Wanita itu ibarat epal

5:58:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.




Salam to all readers~ =) Keep reading these; JADI ORANG ISLAM BERUNTUNG, AGAMA TAK SURUH BERBUNGKUS MACAM POCONG PART I, PART II and PART III.




*Play lagu untuk lebih feeling-feeling













Epal yang tidak berkualiti
amat mudah diperolehi
kerana ia berguguran di tanah
tapi epal yang tak mampu dibeli,
ia berada di puncak
Susah dipetik, susah digapai
Terkadang epal itu risau sendiri
kenapalah diriku belum dipetik?
Lantas ia merendahkan martabatnya dan menggugurkan diri menyembah tanah
sedangkan ia sebenarnya telah Allah jadikan begitu tinggi martabatnya
Sebenarnya epal itu terlalu tinggi,
elok sifatnya
sehinggakan tiada siapa yang berani memetiknya
hanya pemuda yang benar-benar hebat sahaja bisa memperolehinya
Mungkin bukan jodoh di dunia
tapi mungkin di akhirat?
Biarlah jodohnya bukan di dunia
asalkan cinta Illahi mengiringinya....







Usahlah takut atau bersedih hati andai dirimu belum berpunya, kerana lelakimu itu sedang mempersiapkan diri untukmu. Mempersiapkan dirinya dengan ilmu untuk melayarkan bahtera perkahwinan denganmu bila sudah tiba masanya nanti. Usah bermuram durja andai hatimu belum dimiliki, kerana hatimu itu bakal dikurniakan kepada seorang pejuang hebat, penegak syariat Allah. Dia, pemuda yang hebat, bukan lelaki murahan. Yang bisa mengambil wanita di jalanan dan membawa pulang. Itu hanya nilai harga epal yang murah. 


Satu lagi ubat hati pada malam ni;



p/s: Pelik tak pelik, ramai sangat manusia sekarang ni terlalu asyik bercinta sehingga terlupa cinta Allah~

p/s/s:
My wishlist for this new semester;





Semoga Allah membantu dalam pelaksanaan azam baru ini~ Tingkatkan prestasi, kurangkan kontroversi! =D Pray for me~ Saya nak jadi penulis, pray for me, supaya suatu hari nanti, cita-cita saya tercapai. =)




10 patient (s) need treatment

  1. assalamualaikum dr =)

    nak tau x? hehe
    akak pnah letak kata2 sal epal ni di board kat asrama dlu..tiap2 ari tgok kata2 tu..hihi..but then, i cabut,,..sbb kne kmas2 blik..=)

    n till now, u r da 2nd person yg mgingatkn akak tntg kata2 tu..btw, thnx my dear~

    ReplyDelete
  2. Really what I need. Thanks doc! ;D

    ReplyDelete
  3. @'Aesya Humaera'

    waah terharunye, sob3~ =') pasal epal ni pown selalu bagi semangat dekat tuan dokter ni~ =D

    ReplyDelete
  4. hurmmm..wanita ibarat epal..cik coklat pernah bce dlm majalah dara....ade orang tulis kat situ...suke sangat penulisan ni ! :)

    ReplyDelete
  5. ur rite doctor.tapi kn,susah la nk bercinta sblum akad.hehe

    ReplyDelete
  6. @Dark Chocolate

    benda ni dah banyak dikongsi oleh ramai orang~ tak salah untuk sharing lagi utk saling ingat mengingati~ =)

    ReplyDelete
  7. @Kei

    haaa itu lah dia, kekuatan manusia berbeza di sini, dalam mengawal nafsunya~


    tak pandai kawal, terjadilah bercintan sebelum tiba waktunya, lebih parah kes-kes rosak akhlak turut terlibat.


    hanya muslim yang kuat dapat kawal nafsunya~ =) sedikit pesanan ringkas.

    ReplyDelete
  8. salam alaik..nice entri n tazkirah..syukran..smoga trcpai azam n mngundang mardhatillah..insyaAllah..

    ReplyDelete
  9. assalamualaikum....epal yang tinggi...tidak semestinya baik....walaupun luaran nampak baik tapi....kadang2 dalam nya ada ulat yang merosakkannya.....epal yang baik......adalah epal yang da masak dan cepat di petik...oleh pemiliknya..agar dpt memberi manfaat dan selamat dari ulat yang merosakkan dan agar tidak jatuh ke bumi...

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers