Followers

20101017

Menjadi orang yang paling bahagia!




Salam to all readers~ =) Thanks kepada followers 2 yang semakin membanyak dengan jayanya, tsk. Dan tak lupa juga kepada readers 2 yang banyak mensupport. Okey mukaddimah al-awwal pulak. Semua ilham yang saya perolehi sepanjang penulisan belog mahupun perkongsian artikel 2 merupakan dari Allah juga. Thanks to HIM~ =)




Anda nak tahu apa rahsia untuk menjadi orang paling bahagia? First nak membawa anda mengenali dahulu apa dia mahmudah dan apa dia mazmumah.


Okey mahmudah ialah sifat 2 terpuji macam rajin,qanaah, malu, sabar, bla bla bla, pendek kata sifat mahmudah ni sifat 2 yang kita pandang baik. Manusia pandang baik, Allah pandang baik.








Manakala, sifat 2 mazmumah ni pulak contohnya, riak, takabbur, pemarah, bla bla bla yang mana manusia sendiri tidak memandang baik tentang sifat ini.




Maka, untuk menjadi orang yang paling bahagia, sebenarnya nampak senang tapi susah untuk kita laksanakan. Kita kena lah buang semua sifat 2 mazmumah yang macam saya terangkan tadi. Cuba muhasabah balik, kenapa hati kita tidak bahagia? Kenapa hati kita selalu keluh-kesah?


Okey, lets say, hmm contohnya, adalah sorang budak ni yang kita tak berapa berkenan mungkin sebab dia pernah buat salah dengan kita. Hari demi hari perasaan membenci pada dia semakin membesar. Sampai memang lansung tak boleh tengok dia, owh! Itu sebabnya perasaan mazmumah sedang berada dalam diri kita dan sedang menguasai kita! Maka cara terbaiknya ialah, cuba untuk buangkan perasaan mazmumah yakni perasaan benci tu. Boleh baca analogi ini untuk lebih faham. CLICK HERE. Untuk menghindarkan dari ianya terus menerus memakan diri, jumpa tak boleh, bila jumpa rasa macam nak pengsan (okey, hiperbola) maafkanlah ia. Memaafkan adalah sifat mahmudah ye. Gantikan sifat mazmumah tadi dengan sifat mahmudah itu. Now, dah betul 2 faham kan?




Antara sebab 2 nya ialah sifat 2 mazmumah yang masih membelenggu diri.


  • Pemarah
  • Pendendam
  • Hasad dengki
  • Bakhil
  • Tamak
  • Tidak sabar
  • Ego
  • Riak
  • Cinta dunia
Cinta dunia merupakan "neraka dunia" kerana dunia itu "panas" akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan. Jadi, letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi-bahagi dan akhirat dibawa mati.




Nampak senang bukan tapi susah untuk dilaksanakan. Bersama-sama kita bermuhasabah =D Owh, memandangkan tak lama lagi nak exam, ramai dah start study week, dr menge-wish Selamat menempuh peperiksaan! =D









p/s: baru tadi dapat artikel ada tazkirah menarik, sharing is caring. Peringatan bersama~ =)



Syukran Jazilan for reading

10 patient (s) need treatment:

Fakhrur Razi berkata said... REPLY

huhu
thx for sharing this..
harap2 dijauhkan dari sifat2 mazmumah

Islamic Education 2 said... REPLY

salam...alamak tersama entry pulak..^_^...same lak tu..hehehehe...sumber pun same gak..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Fakhrur Razi berkata

insyaallah~ =)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Islamic Education 2

hee, ye lah dapat same kan? =) tak pe sharing is caring

HonEyBuNNy said... REPLY

salam...nice sharing...selalu lah kita berfikir positif n bersikap mahmudah..amin..

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@HonEyBuNNy

insyaallah~ same2 berusha ke arah itu =)

Wan Gerrard said... REPLY

terbaik la..sama-sama beramal ^_^v

diba said... REPLY

tggl kan yg mazmumah.,pasti hidup bahagia;)

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@Wan Gerrard

yap, beramal meninggalkan mazmumah~ ^____^

~Dr.CiNta~ said... REPLY

@diba

insyaallah~ mujahadah~ =D

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta