Followers

20140303

I-Pengantin Muslimah

Bismillahirrahmanirrahim. In The Name of Allah The Most Gracious and The Most Merciful. Salam to all readers. 


Waaah first entry for 2014. and it's already March! Biasa la sekarang tengah musim praktikum. As a final year student sememangnya macam macam benda nak settle. So memandangkan esok Terengganu cuti (YEAYYYYY) sempat lah jenguk jap belog yang dah lama ditinggalkan ni. :')

inspired by CalaQisya. I love their design semua patuh syarie gitu ;)
xxx

Dia melihat setiap busana yang ada di dalam butik itu. 


'Hmm, susahnya nak jumpa yang betul-betul syar'ie. Loose cutting dia tapi lengan dia tak ada lining pula. Dah lining semua, cutting ketat pulak' 


"Macam mana Qasira Torfina? okay?" tapi gaya dia tanya macam tahu tahu je.


"Tak kot. Jom kita balik dulu. Rasa macam dah kejang kaki asyik berjalan je hari ni. Kan kan?" Torfina mengenyit mata dekat sahabat sehati sejiwanya. 


"so, okay. Jom." Sengih. 


"Aku rasa baik je tempah sendiri. Jumpa yang dekat luar ni semua banyak yang kurang sana sini"


"Aku agak dah. Bab aurat memang kena cerewet kan. Memang kena pilih betul-betul. Lagi pun, ni untuk majlis nikah dan resepsi nanti."


"Entah la, aku tak berapa nak berkenan sebenarnya yang terlalu banyak bling-bling, labuci sana sini, err aku rasa macam rimas lah. Dah la nak kawin tu banyak gerak sana sini kan."


"Kaaan. Puas hati buat sendiri macam yang kita nak keep it simple. kadang orang nak gah sangat sampai terover. Aku suka tengok pengantin perempuan yang betul-betul muslimah. Tapi sekarang ni, kalau tengok mostly gambar dekat internet yang photographer ambik, susah nak jumpa pengantin perempuan yang betul-betul muslimah."


"Tu lah, bila bab aurat ni memang kena strict. Apatah lagi sampai ada yang melupakan solat ketika hari bahagia. Kita nak Allah redha kan kebahagiaan kita. Kita happy tapi kita lupa kat Dia. haih. Sanggup make up tebal-tebal lepastu abaikan solat. Kadang tu, aku sedih bila ada pengantin yang cukup lengkap dah dalam penutupan aurat tapi bab solat tak jaga. :( Tutup aurat tu macam buat sekadar trend je, hati yang sakit tak pulih-pulih. acane?"


source
"Hmm, kurang kesedaran sebenarnya. Dressing untuk impress orang lain. Then, ingat kerja kahwin ni just end up dengan happy ending. Sebenarnya once dah jejak masuk dalam alam rumah tangga ni, tanggungjawab dah bertambah. Bukan fikir just seronok je dapat hidup berdua berdating secara halal."


"Aku setuju. Aku teringat bak kata Ustaz Pahrol Juoi;

'Bila seorang wanita memilih seorang lelaki, dia sedang memilih Pemimpin untuknya. Bila seorang lelaki sedang memilih seorang wanita, dia sedang memilih madrasah untuk anak-anaknya.'

Ibu ni lah sekolah pertama anak-anak. Hanya ibu yang baik-baik dapat melahirkan anak-anak yang baik. Series aku pegang benda ni sebab target aku nak family yang bermatlamatkan perjuangan Islam"


"Amboiii, kemain eh Torfina. Tapi betul lah, semua benda ni memang datang dari kesedaran diri sendiri. Jangan terlalu ghairah kejarkan duniawi, sampai lupa nak saving untuk Ukhrawi. Lets pray each other agar setiap wanita dekat dunia menjadi sebenar-benar Muslimah"


"Tasnim pun sama laa. Nanti kalau nak kahwin, pakat pakai dress jubah yang simple-simple je. Orang pun dah lawa tak perlu nak heavy make up lagi kaaan"


"Eeee dah la. Nanti kita pergi tempah dengan ibu aku. Cakap je design cemana nak, ibu aku boleh buat terbaik untuk kau taw"


source

xxxx

Orang kata less is more. Susah nak jumpa pengantin yang betul-betul muslimah. Allah izinkan Hari Bahagia itu terjadi, sepatutnya kita membahagiakan lagi dengan bersujud syukur kepada Ilahi. Entah kenapa, pengantin muslimah kadang jadi kurang muslimah, menyedapkan hati 'eh takpelah, hari ni je aku pakai camni' sampai solat pun tertangguh, aurat lengan dan kaki dilupakan, tudung pun tiba-tiba jadi tersingkat.


Selamat bercinta sehingga ke Jannahnya :) Waallahu'alam.

Syukran Jazilan for reading

 

Blog Template by Dr.Cinta - Header Image by Dr.Cinta