Apa yang tidak kita sedar (Peringatan buat diri juga)

5:51:00 PM

Salam to all readers~ =) Lama dah tak post something kan? sebab busy, sebab tak tahu nak hupdate apa, sebab tengah krisis ekonomi, heh =__=, sebab tengah layan banyak kerja dari layan blogging, =) Dr suka godek2 balek post dulu2 sebab ada yang belum baca dan belum pernah lagi tengok kan? Yang ni antara yang tersimpan lama dah, so haraplah ambil iktibar bersama JUGA bukan sebagai peringatan kepada kakak2, abang2, adek2, dan juga kawan2 out there, BUT peringatan kepada diri sendiri juga penting sebab orang selalu kata;



" alah, dia tu pun macam tu, nak tegur2 orang pulak? "



TAPI kalau kita nak tunggu baek, sebab kita tak perfect 100%, sampai bila? sangat payah untuk hidup dengan orang yang banyak kritik je. Kita menegur, memberi ilmu, memperingati sesuatu, etc etc untuk mentarbiah diri sendiri dulu.Teringat akak naqibah pernah cakap pada satu malam masa kitorang berkumpul untuk perjumpaan naqib naqibah;



" bila kita nak tunggu masa yang betul2 kita sedia untuk jadi naqibah ((jawabnya memang tak de lah kan)) tapi anggaplah melalui usrah ini, yang mana bila kita tarbiah adek2, kita tarbiah diri juga"



Cewah, aku ni macam hape je, tanggungjawab sebagai naqibah sangat berat bukan? =) Okey, tak pe, jom kita layan gambar ni dulu. Gambar ni suatu masa dulu, aku scan from buku mana entah untuk perkongsian bersama.





Zina mata dengan melihat




Zina telinga dengan mendengar



Zina lisan dengan berkata-kata



Zina hati dengan memikirkannya




Zina tangan dengan menyentuh



Zina kaki dengan melangkah



Tahu tak;

Sabda Rasulullah s.a.w: " Barangsiapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka solatnya itu hanya akan menambahkan kemurkaan Allah..."




Oleh itu, aku sangat takut sebab benda2 macam ni macam dah terbiasa dalam masyarakat dan aku jugak sama ada terperasan atau tidak. Banyak orang tahu zina tu yang perhubungan itu je, orang belum tahu yang zina ni ada macam-macam jenis. Ada jugak orang tahu tapi dia tak mengamalkannya macam lah jugak aku. -__-"



Sesungguhnya, aku bukanlah insan yang layak untuk menulis ini tapi sekadar perkongsian, sekadar kita nak ingatkan diri balik, memang lansung tak ada masalah, bukan? =) Waallahu'alam~




UPDATE: Al-Fatihah di atas pemergian pengetua baru SMKA Maahad Hamidiah, Kajang;
Tn Hj Ibrahim pada 11 July 2010, semoga rohnya dicucuri rahmat~ Amin~



10 patient (s) need treatment

  1. blog best! suka sgt3 ! :D

    ReplyDelete
  2. uih.. naqibah ni.. tq 4 pringatan.

    ReplyDelete
  3. fieyda:

    terima kaseh~ ;)

    ReplyDelete
  4. oranglidi:

    belom lagi, mungkin akan jadi naqibah, huk3, =___=


    tak salah kita saling ingat mengingati kan? =) utk diri sndiri jugak~

    ReplyDelete
  5. fara aina:

    terimasss~ =)

    ReplyDelete
  6. nice entry..kte mmg perlu ingat mengingati..smoga idup kte sume dberkati oleh ALLAH..=)

    ReplyDelete
  7. diebella:

    thnx~ we supposed to~ sebab manusia sering terleka, kita ingt2kan diri sendiri juga =)

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers