Apakah kita syukur nikmat atau kufur nikmat?

6:34:00 PM

Salam to all readers~ =) Terima kasih tak terhingga dr ucapkan kerana masih sudi menziarah kat belog ni, masih sudi membaca, masih sudi untuk terus menyokong. Insyaallah, jika kita menolong agama-Nya, Allah juga akan membantu kita & mempermudahkan segala urusan kita, Amin~




Bila difikir-fikir kembali, kita lebih mementingkan urusan duniawi, lebih rela stay up malam untuk study dari stay up qiam kerana Allah. Lebih rela bekerja hingga lewat malam dari menjejakkan kaki ke masjid-masjid untuk solat jemaah. Lebih rela membazirkan wang untuk membeli barang-barang tak berfaedah dari sedeqah kepada yang memerlukan. *Peringatan untuk diri sendiri juga.




Apakah kita sebenarnya syukur nikmat atau kufur nikmat? Tanyakan pada diri kita.

























p/s: Allah sebenarnya sayang kepada hamba-Nya cuma kita yang tidak peduli. =)


Waallahu'alam~


28 patient (s) need treatment

  1. alhamdulillah..doc bagi ubat yg berkesan utk hati saya...=)

    ReplyDelete
  2. @Kalamhati
    sama2 mengingati kepada-Nya~ =)

    ReplyDelete
  3. Terima kasih kerana mengingatkan saya :')

    Semoga kita tidak melupakan Dia yang selalu ada untuk kita, insyaAllah.

    ReplyDelete
  4. saya selalu leka dgn prkara2 lagha..
    terima kasih kerana mengingatkan :')

    ReplyDelete
  5. salam..
    btol dr cinta..thanks ingatkan T___T
    bergantung harap pada ALLAH lebih utma dr segala...

    ReplyDelete
  6. "kita lebih mementingkan urusan duniawi, lebih rela stay up malam untuk study dari stay up qiam kerana Allah. Lebih rela bekerja hingga lewat malam dari menjejakkan kaki ke masjid-masjid untuk solat jemaah. Lebih rela membazirkan wang untuk membeli barang-barang tak berfaedah dari sedeqah kepada yang memerlukan."

    phew....kena kat btg idung sndri...huhu...maceh dr, atas peringatan!..:)

    ReplyDelete
  7. thanks doc mengingatkan sya..

    ReplyDelete
  8. @Ciao Annin-sama

    insyaallah, same2 mengingatinya kerana Allah itu tidak pernah lupa kepada kita~ =)

    ReplyDelete
  9. @nanad

    dr juga, kita semua insan biasa~ tak lekang dari melakukan kesilapan~

    tapi pintu taubat tak prnah tertutup lagi melainkan matahari sudah terbit di belah barat~ berjaga2~ =)

    ReplyDelete
  10. @wonderfuLife♥ ♥

    terima kasih, kuatkan pergantungan pada Allah insyaallah kita akan mendapatkan segala yang diingini dengan jalan yang halal~ amin.

    ReplyDelete
  11. @Bintun Sazali

    hak3, same le, tu nak ingatkan diri jugak tu.... T____T

    same2~

    ReplyDelete
  12. @chittysarah

    same2, kita kene saling ingat mengingatkan ye dak?

    itulah peranan sesama muslim~

    ReplyDelete
  13. terima kasih saling ingat mengingati. nice entry anyway =)

    ReplyDelete
  14. @cik EPAL

    same2 kakak epal~ thnx~ =)

    ReplyDelete
  15. Firman Allah s.w.t dalam surah Ibrahim ayat 7:-

    Dan (ingatlah) tatakala Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".

    Antara 2..golongan syukur ataupun glgn kufur..kita dimana?renungan bersama~

    nice entry~ Syukran (^_^)

    ReplyDelete
  16. salam.. antara pengisian blog terbaik setakat BW malam ni..tahniah.. teruskan menyampaikan 'walau hanya sepotong ayat'...

    ReplyDelete
  17. @Tinta Al-Murabbi

    sama2 bermuhasabah kembali kita di antara golongan yang mana~ =)

    moga kita tergolong dalam golongan yang sntiasa mensyukuri nikmatnye dan tidak sekali2 melupakan DIA pemberi nikmat~


    Allah mencintai kita dengan nikmat sedangkan manusia , kita, hamba-Nya sering membalasnya dengan maksiat~

    Thnx btw ustaz~ =)

    ReplyDelete
  18. @a.samad jaafar

    wasalam~ terima kaseh, semoga Allah turut membantu dalam perjuangan ini~ =)

    ReplyDelete
  19. Salam~ wow! kreatif! I loike~

    teruskan berkarya yang bermanfaat untuk Islam~ ;) suke sangat blog Dr. ni~

    ReplyDelete
  20. @Sunah Mohammad

    thnx ~ =)

    insyaallah dr akan terus berkarya (cewah) demi islam moga membawa manfaat kepada semua~ =)

    ReplyDelete
  21. terima kasih kerana mengingatkan :)

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers