Followers

20101219

Tutorial: Membuang keresahan hati

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =)


Hai semua, hari ni saya bermurah hati nak buat tutorial. Ye, tutorial bagaimana nak membuang keresahan hati. Selalu hidup tak tenang je, bimbang dijangkiti virus-virus berbahaya. Okey, jom kita mulakan tutorial yang sangat mudah sebenarnya tetapi sangat payah kita nak buat. Tak percaya? Lepas ni kita boleh try.




Langkah  pertama, owh, masukkan password dulu ye. Jangan lupa password, pulak, nanti bahaya computer diri kita ni, sebab kena update selalu dengan iman. Pastikan anda ada anti-virus yang begitu hebat sekali sebelum melakukan tutorial ini. Anti-virus jenama IMAN DALAM HATI ye, tuan-tuan dan puan-puan. Untuk tutorial ini saya menggunakan computer diri saya sebagai model kepada anda semua.



Masuk password, jangan lupa


Langkah seterusnya ialah, anda pergi kepada my computer diri ye. Ada dua bahagian, sila klik local disc (D:) yang mana menyimpan data-data folder dalam computer diri ini. Owh yang corak-corak comel dekat belakang tu, background computer saya ye. 



Next, tengok folder (s) apa yang ada dalam tu ea sebelum kita ke tindakan selanjutnya. Banyak data ye dalam computer diri ini, ada macam-macam folder, folder nafsu, akal, hati, kelebihan, kelemahan. Tapi, jom kita check dulu folder hati, ye tuan-tuan dan puan-puan. (Macam rancangan memasak pulak)


Owh, sekarang dah nampak bukan? Dalam folder hati ni ada dua jenis folder lagi. Satu folder keresahan dan satu lagi folder ketenangan. Sekarang, kita memerlukan pilihan dari tuan-tuan dan puan-puan untuk memilih yang mana satu folder yang harus dikekalkan. Sama ada keresahan atau ketenangan, okey. Kita memerlukan IQ yang sihat serta iman yang mantap juga hati yang nekad untuk membuat pemilihan.


Anda juga boleh menyemak kembali ye, apa yang pernah terkandung dalam folder keresahan untuk membuatkan anda recall balik contentnya. Waaah, banyak jugak ye dalam folder keresahan ni ye? (Inilah penyebab kepada keresahan hati) berhati-hati ye tuan-tuan dan puan-puan sebab, folder-folder ini bakal merajai computer diri anda, juga akan menentukan computer diri anda sihat atau tidak. Dikhuatiri boleh membawa virus-virus yang sangat berbahaya kepada computer diri. Anti virus berjenama IMAN DALAM HATI sangat penting untuk menjamin keselamatan computer diri. Jangan guna anti-virus yang lain contohnya SUKAKAN MAKSIAT. Cuba klik satu untuk recall balek.


Nampaknya, kita dah nampak tumbnail gambar dalam folder ZINA/MAKSIAT. Scroll sampai bawah ye tuan-tuan dan puan-puan sebelum anda buat keputusan.


Dah buat keputusan? Apa, nekad dah? Okey bagus. Sekarang tindakan kita seterusnya adalah untuk mendelete folder-folder tersebut dari data-data computer diri. Pastikan tiada satu kesan yang tertinggal dikhuatiri akan menjejaskan kesihatan computer diri. Tekan delete disitu. Cantek kan cursor pink tu (hehe)


Dia akan keluar pop-up message macam ni. Sekarang, benar-benar memerlukan kesediaan hati untuk mendelete data tersebut sebab lepas ni kita tak akan ada dah data ni. Klik yes untuk tindakan seterusnya.


Maka, apabila kita sudah nekad membuang folder keresahan hati tadi, tunggu dan berfikirlah sejenak apa tindakan anda seterusnya, ye tuan-tuan dan puan-puan. Tak boleh undo dah ye.



Sejurus selepas anda delete folder keresahan tadi, anda pergi ke folder ketenangan ye. Pastikan anda create file yang terkandung seperti berikut:

Pastikan kita istiqamah dalam melakukannya ye. Jangan ragu-ragu. Yakinlah Allah ada di setiap langkah kita. Selepas create file tadi, bolehlah kita ikhtiar selepas ini untuk membina jati diri yang lebih baik. Insyaallah.



Oleh kerana anda telah rajin mengikuti tutorial ini, saya nak membawa anda tengok satu lagi folder dalam Akal. Muehehe. 



Alamak blur pulak. Tak boleh tahu siapa dia.






Sekian sahaja tutorial dari tuan dokter yang tidak bertauliah. Terima kasih ye tuan-tuan dan puan-puan kerana sudi mengikuti tutorial mudah tapi payah ini. Walaupun hanya menekan delete tapi ianya tidak semudah itu kerana kita lebih suka untuk menyimpan folder keresahan hati daripada folder ketenangan hati. Anda juga boleh minta mana-mana sahabat handai anda yang mahir dan soleh serta solehah untuk mendapatkan computer diri yang baik dan sihat. Insyaallah Allah akan membantu anda dalam usaha untuk menjadi orang yang baik. Waallahu'alam~




p/s: dekat sejam setengah pikiaq tutorial ni T___T 



Syukran Jazilan for reading

47 patient (s) need treatment:

| Faizah Eiz ツ | said... REPLY

Nice tutorial akaq. kreatif sangat. suke suke =)

smile.gurlz said... REPLY

menarik!!

aLiYaH aHmAd said... REPLY

seronokla tutorial ni
thx dr cinta
saya pon nak tambah folder baru la pas ni
hehe~

nano said... REPLY

salam . ololoh comey ah entry dr. kalini . kreatif yet bguna sgt :)

saya said... REPLY

doktor, saya tengah resah sekarang.terima kasih atas tutorial ni. suka suka. terutama bab folder calon suami tu. sempat lagi doktor tambah. hehe. :))

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@| Faizah Eiz ツ |

thnx~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@smile.gurlz

syukran~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aLiYaH aHmAd

tutorial lah sangat~ haha, thnx btw =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nano

waalaikumslm~ thnx~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@saya

hehe, itu wajib letak tuh~ =)

°•.♥pAdELah:✖:pAdeLot♥.•° said... REPLY

sangat like!!.. ekekeke.. creative dear!! thumbs up!!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@°•.♥pAdELah:✖:pAdeLot♥.•°

syukran~ =)

Amalina Azizi said... REPLY

terima kasih kerana post entry ni, saya memang betul2 memerlukannya memandangkan saya sedang menghadapi keresahan hati... huhuuhu...
bila baca post ni rasa kuat sikit...
terima kasih Dr.cinta....

iqbalsyarie said... REPLY

waahhh...sangat kretif!!~ dan sangat membantu :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Amalina Azizi

syukran~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@iqbalsyarie

syukran~ =) segala puji-pujian hanya milikNya~ =)

Anis izyan Abd Rahman said... REPLY

idea dr cinta mmg hebat!!!

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anis izyan Abd Rahman

segala puji-pujian hanya milik-Nya~ =) saya hanya manusia biasa~ =)

Azrin Kamaludin said... REPLY

akak suke tutorial nie..hehe
thnks for sharing...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Azrin Kamaludin

thnx akak~ =)

||aLeaSaRa|| said... REPLY

what a brilliant entry.Very creative and thank's sharing with us,dear.

asyfiqaz said... REPLY

comel! sangat sangat sangat =)

lieyanamuslim said... REPLY

fawa.. entri ni mmg kiut n kreatif.. tq~ nk kne wat folder br nih.. :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@||aLeaSaRa||

thnx dear~ =) segala ilham dtg dari-Nya jua~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@asyfiqaz

syukran~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@lieyanamuslim

hehe, nak kena tambah folder yang baru tu bab calon suami dalam akal~ muehehe

anonimouse said... REPLY

Salam.

heh. Kantoi. Gamba blur tuh,
gamba imam muda, Asyraf.

Wallahua'lam.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@anonimouse

haha, mmg pon, tapi realitinya buka org tu, keh3, org lain~ =)

fathiah nabilah mohd jalani said... REPLY

nice tutorial!!! congrat. =)

Anonymous said... REPLY

nice tutorial..!!teruskn usaha..=)

Anonymous said... REPLY

i juz break off..now i try ma bezz 2 get rid of him..i need a guide..mayb am not dat 'alim' person..hurm..can u juz gve me somthng dat i can do 2 make sure am ok..coz now am broken hearted...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@fathiah nabilah mohd jalani

syukran~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

syukran~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

cuba try step2 dekat link ni, insyaallah membantu, yang penting kuatkan pergantungan dengan Allah~

http://dirikudrcinta.blogspot.com/2010/12/20-tips-menghadapi-putus-cinta-versi.html

thaqif91 said... REPLY

nice tutorial sis....
siyes kreatif..
cara pnyampaian y menarik...

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@thaqif91

syukran~ =)

Ifti Larina said... REPLY

hee comel lukisan akak. cara yg terbaik utk berdakwah :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Ifti Larina

syukran eah! =)

qila~ said... REPLY

noted! oh mcm imam muda jak tu :)

Zahariah said... REPLY

best sgt ukhti...

aLya maNip said... REPLY

comei tapi memang terkesan..hehe

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@qila~

memang pun hikhik saje je blurr

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Zahariah

thnx dear~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@aLya maNip

syukran dear~ all praises to HIM.

muhammadfathimarzuki said... REPLY

subhanallah sangat menarik dr cinta~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@muhammadfathimarzuki

syukran, all praises to HIM :)

Kak Tie said... REPLY

wahhh...blog baru ehh...cantik2

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta