Tutorial: Menukar background belog sesuka hati anda =)

9:14:00 AM

Salam to all readers~ =) selamat pagi semua, dah sarapan belum? Dah baca title atas tu? Benda ni mudah je macam uolls goreng tempe je, dan benda mudah ni lah yang dr payah nak jumpa, ada yang tahu and ada yang tak tahu jugak, so hari ni dr bermurah hati nak buat segmen sharing is caring, (HAHA) nak tunjuk macam mana nak tukar background belog uolls sesuka hati mak nenek anda tanpa mengira batasan waktu.




Okey, selalu korang ada survey2 template dekat yummylolly , pyzam , the cutest blog on the block etc. etc. etc. Ada banyak lagi ni antaranya lah kan, so hari ni uolls tak payah nak pening2 tukar layout korang berjuta kali sebab hari ni nak tunjuk korang cara senang nak perbaharukan blog anda. Sila bergembira. =)




Sebelum tu baek uolls download dulu template uolls tu, karang tak pasal2 frust tertonggeng menonggeng pulak ye, ;)

Macam biasa pergi Design>Edit HTML

Okey, first of all korang cari kod ini dulu guna ctrl + f

body {

kat bawah kod body { ni ada kod yang macam aku tanda merah2 ni (background : # 663399;)



(klik gambar untuk tumbesaran mengejut, opocot)



Dekat sini korang boleh main2 dengan kaler2 yakni jika anda hanya nak template kosong berwarna-warni sahaja tanpa corak. Boleh pergi sini untuk kod warna, dah dapat kod tukar je dekat #________ So, ini lah hasilnya if korang just nak tukar background jadi kaler2 aje, okey, get it?





Sekarang buat siapa yang nak buat background corak2 pulak, silakan copy kod ni dan letak bawah body { tadi :


background:$bgcolor;background-image:url('URL BACKGROUND');background-position: center;
background-attachment: fixed;


Kalau uolls guna yang ni korang delete kod yang (background : # 663399;) ni tadi. So, macam mana nak dapatkan URL background tadi tu? Korang google je mana2 image yang korang nak jadikan sebagai background, kalau aku, google2 stripe je lah -___-


Then copy image location sebagai URL background tu




Dia akan jadi macam ni, nampak kan?




So hasilnya jadi begini~ =)




Bila uolls dah puas hati, korang pergi preview dulu, nanti dia akan pergi dekat window laen, kalau uolls berkenan terus uolls save template tu, kalau tak berkenan lagi, boleh godek2 balek, okey?


Tutorial ni senang bukan? Macam goreng tempe je, okeylah aku nak pergi goreng tempe ni, chio cin chaw dulu, selamat mencuba. =)


p/s: Terinspirasi dari tutorial kak Nadia Helena dan kak Amar Amirah. Anda rasa ianya membantu anda? sumbang lah seposen dua dekat tabung nuffnang saya, boleh saya pergi honeymoon di Paris, woha~ =)




10 patient (s) need treatment

  1. Hehe,
    nice one!
    akak memang nak buat tutorial pasal ni tapi belum publish2..
    good good!
    Sep sikit! meh nak sumbang dua posen!

    ReplyDelete
  2. xberani nak try
    kot xjadi

    ReplyDelete
  3. weeewwiitt
    bertukar wajah

    ReplyDelete
  4. amar amirah:

    alah kakak seposen due je kew, singgit due hengget ke, boleh saye honeymooon kat Paris nanti =) waaaahh

    ReplyDelete
  5. yoro okino:

    boleh back lah sayang, cewah, sayang segala erk, =) nanti xdelah frust tertonggeng menonggeng nanti ye =)

    ReplyDelete
  6. shazika:

    ni smue lepas godek2 tutorial orang , heh -______-

    ReplyDelete
  7. wah
    thank you,,,
    x tahu lg ble nk try...
    hehehehe

    ReplyDelete
  8. kalam elya:

    silamat mencuba~ =)

    ReplyDelete
  9. wahhh..
    cam best je...

    yang hang ni pun
    cm takde kaler lain je

    pink sokmo~

    ahaha

    ReplyDelete
  10. asked:

    i'm pink lovers , pink addicted and so on~ so u kene terima hakikat, HAHA

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers