SEMALAM yang suram kita tinggalkan untuk ESOK yang cerah!

1:15:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim~ In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Hari ni sanak saudara akan bertandang dekat rumah. So kena prepared tapi masih sempat menulis sikit kerana kerinduan untuk menulis & mentype.



Semalam by Mirwana




Bangun lepas waktu Subuh. Itu pon set jam untuk pergi kerja.Tak pon pergi sekolah semata. Kita ingkar perintah Allah.




Masa kerja, memanjang kita sibuk. Lunch sempat. Tapi solat Zohor terbabas. Balik sekolah terus terjah lunch, solat lupa. Sekali lagi kita ingkar.




Time Asar pulak, sibuk stand by nak balik rumah. Stand by nak pergi beriadah, main dekat padang. Solat Asar entah bila nak tunaikan.




Sampai rumah je dah nak dekat maghrib. Penat kerja seharian, belajar main seharian. Maghrib pon tersasar.



Waktu Isya' panjang, saje saje buat lewat. Pergi dinner, lepak kedai mamak. Main PS2, buat homework memanjang. Isya' pon ditangguh.







Itu kisah semalam....


Semalam by Mirwana

Semalam
Terukir peristiwa silam
kenangan tak bisa terpadam
ku terkenang
oh semalam

Sedetik...

Ku singkapi tirai memori
saat duga tiba menguji
oh semalam
telah pergi

Tuhan
ampunkan segala dosa-dosa

Moga
hari esok ku lebih sempurna

Semalam...

Ku meniti jalanan suram
hampir ku hanyut dan tenggelam
ku tinggalkan
oh semalam

Ku tinggalkan semalam

Tuhan

Ampunkan segala dosa-dosa

Mo... ga... e.. sok ku kan lebih sempurna

Semalam

Ku meniti jalanan suram
hampir ku hanyut dan tenggelam
ku tinggalkan
oh semalam

Ku tinggalkan semalam
kian menjauh
dan semalam
terus menjauh

Takkan ku berpaling lagi
kerna semalam
pergi...






SEMALAM itu bisa kita ubah untuk menjadikan HARI INI dan MASA HADAPAN lebih baik dan cerah~ =)


p/s: pesanan ringkas buat anda-anda yang tersayang. Solat itu penting. =) Usahakan satu perubahan demi awal muharram ini








IMBAS KEMBALI:


Peristiwa penting pada 10 Muharram;


#Nabi Adam bertaubat kepada Allah
#Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit
#Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6 bulan
#Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
#Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
#Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
#Penglihatan Nabi Yaakub yang kabur dipulihkan oleh Allah
#Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
#Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari dan 40 malam.
#Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
#Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
#Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
#Hari pertama Allah menciptakan alam
#Hari pertama Allah menurunkan rahmat
#Allah menjadikan 'Arasy
#Allah menjadikan Luh Mahfuz
#Allah menjadikan Malaikat Jibril
#Nabi Isa diangkat ke langit


p/s: persiapkan diri kita dengan pelbagai ilmu untuk bekalan di sana~ =) sedang ber-Rayyan Fantasi by Ramlee Awang Murshid~ Kredit to Solusi.


2 patient (s) need treatment

  1. saya pesakit cinta.. tolong saya doktor.. haHa

    ReplyDelete
  2. @ejulz

    kene buat appoinment dulu, ehe~ =)

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers