Aku dulu baik tapi sekarang dah jadi jahat, kenapa ye? (Iman Up & Down)

2:00:00 PM

Salam to all readers2 yang dikasihi sekalian~ =) hari ni nak kena buat muhasabah diri sikit lah, asyik seronok2 je kita ni kan~ jom~


Waktu dulu2 mp3, henset penuh dengan lagu nasyid je,tapi sekarang ni banyak lagu omputih je, nasyid pun dengar ala2 kadar je,tengok lah bile nak hati tenang dengarlah nasyid~


Waktu dulu2 nak cakap dengan lelaki pun payah sangat,
tapi sekarang ni kalau call berjam-jam dengan laki pown dah tak kisah dah,
siap boleh bertepuk tampar lagi dengan diorang~


Waktu dulu2 nak keluar rumah tak delah hai, bak kata orang anak perempuan mithali,
tapi sekarang ni sejak dah pandai drive sana sini,
balik sampai tengah malam keluar dengan kawan-kawan,
lelaki pulak tu~



Waktu dulu2 aku ni stok budak baik, yelah sekolah agama,
hafal quran tak pernah tinggal, mengaji siang malam tak pernah lupa,
tapi sekarang ni al-Quran tu buat kumpul habuk je,
layan novel lagi best!



Waktu dulu2 cakap mak ayah semua 'yes' je memanjang,
tapi sekarang ni, 'no' je aku cakap,
apsal erk?



Waktu dulu2 aku benci tengok orang kapel sana sini,
betullah orang kata IQ orang bercinta ni memang rendah tak boleh nak fikir,
mana baik mana salah,
tapi sekarang ni aku pown enjoy je buat dosa dengan pakwe aku,
siap tayang gambar sana-sini dengan buah hati pengarang jantungku,
berrelationship dengan pakwe aku kat facebook,
waaah bercinta tak ingat dunia lah,
dating sana sini dengan pakwe~



Waktu dulu2 majalah yang aku layan Solusi, ANIS, NUR
tapi sekarang ni aku dah tak boleh layan lah majalah2 alim ni,heh
aku layan Remaja, Mangga,
baru up to date kan~

Waktu dulu2 baju2 aku semua style XXXL,
tak nak nampak body, kan aurat,
tapi sekarang ni baju semua stok XS,
style sarung nangka,
aku tahu je dosa wo pakai cam gitu,tapi aku on je~


Waktu dulu2 aku pakai tudung labuh,
ye lah stok budak sekolah agama,
hari2 pakai tudung labuh,
tapi sekarang ni segala macam tudung lilit2 aku try,
ala tudung sanggul2 kan trend sekarang ni,
aku pown nak nampak up to date jugak!



Tapi waktu dulu2 tu aku sedar aku ni suci lagi,
belum banyak dosa kowt, -_-
sekarang ni rasa macam dah banyak buat dosa,
rasa kotor sangat!
sejahat-jahat aku sekarang ni, fitrah untuk kembali pada Allah tu ada
aku tahu je apa yang baik dan buruk
apa yang patut aku buat dan tak buat
tapi kenapa aku buat jugak erk?
-_-





SEBAB2 TURUNNYA KADAR IMAN




Kebodohan- ada yang tak tahu hukum bila buat something tu, sebab dia rasa dia buat betul je, tapi masalahnya, aku tahu je, kalau amek kertas exam syariah & al-Quran Sunnah, A1 je memanjang, highest score pulak tu dalam kelas. Tak-de-penghayatan. Belajar sebab nak exam je, bukan nak aplikasi!



Kesombongan & keengganan- sebab kan kita rasa kita lebih besar dari Allah, perintah Allah pon nak langgar, larangan Allah kita dok asyik nak buat, sebab tu lah jadi nya sombong dengan Allah, tak de rasa nak bertaubat pown dengan Allah.



Allah akan mengunci hatinya dari jalan yang lurus (al-Kahfi 18:5)



Next, jiwa & nafsu yang ada dalam diri kita. Sesungguhnya jihad yang paling kecil adalah melawan nafsu kita! Aku tahu je kuar dating dengan pakwe tak boleh, tapi aku nak jugak ikut perasaan aku nih, tak jumpa sehari rindu giler beb! -_-



Syaitan pulak tak pernah putus asa dalam menyesatkan manusia, kita digodanya!

Tujuan syaitan adalah untuk merusak keimanan orang. Siapa saja yang tidak membentengi dirinya dengan selalu mengingat Allah maka ia menjadi sarang syaitan, menjerumuskannya dalam kesesatan, ketidak patuhan terhadap Allah, membujuknya melakukan dosa.




Pergaulan kita pulak kena jugak jaga. kalau kawan kita baik, baiklah kita, kawan kita tu cerminan diri kita.

Rasulullah bersabda : “Seseorang itu terletak pada agama teman dekatnya, sehingga masing-masing kamu sebaiknya melihat kepada siapa dia mengambil teman dekatnya” (HR Tirmidzi, Abu Dawud, al-Hakim, al-Baghawi).





Sedih kan, rasa macam hidayah dulu waktu masa jadi baik dulu ditarik balik. -_- sesungguhnya kita punya iman yang naik turun, itulah manusia! Berdoalah sama-sama agar kita kembali kepada hidayah Allah. Semoga kita tidak menzalimi diri kita lagi~ Amin~ =')


20 patient (s) need treatment

  1. sedih weyh..
    T.T

    banyak nye dosa ni...
    T.T

    syukran fawae~

    ReplyDelete
  2. ^_^ betul tuh...terima kaseh kerana mengingatkan kami ^_^

    ReplyDelete
  3. k.a:

    same2, saling ingt mengingati~

    ReplyDelete
  4. asked:

    taw tak pe, heh, rase sadis tetibe2, hehe

    ReplyDelete
  5. meen:

    sama2 kita sbg umat islam kene ingt mngingtkan

    ReplyDelete
  6. erm... bile nafsu menguasai diri... :(

    ReplyDelete
  7. bila nafsu menguasai diri, macam2 kita nak buat, sesungguhnya nafsu tak pernah puas! kan? =) sama2 lah atasi nafsu yang jahat ni, yang baek ta pe, macam nafsu semangat nak belajar, =)

    ReplyDelete
  8. hmm.
    betul.
    huhu.
    byk dose. sedih. (asked's repeatation) heh.

    seremuk mane hatimu dilukai,
    serahkanlah pada Illahi,
    dan Sesungguhnya Dia tidak pernah melukai hatimu.
    OH.
    :O

    ReplyDelete
  9. Semuanye bergantung pada IMAN...
    Setiap kita dikurniakan akal.. akal kate JANGAN.. nafsu kata JALAN.... Jadi kita perlukan IMAN untuk memandu diri kita ke jalan yang betul...

    ReplyDelete
  10. cik dyana bahri:

    tahu takpe, bnyk bend yang berubh tanpa kita sedari, hidayh ditrik tanpa dipinta, kesedaran datg iba2, Allah surh muhasabah diri balek =_=

    ReplyDelete
  11. kalam elya:

    kena tingkatkan iman~ =') iman masih lemah kn?

    ReplyDelete
  12. nge..bagusnyer post nie..
    teruskan teruskan..
    terus menulis^_^

    ReplyDelete
  13. durakhyr:

    thnx akak =) dtg keinsafan dlm diri, heh =)

    ReplyDelete
  14. errrr
    dl jht...skrg baik...
    tp2 kdg2 jht blk...
    iman xkuat..huhuhuhu

    ReplyDelete
  15. imanup and down, =__= kene slalu beringat blek lah kan?

    ReplyDelete
  16. bes la..menyayat hati...betoi2 tersentuh.thanks so mch..smga hidayah Allah smpai ke arah kita semua

    ReplyDelete
  17. aku pu dulu jahat..tapi aku pergi kursus ESQ terus jadi baik..baru aku tau betapa keciknye kite ni kat alam ni



    www.kedaigambarmeletop.blogspot.com

    ReplyDelete
  18. @~UnDeR 18 story~

    amin, hidayah milik mutlak Allah, diberi oleh Nya kepada sesiapa yan dikehendakinya,

    ReplyDelete
  19. @kenzo

    semua tu kerja Allah, hidayah milik dia~ =)

    ReplyDelete

Your comment?

Instagram

Followers