Followers

20101209

10 + 4 tanda lelaki berstatus bahaya

Bismillahirrahmanirrahim~In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful.


Salam to all readers~ =) Ini bukan entri diskriminasi gender but reality. 




Nak kenali 10 + 4 lelaki yang berstatus bahaya? Bahaya tak bahaya cuba analisis anda di mana. 






1) Lelaki yang sering berkata: "Abang memang sayangkan ayang tapi abang belum bersedia untuk hubungan yang lebih serius." Mungkin lelaki ni hanya nak main-main je.


2) Lelaki yang telefon atau SMS ikut suka hati mereka sahaja tapi bila we need them, bayang pon tak nampak. okey okey positive thinking, diorang busy kowt.


3) Lelaki yang ajak dating tapi tak dating pown. Dia ajak korang keluar pon sebab bosan-bosan tak tahu nak buat apa. Tak yah dating lah gitu.


4) Lelaki yang dah ada gelifriend tapi selalu call or SMS or jumpa anda. Ada awek dah tapi still kacau yang lain jugak. Positive thinking, owh ada keperluan tugasan kowt. Okey.


5) Lelaki yang selalu berfikir semua perkara yang dilakukan mereka betul. Positive thinking lagi, sebab diorang lebih tahu kan?


6) Lelaki yang sentiasa blur, tidak faham kehendak wanita. Positive positive, tak ada adik beradik perempuan kowt sebab tu lah macam blur sikit nak faham girls.


7)Lelaki yang tidak tahu kehendak sendiri apatah lagi kehendak wanita. Positive positive thinking. hmm



8) Lelaki yang doplohempat jam nak berkepit dengan anda tanpa mengira masa dan keadaan. Well, nanti lama-lama rimas jugak. Positive thinking, err tak dapat nak positive nak negative thinking je, kenapa nak kena berkepit ha? T____T



9) Lelaki yang suka kutuk lelaki lain dengan harapan para wanita tidak mendekati lelaki tersebut. Positive thinking?



10) Lelaki yang tidak dapat memberi layanan yang baik dan betul kepada seorang wanita, pendek kata merendah-rendahkan wanita.Positive thinking, mungkin lelaki tu emosional ke, emosi terganggu. -__-


















Well, tak semua lelaki begitu, banyaaaaaaak lagi lelaki yang baik-baik di luar sana kan? =) Tapi 4 golongan bawah ni LAGI dalam status bahaya. 10 golongan dekat atas ni kita boleh nampak dan tahu but lagi 4 golongan ni sangat berbahaya sehingga jika mereka tidak berperanan dengan betul, mereka akan membawa orang lain ke kancah yang lebih BERBAHAYA!
















1)Ayahnya




#Jaga anak-anak dengan keperibadian Islam. Khabarkan tentang aurat, ilmu Islam. Ketua keluarga tugasnya mencabar, susah. Diri sendiri kena jadi model buat anak-anak. Sebab tu sebelum menjadi ketua keluarga, dah prepare semua-semua tu, bukan bila umur dah mencecah angka 40 an baru nak belajar agama. Itu silap.





2)Suaminya




#Hiasi si isteri dengan akhlak mahmudah (baik), jagalah pergaulannya, bimbing si isteri dengan ilmu agama. Suami yang soleh dan ada pengetahuan agama itu penting untuk bimbing seorang isteri.





3)Abang-abangnya




#Jaga adik perempuan anda, lindungi mereka. Khabarkan tentang ilmu agama. Tentang aurat. Setiap langkah mereka apabila mereka keluar dan mendedahkan aurat, semua itu pada tanggungjawabmu. Jangan permainkan hati wanita kelak ia akan terjadi kembali kepada adik-adik perempuan kamu. Jangan rosakkan wanita lain, kelak ia akan menimpa kamu semula. Takut kan? Hidup macam roda, seorang lelaki yang permainkan atau rosakkan seorang wanita itu mungkin Allah akan balas kepada sanak saudara dia, adik beradik perempuan dia, atau anak-anak perempuan dia. Tak nak apa-apa jadi dekat diorang-diorang, wahai abang-abang sekalian, lindungilah kaum wanita. Jangan buat pelik-pelik.






4)Anak-anak lelakinya




#Patuhi ibu kamu, jika dia tersasar jalan, tegurlah ibumu, kamu juga anak yang soleh. Sesungguhnya hanya ibu-ibu yang baik dapat melahirkan zuriat dan keturunan yang baik-baik. (peranan suami dan si ayah)








4 golongan ni, jika tersilap arah, jika tidak tahu membimbing, sangat berbahaya. Perbetulkan kaum wanita melalui kaum lelakinya. Jika 4 golongan ini bijak memainkan peranan, saling tegur menegur, kaum wanita akan lebih selamat, lebih tahu hormat. Sebab itu Allah dah cakap, lelaki itu pembimbing. Kalau dikatakan wanita sangat mudah masuk neraka, ye, memang betul, jika dia tidak taat kepada suaminya serta tidak menjaga pergaulannya dan pemakaiannya dan wanita juga sangat mudah masuk syurga. Jika dia patuh kepada agama. 4 golongan ni juga terdedah dan mudah masuk neraka. Nauzubillah. Kerana mereka punya tanggungjawab jauh lebih besar, membimbing bukan untuk dibimbing.




p/s: Jika lelakinya baik, wanitanya juga akan baik~Credit to dara.com. Penghargaan gambar.




Syukran Jazilan for reading

36 patient (s) need treatment:

Fariq said... REPLY

camne lak kalo lelaki yg memang jenis baek ngan sume pmpuan??
bahye gak tak??
sbb kwn baek je ngan sume,,

Pehal Asek Mimpi Je Ni

tukangcerita said... REPLY

nice der ! i loike this entry :D

chittysarah said... REPLY

waa~~
thanks share~~
tapi law yang lelaki kutuk lelaki len tu mungkin nak tunjuk keburukan lelaki len..
hahahh~~
yela kot..entah~~

ejulz said... REPLY

waaaa.. bahaya ke sy??? heHe

Afiqah said... REPLY

waa...banyak betul yang bahaya...hehe..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Fariq

kwn baek itu tak de masalah, yg jadi mslh, bile dia flirt, ehe, berkwn lah dgn sesiapa pun aslkan hati jujur tapi jgn memainkan perasaan mana2 pihak~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@tukangcerita

welcome back my dear~ =D

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@chittysarah

betul tu, maybe dia jeles sgn laki tu yang mungkin lebih hebat dari dia dari segla-galanya.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@ejulz

ye anda berbahaya, ahaha~

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Afiqah

btol, kena berjaga2~ =)

محمد حذوان بن حميدان said... REPLY

hmm.. (^_^)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@محمد حذوان بن حميدان

hmm je ustaz~ =)

miyoshu212 said... REPLY

nice one la...tengs 4 d entri...i like... :))

Fatin a.k.a. Aten said... REPLY

ada tak tanda2 perempuan berstatus bahaya?

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@miyoshu212

welcome back~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Fatin a.k.a. Aten

waah perempuan berstatus bahaya maybe macam ni jugak kowt lebeyh kureng, hehe

She is f.A.z.A said... REPLY

mcm2 jenis kelakian nih kan..

tepuk2 dada tanya selera :)

Anonymous said... REPLY

Sangat barang bagus.

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@She is f.A.z.A

tepuk dada tanye iman~ =) hati yg membuat pilihan, justeru perlu penuhi hati dengan keimanan~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Anonymous

=D

altitodisanasini said... REPLY

appreciated the part yang 4 golongan lelaki yang kalau tak berperanan dengan betul, boleh membahayakan lelaki² yang lain..

fikir punya fikir, semua lelaki di dunia ni tergolong dalam (at least) salah satu dari 4 golongan tersebut..

semoga kaum adam menyedarinya..

btw, keep posting gud things ya ukhti..jzkk

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@She is f.A.z.A

and tepuk dada tanya iman~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@altitodisanasini

syukran~ =)

Bee Hah said... REPLY

i like it..!!sme lahh ngn llki zman skrg..tpu jew kje..

Leo "Ricky" Huzair said... REPLY

Oh....acceptable.

tp lelaki tidak penah suke menipu walau hakikatnye mereka memang kerap menipu...

cthnye lebih kurang mcm ni...

Student slalu kne buat homework, TAPI student X SUKE buat homework.

sbb bile ckap kite suke menipu mcm bnda tuh sumber pendapatan kiteorg la plak.

Kite kerap menipu tapi tak suke menipu sbnrnye...

Leo "Ricky" Huzair said... REPLY

Oh...acceptable

but as a man...

I do admit I always lie but it never came to mind of liking it my dear women friend...

it's the same like...student always have to do homework but they never really like it in the first place.

So, it's not fair to simply say we love to lie to ur kind...

We got nothing out of it pun...tp mmg kite slalu bohong bcase woman can never handle the truth.

:)

nur marinah said... REPLY

very nice!!!!izin tag gmbr2 yg best ek...thnx....

nur marinah said... REPLY

very nice!!!mntk tag gmbr2 yg best...mga lbih maju....thanx....

tokwan muda said... REPLY

entahla dokter...bagi saya lelaki yang menjaga adab pergaulan dirinya sndiri adalah yg terbaik...faham agama kalo tak amalkan lagilaaa...positif thinkg mngkin die tak igt kot xpun lupe...

iyan shazlind said... REPLY

mendapat sesuatu dari entry ini...Thanks :)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@nur marinah

thnx! =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@tokwan muda

lelaki yang memahami apa yang Allah khabarkan dan mengajarkan kepada yang lain~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@iyan shazlind

welcome =)

|safwanahsedek| said... REPLY

like2..hehehehe.

Anonymous said... REPLY

mnta share..suka sngt..<3

.cik syana. said... REPLY

betul!
entry best ^^

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta