Nilai putus cinta

11:19:00 PM

Salam to all readers~ =)




Anda rasa geram saat diputuskan? Rasa nak menangis tanpa henti? On Cinta ke 32229. Ceh tak adalah. Kita selalu bersikap sangat emosional semasa melalui hari-hari yang sukar dalam hidup kita. Termasuk putus cinta. Dulu dah pernah jugak buat post pasal ini, dalam post SESUNGGUHNYA ALLAH MEMANG SENGAJA  & BILA KITA LUPA CINTA ALLAH. Boleh klik untuk baca.Yang ni pun boleh jugak baca, versi edit dan copy. TIPS MENGATASI PUTUS CINTA.




Klik jangan tak klik. seperti yang dr cakap dalam entri post sebelum2 ni. Cinta ni macam tu lah, macam dalam entri SKRIP CINTA YANG BERULANG. Hati manusia yang mudah berubah, mudah menyakiti, mudah disakiti. Perkara pertama anda perlu buat ialah bersifat positif! =D cewah. Tahu tak kenapa Allah memutuskan? 




Kerana Allah nak gantikan yang lebih baik dari yang kita ada sekarang ini. Yang dolu2 tu tak berapa baik untuk kita, untuk masa depan kita, untuk diri sendiri. Allah tahu yang terbaik. Berkali-kali saya pesan kepada diri sendiri (tapi tak reti-reti jugak T____T) dan anda-anda semua.












Keupayaan kita, akal kita terbatas tidak boleh dibandingkan dengan ilmu dari-Nya. Pengetahuannya Maha luas. Sungguh setiap satu peristiwa itu ada dalam pengetahuan-Nya. Peristiwa semalam, kini dan akan datang hanya Dia yang tahu, dan kita tidak. Hatta daun yang akan gugur ke tanah pun Allah tahu. Semut yang hitam di atas batu-batu pun Allah tahu, Allah dengar. Tidak ada sesuatu yang Allah tidak tahu. DIA MAHA MENGETAHUI.






Sekali lagi, penegasan di sini, Hakikat Allah memutuskan cinta kita sesama manusia adalah untuk menyambungkan cinta kita kepada-Nya. Awalnya amat perit, amat sedih, amat payah untuk diharungi, tetapi percayalah di pengakhirannya akan kita temui manisnya.Waktu tu kita tersentak, owh, rupanya Allah gantikan yang lebih baik dari kekasih dulu, owh beruntung tak jadi dengan dia dulu, suara-suara ini yang akan kita dengar bila kita dah menemui seseorang yang benar-benar diciptakan untuk kita~






Tak perlu bersusah payah tentang jodoh, bila mana kita mencintai Allah, automatik cinta itu akan membawa kepada cinta orang-orang yang soleh. =)






p/s:Terasa betul-betul nak menulis hari ni. Malas nak dengar lagu chenta jiwang-jiwang lagi. Hooray~ =D All this picture kredit kepada kawanimut & aiz batu campur. Selamat malam semua, pengisian pada malam ni, nak tidur daaah~ 


p/s/s: suka tengok lelaki yang pakai spek tu, macam HAMI ASRAFF, hihi~


18 patient (s) need treatment

  1. entri yang baik sekali buat peringatan utk semua orang..
    especially buat kaum perempuan yang mungkin sudah tiada lgi rse malu pde zaman sekarang..
    thanx for the entri..=)

    ReplyDelete
  2. on cinta plak dah~ :P

    ReplyDelete
  3. sgt begune utk org yg bru pts cinte

    ReplyDelete
  4. @asliner

    same2~ =)

    jika girls n boys same2 saling menjaga diri masing2 insyaallah tak ade ape2 yang jadi sebenarnya, sebab sekarang ni semua tak pandai jaga diri, serah segala benda yg ada pada orang yang tak sepatutnya~ -___-

    nauzubillah~ mintak dijauhkan.

    ReplyDelete
  5. @twinkle twinkle

    hanya segelintir, sedikit muhasabah~ moga memberi manfaat pd yang lain~ =)

    ReplyDelete
  6. teladan yg baik...:)..sme2 kite renungkan...

    ReplyDelete
  7. salam~ nice post dear~ syukran~

    ReplyDelete
  8. dear God..
    terima kasih ats petunjuk Mu
    :)

    ReplyDelete
  9. sngt berguna :)
    terima kasih :D

    ReplyDelete
  10. @mRs.wHo

    serahkan hatimu yg sedang kepatahan itu pada DIA utk DIA cantumkan kembali~ =)

    ReplyDelete
  11. saya linkkan cite ni kat blog saya..thanks

    ReplyDelete
  12. Anonymous3:32:00 AM

    terima kasih,sangat!!berguna!!
    tp aq ad 1 soalan..
    jodoh.."orng yg baek djodohkn dgn ygn baek,yg jahat dgn yg jahat"
    itu slalu aq ingat..
    kisah aq bkn pts cinta,tp maut memisahkan aq..kni aq slalu redha..
    kenangan ttp kenangan..
    tp aq trasa dia ada dcc aq..
    prasaan 2 shngga skunk aq pendan kan..dan diam dlm muka bumi

    ReplyDelete
  13. @Anonymous

    sabarlah dan ianya indah. ada ganjaran dari Allah yg menanti ;)

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers