu gembira dapat lepas jauh dari jangkauan dua ibubapaku. Inilah kebebasan yang aku impikan selama ini. Atas maksud belajar aku dilepaskan pergi berbekal iman senipis kertas dan ilmu agama setitis dakwat. Tanpa aku sedar iman dan ilmu yang begitu rapuh bakal mengundang padah diriku yang masih belum bersedia menongkah arus lautan maksiat yang begitu deras di kampusku.




Ah namun itu tidak bererti padaku, Apa yang penting aku dapat mengecap kebebasan yang aku inginkan selamanya. Saat aku mengecap kebebasan itu, Aku rasakan inilah manisnya dunia. Pakaianku sudah berubah dari berbaju kurung sopan kepada fesyen gadis moden bergaya walaupun aku terpaksa menampakkan aset diriku yang dikhususkan untuk bakal suamiku. Namun aku tidak kisah. Aku tidak mahu digelar gadis kampung yang kolot dengan mengenakan pakaian sopan tersebut. Aku sekarang berada dibandar, tiada siapa yang akan menghiraukan apa yang hendak aku lakukan walaupun bertentangan dengan norma-norma agama.






Pergaulanku makin bebas, Kalau dulu disekolah, aku masih ingat, Pengaulanku begitu terjaga. Jangankan hendak bercakap dengan lelaki berjumpa pun aku sudah lari kerana malu. Jangankan hendak bersentuhan, jika aku ditenung lelaki pun aku sudah melinting kemarahan…




Namun kini keadaan sudah berbeza, aku tidak mampu membawa prinsip itu di kota besar ini. Lagipula hati halus ini begitu ingin disayangi oleh insan bergelar lelaki. Terus aku biarkan sahaja keinginan kekasihku melakukan apa sahaja padaku. Apa yang pasti, pada saat itu aku begitu cinta dan sayang padanya. Saat itu aku lupa pada penat lelah ayah yang membanting tulang berpeluh keringat berkerja menampung pelajaranku disini. Aku sudah lupa pada jasa ibu yang bersabung nyawa melahirkan aku.Aku lupa ,aku lupa,aku lupa. Ya Allah pasti luluh hancur hati ibu bapaku melihat apa yang aku lakukan saat ini. . .





Hari berganti hari, bulan berganti bulan. Tahun berganti tahun. Kini aku sudah berada ditahun akhir pengajianku dikampus. Hari makin hari aku rasa bosan dengan kehidupan disini, serabut dan bercelaru. Aku tidak tahu kenapa. Apa sahaja yang aku lakukan serba tidak kena. Aku rasa kosong. Cukup kosong. Aku melakukan apa sahaja untuk memenuhkan kekosongan hatiku. Aku pergi ke pantai, shopping, karaoke, melancong, mendengar lagu, bersuka ria bersama teman dan apa sahaja cara untuk menghiburkan hatiku ini. Namun hari makin hari hati ku makin sengsara. Bila aku ditanya tentang cinta. Aku melenting dan cukup marah.




Apa CINTA!!!




Aku sudah serik dengan cinta. Setelah segala keinginnyaku penuhi. Dia telah pergi meninggalkan aku. Mencari adik-adik junior yang yang lebih segar untuk “diratah” seperti diriku.



YA ALLAH



Aku sangat menyesal atas perbuatanku ya ALLAH



Ampunkan ku



MOTIVASI AGAMA.



Mungkin ini adalah salah satu dari getusan hati kekesalan puluhan ribu gadis remaja yang hanyut dalam indah dan manisnya dunia. Mereka dibuai penuh asyik dengan hiburan, lelaki dan wang hanya untuk nikmat yang seketika. Hingga akhirnya mereka kecewa dipermainkan dunia dan oleh lelaki yang bertopengkan syaitan.



Berapa ramai gadis-gadis yang jatuh diribaan lelaki buaya darat atas janji manis yang palsu belaka hingga gadis-gadis ini sanggup melakukan perbuatan yang sangat terkutuk disisi agama hanya untuk menzahirkan cinta sejati mereka. Sedarlah saudari muslimatku. Seorang lelaki tidak akan memperisterikan seorang gadis yang telah dikecap madunya sebelum ikatan yang sah. Apatah lagi untuk menjadikan gadis “Pakai Buang” itu ibu pada bakal anak-anaknya nanti!




Duhai saudari Muslimahku,
aku tahu engkau telah menyesal atas tipu-daya dunia. Dunia yang luas, pastinya ketika ini cukup sempit untuk. Engkau tidak tau apa yang perlu dilakukan. Dimana perlu aku bermula untuk memperbaiki kekhilafanku ini???



Wahai saudari muslimahku,
walaupun seluruh dunia ini membencimu atas kesilapanmu dahulu. Namun percayalah engkau tidak bersendirian. Allah masih sentiasa bersamamu. Walaupun engkau datang bersama dosa sebesar bukit Uhud Allah tetap memaafkanmu. Hatta engkau datang bersama dosa langit dan bumi Allah tetap menantikanmu untuk memberikan keampunan sepenuh langit dan bumi. Percayalah sahabatku walau sebesar manapun dosamu dahulu Allah tetap akan mengampungkanmu.




Lupakah engkau pada cerita lelaki yang telah membunuh 100 orang manusia lantas dia bertaubat, terus ALLAH telah memasukkanya kedalam syurga. Aku pasti wahai saudari Seislamku pastinya dosamu tidak sebesar cerita lelaki diatas yang termaktub dalam kitab hadis yang paling sahih (Al-Bukhari)




Duhai saudariku,
Bertaubatlah dengan sepenuh hatimu. Hiasilah malammu dengan isak dan tangis memohon keampunan dari Rabbmu. Biarkan pipimu mengalirkan air mata taubat yang akan menjadi saksi dipadang Mahsyar Allah nanti. Allah masih sayangkanmu wahai saudariku. Kerana itulah Allah yang maha Esa masih memberi denyut nadi untuk dirimu bernafas bagi memberi peluang untuk dirimu bertaubat.




Aku tahu engkau begitu menyesalkan dengan cinta masa lalumu yang penuh titik hitam. Dan pasti engkau risaukan pasti tiada lelaki soleh yang akan memperisterikan dirimu. Saudariku percayalah masih ada lagi lelaki soleh diluar sana yang tidak akan kisah lansung dengan sejarah hitammu asalkan dirimu benar-benar bertaubat dan dapat menjadi isteri yang TAAT dan SOLEHAH padanya.




DUHAI SAUDARI SEISLAMKU,
ISTIQAMAHLAH DALAM TAUBATMU
SABAR DAN JANGAN PUTUS ASA,
KERANA PASTI ALLAH TELAH MENYEDIAKAN LELAKI YANG SOLEH BUAT MEMBIMBINGMU MENJADI ISTERI YANG SOLEHAH



sumber





Syukran Jazilan for reading

20100626

Tutorial: Membuat title bergerak-gerak

Salam to all readers~ =) Apa khabar semua? sihat? Akhir nya selamat sampai jugak dekat blok baru Abas ni and alhamdulillah again dapat bilik yang sebelum ni memang dijaga rapi oleh tuan punya bilik, terima kaseh, siapa punya bilik ni boleh claim hadiah dari dr, haha -___-



Okey, tak nak cerita panjang, ada seseorang ini telah bertanya macam mana nak buat title yang bergerak-gerak macam dekat atas tu? Sila tengok ye~ Okey, cara dia sangat senang je, macam dr kata kan, macam uolls goreng tempe je, =)




Okey, uolls kena pergi sini.Then, uolls godek2 lah ye. Uolls boleh pilih effect yang macam-macam, terbang sana terbang sini ke, gerak kiri gerak kanan ke, kepantasan dia pown boleh jugak uolls adjust2, lepas tu previes lah ye, then generate code.



Lepas generate code tu uolls tahu kan macam mana? Ambik kod tu, then pergi Design > Page Elements > Add a gadget > HTML Javascript.



Okey, tadaaa, dah siap, enjoy~



Cop, cop, hari ni makan megi je, rumate kasi, sayang rumate, =)









Syukran Jazilan for reading

20100625

Kita hidup cuma 1 jam sahaja

Salam to all readers~ =) Selamat hari jumaat, malam ni dr dah nak balik maktab dah, tata semua, =) So, hari ni dr nak mengajak kita berfikir bersama ye, fikir2 tentang amalan kita selama kita hidup di dunia ni~




Nisbah Hari Dunia : Hari Akhirat



Firman Allah,

و إن يوما عند ربك كألف سنة مما تعدّون
Dan sesungguhnya satu hari (mengikut perhitungan) Tuhanmu adalah seperti 1000 tahun mengikut perkiraanmu.
(Surah al-Haj ayat 47)-Rujuk juga ayat 5 surah as-Sajdah




Hidup kita di dunia ini tidak lama. Cuba kita hitung nisbah hari dunia dan akhirat,

1 hari akhirat = 1000 tahun dunia mengikut perkiraan kita.



Satu tahun di dunia biasa 365 hari. Cuba kita darabkan. 1000 x 365 = 365000 hari,
bermakna satu hari akhirat = 365000 hari dunia



Cuba kita andaikan, jika 1 hari akhirat juga ada 24 jam,bermakna, setiap jam akhirat adalah - 1000 tahun / 24 = 41.7 tahun dunia.



Umur umat akhir zaman adalah lebih kurang 60 ke 70 tahun sahaja, atau HANYA satu jam lebih mengikut perhitungan akhirat.



Hakikat Kehidupan Dunia



Firman Allah,

و ما الحياة الدنيا إلا لعب و لهو و للدار الأخرة خير للذين يتقون أفلا تعقلون


Dan tiadalah kehidupan dunia ini melainkan main-main dan senda gurau belaka. Dan sesungguhnya negeri akhirat itu adalah terlebih baik bagi orang yang bertaqwa. Maka tidakkah kamu memahaminya?

(Surah al-An'am ayat 32)


Dan tiadalah kehidupan dunia itu melainkan kesenangan yang mempedayakan.

(Surah Ali Imran ayat 185 )


Apakah kamu puas dengan kehidupan dunia sebagai ganti kehidupan di akhirat? Padahal kenikmatan hidup di dunia ini (dibandingkan dengan kehidupan) di akhirat hanyalah sedikit.

(Surah at-Taubah ayat 38)


Terdapat banyak lagi ayat yang Allah jadikan ia sebagai peringatan kepada kita agar tidak terpedaya dengan muslihat dan tipudaya dunia.


Namun jangan pula kita menyangka bahawa untuk kejar akhirat, kita harus tinggalkan pekerjaan, tinggalkan bermuamalah, bergaul dengan sahabat handai dan sebagainya dan hanya duduk di tikar sejadah dan memegang tasbih sepanjang masa. Islam adalah agama yang sempurna, melengkapi keperluan ukhrawi dan duniawi. Kita sebagai manusia yang dikurniakan akal, harus matang dalam membahagikan masa antara ibadah dan muamalah sesama manusia.


Persoalannya


Berapa banyakkah persediaan yang telah kita lakukan untuk ke sana?


Berapa banyakkah masa yang terbuang begitu sahaja tanpa diisi perkara atau amalan
yang bermanfaat?


Fikir-fikirkanlah...



Syukran Jazilan for reading

20100624

Tutorial: Menukar background belog sesuka hati anda =)

Salam to all readers~ =) selamat pagi semua, dah sarapan belum? Dah baca title atas tu? Benda ni mudah je macam uolls goreng tempe je, dan benda mudah ni lah yang dr payah nak jumpa, ada yang tahu and ada yang tak tahu jugak, so hari ni dr bermurah hati nak buat segmen sharing is caring, (HAHA) nak tunjuk macam mana nak tukar background belog uolls sesuka hati mak nenek anda tanpa mengira batasan waktu.




Okey, selalu korang ada survey2 template dekat yummylolly , pyzam , the cutest blog on the block etc. etc. etc. Ada banyak lagi ni antaranya lah kan, so hari ni uolls tak payah nak pening2 tukar layout korang berjuta kali sebab hari ni nak tunjuk korang cara senang nak perbaharukan blog anda. Sila bergembira. =)




Sebelum tu baek uolls download dulu template uolls tu, karang tak pasal2 frust tertonggeng menonggeng pulak ye, ;)

Macam biasa pergi Design>Edit HTML

Okey, first of all korang cari kod ini dulu guna ctrl + f

body {

kat bawah kod body { ni ada kod yang macam aku tanda merah2 ni (background : # 663399;)



(klik gambar untuk tumbesaran mengejut, opocot)



Dekat sini korang boleh main2 dengan kaler2 yakni jika anda hanya nak template kosong berwarna-warni sahaja tanpa corak. Boleh pergi sini untuk kod warna, dah dapat kod tukar je dekat #________ So, ini lah hasilnya if korang just nak tukar background jadi kaler2 aje, okey, get it?





Sekarang buat siapa yang nak buat background corak2 pulak, silakan copy kod ni dan letak bawah body { tadi :


background:$bgcolor;background-image:url('URL BACKGROUND');background-position: center;
background-attachment: fixed;


Kalau uolls guna yang ni korang delete kod yang (background : # 663399;) ni tadi. So, macam mana nak dapatkan URL background tadi tu? Korang google je mana2 image yang korang nak jadikan sebagai background, kalau aku, google2 stripe je lah -___-


Then copy image location sebagai URL background tu




Dia akan jadi macam ni, nampak kan?




So hasilnya jadi begini~ =)




Bila uolls dah puas hati, korang pergi preview dulu, nanti dia akan pergi dekat window laen, kalau uolls berkenan terus uolls save template tu, kalau tak berkenan lagi, boleh godek2 balek, okey?


Tutorial ni senang bukan? Macam goreng tempe je, okeylah aku nak pergi goreng tempe ni, chio cin chaw dulu, selamat mencuba. =)


p/s: Terinspirasi dari tutorial kak Nadia Helena dan kak Amar Amirah. Anda rasa ianya membantu anda? sumbang lah seposen dua dekat tabung nuffnang saya, boleh saya pergi honeymoon di Paris, woha~ =)





Syukran Jazilan for reading

20100619

Aku dulu baik tapi sekarang dah jadi jahat, kenapa ye? (Iman Up & Down)

Salam to all readers2 yang dikasihi sekalian~ =) hari ni nak kena buat muhasabah diri sikit lah, asyik seronok2 je kita ni kan~ jom~


Waktu dulu2 mp3, henset penuh dengan lagu nasyid je,tapi sekarang ni banyak lagu omputih je, nasyid pun dengar ala2 kadar je,tengok lah bile nak hati tenang dengarlah nasyid~


Waktu dulu2 nak cakap dengan lelaki pun payah sangat,
tapi sekarang ni kalau call berjam-jam dengan laki pown dah tak kisah dah,
siap boleh bertepuk tampar lagi dengan diorang~


Waktu dulu2 nak keluar rumah tak delah hai, bak kata orang anak perempuan mithali,
tapi sekarang ni sejak dah pandai drive sana sini,
balik sampai tengah malam keluar dengan kawan-kawan,
lelaki pulak tu~



Waktu dulu2 aku ni stok budak baik, yelah sekolah agama,
hafal quran tak pernah tinggal, mengaji siang malam tak pernah lupa,
tapi sekarang ni al-Quran tu buat kumpul habuk je,
layan novel lagi best!



Waktu dulu2 cakap mak ayah semua 'yes' je memanjang,
tapi sekarang ni, 'no' je aku cakap,
apsal erk?



Waktu dulu2 aku benci tengok orang kapel sana sini,
betullah orang kata IQ orang bercinta ni memang rendah tak boleh nak fikir,
mana baik mana salah,
tapi sekarang ni aku pown enjoy je buat dosa dengan pakwe aku,
siap tayang gambar sana-sini dengan buah hati pengarang jantungku,
berrelationship dengan pakwe aku kat facebook,
waaah bercinta tak ingat dunia lah,
dating sana sini dengan pakwe~



Waktu dulu2 majalah yang aku layan Solusi, ANIS, NUR
tapi sekarang ni aku dah tak boleh layan lah majalah2 alim ni,heh
aku layan Remaja, Mangga,
baru up to date kan~

Waktu dulu2 baju2 aku semua style XXXL,
tak nak nampak body, kan aurat,
tapi sekarang ni baju semua stok XS,
style sarung nangka,
aku tahu je dosa wo pakai cam gitu,tapi aku on je~


Waktu dulu2 aku pakai tudung labuh,
ye lah stok budak sekolah agama,
hari2 pakai tudung labuh,
tapi sekarang ni segala macam tudung lilit2 aku try,
ala tudung sanggul2 kan trend sekarang ni,
aku pown nak nampak up to date jugak!



Tapi waktu dulu2 tu aku sedar aku ni suci lagi,
belum banyak dosa kowt, -_-
sekarang ni rasa macam dah banyak buat dosa,
rasa kotor sangat!
sejahat-jahat aku sekarang ni, fitrah untuk kembali pada Allah tu ada
aku tahu je apa yang baik dan buruk
apa yang patut aku buat dan tak buat
tapi kenapa aku buat jugak erk?
-_-





SEBAB2 TURUNNYA KADAR IMAN




Kebodohan- ada yang tak tahu hukum bila buat something tu, sebab dia rasa dia buat betul je, tapi masalahnya, aku tahu je, kalau amek kertas exam syariah & al-Quran Sunnah, A1 je memanjang, highest score pulak tu dalam kelas. Tak-de-penghayatan. Belajar sebab nak exam je, bukan nak aplikasi!



Kesombongan & keengganan- sebab kan kita rasa kita lebih besar dari Allah, perintah Allah pon nak langgar, larangan Allah kita dok asyik nak buat, sebab tu lah jadi nya sombong dengan Allah, tak de rasa nak bertaubat pown dengan Allah.



Allah akan mengunci hatinya dari jalan yang lurus (al-Kahfi 18:5)



Next, jiwa & nafsu yang ada dalam diri kita. Sesungguhnya jihad yang paling kecil adalah melawan nafsu kita! Aku tahu je kuar dating dengan pakwe tak boleh, tapi aku nak jugak ikut perasaan aku nih, tak jumpa sehari rindu giler beb! -_-



Syaitan pulak tak pernah putus asa dalam menyesatkan manusia, kita digodanya!

Tujuan syaitan adalah untuk merusak keimanan orang. Siapa saja yang tidak membentengi dirinya dengan selalu mengingat Allah maka ia menjadi sarang syaitan, menjerumuskannya dalam kesesatan, ketidak patuhan terhadap Allah, membujuknya melakukan dosa.




Pergaulan kita pulak kena jugak jaga. kalau kawan kita baik, baiklah kita, kawan kita tu cerminan diri kita.

Rasulullah bersabda : “Seseorang itu terletak pada agama teman dekatnya, sehingga masing-masing kamu sebaiknya melihat kepada siapa dia mengambil teman dekatnya” (HR Tirmidzi, Abu Dawud, al-Hakim, al-Baghawi).





Sedih kan, rasa macam hidayah dulu waktu masa jadi baik dulu ditarik balik. -_- sesungguhnya kita punya iman yang naik turun, itulah manusia! Berdoalah sama-sama agar kita kembali kepada hidayah Allah. Semoga kita tidak menzalimi diri kita lagi~ Amin~ =')



Syukran Jazilan for reading

20100615

3 perkara anda buat anda dapat pahala senang-senang je =)

Salam to all readers~ =) Benda ni benda simple je yang kita kena tahu 3 benda yang kita lihat dapat pahala (credit to asked yang mengingatkan diri saye juga)



1) tengok kaabah







2) tengok al-Quran






3) tengok picture mama & abah uolls =) bukan pakwe-makwe uolls =)





Selamat beramal ~



Syukran Jazilan for reading

20100614

Penghargaan dari dr untuk anda2 semua =)

Salam to all readers~ =) Akhirnya selamat sudah dr sampai di kampung Terengganu ini semula, so, hari ni tak ade ape sangat pown nak dikata, just nak menyampaikan sikit award yang tak seberapa ini kepada followers2 dr yang stalk dr (whaha) Terima kasih banyak2 okey. =) Boleh lah tepet dekat blog masing2 kalau tak kebaratan, =')



Oleh itu, anda dikehendaki menjawab beberapa soalan (tak banyak sikit sahaja-ada lah jugak macam nak jawab soalan exam pendidikan Islam pasal I am ustazah-to-be =) ):


1) Bagaimana anda dapat menjadikan blog anda sebagai medan dakwah? =)

2) Sumbangan selama anda menjadi blogger?
  • diri sendiri
  • orang lain
  • Islam
3) Apa yang anda dapat sepanjang menjadi blogger (positif & negatif)

4) Blog jenis yang macam mana (pada pandangan anda) yang anda suka stalk?

5) Tag lagi 5 kawan anda (bagi award ni plus jawab soalan cepugangsa ini okey)


Dr tahu dah lama korang tak jawab kertas Pendidikan Islam, muahaha, oleh itu test minda anda, terima kasih sudi amik award yang tak seberapa ini tanda penghargaan kepada readers2 dan followers2 sekalian. Dr dah sempat jelajah beberapa blog followers, yang lain belum sempat lagi, siapa2 yang perasan (heh) dia follow dr jangan segan2 sila amik award ni ye, khas buat anda2 semua =') ~



Syukran Jazilan for reading

20100613

Tengah bosan-bosan di hujung minggu

Salam to all readers~ =) Hari Ahad berkunjung tiba lagi. First nak mengucapkan Selamat Pengantin Baru kepada Ustaz Amin merangkap my senior PAI yang dah pun selamat melansungkan perkahwinan beliau. Semoga berkekalan =) so hari ni nak meluangkan masa nak menjawab tag ini. okey.






Gambar ni dr curi dekat facebook sorang ni, yeah, credit to you, terimass~


Just Bold the statements that ARE true to you. Italicize and Bold the statements that you WISH were true. Leave the fibs alone. Then, tag 5 people to do the same test.


170cm tall.
I don’t know what I want at the moment.
I’m not happy.
I hate my friends.
I hate my life.
I hate my grades.
I can drive.
I’m bored of driving.
I have a white handbag.
I love dancing.
I go clubbing every week.
Shopping is bullshit.
I have a tattoo of a star.
I got my navel pierced.
I have friends that take drugs.
90% of my friends smoke.
I’m studying Fashion.
I have a business running.
I hate cartoons
I hate someone.
I have 10 Lollipops handbags.
I buy CLEO every month.
My parents don’t know about my blog.
I have an iPod.
I don’t have faith in the current “one”.
My school mates know about my blog.
I wanted to be a fashion designer.
I love rock emo bands.
I hate it when people cancel last minute meet ups.
I’m a rebel.
I don’t believe in love.
High school's filled with drama.
My parents have faith in me.
I’ve bought shoes this month.
A blogger bitched about me before.
I hate sports.
I heart Italian food.
I hate meeting new people.
I hate nail polish.
The mother bear gives me hugs.
People should start appreciating me.
High school was the worst time of my life.
I have red hair.
One Utama is my second home.
I’m a guy.
I’m scared of my Biology result exam which I’m going to face someday tomorrow.
I hate vacations.
We’ll last :)
I believe in long distance relationships.
I’m going to get high and smoke weed one day soon.
I’ve robbed an old lady.
I’m starting to like applying make-up.
I was a tomboy.
At times I think I still am a tomboy.
I love bitching about people behind their backs
I still have a best friend.
I have a cat.
I hate surprise parties.
I hate planning parties.
I’m hot.
I’m a sinner.
I’ve got a DS light.
I have a Wii.
I cant live without music.
Video games are a waste of time.
I miss the father bear.
I love being in love.
I know how to cook.
I have 100% freedom.
Boys are assholes.
I hate Math.
I’m happy with what I have
I love horror films.
I slept in my parents’ room for 3 days after watching Scream when I was a kid.
My old friends keep in touch with me.
I don’t read newspapers.
The news is such a waste of time.
Blogging is a waste of time.
I hate animals.
I can’t live without make-up.
I curse like a pirate.
I’m happy with my 11 year old car.
I hate people that are smart.
I hate liars.
I love Orange juice.
I can’t drink for nuts.
I believe that everyone in their teens have lost their virginity.
I’ve got a new phone.
I’m going to get a new pair of shoes by the end of this month.
I love swimming.
I haven’t worked out since March.
I love my friends and family
I'm single.
I have a cute boyfriend.

p/s : tagged to everyone who read this! love my readers damn much =)





Syukran Jazilan for reading

20100611

Terima kasih daun keladi, lepas ni boleh bagi lagi =) (Pantun you)

Salam to all readers~ =) Pertama-tama sekalinya dr ingin mengucapkan thank you kepada cik adik ini di atas pemberian award yang sungguh tomey ini okey? =) Dahlah kaler pink, marvellous.







Kena jawab soalan cepugangsa pulak :




1) sebab mem-follow:



Belog kamu cute-mute, mana tahu boleh jadi sumber inspirasi di masa hadapan, heee



2) apakah yang anda tahu tentang pemilik blog tersebut?



Maaf adek, saya kurang mengenali anda, =) lepas ni boleh kenal2 lagi okey?



3) Dimanakah terjumpa blog tersebut?



Masa sedang flying from blog to blog, blogwalking of course



4) Nak ajak suruh follow ye? =)



Sape2 yang datang blog dr sila jenguk sini. Okey =)



Sekian terima kasih dari dr.cinta yang bukan doktor! =________=




Syukran Jazilan for reading

Janji Allah untuk Palestin & Gaza (surah at-Taubah)




Salam to all readers~ Apa khabar agaknya saudara-saudara kita di sana? Berdoalah untuk mereka. Disini terdapat petikan ayat-ayat suci Al-Quran (Surah At-Taubah 12-18) ini dihimpun untuk punya hubung kait dengan isu kezaliman yang berlaku di bumi Palestin. Moga kita bersama-sama dapat renungkan isi penting dari surah ini..



12: Dan jika mereka mencabuli sumpahnya sesudah mengikat perjanjian setia dan mereka pula mencela agama kamu, maka perangilah ketua-ketua dan pemimpin-pemimpin kaum yang kafir itu, kerana sesungguhnya mereka tidak menghormati sumpah janjinya, supaya mereka berhenti (dari kekufuran dan bertaubat).


13: Mengapa kamu tidak memerangi suatu kaum yang telah mencabuli sumpah janjinya, dan mereka pula telah berazam hendak mengusir Rasulullah dan merekalah juga yang mula-mula memerangi kamu? Tidak patut kamu takut kepada mereka (sehingga kamu tidak mahu memeranginya) kerana Allah jualah yang berhak kamu takuti (melanggar perintahNya), jika betul kamu orang-orang yang beriman?



14: Perangilah mereka, nescaya Allah akan menyeksa mereka dengan (perantaraan) tangan kamu dan Allah akan menghinakan mereka serta menolong kamu menewaskan mereka dan Dia akan memuaskan hati orang-orang yang beriman.


15: Dan Dia juga akan menghapuskan kemarahan hati orang-orang yang beriman itu dan Allah akan menerima taubat orang-orang yang dikehendakiNya dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.


16: Adakah kamu menyangka, bahawa kamu akan dibiarkan (dalam keadaan kamu yang ada itu), padahal belum lagi terbukti kepada Allah (sebagaimana yang diketahuiNya) orang-orang yang berjihad di antara kamu dan yang tidak mengambil teman-teman rapat (untuk mencurahkan rahsia kepada mereka), selain daripada Allah dan RasulNya serta orang-orang yang beriman? Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu kerjakan.



17: Tidaklah layak orang-orang kafir musyrik itu memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah, sedang mereka menjadi saksi (mengakui) akan kekufuran diri mereka sendiri. Mereka itu ialah orang-orang yang rosak binasa amal-amalnya dan mereka pula kekal di dalam Neraka.



18 : Hanyasanya yang layak memakmurkan (menghidupkan) masjid-masjid Allah itu ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat serta mendirikan sembahyang dan menunaikan zakat dan tidak takut melainkan kepada Allah, (dengan adanya sifat-sifat yang tersebut) maka adalah diharapkan mereka menjadi dari golongan yang mendapat petunjuk.





Moga kita punya kekuatan untuk selamatkan bumi Palestin dari kezaliman Israel. Umat islam harus saling melindungi & membantu yang lemah dizalimi dan dianiaya.




Allah Huakbar!!




Syukran Jazilan for reading

Download tulisan2 cun untuk lappy tersayang anda =)

Salam and selamat pagi semua readers~ =) Hari ni just short post saje nak bawak korang semue mendownload tulisan2 yang sangat cantik untuk lappy tersayang anda =) Jom pergi download tulisan2 ni~ Jom pergi sini. =) kasi preview sikit. Klik untuk tumbesaran terlampau okey? tapi sehari 100 tulisan saja, ada limit, esok sambung lagi okey? Juga boleh try di sini ye.





p/s: selamat mencuba~ =)



Syukran Jazilan for reading

20100610

We will not go down

Salam to all readers~ =)




Palestine : Why did you do this to us?

Egypt : Did what?


Palestine : Stop pretending. You know what I mean.


Egypt : No, I don’t!



Palestine : Fine, let me tell you silly, about the tunnel, why did you block the tunnel?



Egypt : Owh, about that. Sorry, I strongly think that’s my territory, so I have the right to do whatever I want. Furthermore, I just want to stop you from smuggling.



Palestine : Yes I know that’s your territory. But you knew how Israel blocked our supplies for foods, oils and all necessities from coming in, and if not because of the tunnel, we are already died in hunger. Now you want to block the tunnel. How could you do this to us? We are brothers! Please don’t forget that this world is not belong to us, its belong to Allah The Almighty! And He just lend it to us!



Egypt : errr… (feel guilty)...


Then come Israel.



Israel : What’s the problem here?


Palestine : Go away! It’s none of your business!


Israel : It’s my business because you are bullying my friend here! O my friend Egypt, tell me, what’s the problem?


Egypt : emm… (looked down then speak slowly)... Palestine is mad at me because I blocked the tunnel.



Israel : Owh about that. Then why did you afraid? You don’t have to be afraid, I’m here. I will protect you and will always protect you Egypt.


Egypt : (silence, felt ashamed)


Palestine : Egypt, please, we are Muslim, I know you are under pressure from Israel, and I know that you know who’s the real bully here. It’s not me, it’s Israel!



Israel : Hey watch your mouth Palestine, don’t try me!







Palestine : What?! What are you going to do Israel?! What else that could be more worse than what you had done to us on the ‘Nakba’! On 15 May 1948! Don’t you ever dare to forget that date Israel! You came to our land, you established the living of Jews, Zionist acted cruelly and dispelled more than 800 000 Palestinian from our very own country! Not enough with that, you destroyed 478 villages among 580!





Egypt’s face dropped down. He felt so ashamed, guilty, regretted. When Israel saw that, he panicked. His face became red as he was mad. Then immediately he punched Palestine face and Palestine fall to the ground.



Israel : See, I warned u!


Palestine : Why! That’s all that you can do! Do you really think by punching me at my face will make me scared! Not a chance Israel! Not a chance! Like I said Israel, you had done worse to us. Don’t you forget it Israel! And if you pretend to forget it, let me remind you Israel.



(Israel became more panicked. He didn’t know what else that might come from Palestine’s mouth, and he afraid it will affect his relation with Egypt. )



While Palestine got back to his feet and shed the blood on his lips from the punch by Israel, he continued.




Palestine : Do you remember 9 April 1948 Israel? The chaos that you had done at Deir Yassin. DO U REMEMBER?! You came to Deir Yassin with your army and without sympathy you started to burn the village! You burned down our house Israel! Not enough with that, while the house was burning, you waited outside of the house, and when people running out of the house to save themselves from the fire, you shot them at the head! At their head Israel! Without any sympathy! You shot women, old people and kids! The people that you shot without any sympathy. My parents, my children, my wife, my brothers, my sisters, they all were my family Israel!


(At this moment, tears started to run down on the cheek of Palestine, he could not bear it anymore, he felt so sad remembering what Zionist had done to Palestinian.)



Palestine : Why you did that Israel? Why you have to act so cruel Israel? Why you have to shoot the kids while they were trying to save themselves from the burning house? They were scared Israel. They just wanted to save themselves. But you killed them all. What have they (kids) done to you that made you shot them at their head? They did nothing wrong Israel. They were just children. Where’s your humanity Israel? (…Palestine sobbing...)


Egypt started to cry.



Israel panicked that suddenly he shout at Palestine.


Israel : Hey shut your mouth Palestine! That’s enough!


Without care of Israel, Palestine continue in sobbing.


Palestine : My brother Egypt, please, look me in my eyes and tell me that I was wrong. They (while pointing his finger at Israel) are an animal, worse than animal! Have you forget that hundreds of heavily-armed Jews massacred a little village near Baitul-Maqdis (Jerusalem) of 200 Arabs. They raped the women and children, then crushed their heads with rocks until the brain blew out.



(Egypt fall to his knees, he could not barely stand anymore, he felt so weak.)


Israel was surprised. He then hit Palestine face again. This time harder. Palestine fall to the ground. Without waiting, Israel then kick Palestine face, again and again. Israel acted like crazy man who was losing his mind. Palestine was groaning in pain.



Egypt : STOP IT ISRAEL! Please stop! (crying and pleading Israel to stop, he could not bear looking Palestine was hit like that)



But Israel will never stop. He hated Palestine so much. He keep on kicking Palestine. Egypt then felt something wrong when he saw Israel picked up a big stone near him.



Egypt : NO, NO ISRAEL,,,PLEASE DON’T… PLEASE,,,NOO,,!!!


It was too late, Israel hit Palestine face as hard as he could with the stone. Blood burst out all over his face. Israel then became panicked and fled from the scene.



..........(Silence for a moment)..........



Egypt was surprised by the scene that he just saw. Egypt then immediately run to Palestine and hold Palestine head. His face was covered with blood. He was still breathing, but so weak. Palestine was dying.



Egypt (while crying) : Palestine, wake up Palestine, please my dear brother, wake up, please don’t die. Don’t leave me.



With few strength left, Palestine softly spoke to Egypt’s ear...


" Don’t cry my brother. Don’t cry, be strong. Israel can kill me, but he will never kill my spirit. He can kill my whole country, but he can never kill the passion of Muslim around the world. By God wills, Islam will rise someday. But before that, we need to unite my brother. You, me and all our brothers of Islam around the world should unite as one. We should stop fighting among us. We should stop depending on Israel and America. We Muslim, should embrace as one, and love each other as a family for the sake of our beloved religion, Islam. And when that time come, Islam will rise as high as ever. Trust in ourselves that we can and we will win. Remember, Allah will always be on our side. We can bring the change to the world. Islam will rule the world someday. InsyaAllah. "



Egypt : I will my brother, InsyaAllah, I will remember all your words.



We will not go down


A blinding flash of white light
Lit up the sky over Gaza tonight
People running for cover
Not knowing whether they’re dead or alive

They came with their tanks and their planes
With ravaging fiery flames
And nothing remains
Just a voice rising up in the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

Women and children alike
Murdered and massacred night after night
While the so-called leaders of countries afar
Debated on whoÂ’s wrong or right

But their powerless words were in vain
And the bombs fell down like acid rain
But through the tears and the blood and the pain
You can still hear that voice through the smoky haze

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die
We will not go down
In Gaza tonight

We will not go down
In the night, without a fight
You can burn up our mosques and our homes and our schools
But our spirit will never die

We will not go down
In the night, without a fight
We will not go down
In Gaza tonight





p/s: Pray for them =)


Syukran Jazilan for reading

20100604

Aku tahu tapi aku mahu~

Salam to all readers~ =) waah lamanya tak post something, sibuk nak balik lah katakan =__= So, pada hari Jumaat yang mulia ini hari segala penghulu hari cuba kita renungi satu monolog ini. Kita tahu tapi kita still mahu lakukannya~





Dengan nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

huffat al jannah bil makarih, wa huffat an nar bissyahawat.
( jalan ke syurga itu penuh dengan kesusahan, jalan ke neraka itu penuh dengan syahwat) .


aku tahu hidup dunia cuma sementara
tapi seolah-olah kuhidup untuk selamanya



aku tahu segala amalan bakal dihisab,
tapi masih kulupakan alam akhirat



aku tahu rakib atid setia di sisi mencatat amalan
tapi maksiat masih berterusan



aku tahu solat itu penting
tapi selalu memandangnya enteng



aku tahu solat itu tiang agama,
tapi sering saja aku lewatkannya



aku tahu ajalku tiba bila-bila masa sahaja,
tapi solat masih tak dijaga



aku tahu berat amanahku sebagai hamlatul quran,
tapi masih liat nak mengulang



aku tahu aurat itu aib diri,
tapi masih tak pandai menjaga diri



aku tahu cinta itu fitrah,
tapi aku jadikannya fitnah



aku tahu apa itu dosa apa itu pahala,
tapi aku seolah tak endahkannya



aku tahu Allah sentiasa memerhati
tapi sering kulakukan maksiat secara sembunyi



aku tahu ujian Allah pasti ada hikmahnya,
tapi aku sering berputus asa



aku tahu aku ini hambaNYA
tapi masih hanyut dengan dunia



aku tahu azabnya api neraka,
tapi masih kulakukan maksiat padaNYA



aku tahu betapa nikmat kehidupan di syurga
tapi x berusaha untuk medapatkannya




Ya Allah, banyaknya benda yang telah aku tahu, tapi buat seolah- olah tidak tahu..
sedangkan Nabi berkata: tidak berguna ilmu seseorang itu sehingga dia mengamalkan ilmu tersebut. kenapa aku jadi begini. aku tahu AKU INI MUSAFIR SAHAJA DI DUNIA DAN DESTINASI TERAKHIR IALAH AKHIRAT. tapia aku seolah- olah menjadi hamba dunia.



banyaknya benda yang aku tahu, tapi masih mahu melakukan maksiat padaMU. ampuni aku, pimpinlah aku ke jalan yang benar.



Wahai Tuhan ku tak layak ke syurgaMU,
namun tak pula aku sanggup ke nerakaMU
ampunkan dosaku terimalah taubatku
sesungguhnya Engkaulah Pengampun dosa-dosa besar..



Di mana bumi dipijak, di situ ISLAM dijunjung.



Jika bukan kita siapa lagi?
jika bukan sekarang bila lagi?
Jika bukan di dunia, di mana lagi??


p/s: change =)



Syukran Jazilan for reading

20100601

Kalau boleh tak nak duduk asrama dah lepas ni, okey nak pergi duduk luar pulak sem depan =__=


Salam to all readers~ =) pagi tadi semua busy2 dengan nak pindah belog eh silap malas-nak-backspace blok. I dapat blok paling hujung di dunia (abas) =__= dan duduk bawah sekali, okey dah jangan nak ceroboh bilik I pulak. Setelah I meluahkan rasa ketidakpuashatian yang sungguh comel sekali dalam entri ini. Maka hari ini saya nak sambung balik ketidakpuashatian saya ini. wahahaha. Tahu lah mana ada sangat orang nak baca entri dr yang makin lama makin merapu meraban je saban hari, huaaaa!!





Nampaknya makin terpinggirlah aku duduk kat bawah ni, dahlah kurang selamat duduk bawah sekali ni, heish, lepas ni kena upah bodyguard banyak-banyak nak bagi jaga bilik I dengan rumate I. semoga kita selamat, rumate! gambate! waaah, rumate aku mana ada baca pown belog aku neyh =__= dia memang tak dapat internet dari dulu lagi, haiyaa!





I'm sure sekarang, orang tengah sibuk2 dengan piala dunia fifa ni, jadi I pown nak sibuk2 jugaklah, heee, I nak cop England, muahahahaha =__= Lepas ni I dengan adik I akan berkampung depan TV sambil makan tempe goreng cicah kicap pedas masa tengok fifa nanti, yihaaa, owh adik, tunggu kakakmu yang comel ini balik ye =) (adik aku pown takkan baca blog ni =___=)






p/s: go go england, I sokong you okey, =) erk, kejap aku, kejap saya, kejap dr, kejap I, gedik betullah dr chenta sorang neyh =__=




Syukran Jazilan for reading

Berdoalah agar dia menjadi milikmu =)

Salam to all readers~ =)






"Sekiranya dia ditakdirkan untukku dan aku ditakdirkan untuknya maka peliharalah kami dengan batas-batas syariat, sekiranya dia bukan ditakdirkan untukku dan aku bukan ditakdirkan untuknya maka jauhilah diriku daripada memikirkannya dan jauhilah dirinya daripada memikirkanku"

Amin, insyaallah~ =)


Short post today, semoga siapa atau di mana orang yang kita doa-doakan itu diizinkan oleh Allah untuk menjadi pasangan kita suatu hari nanti dan berkongsi rasa dengan kita. Insyaallah~



p/s: waaaah, dr tengah jiwang ni =')


Syukran Jazilan for reading

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta